Ce este cancerul mamar (de sân)


Cancerul de sân este cancerul care se formează în celulele sânilor.

După cancerul de piele, cancerul de sân este cel mai frecvent cancer diagnosticat la femei. Cancerul de sân poate apărea atât la bărbați, cât și la femei, dar este mult mai frecvent la femei.
Sprijinul substanțial acordat pentru conștientizarea gravității cancerului de sân precum și finanțarea cercetării, au ajutat la crearea unor progrese în diagnosticul și tratamentul acestei maladii. 



Ratele de supraviețuire în cazul cancerului de sân au crescut, iar numărul de decese asociate cu această boală este în continuă scădere, în mare parte datorită unor factori precum detectarea precoce, a unei noi abordări personalizate a tratamentului și a unei mai bune înțelegeri a bolii.

Câte tipuri de cancer mamar sunt?

Angiosarcomul este un tip rar de cancer care se formează în căptușeala vaselor de sânge și a vaselor limfatice. Vasele tale limfatice, care fac parte din sistemul imunitar, colectează bacterii, virusuri și produse reziduale din corpul tău și le elimină. Angiosarcomul poate apărea oriunde în corp, dar cel mai adesea apare la nivelul pielii de pe cap și gât. Rareori, angiosarcomul se poate forma în piele pe alte părți ale corpului tău, cum ar fi sânul.

Carcinomul ductal in situ (DCIS) este prezența celulelor anormale în interiorul unui canal de lapte la sân.
DCIS este considerat cea mai timpurie formă de cancer de sân. DCIS nu este invaziv, ceea ce înseamnă că nu s-a răspândit din conducta de lapte și are un risc scăzut de a deveni invaziv.
DCIS este descoperit, de obicei, în timpul unei mamografii efectuate ca parte a screeningului cancerului de sân sau pentru a investiga un nodul mamar.

Cancerul mamar inflamator este un tip rar de cancer de sân care se dezvoltă rapid, făcând sânul afectat să se înroșească, să fie umflat și dureros.
Cancerul mamar inflamator apare atunci când celulele canceroase blochează vasele limfatice din pielea care acoperă sânul, provocând aspectul roșu, umflat caracteristic al sânului.
Cancerul mamar inflamator este considerat un cancer local avansat - ceea ce înseamnă că s-a răspândit de la punctul de origine la țesutul din apropiere și, eventual, la ganglionii limfatici din apropiere.

Carcinomul lobular invaziv este un tip de cancer de sân care începe în glandele (lobulii) ce produc lapte.
Cancer invaziv înseamnă că celulele canceroase s-au rupt din lobul unde au început și au potențialul de a se răspândi în ganglionii limfatici și în alte zone ale corpului.
Carcinomul lobular invaziv constituie un procent redus din toate cazurile de cancer mamar. Cel mai frecvent tip de cancer de sân începe în canalele de sân (carcinom ductal invaziv).

Carcinomul lobular in situ (LCIS) este o afecțiune neobișnuită în care se formează celule anormale în glandele mamare (lobuli) din sân. Această boală nu este cancer, dar dacă o persoană este diagnosticată cu CLIS înseamnă că riscul pentru apariția cancerului de sân crește.

Cancerul mamar la bărbați este un cancer rar care se formează în țesutul mamar al bărbaților. Deși cancerul de sân cel mai frecvent afectează femeile, el poate apărea și la bărbați.

Maladia Paget a sânului este o formă rară de cancer care afectează tegumentul mamelonului si al areolei. De foarte multe ori, pacientele cu boala Paget prezintă una sau mai multe formatiuni tumorale la nivelul sânului afectat, tumori care adesea sunt carcinoame in situ sau cancere invazive ductale.

Cancerul mamar recurent este cancerul de sân care revine după tratamentul inițial. Deși tratamentul inițial are ca scop eliminarea tuturor celulelor canceroase, unele celule pot rămâne neafectate de tratament și supraviețuiesc. Aceste celule canceroase nedetectate se înmulțesc, devenind cancer mamar recurent.

