Automedicația poate părea că vă economisește timp și bani, însă efectele negative asupra sănătății pot fi mult mai costisitoare. Aflați despre pericolele medicamentelor luate fără recomandarea specialistului, pentru a evita riscul unor reacții adverse.

 

Diagnosticare greșită

Simptomele se pot confunda de cele mai multe ori. Febra poate semnala o viroză de sezon, însă, le fel de bine, poate apărea și când în organism este o infecție. Cele două situații se tratează complet diferit și necesită consult medical și analize de sânge. Există cazuri când simptomatologia, fie ea și ușoară, netratată duce la agravarea și complicarea afecțiunii.  Este indicat ca simptomele care se manifestă mai mult de 5 zile să fie diagnosticate și tratate în cabinetul medical.

Medicamente expirate

Automedicația are un risc pe care nu toată lumea îl ia în seamă: tratarea cu medicamente din ”farmacia de acasă”, de cele mai multe ori de la răceala trecută. Uităm, însă, că medicamentele au o dată de expirare care indică faptul că odată depășită, tratamentul nu va mai fi eficient și poate pune în pericol viața. 

Riscurile sunt fie dozarea necorespunzătoare, substanța de bază fiind inactivă după data expirării, fie reacții adverse periculoase pentru organism. Verificați întotdeauna etichetele medicamentelor!

 

Abuz de antibiotice

Antibioticele au capacitatea de a distruge bacteriile dăunătoare, însă utilizarea lor abuzivă poate avea efecte periculoase. Când se întâmplă acest lucru, bacteriile dezvoltă abilitatea de a rezista efectelor antibioticelor. Acest lucru reprezintă un risc mare pentru sănătate.

Dozaje inexacte

Tratamentul greșit și dozarea inexactă pot pune viața în pericol. Riscul este de ambele părți: fie dozajul este prea mic, situație în care tratamentul nu își face efectul și boala se agravează, fie dozajul este prea mare, acest lucru ducând la supradoză și intoxicarea organismului.

În funcție de diagnostic, medicul decide tratamentul și doza.

Amestecarea medicamentelor

Când apelați la automedicație, riscați să luați mai multe medicamente care nu ar trebui utilizate împreună. Există contraindicații, când vine vorba de mixarea medicamentelor, pe care doar medicul le cunoaște.

Faceți echipă cu medicul și farmacistul când aveți nevoie de tratament medicamentos și acceptați întotdeauna ajutorul și sfatul acestora!

 

Surse:

http://www.smithcaldwell.com

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20615179