Examenele obligatorii de ginecologie: ce trebuie să faceți la fiecare moment din viață


Indiferent de vârstă, de la intrarea în adolescență fetele și femeile trebuie să își facă periodic, obligatoriu, o serie de controale medicale de ginecologie. Deoarece incidența unor boli ginecologice este încă foarte ridicată în țara noastră, un simplu control medical periodic ar putea salva multe vieți. În România, cancerul de col uterin are cea mai înaltă rată a mortalității dintre toate țările Uniunii Europene. Motivul principal este faptul că boala este diagnosticată foarte târziu, în stadii avansate, când tratamentul nu mai este la fel de eficace.

Este obligatoriu să facem un control periodic la un medic specialist în ginecologie?

Pe scurt, da. Toate persoanele de sex feminin sunt expuse riscului de a se îmbolnăvi de boli ginecologice. Din păcate, pentru multe femei afecțiunile ginecologice sunt un motiv de rușine. Așadar, ele evită să ajungă în fața medicului ginecolog până când boala a avansat, iar aceasta este una dintre cauzele mortalității ridicate.

Bolile ginecologice se pot transmite?

Afecțiunile din aria de ginecologie nu sunt același lucru cu bolile cu transmitere sexuală. Cele mai multe dintre acestea îi afectează și pe bărbați, deși adesea efectele sunt mai grave în rândul femeilor. De exemplu, infecția cu virusul papiloma uman (Human Papilloma Virus, sau HPV) nu dă în general simptome la bărbați. Însă la femei infecția cu HPV este responsabilă de apariția cancerului de col uterin.
În general, bolile cu transmitere sexuală nu sunt grave, cu excepția infecției cu HIV (virusul imunodeficienței umane). Aceasta duce în timp la instalarea SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite). Infecțiile cu chlamydia sau gonoreea sunt tratabile cu antibiotice, dar tratamentul nu trebuie amânat. Chlamydia, dacă nu este tratată la timp, poate duce la infertilitate sau poate cauza sarcini ectopice.

La ce vârstă trebuie să înceapă controalele de ginecologie?


Nu există o regulă generală. Orientativ, cam de la 15 ani se recomandă ca fetele să își facă anual un control de ginecologie. Dacă nu există probleme de sănătate, vizita la medic va fi una de rutină. Acum, cel mai important este ca tânăra pacientă să capete încredere în medic și să învețe o serie de lucruri importante despre corpul ei. De exemplu, tinerele paciente vor învăța acum pentru prima oară cum să își palpeze sânii pentru a identifica un eventual nodul. De asemenea, aceste prime vizite la medic stabilesc istoricul medical al pacientei și eventuale afecțiuni cronice sau preexistente.
Tot acum, tinerele trebuie să învețe despre bolile cu transmitere sexuală, cum să recunoască simptomele și cum se pot proteja de infecții. De asemenea, află ce trebuie să facă dacă suspectează că au contractat o astfel de boală.

Intervalul de vârstă 11-14 ani este momentul în care familia poate să ia în calcul vaccinarea anti-HPV, atât pentru fetițe, cât și pentru băieți, deoarece și aceștia pot fi purtători ai virusului. Vaccinul HPV este extrem de eficient împotriva majorității tulpinilor acestui virus, vaccinarea fiind recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Unele țări, precum SUA, au extins programul de vaccinare anti-HPV chiar și la populația adultă, cu vârsta de până la 45 de ani.

De la ce vârstă se fac primele analize de specialitate?

Recomandarea generală este ca prima analiză de ginecologie să fie un test Papanicolau, numit și Babeș-Papanicolau, începând de la vârsta de 21 de ani, o dată la trei ani. Acesta constă în recoltarea de celule din colul uterin cu ajutorul unei periuțe speciale. Colul este acea porțiune inferioară a uterului care se prelungește în vagin. Zona de tranziție dintre mediul intrauterin și cel intravaginal este locul unde este localizat cel mai des cancerul de col.
Testul Papanicolau identifică modificări la nivelul celulelor colului uterin. Totuși, chiar dacă există celule care apar anormale, acest lucru nu înseamnă neapărat cancer. Aceste leziuni celulare pot deveni canceroase doar dacă nu sunt tratate. De fapt, în marea majoritate a cazurilor, un rezultat anormal al testului nu este un motiv de panică: înseamnă doar că pacienta trebuie supravegheată de către medicul specialist ginecolog.

