Cum influenteaza stresul diabetul zaharat?

Diabetul zaharat, cunoscut sub numele de diabet, este o boala metabolica ce determina cresterea nivelului de zahar din sange. Insulina hormonala transfera zaharul din sange in celule pentru a-l stoca sau utiliza atunci cand organismul are nevoie de energie. In cazul persoanelor cu diabet, organismul nu produce suficienta insulina sau nu poate folosi in mod eficient insulina pe care o produce. 

Stresul este un raspuns al organismului la diferite situatii. Atunci cand acesta percepe o amenintare sau o provocare majora, substantele chimice si hormonii din organism incep sa creasca. Stresul nu este neaparat un lucru rau, in special in cazul persoanelor care functioneaza foarte bine in situatii de stres. In cazul acestora, creierul functioneaza mai bine si nivelul de concentrare este la un nivel ridicat. Dar, de cele mai multe ori, stresul frecvent si sever poate fi daunator, ducand la aparitia unor probleme de sanatate, unele foarte grave. 

Printre aceste afectiuni se numara si diabetul, iar in continuare veti vedea care este legatura dintre stres si aparitia diabetului sau agravarea acestuia in cazul persoanelor care sufera de aceasta boala.

Despre implicatiile si legaturile dintre stres si diabet


Persoanele cu diabet trebuie sa aiba toata viata control asupra acestuia, lucru care poate adauga un nivel de stres considerabil. Stresul poate fi o bariera in calea controlului eficient al glicemiei, in special pentru ca hormonii de stres din organism pot afecta in mod direct nivelurile de glucoza. Atunci cand exista un nivel ridicat de stres sau o senzatie de amentintare, organismul reactioneaza, determinand declansarea celulelor revoase.

In timpul acestui raspuns, corpul produce adrenalina si cortizol in fluxul sanguin, iar frecventele respiratorii cresc. Astfel, sangele este condus cu putere in muschi si membre, permitandu-i organismului sa faca fata situatiei. 

Nivelurile crescute de cortizol pot duce si la aparitia sindormului Cushing, una dintre cauzele mai putin cunoscute ale diabetului zaharat, care se manifesta prin obezitate la nivel abdominal insotita de maini si picioare subtiri, fata rotunda si rosie, acnee si o piele fragila care se vindeca greu. In cazul persoanelor cu diabet, este posibil ca organismul sa nu poata procesa glucoza eliberata de celulele nervoase de ardere. 

Atunci cand glucoza nu este transformata in energie, se acumuleaza in sange, lucru care deteremina cresterea nivelului de glucoza din sange. De asemenea, stresul constant cauzat de problemele pe termen lung ale glucozei din sange va poate afecta sanatatea mentala si fizica. In consecinta, diabetul devine si mai greu de gestionat. Persoanele care sufera de diabet pot adopta un stil de viata nesanatos din cauza stresului. 


Acestea pot incepe sa ignore nivelurile de zahar din sange, sa uite pur si simplu sa le monitorizeze, sa nu mai faca miscare, sa consume mancare de tip fast food sau, mai rau, sa inceapa sa consume alcool sau tutun. 

Stresul poate afecta oamenii in mod diferit. Tipul de stres pe care il experimentati poate avea, de asemenea, un impact asupra raspunsului fizic al organismului. Atunci cand persoanele cu diabet zaharat de tip 2 se confrunta cu un stres mental, ele inregistreaza, in general, o crestere a nivelului glucozei in sange. 

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 pot raspunde diferit la stres, ceea ce inseamna ca pot experimenta o crestere sau o scadere a nivelului de glucoza din sange. Acelasi lucru se poate intampla si daca persoanele cu diabet de tip 1 sau 2 se ranesc sau se imbolnavesc. 

Cu cat stiti mai multe despre factorii care influenteaza nivelul de zahar din sange, cu atat mai mult puteti anticipa fluctuatiile sau sa le temperati. 
Care ar fi simptomele care sa te trimita la analize

Uneori, simptomele stresului sunt subtile si este posibil sa nu le observati. Stresul poate avea un impact asupra bunastarii mentale si emotionale, in special in cazul persoanelor care sufera de diabet. 

Recunoasterea semnelor va poate ajuta sa identificati stresul si sa il puteti gestiona.

