Ce este alergia la animale de casă

Alergia la animale de companie este o reacție alergică la proteinele care se găsesc în celulele pielii unui animal, în salivă sau în urină. Semnele de alergie la animalele de companie includ cele comune febrei fânului, cum ar fi strănutul și rinoreea. Unele persoane pot prezenta, de asemenea, semne de astm, cum ar fi respirația șuierătoare și dificultăți de respirație.

Cel mai adesea, alergia la animale de companie este declanșată de expunerea la celule de piele moartă (sau parl) care cad de la un animal de companie. Orice animal cu blană poate fi o sursă de alergie, dar alergiile la animalele de companie sunt cel mai frecvent asociate cu pisici și câini.

Dacă aveți o alergie la animalele de companie, cea mai bună strategie este să evitați sau să reduceți expunerea la animal cât mai mult posibil. Medicamente sau alte tratamente pot fi necesare pentru ameliorarea simptomelor și gestionarea astmului.

Simptome

Simptomele alergiilor la animale de companie cauzate de inflamația căilor nazale includ:


  • Strănut
  • Curgerea nasului
  • Mâncărime, ochi roșii sau care lacrimează
  • Congestie nazala
  • Mâncărimea nasului, a cerului gurii sau gâtului
  • Picurare postnasală
  • Tuse
  • Presiunea și durere în zona feței
  • Trezirea frecventă
  • Piele umflată, de culoare albastruie, sub ochi
  • La  copil, frecarea frecventă în sus a nasului

Dacă alergia la animalele de companie contribuie la astm, este posibil să aveți și:

  • Respiratie dificila
  • Strângere toracică sau durere
  • Sunet șuierător sau șuierător la expirare
  • Probleme de somn cauzate de dificultăți de respirație, tuse sau respirație șuierătoare

Simptome cutanate

Unele persoane cu alergie la animalele de companie pot prezenta, de asemenea, simptome ale pielii, un model cunoscut sub numele de dermatită alergică. Acest tip de dermatită este o reacție a sistemului imunitar care provoacă inflamația pielii. Contactul direct cu un animal de companie care cauzează alergie poate declanșa dermatită alergică, provocând semne și simptome, cum ar fi:

  • Pete ridicate, roșii pe piele (urticarie)
  • Eczemă
  • Piele iritata

Când este necesar să mergeți la medic

Unele semne și simptome ale alergiilor la animale de companie, cum ar fi curgerea nasului sau strănutul, sunt similare cu cele ale răcelii obișnuite. Uneori este dificil să știi dacă ai răceală sau alergie. Dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni, este posibil să aveți alergie.

Dacă simptomele dvs. sunt severe - cu pasajele nazale care se simt complet blocate și dificultăți de somn sau respirație șuierătoare - adresați-văi medicului dumneavoastră. 

Cauze

Alergiile apar atunci când sistemul imunitar reacționează la o substanță străină, cum ar fi polenul, mucegaiul sau parul.

Sistemul dvs. imunitar produce proteine cunoscute sub numele de anticorpi. Acești anticorpi vă protejează de invadatorii nedoriti care vă pot îmbolnăvi sau provoca o infecție. Când aveți alergii, sistemul dvs. imunitar produce anticorpi care vă identifică alergenul ca fiind ceva dăunător, chiar dacă nu este.

Când inhalați alergenul sau intrați în contact cu acesta, sistemul dvs. imunitar răspunde și produce un răspuns inflamator în pasajele nazale sau plămâni. Expunerea prelungită sau regulată la alergen poate provoca inflamația continuă (cronică) a căilor respiratorii asociată cu astmul.

Pisici si caini

Alergenii de la pisici și câini se găsesc în celulele pielii pe care animalele le lasă în urmă, precum și în saliva, urina, transpirația și blana lor. Matreata este o problema speciala, deoarece este foarte mica si poate ramane in aer pentru perioade lungi de timp cu cea mai mica bucata de circulatie a aerului. De asemenea, se colectează cu ușurință în mobilierul tapițat și se lipeste de haine.

Saliva animalului se poate lipi de covoare, așternuturi, mobilier și îmbrăcăminte. Saliva uscată se poate transmite pe calea aerului.

Așa-numitele pisici și câini hipoalergenici pot lăsa în urmă mai puțină blană decât alte rase, dar nici o rasă nu este cu adevărat hipoalergenică.

Rozătoare și iepuri

Animalele de companie rozătoare includ șoareci, gerbili, hamsteri și cobai. Alergenii de la rozătoare sunt prezenți, de obicei, în păr, mătreață, salivă și urină. Praful din așternut sau rumegușul din fundul cuștii poate contribui la alergenii aerieni de la rozătoare.

Alergenii de iepure sunt prezenți în mătreață, păr și salivă.

Alte animale de companie

Alergia la animale de companie este rareori cauzată de animalele care nu au blană, cum ar fi peștii și reptilele.

Factori de risc

Alergiile la animale de companie sunt frecvente. Cu toate acestea, este mai probabil să dezvoltați o alergie la animalele de companie dacă alergii sau astmul se întâmplă în familia dvs.

A fi expus animalelor de companie la o vârstă fragedă vă poate ajuta să evitați alergiile la animalele de companie. Unele studii au descoperit că copiii care trăiesc cu un câine în primul an de viață pot avea o rezistență mai bună la infecțiile respiratorii superioare în timpul copilăriei decât copiii care nu au un câine la vârsta respectivă.

