Ce sunt suplimentele alimentare?

Suplimentele alimentare disponibile in farmacii includ vitamine, minerale, plante si preparate botanice, aminoacizi, enzime si multe alte astfel de produse. Suplimentele alimentare se gasesc intr-o gama variata de forme: tablete, capsule si pulberi, precum si bauturi si batoane energizante. Suplimentele des intalnite includ vitaminele D si E; minerale precum calciul si fierul; extracte de plante precum echinacea si usturoiul; si produse specializate precum glucozamina, probioticele si uleiul de peste.


Toate produsele etichetate ca supliment alimentar afiseaza un tabel cu date suplimentare care listeaza continutul, cantitatea de ingrediente active pe doza si alte ingrediente suplimentare (cum ar fi aditivi, excipienti si arome). Producatorul indica si modul de administrare si doza recomandata.

Sunt suplimentele alimentare potrivite pentru toti?

Suplimentele nu sunt destinate tuturor, dar adultii in varsta si alte categorii au nevoie de anumite suplimente.

Conform ghidurilor de nutritie, ar trebui sa asimilam majoritatea nutrientilor necesari printr-o dieta sanatoasa si echilibrata. Specialistii in nutritie insista insa ca atunci cand nevoile nutritionale nu sunt acoperite prin alimentatie, suplimentele alimentare sunt un mijloc bun de a compensa anumite carente.

Inainte de a da fuga la farmacie sa cumperi suplimente, trebuie stii in ce masura te poate ajuta sau nu respectivul supliment.


Nutrientii din suplimentele vs. nutrientii din alimentele integrale

Scopul suplimentelor nu este sa inlocuiasca o dieta echilibrata. Suplimentele nu pot substitui toti nutrientii si beneficiile unei diete bazate pe alimente integrale. Alimentele integrale sunt alimentele neprocesate si nerafinate, sau prelucrate si rafinate cat mai putin posibil, inainte de a fi consumate. Alimentele integrale ofera trei avantaje principale fata de suplimentele alimentare:

  • Un aport nutritiv mai mare. Alimentele integrale sunt complexe, continand o varietate de micronutrienti de care are nevoie corpul tau.

  • Continut crescut de fibre esentiale. Alimentele integrale, precum cerealele integrale, fructele, legumele si leguminoasele, furnizeaza fibre alimentare. Ca parte a unei diete sanatoase, fibrele ajuta la prevenirea anumitor boli, cum ar fi diabetul de tip 2 si bolile de inima, si poate ajuta si la gestionarea constipatiei.

  • Substante cu rol de protectie. Multe alimente integrale sunt, de asemenea, surse bune de antioxidanti - substante care incetinesc un proces natural care duce la deteriorarea celulelor si a tesuturilor. Nu este clar daca suplimentele cu antioxidanti ofera aceleasi beneficii ca si antioxidantii din alimente. Unele suplimente cu antioxidanti in doze mari au fost asociate cu riscuri pentru sanatate.

Cine are nevoie de suplimente alimentare?

Daca ai o stare de sanatate in general buna si o dieta variata ce include fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, produse lactate cu continut scazut de grasimi, carne slaba si peste, probabil ca nu ai nevoie de suplimente.

Dar suplimentele - sau alimentele fortificate - ar putea fi adecvate in unele situatii:

  • Femeile care intentioneaza sa ramana insarcinate ar trebui sa aiba un aport zilnic de  de 400 de micrograme pe zi de acid folic din alimente sau suplimente fortificate, pe langa consumul de alimente care contin folat in mod natural.

  • Femeile insarcinate trebuie sa ia vitamine prenatale care includ fier sau un supliment de fier separat.

  • Adultii cu varsta de peste 50 de ani ar trebui sa includa in dieta alimente fortificate cu vitamina B-12, cum ar fi cerealele fortificate, sau sa ia un supliment cu multivitamine care contine B-12 sau un supliment B-12 separat.

  • Adultii cu varsta de 65 de ani si peste ar trebui sa ia zilnic 800 de unitati internationale de vitamina D pentru a reduce riscul de caderi.

De asemenea, pot fi adecvate suplimentele alimentare daca:

  • Nu mananci bine si consumi mai putine calorii decat necesarul zilnic

  • Esti vegan sau vegetarian si ai o dieta limitata ca optiuni si nutrienti

  • Urmezi o dieta foarte restrictiva

  • Nu consumi peste sau fructe de mare de doua ori pe saptamana

  • Nu consumi lactate pentru ca esti intolerant la lactoza sau pur si simplu nu mananci suficient de des produse lactate

  • Ari sangerari abundente in timpul menstruatiei

  • Ai o afectiune medicala care afecteaza modul in care corpul tau absoarbe sau foloseste nutrientii, cum ar fi diareea cronica, alergiile alimentare, intoleranta alimentara sau o boala a ficatului, vezicii biliare, intestinelor sau pancreasului

  • Ai avut interventii chirurgicale pe tractul digestiv si nu poti digera si absorbi nutrientii in mod corespunzator


Este esential sa discuti cu medicul sau cu un nutritionist despre ce suplimente si in ce doze sunt recomandate pentru tine. Nu uita sa intrebi despre posibile efecte secundare si interactiuni cu orice medicamente pe care le iei.

Alegerea si administrarea suplimentelor

Daca te hotarasti sa iei un supliment sau un complex de vitamine si minerale este important sa:

  • Discuti cu medicul. Suplimentele pot provoca efecte daunatoare daca sunt luate in anumite combinatii, cu anumite medicamente pe baza de prescriptie medicala sau inainte de operatie sau alte proceduri medicale.

  • Verifici eticheta. Pe etichetele produselor gasesti informatii importante referitoare la ingredientele active si concentratia acestora, doza recomandata si cantitatea de nutrienti din fiecare portie.

  • Fii atent la ce mananci. S-ar putea sa traiest cu falsa impresie ca nu obtii toti nutrientii necesari din alimente. Insa in zilele noastre, multe alimente sunt imbogatite cu minerale si vitamine (de ex. Cerealele pentru micul dejun si unelle bauturi) asa ca s-ar putea sa iti acoperi necesarul zilnic din alimentatie. Daca mai iei si suplimente s-ar putea sa acumulezi prea mult din anumiti nutrienti. Asta poate declansa efecte secundare nedorite.

  • Evita megadozele. Daca iei mai mult decat doza zilnica recomandata (DZR) iti poate creste riscul de reactii adverse. Copiii sunt deosebit de vulnerabili la supradoze de vitamine si minerale.


Nu este de glumit cu megadozele! De exemplu, prea mult seleniu iti poate afecta sistemul nervos central si o cantitate prea mare de vitamina A poate duce la greata si dureri de cap. Un exces de vitamina B6 poate provoca leziuni la nivelul sistemului nervos, manifestate prin paralizii, pierderea reflexelor, tulburari ale termoceptiei (simtul temperaturii) sau pierderea simturilor in extremitati. Niveluri crescute de vitamine solubile in grasimi pot fi toxice, iar o cantitate prea mare de vitamina C poate provoca greata si diaree.


Pentru a fi sigur, ia in considerare toate sursele de vitamine si minerale atunci cand evaluezi aportul total de nutrienti esentiali in fiecare zi. Daca tot nu esti sigur ce suplimente sunt optime pentru tine, discuta mai intai cu medicul.




Surse:

https://ods.od.nih.gov/HealthInformation/DS_WhatYouNeedToKnow.aspx

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/supplements/art-20044894