Dincolo de gestiunea bună de timp pe care o aduce automedicația, ea are riscurile sale. Însă asta nu înseamnă că ea nu trebuie să se petreacă. Dacă fiecare pacient ține cont de câteva semne și se ghidează după câteva elemente în gestionarea simptomelor de care suferă, riscurile ar trebui să dispară. Care sunt aceste semne?

"Automedicația are două fețe: una bună - de accesat cu măsură și discernământ, iar cealaltă, potențial periculoasă, care trebuie evitată. Riscurile automedicației sunt întârzierea/eroarea de diagnosticare, apariția complicațiilor afecțiunii și instalarea efectelor adverse. Categoriile cele mai expuse riscurilor automedicației sunt vârstele extreme, pacienții cu boli cronice progresive și pacienții care au o medicație de fond”, a declarat Marinela Stănculete, medic specialist Medicină Generală, clinica Intermedicas în cadrul conferinței organizată de Docbook, singura aplicație de programări online la medic din România.

 

Situații reale când pacientul trebuie să se prezinte la medic

 

 

  • Un adult între 18-49 de ani trebuie să meargă la medic o data pe an fără a avea vreo problemă medicală. Este elementul profilactic pe care unii îl respectă, alții nu, dar care salvează vieți, de multe ori.
  • Când un pacient acuză simptome clasice (durere în gât, nas înfundat, febră…) și le recunoaște, le-a mai simțit și altă dată și poate bănui un diagnostic, își poate administra antiinflamator, vitamina C, decongestionant nazal, timp de 24 de ore. Dacă între timp nu apar simptome de agravare ci, din contră, pacientul se simte bine, decizia lui se dovedește a fi bună!  Regula de bază: pentru simptomele cunoscute, automedicația în primle 24 de ore este indicată. La o evoluție favorabilă, nu este nevoie de medic.

 

Dacă pacientul este în vârstă, diabetic, suferă de insuficență renală, cu o boală cronică, este o greșeală să amâne vizita la medic chiar dacă s-a mai întâlnit cu simptomatologia respectivă.

 

  • Orice fel de simptom nou trebuie să ne îndemne să mergem la medic.
  • Există simptome care nu ascund nicio afecțiune sau o boală - durerea de cap, durerea în piept. Durerea în piept este asociată de cele mai multe ori cu infarctul sau cu o boală de inimă, dar rar aceste diagnostice sunt confirmate. Durerea de cap poate fi cauzată de oboseală, stres, dar poate ascunde și alte boli grave.
  • Orice persoană care suferă de boli cornice ar trebui să evite automedicația. Chiar și suplimentele alimentare sau produsele pe bază de plante administrate din inițiativă proprie sunt considerate automedicație. Riscurile sunt aceleași, chiar mi mari în cazul celor care suferă de boli cornice. Sfatul medicului în legătură cu asocierea tratamentelor este foarte important în astfel de cazuri.