Nasterea unui copil poate declansa aparitia unor emotii puternice, de la bucurie pana la frica si anxietate. De asemenea, poate duce si la ceva la care nu va asteptati – depresia. Cele mai multe mame experimenteaza depresia postpartum imediat dupa ce au nascut, care se manifesta prin schimbari de dispozitie, plans necontrolat, anxietate si dificultati de somn. Simptomele incep, de obicei, in primele doua-trei zile de la nastere si pot dura pana la doua saptamani. 

Cu toate acestea, unele mame experimenteaza o forma mai severa si de lunga durata de depresie, cunoscuta sub numele de depresie postanatala. Destul de rar, o tulburare a starii de spirit numita psihoza postpartum, se poate dezvolta dupa nasterea copilului. 
Depresia postpartum nu este un defect sau o slabiciune a unei femei, ci este pur si simplu o complicatie a nasterii. Daca va confruntati cu aceasta, un tratament sigur si administrat cat mai repede va poate ajuta sa va vindecati si sa puteti fi alaturi de copil.


Cauzele depresiei postpartum

Cauzele aparitiei depresiei postnatale nu sunt intelese in totalitate. Se crede ca scaderea brusca a nivelului de hormoni dupa nastere poate duce la dezvoltarea depresiei postanatale la femeile sensibile. De asemenea, nu putem spune sigur care dintre femei sunt deosebit de vulnerabile la depresia postnatala. Stim ca cel mai puternic semn al depresiei postnatale este istoricul personal, al unei tulburari de dispozitie sau anxietate, mai ales daca este prezent si netratat in timpul sarcinii. De fapt, femeile cu antecedente de depresie in timpul sarcinii sunt de pana la sapte ori mai predispuse la depresie postnatala. Alti factori care pot contribui la depresia postanatala includ factorii de stres social, inclusiv sprijinul redus al familiei si preocuparea financiara. 

Modul in care depresia postnatala se desfasoara este imprevizibila. Pentru majoritatea femeilor, simptomele dispar fara tratament, dar aproximativ 20% dintre femei vor avea simptome semnificative depresive dupa aproximativ un an. 

Deoarece depresia postnatala afecteaza sanatatea femeii, a copilului si a intregii familii, este foarte important sa examinam riscul de depresie postnatala. Majoritatea obstetricienilor implementeaza un instrument de screening in timpul examinarii postpartum. Acesta este foarte important, in special pentru ca studiile arata ca multe femei cu despresie postnatala sunt rusinate de simptomele lor si se tem de faptul ca cei din jurul lor si-ar putea da seama de acest lucru.

Desi simptomele depresiei postnatale pot varia, printre cele tipice se numara:
  • Tulburarile de somn – incapacitatea de a dormi sau prea mult somn
  • Anxietatea
  • Iritabilitate
  • Senzatie de coplesire
  • Preocupare exagerata legata de sanatatea sau hranirea copilului
  • Plansul excesiv
  • Izolarea fata de prieteni si familie
  • Senzatia ca nu faci ceea ce trebuie pentru copil
  • Sentimente de vina, rusine
  • Capacitatea redusa de a gandi clar, de concentrare sau de luare a deciziilor
  • Ganduri suicidale

Diagnosticul

Diagnosticarea depresiei postnatale se bazeaza pe mai mult decat doar prezenta acestor simptome. Unele dintre acestea pot fi normale, mai ales dupa o noapte dificila fara somn, in care trebuie ingrijit un nou-nascut. Intensitatea simptomelor si modul in care acestea afecteaza capacitatea femeii de a se adapta si de a face fata stresului zilnic, sunt esentiale pentru a diagnostica depresia postnatala. Netratata, depresia postnatala se poate intinde pe cativa ani. 

