Ce este boala Parkinson

Boala Parkinson este o tulburare progresivă a sistemului nervos care afectează mișcarea. Simptomele încep treptat, uneori debutând cu un tremur abia vizibil la o singură mână. Tremurul este un simptom frecvent, însă tulburarea cauzează, de asemenea, rigiditate sau încetinirea mișcării.

În stadiile incipiente ale bolii Parkinson, expresivitatea faciala poate fi de asemenea afectată într-o anumită măsură. Este posibil ca brațele să nu se balanseze în timpul mersului. Vorbirea poate deveni neclară. Simptomele bolii Parkinson se agravează pe măsură ce starea progresează în timp.

Deși boala Parkinson nu poate fi vindecată, medicamentele ar putea îmbunătăți semnificativ simptomele. Ocazional, medicul dumneavoastră vă poate sugera o intervenție chirurgicală pentru a regla anumite regiuni ale creierului și pentru a vă ușura simptomele.

Simptome comune in boala Parkinson

Simptomele bolii Parkinson pot fi diferite de la o persoană la alta. Semnele timpurii pot fi ușoare și pot trece adesea neobservate. Simptomele încep de obicei pe o parte a corpului și, de regulă, rămân mai grave pe acea parte, chiar și după ce simptomele încep să afecteze ambele părți.

Simptomele Parkinson pot include:

 • Tremur. Tremurul începe de obicei într-un membru, de multe ori mâna sau degetele. Puteți să vă frecați degetul mare și arătătorul înainte și înapoi, cunoscut sub numele de tremur de rostogolire a pilulelor. Mâna poate tremura când este odihnită.
 • Mișcare încetinită (bradikinezie). În timp, boala Parkinson vă poate încetini mișcarea, făcând sarcinile simple dificile și consumatoare de timp. Pașii pot deveni mai scurți când mergeți. Poate fi dificil să vă ridicați dintr-un scaun. Puteți târâi picioarele în timp ce încercați să mergeți.
 • Mușchii rigizi. Rigiditatea musculară poate apărea în orice parte a corpului. Mușchii rigizi pot fi dureroși și vă pot limita raza de mișcare.
 • Deficiență de postură și echilibru. Poziția dvs. poate deveni înclinată sau puteți avea probleme de echilibru ca urmare a bolii Parkinson.
 • Pierderea mișcărilor automate. Este posibil să aveți o capacitate scăzută de a efectua mișcări inconștiente, inclusiv clipirea, zâmbetul sau balansarea brațelor când mergeți.
 • Schimbări de vorbire. S-ar putea să vorbiți încet, repede, să nu știți sau să ezitați înainte de a vorbi. Discursul dvs. poate fi mai mult un monoton decât să aibă inflexiunile obișnuite.
 • Schimbări de scriere. Poate deveni greu să scrii, iar scrisul tău poate părea mic.

Când se recomandă să mergi la doctor

Consultați medicul dacă aveți oricare dintre simptomele asociate bolii Parkinson - nu numai pentru a vă diagnostica starea, ci și pentru a exclude alte cauze ale simptomelor.

Cauze

În boala Parkinson, anumite celule nervoase (neuroni) din creier se descompun treptat sau mor. Multe dintre simptome se datorează pierderii neuronilor care produc în creier un mesager chimic numit dopamină. Atunci când nivelurile de dopamină scad, provoacă o activitate anormală a creierului, ducând la mișcări afectate și la alte simptome ale bolii Parkinson.

Cauza bolii Parkinson este necunoscută, dar mai mulți factori par să joace un rol, inclusiv:

 • Genele. Cercetătorii au identificat mutații genetice specifice care pot provoca boala Parkinson. Dar acestea sunt mai puțin frecvente, cu excepția cazurilor rare cu mulți membri ai familiei afectați de boala Parkinson. Cu toate acestea, anumite variații genetice par să crească riscul bolii Parkinson, dar cu un risc relativ mic de boală Parkinson pentru fiecare dintre acești markeri genetici.
 • Declanșatorii de mediu. Expunerea la anumite toxine sau factori de mediu poate crește riscul bolii Parkinson ulterioare, dar riscul este relativ mic.

Cercetătorii au observat, de asemenea, multe schimbări ce apar în creierul persoanelor care suferă de boala Parkinson, deși nu este clar de ce apar aceste modificări. Aceste modificări includ:

 • Prezența corpilor Lewy. Grupe de substanțe specifice din celulele creierului sunt markeri microscopici ai bolii Parkinson. Acestea se numesc corpuri Lewy, iar cercetătorii cred că aceste corpuri Lewy dețin un indiciu important asupra cauzei bolii Parkinson.
 • Alfa-sinucleina găsită în corpurile Lewy. Deși multe substanțe se găsesc în corpurile Lewy, oamenii de știință cred că una importantă este proteina naturală și răspândită numită alfa-sinucleină (a-sinucleină). Se găsește în toate corpurile Lewy într-o formă aglomerată pe care celulele nu le pot descompune. Acesta este în prezent un accent important în rândul cercetătorilor bolii Parkinson.

