Descriere

Chsturile ovariene sunt des intalnite, in special la femeile care inca mai au menstruatie. Sunt ca niste pungute pline cu sange si se gasesc in ovar sau prinse de acesta. Femeile au doua ovare – fiecare de dimensiunea si forma unei migdale – pe fiecare parte a uterului. Ovulele care se dezvolta si se maturizeaza in ovare sunt eliberate in cicluri lunare pe parcursul anilor fertili. 

Multe femei au chisturi ovariene la un moment dat. Majoritatea chisturilor ovariene prezinta un disconfort mic sau nu si sunt inofensive, iar cele mai multe dintre ele dispar fara tratament in cateva luni. 

Cu toate acestea, chisturile ovariene care se sparg pot provoca simptome grave. Pentru a va putea proteja sanatatea trebuie sa va faceti controale pelvine regulate si sa cunoasteti simptomele care pot semnala o potentiala problema serioasa. 


Majoritatea chisturilor se formeaza ca urmare a ciclului menstrual, iar alte tipuri de chisturi sunt mai putin frecvente. Ovarele formeaza in mod normal lunar anumite structuri numite foliculi, care la randul lor produc hormonii estrogen si progesteron si elibereaza ovulul atunci cand femeile se afla in perioada ovulatiei. 

Daca un folicul lunar normal incepe sa creasca, acesta este cunoscut sub numele de chist functional. Exista 2 tipuri de chisturi functionale:
Chistul folicular: in jurul perioadei menstruale un ovul se desprinde de folicului sau si ajunge pana in tubul uterin. Chistul folicular apare atunci cand foliculul nu se rupe sau nu elibereaza ovulul, dar continua sa creasca. 
Chistul corpul lutem: atunci cand un folicul isi elibereaza ovulul, incepe sa produca estrogen si progesteron pentru conceptie. Acest folicul este denumit corpus luteum. Uneori, fluidul se acumuleaza in interiorul foliculului, determinand corpul luteal sa creasca intr-un chist.

Cisturile functionale sunt de obicei inofensive, rareori cauzeaza durere si dispar de cele mai multe ori pe cont propriu, in 2-3 cicluri menstruale. 
Exista si alte tipuri de chisturi, care nu au legatura cu buna functionare a ciclului menstrual:
  • Chisturile dermoide: numite si teratomi, acestea pot contine tesut, cum ar fi parul, pielea sau dintii, deoarece se formeza din celule embrionare. Rareori sunt canceroase. 
  • Cystadenomas: acestea se pot dezvolta pe suprafata unui ovar si pot fi umplute cu un lichid apos sau mucus.
  • Endometriomas: acestea se dezvolta ca urmare a unei afectiuni in care celulele endometriale uterine cresc in afara unterului (endometrioza). Unele dintre tesutui se pot atasa de ovar si pot incepe sa se dezvolte. 
Chisturile dermoide si cystadenomas pot deveni mari, determinand ovarul sa se deplaseze din pozitie. Aceasta crestere duce la o rasucire dureroaza a ovarului, numita torsiune ovariana. Torsiunea ovariana poate duce, de asemenea, la scaderea sau oprirea fluxului sanguin catre ovar. 

Simptomele chisturilor ovariene

De obicei, chisturile ovariene produc simptome numai daca se sparg, sunt foarte mari sau daca blocheaza alimentarea cu sange a ovarelor. Daca se intampla sa va aflati intr-una dintre aceste situatii, va veti confrunta cu urmatoarele simptome:
  • Dureri pelvine: aceastea pot varia de la o senzatie mica pana la o durere brusca, severa si ascutita. 
  • Dureri in timpul contactului sexual
  • Dificultati cand mergeti la baie
  • Nevoie frecventa de urinare
  • Perioade menstruale grele, neregulate sau cu mai putin lichid decat de obicei
  • Balonare si umflarea burtii
  • Senzatie de plin dupa ce mancati putin
  • Dificultatea de a ramane insarcinata – desi fertilitatea nu este afectata la majoritatea femeilor cu chisturi ovariene.
In cazul unor dureri pelvine grave este indicat sa mergeti la medic, la fel si daca va confruntati cu simptomele de mai sus. Asa, puteti depista mai usor daca aveti chisturi ovariene si cum le puteti trata. Acestea pot fi depistate printr-o ecografie abdominala sau una transvaginala. 