Desi este o afectiune rara, psihoza postnatala se poate instala, de obicei, in prima saptamana dupa nastere, iar semnele acesteia sunt severe:
  • Confuzie si dezorientare
  • Ganduri obsesive despre copil
  • Halucinatii si iluzii
  • Tulburari de somn
  • Energie excesiva si agitatie
  • Paranoia
  • Incercari de ranire personala sau pe copil

Daca va simtiti deprimata dupa nasterea bebelusului, puteti fi reticenta sau rusinata sa recunoasteti acest lucru. Dar, daca prezentati orice tip de simptome legate de depresia postnatala, adresati-va medicului dumneavoastra cat mai repede, pentru a putea evita dezvoltarea acesteia:
  • Simptomele nu se estompeaza dupa doua saptamani de la nastere
  • Simptomele se inrautatesc
  • Nu va face placere sa aveti grija de copil
  • Nu va face placere sa va efectuati sarcinile zilnice
  • Incepeti sa aveti ganduri de a va rani copilul

Chiar daca acest lucru nu este stiut, foarte multe mame incep sa aiba ganduri suicidale dupa nastere. Este important sa constientizati acest lucru si sa solicitati imediat ajutor. De asemenea, daca aveti o prietena sau o ruda care se confrunta cu simptomele mai sus mentionate, incercati sa o ajutati. Este posibil ca ele sa nu isi dea seama de acest lucru si se pot rani sau le pot face rau chiar si bebelusilor. Daca incercati sa le spuneti ce credeti, mai exact ca sufera de depresie postnatala, iar reactia lor este una violenta, contactati de urgenta un medic.

Depresia postnatala poate aparea si la noii tati. Acestia se pot simti tristi sau obositi, pot fi coplesiti, pot avea senzatia de anxietate sau au modificari in ceea ce proiveste somnul si alimentatia – pot prelua aceste probleme de la mama. 

Tatii tineri, cu un istoric depresiv, care intampina probleme in relatie sau se lupta cu problemele financiare, sunt mai predispusi riscului de aparitie a depresiei postnatale. Depresia postnatala la tati – deseori numite depresie postpartum paterna – poate avea acelasi efect negativ asupra relatiilor paterne si asupra dezvoltarii copilului, exact ca in cazul depresiei materne. 

Daca sunteti proaspat tatic si aveti simptome de depresie sau anxietate in timpul perioadei de sarcina a partenerei, dar mai ales dupa nasterea copilului, mergeti sa discutati cu un medic. Tratamentele similare si suportul oferit mamelor cu depresie postnatala pot fi benefice in tratarea depresiei paterne. 

Orice mama noua poate experimenta depresia postnatala, care poate aparea oricand, nu numai la nasterea primului copil. Aceasta se poate instala chiar si la a doua sau a treia nastere. Cu toate acestea, exista un risc mai mare de aparitie a depresiei postnatale daca:
  • Aveti un istoric de depresie, fie in timpul sarcinii, fie in momente anterioare
  • Suferiti de tulburare bipolara
  • Ati avut depresie postnatala de la o sarcina anterioara
  • Aveti in familie persoane care s-au confruntat sau se confrunta cu depresia
  • Ati experimentat evenimente stresante in cursul anului anterior, cum ar fi complicatii ale sarcinii, boli sau pierderea locului de munca
  • Copilul are probleme de sanatate sau alte nevoi speciale
  • Aveti gemeni, tripleti sau alte nasteri multiple
  • Aveti dificultati de alaptare
  • Aveti probleme in relatie sau sunteti o mama singura
  • Nu sunteti sprijinita de nimeni
  • Aveti probleme financiare
  • Sarcina a fost neplanificata sau nedorita

Solutii

Daca aveti o istorie de depresie – in special una postnatala – trebuie sa ii transmiteti medicului daca intenionati sa ramaneti gravida sau imediat dupa ce ati aflat ca veti avea un copil. In timpul sarcinii, medicul va poate monitoriza indeaproape semnele si simptomele de depresie. Uneori, depresia usoara poate fi gestionata cu ajutorul grupurilor de sprijin, prin consiliere sau alte terapii. In alte cazuri, pot fi recomandate antidepresive – chiar si in timpul sarcinii.
Dupa nasterea bebelusului, medicul poate recomanda efectuarea unui control amanuntit, pentru a putea vedea exact care sunt simptomele si semnele depresiei postnatale. Cu cat este depistata mai repede, cu atat mai repede poate fi inceput tratamentul. Daca exista un istoric depresiv, medicul poate recomanda un tratament antidepresiv sau psihoterapie, imediat dupa nastere.

