Automedicația este, de cele mai multe ori, soluția aleasă de o persoană ipohondră, spun sociologii. Teama de boală duce la alegerea eliminării simptomelor cu ajutorul medicamentelor obținute fără prescripție medicală. Pe termen lung, acest comportament are riscuri și implicații majore. Din păcate, studiile arată că suntem ”campioni” mondiali la consumul de medicamente eliberate fără rețetă, peste 70% din români se tratează singuri și cel mai grav este faptul că unul din 6 consumă antibiotice fără recomandarea medicului.

De ce aleg oamenii automedicația?

Opțiunea de a te trata singur este o tendință influențată de mai mulți factori, cum ar fi: educația, sexul, statutul socio-economic sau disponibilitatea medicamentelor. Peste toate, consumatorii ajung să practice automedicația din comoditate. În felul acesta, simptomele, ușoare de obicei, dispar, sunt mai eficienți ca timp și costuri, evită complicațiile legate de timp, de programările la medici, de modul de deplasare.

În paralel cu satisfacerea acestor nevoi, intervine și explozia de informație în ceea ce privește afecțiunile și tratamentele lor. Oamenii au acces la foarte multă informație, își asumă un rol activ în vindecare, sunt interesați de prevenție și de tratamente eficiente. Sunt studii care arată că într-un an, 65% dintre persoanele care sunt active online vizitează site-uri cu teme medicale.

Când apelează românii la automedicație?

Dintre simptomele pentru care se apelează cel mai frecvent la automedicație putem enumera: cefaleea, febra, simptome caracteristice răcelii și gripei (dureri de gât, nas înfundat, tuse), dureri reumatismale, dureri menstruale.

 

De ce automedicația are riscuri?

De cele mai multe ori, automedicația implică și autodiagnosticarea. Acesta este cel mai periculos aspect al tratamentului fără consult medical. Multe afecțiuni se manifestă asemănător și de multe ori o banală răceală se poate manifesta ca o infecție puternică, sau invers.

Alte riscuri pot fi: întârzierea prezentării la medic și a precizării unui diagnostic pozitiv corect, interacțiuni medicamentoase periculoase, administrare incorectă, dozaj incorect, alegerea greșită a terapiei, mascarea unor boli severe, risc de dependență și abuz.

Riscurile cauzate de utilizarea iresponsabilă a medicamentelor sunt, de asemenea, îngrijorătoare datorită implicațiilor asupra sănătății noastre nu numai ca indivizi, ci și ca specie. Consumul abuziv de antibiotice a creat o varietate de tulpini de bacterii rezistente la medicamente. Acest lucru reprezintă un risc mai mare pentru sănătate decât majoritatea dintre noi pot chiar să înțeleagă, deoarece o pandemie globală rezultată dintr-o tulpină bacteriană rezistentă la medicamente ar putea deveni dezastruoasă.

 

Surse:

Federația Mondială a Automedicației - http://www.wsmi.org/about-self-care-and-self-medication/what-is-self-medication

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012703/

Organizația Mondială a Sănătății –

 http://apps.who.int/medicinedocs/documents/s22205en/s22205en.pdf