Medicul ginecolog este cel care va recomanda repetarea acestui procedeu la anumite intervale, pentru a stabili daca este nevoie de un tratament sau daca chisturile au disparut intre timp.


Daca in timpul controalelor se observa anumite probleme sau medicul este de parere ca ar fi un chist canceros, va va recomanda teste de sange, prin care sa caute un nivel ridicat de substante chimice care sa indice daca este vorba de un cancer ovarian. 

Cu toate acestea, un nivel ridicat de substante nu inseamna cancer ovarian, in special pentru ca nivelul de substanta poate creste si in conditii necancerose, cum ar fi: endometrioza, infecta pelvina, fibromul sau perioada menstruala. 


Tratament

Majoritatea chisturilor ovariene dispar fara sa fie nevoie de tratament, dar daca este cazul, tratemntul depinde de dimensiunea si aspectul acestora, simptome si categoria in care va aflati – daca mai aveti perioada menstruala sau sunteti la menopauza. 

De cele mai multe ori se recomanda asteptarea, ceea ce inseamna ca nu veti primi imediat un tratament, dar veti avea nevoie de cateva ecografii la un intreval de cateva saptamani sau luni, pentru a verifica daca chistul a disparut. 

Femeile care au trecut de menopauza pot fi sfatuite sa isi faca un control la fiecare 4 luni, fie ca vorbim de ecografii sau analize de sange, deoarece prezinta un risc usor mai mare de a dezvolta cancer ovarian. 

Daca in urma ecografiilor se dovedeste ca au disparut chisturile, nu este nevoie de alte analize sau tratament. Interventiile chirurgicale sunt recomandata doar daca chisturile sunt in continuare acolo. 

Chisturile ovariene mari sau persistente, in special cele care cauzeaza simptome, trebuie indepartate chirurgical. Acest lucru este recomandat intotdeauna de medic si de cele mai multe ori in cazurile in care chisturile sunt sau pot deveni canceroase. In cazul intreventiei chirurgicale, exista 2 tipuri de operatii: laparoscopia si laparotomia

Laparoscopia este un tip de interventie chirurgicala prin care pot fi indepartate majoritatea chisturilor. Prin aceasta se fac mici taieturi in abdomenul inferior. Un laparoscop (microscop de mici dimensiuni in forma de tub, cu o lumina in capat) este introdus in abdomen, astfel incat chirurgul sa poata vedea organele interne. Acesta indeparteaza apoi chisturile prin taieturi mici pe suprafata ovarului. Dupa ce chisturile au fost indepartate, taieturile vor fi inchise folosid cusaturi dizolvabile. 

Este o metoda preferata deoarece cauzeaza mai putine dureri, iar timpul de recuperare este mai mic. Majoritatea femeilor pot pleca acasa in aceeasi zi sau in ziua urmatoare. 

Laparotomia este recomandata atunci cand chistul este de dimensiuni mari sau exista sansa sa fie canceros. In timpul unei laparotomii se face o singura taietura mare pe burta, pentru a oferi chirurgului acces mai mare. Intregul chist si ovarele pot fi indeparatate si trimise la un laborator pentru a verifica daca este vorba de cancer sau nu. Incizia se inchide printr-o cusatura. Pentru aceasta interventie este nevoie de mai multe zile de spitalizare. 

Dupa ce chisturile aunt indepartate este normal sa simtiti durere in zona abdomenului, dar acest lucru ar putea dura doar 2-3 zile. In urma interventiilor chirurgicale laparoscopice, este indicat sa evitati efortul timp de 2 saptamani. Recuperarea dupa o laparotomie dureaza de obicei mai mult, chiar si pana la 6-8 saptamani.

Daca un chist sau mai multe sunt trimise spre testare, rezultatele ar trebui sa vina in cateva saptamani, iar medicul sa va informeze in legatura cu acestea. De asemenea, este important sa mergeti de urgenta la medic daca dupa interventie va confruntati cu sangerari severe, dureri puternice sau umflarea abdomenului, temperatura ridicata, mirosuri vaginale ciudate. Toate aceste semne pot indica o infectie. 

Implicatii in sarcina
Daca nu ati ajuns la perioada menopauzei si trebuie sa treecti printr-o interventie chirurgicala, medicul va incerca sa pastreze cat mai mult din sistemul reproducator. Este posibil sa eliminati chistul si sa aveti ambele ovare intacte, ceea ce inseamna ca fertilitatea nu ar trebui sa fie afectata. 

