Indiferent dacă lucrați de acasă permanent sau doar temporar din cauza COVID-19, inevitabil veți petrece mai mult timp în casă. Dacă urmați sfaturile general valabile pentru o viață sănătoasă cum ar fi: dieta echilibrată, hidratarea optimă, activități fizice efectuate zilnic, somn suficient și gestionarea stresului, aveți toate șansele de a rămâne sănătos și în formă în timpul carantinei.

1. Mențineți o dietă echilibrată

Pe scurt, nu există alimente sau suplimente minune care să ne „stimuleze” sistemul imunitar și să prevină sau să tratteze COVID-19. Cu toate acestea, consumul unei diete bine echilibrate, cu multe fructe și legume, cereale integrale, proteine vegetale și animale și grăsimi sănătoase este cea mai bună modalitate de a obține toți nutrienții esențiali de care avem nevoie pentru o stare de sănătate optimă și pentru o funcție imună normală. Întrucât autoizolarea ne poate face să fim mai puțin activi fizic, este important să acordăm o atenție deosebită porțiilor de alimente și să ne menținem echilibrul energetic ajustat pentru a răspunde nevoilor noastre actuale.


2. Stabiliți o rutină și acordați atenție la ceea ce mâncați

În asemenea momente de incertitudine, este normal să vă simțiți neliniștit, trist, stresat și speriat. Menținerea unei rutine zilnice normale poate ajuta la gestionarea acestui stres. O modalitate prin care putem face acest lucru este să respectăm orele regulate și să planificăm în avans mesele. Acest lucru ne poate ajuta să controlăm mai bine nivelul foamei, să ne luăm necesarul de nutrienți și să ne permită să folosim cât mai mult din alimentele pe care le avem, reducând risipa de alimente.
Când suntem stresați, avem tendința de a mânca mai mult decât ne trebuie. În plus, lucrând de  acasă pentru perioade mai lungi ne poate duce, de asemenea, să mâncăm din plictiseală. Dacă suntem atenți la ceea ce mâncăm ne vom păstra greutatea normală și ne vom echilibra aportul de energie.

Iată câteva sfaturi care să vă ajute să acordați atenția cuvenită alimentației:
Nu mâncați din mers - este dificil să știți cât de mult mâncați. Luați loc.
Rezistați să mâncați direct din pungă / cutie. Servește-ți mâncarea intr-o farfurie - vei putea vedea și aprecia ceea ce și cât mănânci.
Eliminați distragerile. Opriți televizorul și orice altceva cu un ecran, cum ar fi computere, telefoane etc. în timp ce mâncați
Luați înghițituri mici și mestecați bine, în timp ce vă concentrați pe mirosul, gustul și textura mâncării. Încercați să obțineți 30 de mestecări din fiecare mușcătură.
Încercați să vă puneți tacâmurile jos după fiecare înghițitură. Nu le ridicați înapoi până nu ați înghițit ceea ce aveți deja în gură. Asta vă încetinește ritmul în care mâncați și s-ar putea să observați că v-ați săturat înaonte să terminați porția din farfurie.
Nu încercați să terminați tot ce aveți în farfurie. Dacă vă simțiți plini, păstrați resturile pentru mai târziu.

3. Aveți grijă la hidratare

Menținerea unui nivel optim de hidratare este esențial pentru sănătatea generală. De câtă apă avem nevoie zilnic depinde de factori precum: vârsta, sexul, greutatea, înălțimea, nivelul de activitate fizică și condițiile de mediu (adică vremea caldă va necesita probabil să beți mai multă apă). Ținând cont că aproximativ 20-30% din apa de care avem nevoie provine din alimentele pe care le mâncăm, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a stabilit recomandări medii pentru cantitatea de apă pe care ar trebui să o bem pe zi, în funcție de vârsta noastră: 

Copii între 1-3 ani între 0.9-1 litru de apă / zi
Copii între 4-8 ani 1.3 litri de apă / zi
Fete între 9-13 ani 1.5 litri de apă / zi
Băieți între 9-13 ani 1.7 litri de apă / zi
Femei (de la 14 ani în sus) 1.6 litri / zi
Bărbați (de la 14 ani în sus) 2 litri / zi

Apă filtrată de la robinet este cea mai sănătoasă și mai ieftină băutură. Pentru un impuls răcoritor, puteți adăuga felii de lămâie, castraveți, mentă sau fructe de pădure. Cafeaua sau ceaiurile neîndulcite sau apa minerală sunt, de asemenea, alegeri bune pentru hidratare.

