Ortodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu indreptarea si corectarea pozitiei dintilor.


Anomalia dentara - dintii strambi, reprezinta o abatere de la ceea ce este considerat a fi pozitia normala a dintilor. Anomalia dentara este frecvent intalnita la copii si adolescenti. Inghesuirile si ocluziile dentare incorecte afecteaza in timp sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare. O masticatie deficitara poate avea urmari nedorite asupra tubului digestiv.


Prima evaluare ortodontica se recomanda copiilor pana la  7 ani, in situatia in care nu au aparut anterior alte probleme stomatologice. In timpul copilariei si adolescentei, oasele maxilare cresc si se maturizeaza, de aceea este mai usor de modificat pozitia dintilor in aceasta etapa. Progresul tehnicii in stomatologie, specializarea ortodontie, permite astazi corectarea spectaculoasa, fara durere a anomaliilor dento-maxilare.


Coerctarea pozitiei dintilor este posibila chiar si la adulti. In cazul acestora, aplicarea tratamentului ortodontie poate sa dureze mai mult, pentru ca oasele maxilare si-au intrerupt cresterea.


Tratamentul dentar este recomandat deoarece pe termen lung afectiunile netratate pot duce la aparitia unor defecte de vorbire, predispozitie pentru formarea tartrului si implicit a cariilor dentare sau probleme in functionarea sistemului digestiv.Servicii medicale disponibile in cadrul specialitatii OrtodontieConsultatie ortodontie vezi disponibilitate