Printre semnele stresului se numara:
  • Durerile de cap
  • Durerile musculare
  • Somnul prea mult sau prea putin
  • Starea generala de boala
  • Oboseala
Persoanele care se confrunta cu stresul se simt nemotivate, iritate, deprimate si nelinistite, iar de cele mai multe ori devin mai retrase, mananca prea mult sau prea putin si se enerveaza foarte repede. Este foarte important ca diabeticii sa tina cont de aceste simptome, in special daca sunt din ce in ce mai dese si inexplicabile. 

O vizita la medic si un set de analize sunt indicate in cazul in care va confruntati cu aceste semne, pe care nu trebuie sa le ignorati.  


Care sunt valorile normale ale rezultatelor

Monitorizarea nivelului de zahar din sange trebuie efectuata de cateva ori pe zi in perioadele de stres, lucru valabil si pentru perioadele in care va confruntati cu vreo boala. Un test de hemoglobina glicozilata A1C va reflecta nivelul mediu al zaharului din sange pentru o perioada de 2 luni pana la efectuarea testului, iar limita normala trebuie sa fie sub 7%. Depasirea acestui nivel reprezinta un semnal de alarma si va fi nevoie de tratament special pentru acest lucru. 
Informatii despre dieta.

Alimentele sanatoase reprezinta baza unei vieti sanatoase, fie ca vorbim despre persoane cu diabet sau nu. Persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa stie ca alimentele afecteaza nivelul de zahar din sange, iar aici nu este vorba doar de tipul de alimente consumat, ci si de combinatiile si forma sub care acestea ajung in organism. 

De aceea, trebuie sa tineti o evidenta a ceea ce consumati, indiferent de zi si sa aveti intotdeauna in vedere urmatoarele aspecte:
Tineti sub control numarul de carbohidrati consumati si dimensiunea portiilor. Un element cheie in procesul de gestionare al diabetului zaharat este acela de a invata sa va numarati carbohidratii. Carbohidratii sunt alimente care au deseori cel mai mare impact asupra nivelului de zahar din sange. 

De aceea, pentru persoanele care iau insulina in timpul mesei este foarte important sa calculeze numarul de carbohidrati pe care il consuma, pentru a nu depasi doza de insulina necesara. 

Consumati intotdeauna cantitatea de mancare necesara si recomandata, fara a face excese. Pentru acest lucru este indicat sa masurati intotdeauna mesele sau sa aproximati cat se poate de bine. 

Consumati mese echilibrate. Incercati cat se poate sa consumati la fiecare masa o combinatie corecta de amidon, fructe si legume, proteine si grasimi. Este foarte important sa acordati atentie tipurilor de carbohidrati pe care alegeti sa ii consumati. 

Unii carbohidrati, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale sunt mult mai buni decat altii. Aceste alimente sunt bogate in carbohidrati si contin fibre care va ajuta sa mentineti stabil nivelul de zahar din sange. 

Discutati cu medicul despre cele mai bune alegeri alimentare si un echilibru adecvat al tipurilor de produse pe care sa le consumati.

Echilibrati mesele si medicamentele. Prea putina hrana in raport cu medicamentele pentru diabet zaharat – in special insulina – poate duce la scaderea zaharului din sange – hipoglicemie. Prea multa hrana poate determina cresterea nivelului de zahar din sange – hiperglicemie. 

Evitati bauturile indulcite cu zahar. Bauturile indulcite cu zahar – inclusiv cele indulcite cu sirop de porumb cu un continut ridicat de fructoza sau zaharoza – au tendinta de a avea un nivel ridicat de calorii si nu sunt hranitoare pentru organism. Este bine sa evitati aceste bauturi deoarece determina cresterea rapida a zaharului din sange la persoanele cu diabet. 

Exista si o exceptie, in cazul in care aveti un nivel scazut al zaharului din sange. Bauturile indulcite cu zahar, cum ar fi sucul si bauturile sportive pot fi folosite ca tratament eficient pentru cresterea rapida a zaharului din sange, in cazul in care nivelul acestuia este foarte scazut. 

Poate fi dificil sa stabiliti ce anume puteti manca atunci cand suferiti de diabet, mai ales ca principalul scop este acela de a tine sub control nivelul de zahar din sange. Exista o serie de alimente recomandate pentru persoanele cu diabet, dar care trebuie consumate doar in anumite combinatii.