Testul Papanicolau – de ce este esențial? 

Testul Papanicolau joacă un rol de „filtru”, identificând posibile probleme de sănătate cu mult înainte de apariția simptomelor clinice. Procedura de recoltare nu este dureroasă, însă pentru ca rezultatele să fie valide, trebuie respectate câteva condiții:
testul se face cât mai departe de perioada menstruației (la aproximativ 14 zile de la ultima menstruație, adică la jumătatea intervalului dintre menstruații).
Pacienta trebuie evite contactul sexual și să nu folosească spălături vaginale, ovule, tampoane sau creme vaginale cu 48 de ore înainte de recoltare.
De asemenea, ar trebui observat că unele țări mai folosesc și testele de identificare a HPV în paralel cu Papanicolau. Testul HPV se poate face folosind aceeași probă recoltată pentru Papanicolau. Împreună, aceste două analize au o rată mai bună de identificare a cancerului de col în fazele timpurii, când boala este mult mai ușor de tratat.

La vârsta fertilă: 22-44 de ani
După vârsta de 22 de ani, testul Papanicolau trebuie efectuat anual, împreună cu un examen clinic de ginecologie. Acesta include un examen mamar, abdominal și al pelvisului. Tot acum, la persoanele supraponderale pot debuta afecțiuni precum diabetul de tip II, care este provocat în mare parte de o alimentație nesănătoasă și un stil de viață sedentar.
De asemenea, medicul va urmări istoricul de boli familiale. Unele cancere, cum sunt cel de sân și cel ovarian, sunt determinate de mutații genetice care se moștenesc de la mamă la fiică.
Pentru femeile care își doresc să aibă copii, acesta este momentul în care trebuie să își facă analize pentru a vedea dacă sarcina ar putea ridica probleme. Diabetul sau hipertensiunea arterială, de exemplu, sunt factori de risc în sarcină.

Vârsta menopauzei: 45-54 de ani
Menopauza se instalează, de regulă, în jurul vârstei de 50 de ani. Efectele fluctuațiilor nivelului de estrogen (un hormon feminin), normale în această perioadă, pot fi combătute cu un stil de viață sănătos, cu mișcare consecventă și o dietă adecvată, poate chiar cu medicație de substituție hormonală.
La această vârstă trebuie să înceapă investigații clinice regulate:
mamografii, la un interval de 1-2 ani, în special dacă au existat cazuri de cancer de sân în familie (mama sau sora, mătuși, alte rude apropiate)
teste de osteodensimetrie - acestea determină densitatea osoasă, pentru a identifica osteoporoza, o boală determinată de scăderea nivelului de estrogen. Osteoporoza constă în scăderea rezistenței oaselor și duce la un risc crescut de fracturi.
colonoscopie, pentru a identifica din vreme afecțiuni precum cancerul de colon

După 55 de ani
Problemele de sănătate asociate vârstei sunt, cel mai adesea, de natură hormonală. Uscăciunea vaginală, un rezultat al schimbărilor hormonale, poate genera doar disconfort, însă în unele cazuri duce și la leziuni celulare și cancer vulvar, în special după trecerea pragului de 60 de ani. Aceasta nu înseamnă că riscul de a dezvolta alte boli s-a redus. Testul Papanicolau rămâne obligatoriu până la 65 de ani. După această vârstă, testarea poate fi întreruptă doar la sfatul medicului ginecolog, cu anumite condiții: cel puțin trei teste negative anuale consecutive în ultimii 10 ani, dintre care cel mai recent să fie în ultimii cinci ani (și, desigur, fără un istoric de cancer sau modificări celulare severe la nivelul colului).