Daca unul dintre ovare trebuie eliminat, ovarul ramas va elibera in continuare hormoni si ovule ca de obicei. Fertilitatea nu trebuie afectata in mod semnificativ, desi este posibil sa va fie putin mai greu sa ramaneti insarcinata. 

Din fericire, femeile pot ramane insarcinate chiar si daca au chisturi ovariene. Riscurile depind de marimea si de tipul chistului ovarian. In timp ce chisturile ovariene sunt de obicei mici sau benigne la inceput, ele pot creste si pot deveni mari in timpul sarcinii, desi exista cazuri in care femeile in aceasta situatie se descurca bine, fara a se confrunta cu alte probleme. 

Un alt risc major care poate aparea in timpul sarcinii implica presiunea exercitata de un chist pe uter. Daca femeia este monitorizata indeaproape, indicatorii de probleme majore pot fi recunoscuti si solutionati devreme, iar optiunile de tratament pot fi discutate. 


Tratamentul pentru chisturile ovariene in timpul sarcinii

Ginecologul poate sugera tratamente diferite, de obicei in functie de starea chistului sau o sfatuieste pe pacienta sa astepte sa vada daca acesta dispare intr-un timp scurt. Pentru chisturile mici, ginecologul poate recomanda o ecografie, iar in acest fel poate observa daca acestea isi schimba dimensiunea sau nu. 

Indepartarea chisturilor ovariene nu se poate realiza in timpul sarcinii. De obicei, ginecologul va sugera asteptarea pana la jumatatea perioadei de sarcina, deoarece indepartarea chisturilor in perioada incipienta a sarcinii poate provoca un avort spontan. 

Daca un chist se dezvolta pe tulpina ovariana, tulpina se poate rasuci si poate provoca anumite boli, iar aceasta afectiune are un impact direct asupra ovarului. O astfel de afectiune poate determina ginecolocul sa recomande o procedura chirurgicala – laparoscopia – pentru a inlatura chistul, indiferent de stadiul sarcinii. 

Cu toate acestea, in cazul in care chistul se dezvolta pe tulpina in rimpul etapelor tardive ale unei sarcini, se poate recomanda o procedura de laparotomie.

Este important sa va sigurati intotdeauna ca sistemul de reproducere este intr-o stare buna de sanatate, pentru a putea preveni aparitia chisturilor ovariene. Femeile ar trebui sa fie atente si sa consulte un medic ginecolog daca observa anumite schimbari in perioada menstruala. 

Diagnosticul precoce este esential. In plus, exista doua examinari pe care femeile pot sa le suporte. Amble pot ajuta la detecatrea prezentei timpurii a chisturilor ovariene, tratarea si protejarea femeii impotriva unor complicatii potentiale.

Stilul de viata poate avea un impact semnificativ asupra riscului pentru dezvoltarea chisturilor ovariene, iar in continuare puteti vedea cateva exemple:
Consumati apa filtrata de calitate! Consumul suficient de apa este benefic sanatatii si exista si cateva aspecte de care sa tineti cont. Faceti frecvent teste de urina – urina galbena confirma faptul ca sunteti bine hidratati, in timp ce urina portocalie semnaleaza lipsa consumului de apa.

Evitati stresul! Faceti-va intotdeauna timp pentru cateva clipe de relaxare, in special pentru ca stresul contribuie la crestera fluctuatiilor de hormoni. Aromoterapia, yoga, meditatia si exerctiile de respiratie va pot ajuta sa va 
relaxati.


Faceti exercitii fizice: activitatea fizica este o modalitate ideala de a scapa de chisturile ovariene, in special daca va aveti mai multe kilograme in plus. Studiile sugereaza ca greutatea moderata poate ajuta la corectarea balantei inegale de hormoni si poate rezolva problema infertilitatii la multe femei. 

Exercitiile fizice intense sunt cea mai buna optiune deoarece aduc beneficii intregului organism. In orice caz, daca sunteti insarcinata, discutati cu medicul ce exercitii puteti practica, fara a afecta copilul. 

Chisturile ovariene au fost si vor fi prezente in viata femeilor, dar important este sa le depistati din timp si sa le tratati. Netratate, acestea pot duce la infertilitate sau la aparitia cancerului.

Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/symptoms-causes/syc-20353405
https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cyst/treatment/
https://www.webmd.com/women/guide/ovarian-cysts#2