Sondaje făcute pentru a ilustra gradul de informare a populaţiei despre legătura dintre consumul de alcool şi apariţia cancerului au scos la iveală că 18 din 20 de persoane nu erau conştiente de această legătură!

Nu numai că există o legătură, dar consumul de alcool – fie că vorbim despre vin, bere sau băuturi spirtoase – este asociat nu cu unul, ci cu şapte tipuri de cancer: bucal şi faringian, al laringelui, faringelui, cancer de sân la femei, cancer la ficat şi intestine.

Mecanismele prin care alcoolul favorizează apariţia cancerului sunt următoarele:

  • Odată ajuns în stomac, alcoolul (etanol) este transformat, cu ajutorul unor enzime, în acetaldehidă, un compus toxic pentru organism. Teoretic, aceasta este transformată ulterior de ficat, prin intermediul altor enzime, în acetat – un compus inofensiv. Practic, însă, acetaldehida determină celulele ficatului să crească într-un ritm mai accelerat decât cel normal – o premisă foarte solidă pentru apariţia cancerului.
  • Alcoolul poate determina creşterea nivelului unor hormoni, precum estrogenul. Iar acest fenomen este unul favorizant pentru apariţia cancerului de sân.
  • Studiile au arătat că unele tipuri de cancer se manifestă, cu predilecţie, în cazul pacienţilor cu niveluri scăzute de folaţi în organism. Acidul folic (sau vitamina B9) susţine celulele în producerea corectă de ADN, în timp ce alcoolul favorizează apariţia cancerului prin deteriorarea ADN-ului celular. Cercetările au arătat că persoanele care consumă alcool au niveluri mai scăzute de folaţi în sânge, dar nu s-a stabilit cu certitudine dacă acesta este mecanismul prin care alcoolul provoacă boala sau dacă nivelul scăzut de folaţi pe care pacienţii şi-l asigură din alimentaţie este coroborat cu riscul de cancer presupus de consumul de alcool.

Comportamentele de consum sunt diferite şi în cazul alcoolului, astfel încât unii consumatori se pot crede mai feriţi decât alţii de riscul de cancer. De fapt, conform cercetărilor pe tema în cauză, riscul de cancer apare şi în cazul pacienţilor care fac exces de alcool periodic, dar mai rar, cât şi în cazul celor ce preferă consumul în cantitate mică, dar constant. Chiar şi consumul zilnic doar al unei beri sau al unui pahar mare cu vin poate creşte riscul de cancer bucal, faringean, esofagian, de sân şi intestine.

De asemenea, s-a stabilit că nu contează ce tip de alcool consumi – bere, vin sau băuturi spirtoase – toate sunt la fel de nocive prin conţinutul lor de etanol. Iar efectul acestora este potenţat şi de fumat: alcoolul face ţesuturile din cavitatea bucală şi din gât mult mai permeabile pentru substanţele toxice din ţigarete. Iar alcoolul şi tutunul împreună deteriorează într-un ritm mult mai accelerat ADN-ul celular.