Ce este cancerul Pulmonar?

Cancerul pulmonar ( cancerul la plamani) este un tip de cancer ce debuteaza in zona plamanilor. In mod normal, organismul programeaza celulele sa moara si sa fie eliminate la sfarsitul ciclului vietii acestora, pentru a face loc celulelor noi. Cancerul anuleaza aceasta programare, provocand anumite celule sa creasca si sa se inmulteasca necontrolat. 

Aceasta crestere necontrolata duce la aparitia tumorilor si are ca si consecinte efectele negative tipice cancerului. Atunci cand acest fenomen are loc in zona plamanilor, cancerul este unul foarte serios, din cauza rolului vital pe care il au plamanii in oxigenarea organismului.

In general exista doua tipuri principale de cancer pulmonar: cancer cu celule mici (microcelular) si cancer cu celule non-mici (non-microcelular). Variatia este data de felul in care acestea apar atunci cand sunt observate cu ajutorul microscopului. 

Exista mai mari sanse de aparitie a cancerului pulmonar non-microcelular decat a celui microcelular. Desi este o boala ce poate afecta pe oricine, exista anumiti factori clari de risc, ce au in general la baza inhalarea pe termen lung a unor substante precum fumul de tigara, diverse substante chimice sau toxine.

Simptome si cauze

In general cancerul pulmonar nu provoaca simptome in fazele incipiente. Aceastea apar insa atunci cand boala ajunge in faze mai avansate. Acestea pot include:
 • O tuse neobisnuita ce nu dispare de la sine
 • Tusitul cu sange, chiar si in cantitati foarte mici
 • Dificultati la respirare
 • Dureri in zona pieptului
 • Pierderi inexplicabile de greutate
 • Dureri de oase
 • Dureri dese de cap.

Majoritatea cazurilor de cancer la plaman sunt provocate sau favorizate de catre fumat. Fumatul dauneaza in special celulelor ce formeaza tesutul exterior al plamanilor, substantele cancerigene din fumul de tigara inhalat schimband aproape imediat alcatuirea acestora.
Cele doua tipuri principale de cancer la plaman sunt:
 • Cancer microcelular – apare aproape exclusiv la persoanele ce fumeaza foarte mult si pe o foarte lunga perioada de timp.
 • Cancerul non-microcelular – este mult mai des intalnit decat cel microcelular (apoximativ 80-85% din totalul cazurilor) si este un termen ce inglobeaza mai multe tipuri de cancer pulmonar ce se manifesta asemanator, precum carcinomul scuamos, adenocarcinomul si carcinomul cu celule mari.


Posibilele cauze ale aparitiei cancerului la plamani pot fi prevenite, precum fumatul, sau care nu pot fi prevenite, cum ar fi mostenirea genetica. Riscul de cancer pulmonar cresc exponential in functie de numarul de tigari fumate zilnic si numarul de ani de cand persoana in cauza este fumatoare. Renuntarea la tigari la orice varsta reduce semnificativ riscurile de a dezvolta cancer pulmonar. Chiar si expunerea pasiva la fumul de tigara poate favoriza aparitia bolii.

Pe langa fumul de tigara, exista si alte gaze si substante ce pot favoriza aparitia cancerului pulmonar la persoanele expuse pe termen lung la acestea. Radonul este un gaz radioactiv provenit din radiu si generat de catre uraniu. 

Acesta se produce in sol si poate fi o cauza majora a aparitiei cancerului la persoanele ce sunt expuse pe termen lung, precum cei ce locuiesc la casa sau la parterul blocurilor in zone unde are loc acest fenomen. Expunerea la azbest sau la alte substante cancerigene poate avea acelasi deznodamant. 

Muncitul pe termen lung in medii bogate in azbest, arsenic, nichel sau crom pot mari sansele apartiei cancerului pulmonar, in special in cazul fumatorilor.
Persoanele ce au in familie o ruda apropiata cu cancer pulmonar au sanse mult sporite de a suferi in viitor de aceasta boala.