Pestele gras este recomandat persoanelor cu diabet deoarece este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta. Somonul, sardinele, heringul, hamsiile si macroul sunt surse mari de acizi grasi Omega-3 DHA si EPA, care sustin si sanatatea inimii. 


Consumul suficient al acestor grasimi in mod regulat este deosebit de important pentru diabetici, care sunt predispusi la bolile cardiace si la accidentele vascular-cerebrale. De asemenea, pestele este o surse excelenta de proteine, care confera o stare de satietate si creste rata metabolica.

Legumele verzi sunt extrem de hranitoare si au un continut scazut de calorii. De asemenea, contin un nivel scazut de carbohidrati digerabili, care ridica nivelul de zahar din sange. Spanacul, salata verde si alte legume verzi sunt surse bune de vitamine si minerale si protejeaza ochii de degenerescenta maculara si de cataracta, cunoscute complicatii ale diabetului.

Scortisoara este un condiment delicios cu un puternic efect antioxidant. Mai multe studii au aratat ca poate scadea nivelul de zahar din sange si poate imbunatati sensibilitatea la insulina.

Semintele de chia sunt o hrana potrivita pentru persoanele cu diabet datorita continutului ridicat de fibre, dar si de carbohidrati digerabili. 
Ouale sunt unele dintre cele mai satioase alimente, iar consumul regulat poate reduce riscul bolilor cardiace. Intr-un studiu realizat pe cativa bolnavi de diabet zaharat de tip 2, s-a constatat ca cei care au consumat 2 oua pe zi ca parte a unei diete bogate in proteina, au avut imbunatatiri la nivelul colesterolului si al zaharului din sange. 

Cum sa reducem stresul

Chiar daca stresul pare greu de eliminat, exista totusi cateva metode prin care puteti incerca sa scapati de el, iar in continuare puteti vedea cateva dintre acestea:
  • Ascultati muzica – daca va simtiti stresati, luati pauza si ascultati putina muzica relaxanta. Muzica joaca un rol pozitiv asupra creierului si poate reduce tensiunea arteriala si cortrizolul, un hormon legat de stres. 
  • Mancati corect – nivelurile de stres si o dieta adecvata se afla intr-o legatura stransa. Persoanele stresate uita sa manance corect si recurg la alimentele grase, cu zahar. Incercati sa evitati gustarile dulci si planificati fiecare masa si gustare. Fructele si legumele sunt intotdeauna bune, iar pestele cu un nivel ridicat de acizi grasi Omega-3 pot reduce simptomele stresului. O gustare cu ton este un adevarat aliment pentru creier.
  • Radeti cat mai mult – rasul elibereaza endorfinele, care imbunatatesc starea de spirit si scad nivelul de hormoni care provoaca stresul – cortizolul si adrenalina. 
  • Consumati ceai – o doza mare de cofeina determina cresterea tensiunii arteriale pe termen scurt. In loc de cafea sau bauturi energizante, incercati sa consumati ceai verde. Are jumatate din cantitatea de cofeina pe care o are cafeaua si contine antioxidanti sanatosi. 
  • Ganditi pozitiv – gandurile pozitive intotdeauna vor avea un efect pozitiv asupra intregului organism, in special cand acesta resimte stresul. O minte pozitiva si sanatoasa va sustine intotdeauna organismul asa cum trebuie. 
  • Faceti exercitii fizice – nu trebuie sa ridicati cele mai mari greutati sau sa va pregatiti pentru un maraton. O scurta plimbare in aer liber sau pur si simplu statul in picioare pentru cateva momente va poate schimba starea de spirit. 
  • Incercati sa dormiti mai bine – chiar daca poate parea greu, aveti nevoie de somn pentru a putea trece peste perioadele de stres. Daca nu puteti adormi faceti tot posibilul pentru a reusi – inchideti televizorul, relaxati-va inainte de culcare si nu consumati dulciuri.
Fie ca va confruntati cu diabetul sau nu, grija pentru sanatate trebuie sa fie aceeasi. Alimentatia corecta, starea de spirit buna si miscarea sunt cele mai importante elemente pentru un organism sanatos.