Factori de risc

Factorii de risc pentru boala Parkinson includ:

 • Vârsta. Adulții tineri se confruntă rar cu boala Parkinson. În mod obișnuit, începe la vârsta mijlocie sau mai târziu în viață, iar riscul crește odată cu vârsta. Oamenii dezvoltă de obicei boala în jurul vârstei de 60 de ani sau peste.
 • Ereditatea. Dacă aveți o rudă apropiată cu boala Parkinson cresc șansele de a dezvolta boala. Cu toate acestea, riscurile dvs. sunt încă mici, cu excepția cazului în care aveți multe rude în familia dumneavoastră cu boala Parkinson.
 • Sexul. Bărbații sunt mai predispuși să dezvolte boala Parkinson decât femeile.
 • Expunerea la toxine. Expunerea continuă la erbicide și pesticide poate crește ușor riscul de boală Parkinson.

Complicații generate be boala Parkinson

Boala Parkinson este adesea însoțită de aceste probleme suplimentare, care pot fi tratate:

 • Dificultăți de gândire. Este posibil să aveți probleme cognitive (demență) și dificultăți de gândire. Acestea apar de obicei în etapele ulterioare ale bolii Parkinson. Astfel de probleme cognitive nu sunt foarte receptive la medicamente.
 • Depresie și schimbări emoționale. Este posibil să aveți depresie, uneori în stadii foarte timpurii. Primirea tratamentului pentru depresie poate face mai ușoară gestionarea celorlalte provocări ale bolii Parkinson.
 • Puteți experimenta și alte schimbări emoționale, cum ar fi frica, anxietatea sau pierderea motivației. Medicii vă pot administra medicamente pentru a trata aceste simptome.
 • Probleme de înghițire. Puteți prezenta dificultăți la înghițire pe măsură ce starea dumneavoastră progresează. Saliva se poate acumula în gură din cauza înghițirii încetinite, ducând la salivare.
 • Probleme de mestecat și de alimentație. Boala Parkinson în stadiu târziu afectează mușchii din gură, ceea ce face ca mestecarea să fie dificilă. Acest lucru poate duce la sufocare și la o alimentație deficitară.
 • Probleme și tulburări de somn. Persoanele cu boala Parkinson au adesea probleme de somn, inclusiv trezirea frecventă pe tot parcursul nopții, trezirea devreme sau adormirea în timpul zilei.
 • Probleme ale vezicii urinare. Boala Parkinson poate provoca probleme ale vezicii urinare, inclusiv imposibilitatea de a controla urina sau dificultăți la urinat.
 • Constipație. Multe persoane cu boala Parkinson dezvoltă constipație, în principal datorită unui tract digestiv mai lent.


De asemenea, puteți experimenta:

 • Modificările tensiunii arteriale. Vă puteți simți amețit atunci când stați în picioare din cauza unei scăderi bruște a tensiunii arteriale (hipotensiune ortostatică).
 • Disfuncție a mirosului. Este posibil să aveți probleme cu simțul mirosului. Este posibil să aveți dificultăți în identificarea anumitor mirosuri sau a diferenței dintre mirosuri.
 • Oboseală. Mulți oameni cu boala Parkinson pierd energia și suferă de oboseală, mai ales în cursul zilei. Cauza nu este întotdeauna cunoscută.
 • Durere. Unele persoane cu boala Parkinson suferă de durere, fie în anumite zone ale corpului lor, fie în întregul corp.
 • Disfuncție sexuală. Unele persoane cu boala Parkinson observă o scădere a dorinței sau performanței sexuale.

Prevenție

Deoarece cauza Parkinson este necunoscută, modalitățile dovedite de prevenire a bolii rămân, de asemenea, un mister.

Unele cercetări au arătat că exercițiile aerobice regulate ar putea reduce riscul bolii Parkinson.

Unele alte cercetări au arătat că persoanele care consumă cofeină - care se găsește în cafea, ceai și cola - suferă de boala Parkinson mai rar decât cei care nu o beau. Ceaiul verde este, de asemenea, legat de un risc redus de a dezvolta boala Parkinson. Cu toate acestea, încă nu se știe dacă cofeina protejează de fapt împotriva bolii Parkinson sau este corelată în alt mod. În prezent, nu există suficiente dovezi care să sugereze băuturile cu cofeină pentru a proteja împotriva bolii Parkinson.


Surse: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/parkinsons-disease/symptoms-causes/syc-20376055