Simptomele cancerului mamar

Simptomele cancerului de sân pot include:

  • Un nodul mamar sau o umflătură a sânului care se simte diferit de țesutul din jur
  • Schimbarea dimensiunii, formei sau aspectului sânului
  • Modificări ale pielii care acoperă sânul
  • Un mamelon recent inversat
  • Decojirea, exfolierea zonei pigmentate de piele care înconjoară mamelonul (areola) sau pielea sânului
  • Înroșirea pielii sânului și aspectul de coajă de portocală

Când trebuie să mergi la doctor?
Daca simți un nodul sau ai observat orice alta modificare la nivelul sanului, chiar daca ti-ai facut recent o mamografie, iar rezultatul a fost normal, nu amana programarea la medic pentru o noua evaluare!

Care sunt cauzele cancerului de sân

Medicii știu că atunci când unele celule ale sânului încep să crească anormal se formează cancerul mamar. Aceste celule se divid mai rapid decât celulele sănătoase și continuă să se acumuleze, formând un nodul. Celulele se pot răspândi (metastaza) prin sân la nodulii limfatici sau în alte părți ale corpului.

Cancerul de sân începe cel mai adesea cu celulele din canalele producătoare de lapte (carcinom ductal invaziv). Cancerul de sân poate începe și în țesutul glandular numit lobuli (carcinom lobular invaziv) sau în alte celule sau țesut din sân.

Cercetătorii au identificat factori hormonali, de stil de viață și de mediu care vă pot crește riscul de cancer la sân. Dar nu este clar de ce unele persoane care nu au factori de risc dezvoltă cancer, dar alte persoane cu factori de risc nu o fac niciodată. Este probabil ca cancerul de sân să fie cauzat de o interacțiune complexă între moștenirea genetică și mediul de viață.

Cancerul mamar moștenit genetic
Medicii estimează că aproximativ 5 până la 10 la sută dintre cancerele de sân sunt legate de mutații genice trecute prin generații dintr-o familie.

Au fost identificate o serie de gene mutate moștenite care pot crește probabilitatea de a face cancer la sân. Cele mai cunoscute sunt gena cancerului de sân 1 (BRCA1) și gena cancerului de sân 2 (BRCA2), ambele cresc semnificativ riscul de cancer de sân și de ovar.

Dacă aveți un istoric familial puternic de cancer de sân sau de alte tipuri de cancer, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un test de sânge pentru a ajuta la identificarea mutațiilor specifice în BRCA sau alte gene care sunt transmise de către familia dumneavoastră.

Factori de risc în cancerul de sân

Un factor de risc creste sansa de a dezvolta maladia. Cu cat ai mai multi factori de risc, cu atat ai mai multe sanse de a te imbolnavi. Cu toate acestea, exista persoane care dezvolta cancer mamar fara a avea vreun factor de risc cunoscut. 
Factorii care sunt asociați cu un risc crescut de cancer de sân includ:

  • Sexul feminin. Femeile au mult mai multe șanse decât bărbații să dezvolte cancer de sân.
  • Avansarea în vârstă. Riscul de cancer de sân crește pe măsură ce înaintați în vârstă.
  • Un istoric personal al afecțiunilor sânului. Dacă ați avut o biopsie a sânului cu rezultat de  carcinom lobular in situ (LCIS) sau hiperplazie atipică a sânului, aveți un risc crescut de cancer la sân.
  • Un istoric personal al cancerului de sân. Dacă ați avut cancer la sân la un sân, aveți un risc crescut de a dezvolta cancer la celălalt sân.
  • Istoric familial de cancer de sân. Dacă mama, sora sau fiica dvs. au fost diagnosticate cu cancer de sân, în special la o vârstă fragedă, riscul de cancer de sân este crescut. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer de sân nu au antecedente familiale ale bolii.
  • Predispoziție la cancer moștenită genetic. Anumite mutații genice care cresc riscul de cancer de sân pot fi transmise de la părinți la copii. Cele mai cunoscute mutații genice sunt denumite BRCA1 și BRCA2. 
  • Expunere la radiații. Dacă ați primit tratamente de radiații la nivelul toracelui în copilărie sau adolescență, riscul de cancer de sân este crescut.
  • Obezitatea. Obezitatea crește riscul de cancer de sân.
  • Menstruație timpurie. Debutul menstruațieii înainte de vârsta de 12 ani crește riscul de cancer la sân.
  • Începutul menopauzei la o vârstă avansată. Dacă ați început menopauză la o vârstă avansată, aveți mai multe șanse de a dezvolta cancer de sân.
  • Prima naștere la o vârstă avansată. Femeile care nasc primul copil după vârsta de 30 de ani pot avea un risc crescut de cancer la sân.
  • Lipsa unei sarcini. Femeile care nu au fost niciodată gravide au un risc mai mare de cancer la sân decât femeile care au avut una sau mai multe sarcini.
  • Terapia cu hormoni postmenopauză. Femeile care iau medicamente pentru terapie hormonală care combină estrogenul și progesteronul pentru a trata semnele și simptomele menopauzei au un risc crescut de cancer de sân. Riscul de cancer de sân scade atunci când femeile încetează să mai ia aceste medicamente.
  • Consumul de alcool. Consumul de alcool crește riscul de cancer la sân.