4. Atenție la igienă

Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor, în prezent nu există dovezi că COVID-19 este transmis prin consumul de alimente. Cu toate acestea, atenția la igiena alimentară este importantă pentru a reduce la minimum riscul de îmbolnăviri transmise de alimente.
Când atingeți cu mâna sau pregătiți mâncarea, asigurați-vă că:

V-ați spălat mâinile timp de 20 de secunde cu săpun înainte și după prepararea sau mâncarea alimentelor
Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel sau cu mâneca atunci când tușiți sau strănutați și nu uitați să vă spălați pe mâini după aceea
Spălați fructele și legumele înainte de a le mânca
Dezinfectați suprafețele și obiectele înainte și după utilizare
Păstrați alimentele crude și gătite separat pentru a evita microbii nocivi de la produsele crude răspândite la alimentele gata de consum
Folosiți diferite ustensile / plăci de tocat pentru alimentele crude și gătite pentru a preveni contaminarea încrucișată
Asigurați-vă că gătiți și reîncălziți alimentele la temperaturi adecvate (≥72 ° C timp de 2 minute).

5. Chiar dacă lucrați de acasă, rămâneți activ


De activitatea fizică beneficiază atât corpul, cât și mintea. Adulții sănătoși ar trebui să includă în programul zilnic cel puțin 30 de minute de activitate fizică și cel puțin 1 oră pentru copiii sănătoși (5-17 ani).

Urmați aceste sfaturi pentru a rămâne activ fizic cân stați acasă:

Programați-vă zilnic o pauză în care să faceți mișcare
Dacă lucrați la calculator, luați pauză de 5 minute la fiecare oră, ridicați-vă și faceți puțină mișcare.
Urmați o clasă de exerciții online. Găsiți clase de yoga, pilates si alte exercitii care pot fi făcute cu ușurință de acasă.
Fiți inventivi: activitățile precum dansul, jocurile video active, curățarea casei sau jucatul cu copiii tăi contează ca activitate fizică!

6. Odihnește-te suficient

Lipsa unui somn de calitate poate afecta în mod negativ atât sănătatea noastră fizică cât și cea mentală, și în același timp reduce capacitatea sistemului imunitar de a combate infecțiile. Cantitatea de somn de care avem nevoie depinde de vârsta noastră. În general, adulții ar trebui să își propună să obțină cel puțin 7 ore de somn de calitate pe noapte. Stresul provocat de pandemia COVID-19 poate avea un impact negativ asupra somnului nostru. Prin urmare, ar trebui să încercăm să stabilim obiceiuri care încurajează un somn de calitate și să ne asigurăm că dormim  suficient.

Iată câteva sfaturi care să vă ajute să vă îmbunătățiți somnul:

Stabiliți un program de somn obișnuit (mergând la culcare și trezindu-vă la orele stabilite) și păstrați-l la sfârșit de săptămână și când lucrați de acasă
Limitați consumul de alcool și nu fumați
Evitați cofeina înainte de culcare
Faceți mișcare în mod regulat
Folosiți lenjerie de pat confortabilă
Deconectați-vă de la electronice înainte de a merge la culcare
Încercați tehnici de relaxare, cum ar fi meditația


7. Informați-vă din surse de încredere

Există foarte multă dezinformare în legătură cu COVID-19 pe internet și pe rețelele sociale. Este important să obținem informațiile din surse sigure și de încredere, cum ar fi site-urile guvernamentale sau site-urile web ale unei organizații naționale sau internaționale de încredere (de ex. OMS, EFSA, ECDC). 

Este important să vă mențineți informați cu privire la cele mai bune practici pentru a vă menține în siguranță în acest timp. Cu toate acestea, ar trebui să încercăm să minimalizăm vizionarea știrilor care ne provoacă anxietate și ne afectează sănătatea mentală. 

Surse:
https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/7-tips-to-keep-healthy-while-in-isolation-or-quarantine-covid-19