Medicii trebuie sa discute cu femeile care se confrunta cu depresia postnatala, pentru a le putea oferi sprijinul necesar. De asemenea, este nevoie ca familia sa inteleaga starea in care femeile de afla si sa tina cont de sfaturile medicului, pentru a le face aceasta perioada mai usoara. Studiile au aratat ca suportul moral si psihologic imediat dupa nastere, poate scadea riscul ca femeile sa dezvolte o depresie postnatala. Interventiile care diminueaza sentimentele de izolare si ofera sprijin emotional sunt esentiale si include vizitele la domiciliu ale medicului si prietenilor, suportul telefonic la orice ora si terapia interpersonala. 

Atunci cand se stabileste un diagnostic formal de depresie postnatala, este foarte important ca noua mama sa primeasca ingrijirile necesare. Tratamentul adecvat se bazeaza pe severitatea simptomelor suferite de femeie si pe modul in care aceasta raspunde interventiei. Pentru femeile ce sufera de depresie postpartum cu simptome usoare, abordarea este foarte asemanatoare cu strategiile de prevenire pentru femeile cu risc. Printre aceste sa numara:
  • Interventiile psihologice care abordeaza sprijinul pentru noua mama
  • Grupurile de sprijin
  • Vizitele la domiciliu de la o asistenta medicala
Pentru femeile cu simptome moderate sau usoare, care nu au raspuns la interventia initiala, tratamentul consta in psihoterapie formala singura sau in asociere cu un medicament antidepresiv. De asemenea, antidepresivele pot fi folosite in siguranta daca femeile le prefera sau daca psihoterapia nu le este pe plac. 
O preocupare comuna este aceea daca medicamentele antidepresive sunt sigure in timpul alaptarii. Inhibatorii selectivi ai recapatarii serotoninei sunt prima alegere pentru a trata depresia postnatala si cantitati minime de medicament se gasesc in laptele matern. 

Desi nu exista date pe termen lung cu privire la efectele antidepresivelor asupra sugarilor alaptati, expertii sunt, in general, de acord ca femeile nu trebuie sa opreasca alaptarea daca urmeaza un tratament cu antidepresive. Cu toate acestea, un punct important de remarcat este acela ca medicii ar trebui sa sustina femeile atunci cand refuza sa alapteze, in situatiile in care au avut parte de nopti nedormite sau in cele in care sunt accentuate starile depresive.

Cheia pentru prevenirea si tratarea cu succes a depresiei postnatale este interventia timpurie. Femeile care nu-si dau seama ca sufera de depresie dupa ce au nascut sau care isi dau seama ca se lupta cu ceva interior, de cele mai multe ori se simt jenate sa ceara ajutor familiei sau medicului. De aceea, este foarte important ca noile mame sa fie examinate in detaliu de catre medici. Incurajarea femeilor de a nu pastra secret starile depresive postnatale ar trebui sa fie o prioritate majora in procesul de ingrijire a tuturor mamelor.

Netratata, depresia postnatala poate crea probleme in special in legatura dintre mama si copil, dar si la nivelul intregii familii.
In cazul mamelor, depresia postanatala netratata poate dura cateva luni sau mai mult, devenind uneori o tulburare depresiva cronica. Chiar si atunci cand este tratata, depresia postnatala creste riscul unor episoade viitoare de depresie.


In cazul tatilor, depresia postnatala poate avea un efect de domino, provocand tulburari emotionale pentru toti ce apropiati de copil. Atunci cand mama este deprimata, riscul depresiei patern este in crestere, iar noii tati au un risc crescut de depresie, chiar daca partenera lor este sau nu afectata. 

In ceea ce priveste copilul, daca este inconjurat de o mama sau un tata care sufera de depresie postnatala, are mai multe sanse sa aiba probleme emotionale sau comportamentale. Aici se inacdreaza si dificultatile de a dormi si de a manca, plansul excesic si intarzieri in dezvoltarea limbajului. 

Deseori, depresia postnatala este inteleasa gresit, lucru care ingreuneaza diagnosticarea si tratarea ei. Trebuie sa intelegem ca este o problema serioasa, care poate afecta intreaga viata a femeii si in special a copilului, deci vizita la medic este o urgenta. Nu ignorati semnele depresiei si incercati toate modalitatile de a scapa de aceasta.


Surse:
https://www.webmd.com/depression/postpartum-depression/understanding-postpartum-depression-basics#1
https://www.nhs.uk/conditions/post-natal-depression/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/postpartum-depression/symptoms-causes/syc-20376617
https://www.health.harvard.edu/blog/postpartum-depression-worst-kept-secret-2017020811008