Cum putem preveni cancerul mamar

Reducerea riscului de cancer de sân pentru femeile cu risc mediu
 Efectuarea de modificări în viața de zi cu zi poate ajuta la reducerea riscului de cancer de san. Încercați să:

1. Întrebați medicul despre screeningul cancerului de sân. Discutați cu medicul dvs. când să începeți examenele și testele de depistare a cancerului de sân, cum ar fi examenele clinice mamografice și mamografiile. Discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și riscurile screeningului. Împreună, puteți decide ce strategii de screening pentru cancerul de sân sunt potrivite pentru dvs.

2. Familiarizați-vă cu sânii prin auto-examinarea sânului. Dacă există o schimbare, un nodul sau alte semne neobișnuite în sânii dvs., adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.

3. Consumași alcool cu moderație, sau deloc. Limitați cantitatea de alcool pe care o beți la cel mult o băutură pe zi, dacă alegeți să beți.

4. Faceți mișcare cel puțin 30 de minute zilnic.

5.  Limitați terapia cu hormoni postmenopauză. Terapia hormonală combinată poate crește riscul de cancer la sân. Discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și riscurile terapiei cu hormoni.

6. Păstrați controlul greutății. Dacă aveți o greutate normală, păstrați-o. Dacă sunteți supraponderală, străduiți-vă să pierdeți în greutate. Reduceți numărul de calorii pe care le consumați în fiecare zi și creșteți încet cantitatea de exerciții fizice.

7. Alegeți o dietă sănătoasă. Femeile care mănâncă o dietă mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline extravirgin și nuci mixte tind să aibă un risc redus de cancer la sân. Dieta mediteraneană se concentrează mai ales pe alimente pe bază de plante, cum ar fi fructe și legume, cereale integrale, leguminoase și nuci. Persoanele care urmează dieta mediteraneană aleg grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, în loc de unt și pește în loc de carne roșie.

Reducerea riscului de cancer de sân pentru femeile cu risc ridicat
Dacă în urma evaluării istoricului personal, medicul dumneavoastră a stabilit că aveți alți factori, cum ar fi o stare precanceroasă a sânului, care vă crește riscul de cancer de sân, puteți discuta despre opțiuni pentru a vă reduce riscul, cum ar fi:

1. Medicamente preventive (chimioprevenție). Medicamentele care blochează estrogenul, cum ar fi modulatorii selectivi ai receptorilor de estrogen și inhibitorii aromatazei, reduc riscul de cancer la sân la femeile cu un risc ridicat de boală.
Aceste medicamente prezintă un risc de reacții adverse, astfel încât medicii își rezervă aceste medicamente pentru femeile care prezintă un risc foarte mare de cancer la sân. Discutați despre riscuri și beneficii cu medicul dumneavoastră.

2. Chirurgie preventivă. Femeile cu un risc foarte mare de cancer de sân ar putea alege să-și îndepărteze chirurgical sânii sănătoși (mastectomia profilactică). De asemenea, pot alege să îndepărteze chirurgical ovarele sănătoase (ooforectomie profilactică) pentru a reduce riscul de cancer mamar și de ovar.


Sursa:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470