Complicații

Infecții sinusale
Inflamarea continuă (cronică) a țesuturilor din pasajele nazale cauzată de alergia animalelor de companie poate obstrucționa cavitățile goale conectate la pasajele nazale (sinusuri). Aceste obstrucții vă pot face să aveți mai multe șanse de a dezvolta infecții bacteriene ale sinusurilor, cum ar fi sinuzita.

Astm
Persoanele cu astm și alergie la animale de companie au adesea dificultăți în gestionarea simptomelor astmului. Acestea pot fi expuse riscului de atacuri de astm care necesită tratament medical imediat sau îngrijire de urgență.

Metode de prevenție

Dacă nu aveți un animal de companie, dar vă gândiți să adoptați sau să cumpărați unul, asigurați-vă că nu aveți alergii la animalele de companie înainte de a vă ua acest angajament.

Diagnosticarea

Medicul dumneavoastră poate suspecta o alergie la animalele de companie bazate pe simptome, o examinare a nasului și răspunsurile dvs. la întrebările sale. Medicul poate folosi un instrument luminat pentru a privi starea căptușelii nasului. Dacă aveți o alergie la animalele de companie, mucoasa pasajului nazal poate fi umflată sau poate părea palidă sau albăstruie.

Test alergic cutanat

Medicul dumneavoastră vă poate sugera un test cutanat pentru a determina exact la ce sunteți alergic. Puteți fi direcționat la un specialist în alergii (alergolog) pentru acest test.

În acest test, cantități mici de extracte de alergen purificate - inclusiv extracte cu proteine ​​animale - sunt înțepate pe suprafața pielii. Acest lucru se efectuează de obicei pe antebraț, dar se poate face pe partea superioară a spatelui.

Medicul sau asistenta vă observă pielea pentru semne de reacții alergice după 15 minute. Dacă sunteți alergic la pisici, de exemplu, veți dezvolta o umflătură roșie, cu mâncărime, în care extractul de pisică a fost înțepat în piele. Cele mai frecvente efecte secundare ale acestor teste cutanate sunt mâncărimea și roșeața. Aceste reacții adverse dispar de obicei în decurs de 30 de minute.

Test de sange

În unele cazuri, un test cutanat nu poate fi efectuat din cauza prezenței unei afecțiuni a pielii sau din cauza interacțiunilor cu anumite medicamente. Ca alternativă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un test de sânge care vă examinează sângele pentru a detecta anticorpi specifici alergici la diferiți alergeni comuni, inclusiv la diferite animale. Acest test poate indica, de asemenea, cât de sensibil sunteți la alergen.

Tratament

Prima linie de tratament pentru controlul alergiilor la animalele de companie este evitarea pe cât posibil a animalelor care cauzează alergie.
Este adesea dificil sau imposibil să elimini complet expunerea la alergeni la animale. Chiar dacă nu aveți un animal de companie, puteți întâlni în mod neașteptat alergeni pentru animale transportate pe hainele altor persoane.

Pe lângă evitarea alergenilor pentru animale de companie, este posibil să aveți nevoie de medicamente pentru a controla simptomele.

Medicamente pentru alergii

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați unul dintre următoarele medicamente pentru a îmbunătăți simptomele alergiei nazale:

  • Antihistaminicele reduc producția unei substanțe chimice a sistemului imunitar care este activă într-o reacție alergică și ajută la ameliorarea mâncărimilor, strănutului și curgerii nasului. Antihistaminicele pe bază de prescripție administrate sub formă de spray nazal includ azelastina (Astelin, Astepro) și olopatadina (Patanase). Comprimatele antihistaminice fără prescripție medicală (OTC) includ fexofenadina (Allegra Allergy), loratadina (Claritin, Alavert) și cetirizina (Zyrtec Allergy); Siropurile antihistaminice OTC sunt disponibile pentru copii. Comprimatele antihistaminice cu prescripție medicală, cum ar fi levocetirizina (Xyzal) și desloratadina (Clarinex), sunt alte opțiuni.
  • Corticosteroizii eliberați sub formă de spray nazal pot reduce inflamația și pot controla simptomele febrei fânului. Aceste medicamente includ propionatul de fluticazonă (Flonase Allergy Relief), furoatul de mometazonă (Nasonex), triamcinolona (Nasacort Allergy 24HR) și ciclesonida (Omnaris). Corticosteroizii nazali oferă o doză mică de medicament și prezintă un risc mult mai mic de efecte secundare decât corticosteroizii orali.
  • Decongestionantele vă pot ajuta să micsorați țesuturile umflate în pasajele nazale și să vă ușurați respirația prin nas. Unele tablete pentru alergii fără prescripție medicală combină un antihistaminic cu un decongestionant. Decongestionantele orale pot crește tensiunea arterială și, în general, nu trebuie luate dacă aveți tensiune arterială crescută, glaucom sau boli cardiovasculare. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă puteți lua în siguranță un decongestionant. Decongestionantele eliberate fără prescripție administrate sub formă de spray nazal pot reduce temporar simptomele alergiei. Dacă utilizați un spray decongestionant mai mult de trei zile la rând, acesta poate contribui la congestie.
  • Modificatorii de leucotriene blochează acțiunea anumitor substanțe chimice ale sistemului imunitar. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie montelukast (Singulair), o tabletă pe bază de rețetă, dacă spray-urile nazale cu corticosteroizi sau antihistaminicele nu sunt opțiuni bune pentru dumneavoastră. Efectele secundare posibile ale montelukastului includ infecții ale căilor respiratorii superioare, cefalee și febră. Efectele secundare mai puțin frecvente includ modificări de comportament sau de dispoziție, cum ar fi anxietatea sau depresia.





Sursa:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pet-allergy/symptoms-causes/syc-20352192