Ce sunt alunițele

Alunițele sunt un tip obișnuit de crescături de piele ce apar adesea ca pete mici, de culoare maro închis și sunt cauzate de grupuri de celule pigmentate. Alunițele apar în general în timpul copilăriei și adolescenței. Majoritatea oamenilor au între 10 și 40 de alunițe, dintre care unele se pot schimba în aspect sau se pot estompa în timp.

Majoritatea alunițelor sunt inofensive. Rareori, acestea devin canceroase. Monitorizarea alunițelor și a altor zone pigmentate este un pas important în detectarea cancerului de piele, în special a melanomului malign.

Termenul medical pentru alunițe este nevi.

Simptome

Alunița tipică este o pată maro. Dar alunițele vin în diferite culori, forme și dimensiuni:

  • Culoare și textură. Alunițele pot fi de culoare maro, cafeniu, negru, roșu, albastru sau roz. Pot fi netede, ridate, plate sau ridicate. Este posibil ca părul să crească din ele.
  • Formă. Majoritatea alunițelor sunt ovale sau rotunde.
  • Mărimea. Alunițele au de obicei mai puțin 6 milimetri în diametru - dimensiunea unei radiere de creion. Rareori, alunițele prezente la naștere (nevii congenitali) pot fi mult mai mari, acoperind zone largi ale feței, trunchiului sau membrului.

Alunițele se pot dezvolta oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, axile, sub unghii și între degete sau degetele de la picioare. Majoritatea oamenilor au 10 până la 40 de alunițe. Multe dintre acestea se dezvoltă până la vârsta de 50 de ani. Alunițele se pot schimba în aspect sau se pot estompa în timp. Schimbările hormonale ale adolescenței și ale sarcinii pot determina alunițele să devină mai întunecate și mai mari.

Alunițe neobișnuite care pot indica melanom

Acest ghid vă poate ajuta să determinați dacă o aluniță sau o pată poate indica melanom sau alte tipuri de cancer de piele:

  • Forma asimetrică. O jumătate este diferită de cealaltă jumătate.
  • Margini. Căutați alunițe cu margini neregulate, crestate sau festonate.
  • Culoare. Căutați creșteri de piele cărora li s-a schimbat culoarea, au mai multe culori sau au o culoare neuniformă.
  • Diametru. Căutați o nouă creștere într-o aluniță mai mare de 1/4 inch (aproximativ 6 milimetri).
  • Evoluție. Aveți grijă la alunițele care se schimbă în dimensiune, formă, culoare sau înălțime, mai ales dacă o parte sau întreaga aluniță devine neagră. Alunițele pot evolua, de asemenea, pentru a dezvolta semne și simptome noi, precum mâncărime sau sângerare.
Alunițele canceroase (maligne) variază foarte mult ca aspect. Unele pot afișa toate caracteristicile enumerate mai sus. Alții pot avea doar una sau două.

Când e cazul să mergeți la medic

Stabiliți o programare la medicul dumneavoastră dacă o aluniță pare neobișnuită, crește sau se schimbă.

Cauze

Alunițele sunt cauzate atunci când celulele din piele (melanocite) cresc în grupuri sau aglomerări. Melanocitele sunt distribuite pe toată pielea și produc melanină, pigmentul natural care îi conferă pielii culoarea.

Complicații

Melanomul este principala complicație a alunițelor. Unii oameni prezintă un risc mai mare decât media ca alunițele lor să devină canceroase și să se dezvolte în melanom. Factorii care vă cresc riscul de melanom includ:

  • Dacă aveți alunițe mari din naștere. Aceste tipuri de alunițe se numesc nevi congenitali. La un sugar, astfel de alunițe sunt clasificate ca mari dacă au mai mult de 5 cm în diametru. Chiar și o aluniță mare devine rareori canceroasă și aproape niciodată înainte ca copilul să ajungă la pubertate.
  • Dacă aveți alunițe neobișnuite. Alunițele mai mari decât o aluniță obișnuită și de formă neregulată sunt cunoscute sub numele de nevi atipici (displazici). Ei tind să fie ereditari. Și au adesea centre maro închis și margini mai deschise și neuniforme.
  • Dacă aveți multe alunițe. A avea mai mult de 50 de alunițe obișnuite indică un risc crescut de melanom. Două studii se adaugă dovezilor că numărul alunițelor tale prezice riscul de cancer. Unul a arătat că persoanele sub 50 de ani care au 20 sau mai multe alunițe pe brațe prezintă un risc crescut de melanom. Altul a arătat o relație între numărul de alunițe al femeilor și riscul de cancer mamar.
  • Dacă aveți un istoric personal sau familial de melanom. Dacă ați avut melanom înainte, aveți un risc crescut ca o aluniță să devină canceroasă. În plus, unele tipuri de alunițe atipice duc la o formă genetică de melanom.

Ce putem face ca să prevenim alunițele să devină canceroase


Următoarele măsuri pot ajuta la limitarea dezvoltării alunițelor și a complicației principale a alunițelor - melanomul.

Aveți grijă la schimbări

Familiarizați-vă cu locația și modelul alunițelor dvs. Examinați-vă în mod regulat pielea pentru a căuta modificări care pot semnala melanom. Faceți autoexaminări o dată pe lună, mai ales dacă aveți un istoric familial de melanom. Cu ajutorul oglinzilor, efectuați o verificare din cap până în picioare, inclusiv a scalpului, palmelor și unghiilor, axile, pieptul, picioarele și picioarele, inclusiv tălpile și spațiile dintre degetele de la picioare. De asemenea, verificați zona genitală și între fese.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre factorii de risc pentru melanom și dacă aveți nevoie de un examen profesional de piele în mod obișnuit.

Protejați-vă pielea

Luați măsuri pentru a vă proteja pielea de radiațiile ultraviolete (UV), cum ar fi expunerea la soare sau de la cabinele de bronzat. Radiațiile UV au fost legate de riscul crescut de melanom. Și copiii care nu au fost protejați de expunerea la soare tind să dezvolte mai multe alunițe.

  • Evitați expunerea la soare în orele de vârf. În general, razele soarelui sunt cele mai puternice între orele 10:00 și 16:00. Programați activități în aer liber pentru alte momente ale zilei, chiar și în zilele înnorate sau iarna.
  • Folosiți protecție solară pe tot parcursul anului. Aplicați protecție solară cu aproximativ 30 de minute înainte de a ieși în aer liber, chiar și în zilele înnorate. Utilizați o protecție solară cu spectru larg cu un SPF de cel puțin 15. Aplicați-o cu generozitate și reaplicați la fiecare două ore - sau mai des dacă înotați sau transpirați. 
  • Acoperiți-vă pielea. Ochelarii de soare, pălăriile cu boruri largi, mânecile lungi și alte obiecte vestimentare de protecție vă pot ajuta să evitați deteriorarea pielii din cauza razelor UV. S-ar putea să doriți să luați în considerare și îmbrăcămintea realizată cu țesături special tratate pentru a bloca radiațiile UV.
  • Evitați bronzarea artificială. Lămpile și cabinele de bronzat emit raze UV ​​și vă pot crește riscul de cancer de piele.



Sursa: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/moles/symptoms-causes/syc-20375200