Analize pentru detectare

Persoanele cu risc sporit de a dezvolta cancer pulmonar se pot testa anual cu ajutorul unei tomografii computerizate. Este o procedura puternic recomandata oricarei persoane de peste 55 de ani ce a fumat multi ani, chiar daca starea generala de santatate este una foarte buna. In functie de istoricul fiecarui pacient, medicul va decide ce fel de teste sunt potrivite.

Daca exista vreun motiv de suspiciune ca un pacient ar suferi deja de cancer pulmonar, mai multe teste se vor efectua pentru a depista celulele cancerigene si pentru a scoate din calcul alte variante de boli cu semne si simptome similare.

Testele pot include:
 • Teste imagistice, precum o radiografie pulmonara sau o tomografie computerizata, pot depista o masa anormala sau un nodul.
 • Examen citologic al sputei – in cazul aparitiei unei tuse cu eliminare de sputa, analiza la microscop a acestia poate comfirma prezenta celulelor canceroase.
 • Biopsia presupune recoltarea unei mostre din celulele anormale si analizarea acestora. Biopsia poate fi facuta in mai multe moduri diferite. Bronhoscopia presupune examinarea zonelor anormale ale plamanilor cu ajutorul unui tub luminat ce se introduce pe gat; mediastinoscopia se realizeaza facand o incizie la baza gatului si folosirea unor microinstrumente chirurgicale pentru a recolta mostre de tesut din nodulii limfatici; biopsia cu ac fin se realizeaza cu ajutorul radiografiei, aceasta ghidandu-l pe medic catre zona unde se afla celule suspecte. Biopsia poate presupune prelevarea mostrelor si din zone unde cancerul nu s-a imprastiat, precum ficatul.
Analiza in laborator a celulelor canceroase pot determina tipul de cancer pulmonar, iar cunoasterea caracteristicilor particulare ale celulelor canceroase poate determina cele mai eficiente cai de tratament.

Daca boala a fost confirmata, urmatoarele analize vor determina stagiul la care a ajuns cancerul. In functie de cat a avansat boala, medicul va decide ce tratament este cel mai potrivit pentru situatia respectiva. 

In general, testele pentru determinarea stagiului cancerului sunt teste imagistice precum tomografie computerizata, teste cu rezonanta magnetica sau radiografii ale oaselor. Nu exista investigatii universale in aceste situatii, fiecare pacient prezentand o situatie diferita. 


Stagiile cancerului pulmonar

Stagiile cancerului pulmonar sunt indicate de numere romane de la 0 la IV, unde stagiile inferioare indica faptul ca boala nu s-a extins, in timp ce stagiul IV reprezinta faza in care cancerul s-a imprastiat in alte zone ale corpului.
 • In Stagiul 0 se descopera celule anormale doar in straturile superioare de celule ce imprejmuiesc caile aeriene.
 • In Stagiul I o tumora s-a dezvoltat in interiorul plamanului, insa are sub 5 cm diametru si nu s-a extins catre alte parti ale corpului
 • In Stagiul II, tumora are tot sub 5 cm, insa pare sa se fi imprastiat catre nodulii limfatici din zona plamanului. Tot in acest sagiu tumora are sub 7 cm si s-a imprastiat in tesuturile adiacente, insa nu si in nodulii limfatici
 • In Stagiul III, cancerul s-a extins catre nodulii limfatici si a ajuns in alte parti ale plamanului, precum si in zone adiacente
 • In Stagiul IV, cencerul s-a extins catre zone indepartate ale corpului, precum oasele sau creierul.

Tratamente disponibile

Tratamentul pentru fiecare caz in parte este stabilit de catre medic impreuna cu pacientul, luand-se in calcul o serie de factori precum starea generala de sanatate, tipul si stagiul cancerului, precum si anumite preferinte personale ale pacientului. Cele mai comune forme de tratament sunt interventia chirurgicala si radioterapia, insa se pot folosi si alte tratamente precum chimioterapia.

Interventia chirurgicala presupune extirparea de catre chirurg a tesutului pulmonar canceros, plus tesuturile din jur unde s-ar fi putut extinde cancerul. Cateodata aceasta procedura presupune eliminarea unei portiuni a plamanului, iar in cazuri severe e posibil sa fie nevoie de extirparea in totalitate a unuia din plamani. 

