Ce se intampla cu pielea cand se bronzeaza?


Multe persoane își doresc o piele bronzată, fără a ține cont de efectele nocive ale radiațiilor solare, care pot fi extrem de periculoase, crescând riscul de cancer de piele. Pentru cei ce nu știu, bronzarea este de fapt reacția negativă a organismului la expunerea la radiații UV. 

Ca răspuns la deteriorarea cauzată de razele UV, celulele pielii produc melanină pentru a se proteja. Excesul expunerii la radiații UV poate duce la deteriorarea structurii pielii – pe termen scurt, la arsuri și cicatrici, iar pe termen lung la îmbătrânirea prematură a pielii sau cancerul de piele. 

Dacă pielea îmbătrânește din cauza expunerii la radiații UV, aceasta se va îngroșa și își va pierde mai rapid din elasticitate, apar pete de vârstă, modificări ale culorii pielii (decolorare), riduri, se dilată capilarele sanguine și crește riscul de a dezvolta cancer de piele. 

Se estimează că până la 90% dintre melanoame sunt cauzate de expunerea la radiații ultraviolete (UV). Radiațiile ultraviolete cauzează modificări în celulele pielii care, pe termen lung, pot duce la apariția cancerului de piele. 

Cancerul de piele este cel mai frecvent cancer la nivel mondial, iar apariția sa a crescut dramatic în ultimele decenii. Creșterea este dată, în principal, de plăcerea oamenilor de a se bronza, de stilul vestimentar, schimbările stilului de viață, dar mai ales de dorința de bronzare, inclusiv prin utilizarea solarului – sursă UV artificială.
      

Ce este cancerul de piele și cum apare?

Medicii dermatologi spun că melanomul pornește din celulele producătoare de pigment (melanocite). Când pielea absoarbe radiații solare, produce biomolecule reactive sau radicali liberi, care afectează celulele (afectează ADN-ul celular). 

În mod normal, celulele pielii au capacitatea de a se auto-vindeca, dar uneori din cauza afectării ADN-ului, acest lucru nu mai este posibil. Când celulele stem melanocite din piele acumulează suficiente mutații genetice, se pot transforma în celule din care va apărea melanomul.


În condiții normale, radiațiile UV activează melanocitele, pentru a elibera melanină, pigment ce protejează pielea de radiații. Dacă aceste celule sunt însă prea afectate, se pot dezvolta tumori, deoarece celulele încearcă să se repare, dar ajung să se dezvolte necontrolat.

Dintre toate cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) își pierd viața în primul an. Conform Skin Cancer Foundation, în 2015 a fost estimat un număr de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer. 

În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual. În ultimii ani 25 de ani, în România s-a înregistrat o creștere de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom. 

O programare la dermatologie este esențială în screening-ul pentru cancer. Atunci când cancerul de piele este depistat devreme, acesta poate fi adesea tratat cu succes. Este important să vă cunoașteți pielea și să o verificați în mod regulat pentru a depista la timp eventualele tumori. 

Dacă observați modificări ale alunițelor sau ale unui neg (formă, mărime, culoare, textură), este obligatoriu să vă programați la medicul dermatolog pentru o consultație detaliată. 

De asemenea, cel puțin o dată pe an este indicat un control dermatologic de specialitate pentru a vă analiza pielea. Un diagnostic timpuriu al cancerului de piele vă poate salva viața! 

           
Când este recomandat să te programezi la o consultație dermatologică?

Dacă prin stilul de viață petreceți mult timp afară, expuși razelor UV (chiar și protejați cu factor de protecție UV mare), este bine să mergeți anual la dermatolog pentru o consultație de rutină. 

Însă dacă observați modificări ale alunițelor existente (culoare, formă, mărime) sau apariția unor alunițe noi, este imperativ să faceți o consultație dermatologică. Multe dintre cazurile de melanom se dezvoltă pe nevi nou apăruți. 


Aşa că dacă observați negi sau alunițe noi sau modificări ale celor vechi, mergeți de urgență la medicul dermatolog pentru a face o dermatoscopie. De asemenea, dacă aveți un neg sau o aluniță rănită, care sângerează, consultați de urgență medicul dermatolog.

Din fericire, aparatura de ultimă generație ușurează munca medicului dermatolog și oferă o mai bună acuratețe diagnosticului. Astfel, medicul dermatolog folosește dermatoscopul pentru a analiza alunițele suspecte și a detecta din timp melanomul. 

Analiza microscopică, până la o mărire de 40 ori, a alunițelor permite evaluarea în detaliu a celulelor / melanocitelor și a modului în care sunt poziționate. 

Astfel, dermatoscopia este o metodă de diagnostic rapidă, non-invazivă (nedureroasă), cu o acuratețe mare față de evaluarea clinică cu ochiul liber. Dermatoscopia este singura metodă prin care pot fi depistate la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului de malign sau benign. 

Care este rata de supravietuire

În cazul cancerului de piele, există șanse de supraviețuire de 100%, doar dacă acesta este depistat în stadiu incipient. În urma dermatoscopiei, medicul va decide care este cea mai bună modalitate de tratament pentru fiecare pacient: excizia aluniței, însoțită de examenul histopatologic (biopsia) sau conservarea și supravegherea acesteia. Descoperit din timp, melanomul se vindecă și nu lasă sechele.

Cele mai bune metode de prevenție a cancerului de piele rămân, fără îndoială, expunerea limitată la soare (când razele UV sunt mai puțin nocive: până în ora 10:00 și după 16:00), folosirea protecției solare pe timp de vară de minim 30 PSF și reaplicarea acesteia la fiecare 2 ore, protejarea cu pălării și ochelari de soare, auto-examinarea periodică a alunițelor, controalele dermatologice anuale, însoțite de dermatoscopii, în cazul alunițelor suspecte.