Ce este bronșita

Bronșita este o inflamație a mucoasei tuburilor bronșice, care transportă aerul către și din plămâni. Persoanele care suferă de bronșită adesea tusesc mucus îngroșat, care poate fi decolorat. Bronșita poate fi acută sau cronică.

Adesea dezvoltându-se dintr-o răceală sau altă infecție respiratorie, bronșita acută este o afecțiune foarte frecventă. Bronșita cronică, o afecțiune mai gravă, este o iritație sau inflamație constantă a mucoasei tuburilor bronșice, adesea datorată fumatului.

Bronșita acută, numită și răceală toracică, se ameliorează de obicei în decurs de o săptămână până la 10 zile fără efecte de durată, deși tusea poate persista săptămâni întregi.

Cu toate acestea, dacă aveți crize repetate de bronșită, este posibil să aveți bronșită cronică, care necesită asistență medicală. Bronșita cronică este una dintre afecțiunile incluse în boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Simptome - cum se manifestă bronșita

Pentru bronșită acută sau bronșită cronică, simptomele pot include:

  • Tuse
  • Producerea de mucus (spută), care poate fi limpede, albă, galbenă-cenușie sau verde - rareori, poate avea striații de sânge
  • Oboseală
  • Respirație scurtă
  • Febra ușoară și frisoane
  • Disconfort la nivelul pieptului

Dacă aveți bronșită acută, este posibil să aveți simptome de răceală, cum ar fi o durere ușoară de cap sau dureri de corp. În timp ce aceste simptome se ameliorează de obicei în aproximativ o săptămână, este posibil să aveți o tuse sâcâitoare care persistă câteva săptămâni.

Bronșita cronică este definită ca o tuse productivă care durează cel puțin trei luni, cu crize recurente care au loc cel puțin doi ani consecutivi.

Dacă aveți bronșită cronică, este posibil să aveți perioade în care tusea sau alte simptome se agravează. În acele momente, este posibil să aveți o infecție acută pe lângă bronșita cronică.

Când e cazul să mergeți la medic

Consultați medicul dacă tusea:

  • Durează mai mult de trei săptămâni
  • Vă împiedică să dormiți
  • Este însoțită de febră mai mare de 100,4 F (38 C)
  • Produce mucus decolorat
  • Produce sânge
  • Este asociată cu respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație

Diagnostic

În primele câteva zile de boală, poate fi dificil să se distingă semnele bronșitei de cele ale unei răceli obișnuite. În timpul examenului fizic, medicul dumneavoastră va folosi un stetoscop pentru a vă asculta cu atenție plămânii în timp ce respirați.

În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate sugera următoarele teste:

  • Radiografii la plămâni. O radiografie toracică vă poate ajuta să determinați dacă aveți pneumonie sau o altă afecțiune care vă poate explica tusea. Acest lucru este deosebit de important dacă ați fost sau sunteți fumător.
  • Test de spută. Sputa este mucusul pe care îl tuseți din plămâni. Poate fi testat pentru a vedea dacă aveți boli care ar putea fi ajutate de antibiotice. Sputa poate fi, de asemenea, testată pentru semne de alergii.
  • Spirometrie. În timpul unui test al funcției pulmonare, suflați într-un dispozitiv numit spirometru, care măsoară cât de mult aer poate ține plămânii și cât de repede puteți scoate aer din plămâni. Acest test verifică semne de astm sau emfizem.

Tratament

Majoritatea cazurilor de bronșită acută se ameliorează fără tratament, de obicei în câteva săptămâni.

Medicamente

Deoarece majoritatea cazurilor de bronșită sunt cauzate de infecții virale, antibioticele nu sunt eficiente. Cu toate acestea, dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți o infecție bacteriană, acesta poate prescrie un antibiotic.

În unele circumstanțe, medicul dumneavoastră vă poate recomanda alte medicamente, inclusiv:

  • Medicament tuse. Dacă tusea vă împiedică să dormiți, ați putea încerca supresoare de tuse la culcare.
  • Alte medicamente. Dacă aveți alergii, astm sau boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), medicul dumneavoastră vă poate recomanda un inhalator și alte medicamente pentru a reduce inflamația și a deschide pasaje înguste în plămâni.

Terapie

Dacă aveți bronșită cronică, puteți beneficia de reabilitare pulmonară - un program de exerciții respiratorii în care un terapeut respirator vă învață cum să respirați mai ușor și să vă creșteți capacitatea de exercițiu.

Care sunt cauzele bronșitei

Bronșita acută este de obicei cauzată de viruși, de obicei aceeași viruși care provoacă răceli și gripă. Antibioticele nu ucid virușii, astfel încât acest tip de medicament nu este util în majoritatea cazurilor de bronșită.

Cea mai frecventă cauză a bronșitei cronice este fumatul. Poluarea aerului și praful sau gazele toxice din mediu sau locul de muncă pot contribui, de asemenea.

Factori de risc

Factorii care vă cresc riscul de bronșită includ:

  • Fum de tigara. Persoanele care fumează sau care trăiesc cu un fumător prezintă un risc mai mare atât de bronșită acută, cât și de bronșită cronică.
  • Rezistență redusă. Acest lucru poate rezulta dintr-o altă boală acută, cum ar fi răceala, sau dintr-o afecțiune cronică care vă compromite sistemul imunitar. Adulții mai în vârstă, sugarii și copiii mici au o vulnerabilitate mai mare la infecție.
  • Expunerea la iritanți la locul de muncă. Riscul de a dezvolta bronșită este mai mare dacă lucrați în prejma anumitor iritanți pulmonari, cum ar fi cerealele sau materialele textile, sau dacă sunteți expus fumurilor chimice.
  • Reflux gastric. Crizele repetate de arsuri la stomac severe vă pot irita gâtul și vă pot face mai predispuși la apariția bronșitei.

Complicații ale bronșitei

Deși un singur episod de bronșită nu este de obicei motiv de îngrijorare, poate duce la pneumonie la unii oameni. Cu toate acestea, crize repetate de bronșită pot însemna că aveți o boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Cum putem preveni bronșita

Pentru a reduce riscul de bronșită, urmați aceste sfaturi:

  • Evitați fumul de țigară. Fumul de țigară crește riscul de bronșită cronică.
  • Vaccinați-vă. Multe cazuri de bronșită acută apar în urma îmbolnăvirii de gripă. Dacă facți vaccinul împotriva gripei în fiecare an, acesta vă poate ajuta să vă protejați de gripă. Poate doriți să luați în considerare și vaccinarea care protejează împotriva anumitor tipuri de pneumonie.
  • Spălați-vă pe mâini. Pentru a vă reduce riscul de a prinde o infecție virală, spălați-vă frecvent pe mâini și obișnuiți-vă să folosiți dezinfectante pentru mâini pe bază de alcool.
  • Purtați o mască chirurgicală. Dacă aveți BPOC, s-ar putea să vă gândiți să purtați o mască de față la locul de muncă dacă sunteți expus la praf sau vapori și când vă aflați în locuri aglomerate sau în mijloace de transport în comun.




Sursa:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bronchitis/symptoms-causes/syc-20355566