Chimioterapia presupune abordarea unui tratament medicamentos cu scopul de a micsora sau elimina in totalitate celulele canceroase. Aceste medicamente tintesc celulele ce se inmultesc foarte rapid, facandu-le ideale in lupta contra celulelor canceroase. Chimioterapia este in special folosita in cazurile unde cancerul s-a extins catre alte zone ale corpului. Acest tratament vine insa cu puternice efecte secundare, precum stari extreme de greata si scadere masiva in greutate.

Radioterapia este un tratament ce foloseste puternice impulsuri cu radiatii pentru a distruge celulele canceroase. Este de asemenea folosita pentru a micsora o tumora inainte de interventia chirurgicala. Este in general un tratament eficient pentru cancerul ce a fost depistat intr-o anumita zona si nu s-a extins inca catre alte parti.

Terapia tintita reprezinta folosirea unor medicamente ce tintesc un anume comportament al celulelor canceroase. De exemplu, anumite medicamente opresc multiplicarea celulelor canceroase.

Tratamentul pentru cancer la plaman presupune colaborarea a mai multor specializari ale medicinei, prin implicarea unor specialisti precum medici chirurgi, oncologi, pneumologi si terapeuti in probleme pulmonare.

Preventia cancerului pulmonar

Nu exista metode care sa asigure preventia totala a cancerului pulmonar, insa exista anumiti pasi ce pot fi facuti pentru minimizarea riscului:
 • In primul rand, trebuie eliminat fumatul. Persoanele ce nu au fumat niciodata sunt sfatuite sa nu se apuce, si in acelasi timp sa isi educe copiii si cei din jur in privinta pericolelor ce vin odata cu fumatul. Persoanele ce fumeaza deja ar trebui sa renunte imediat. Chiar daca o persoana a fumat multi ani, renuntarea la acest obicei reduce semnificativ riscul aparitiei bolii. Medicul va poate sfatui in privinta celor mai eficiente metode de a renunta la fumat. 
 • Persoanele ce locuiesc la casa sau la parterul blocurilor ar trebui sa isi testeze locuinta pentru a se asigura ca nu sunt expusi la niveluri ridicate de radon. Radonul provoaca un procent estimativ de 10% din cazurile totale de cancer pulmonar la nivel global. In orasele mari din Romania exista programe ce ofera masuratori gratuite pentru determinarea nivelului de radon din locuinta.
 • Trebuie evitate mediile cu riscuri de expunere la substante chimice toxice. Acest lucru presupune in general respectarea indicatiilor si a normelor de protectie din anumite medii profesionale.
 • O viata activa si o dieta bogata in fructe si legume pare a reduce riscurile dezvoltarii cancerului pulmonar.

Statistici si rate de supravietuire

Cancerul pulmonar este cancerul ce produce cele mai multe decese la nivel mondial, reprezentand aproximativ un sfert din cazurile totale de decese provocate de cancer. Boala produce mai multe decese decat cancerul mamar, cel de colon si cel de prostata adunate. Sansele de supravietuire variaza in functie de momentul depistarii bolii, tipul acestuia si nivelul extinderii acestuia in organism. 

In Romania, in fiecare an sunt inregistrate peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, zilnic murind 28 de oameni din cauza bolii. Per total, in anul 2018 s-au inregistrat 83.461 de cazuri noi de cancer pulmonar in tara noastra. De asemenea, procentul de decese provocate de cancerul pulmonar, raportat la numarul total de decese provocate de cancer, este de aproximativ 30%. 

Un diagnostic pus din vreme urca sansele de supravietuire pana la 55%, in timp ce depistarea bolii in stagiul III sau mai tarziu coboara semnificativ sansele de supravietuire, pana la 11%. Mai mult de 75% din pacienti sunt diagnosticati intr-o faza avansata a bolii, cand tumora a devenit inoperabila.

Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lung-cancer/symptoms-causes/syc-20374620
https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer.html
https://www.cancercenter.com/cancer-types/lung-cancer