Noua tulpina de coronavirus din China

Pe 11 și 12 ianuarie 2020, OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a primit informații suplimentare detaliate de la Comisia Națională de Sănătate despre focarul care a izbucnit. OMS este asigurat de calitatea investigațiilor în curs și de măsurile de răspuns implementate in Wuhan și de angajamentul de a împărtăși informații în mod regulat. 
Dovezile sugereaza că focarul este asociat cu expuneri dint-o piață de fructe de mare din Wuhan. Piața a fost închisă la 1 ianuarie 2020. În această etapă, nu există nicio infecție în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății și nici o dovadă clară a transmiterii de la om la om. Autoritățile chineze își continuă activitatea de supraveghere intensivă și măsuri de monitorizare, precum și investigații epidemiologice suplimentare. 

Ce este acest coronavirus

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Coronavirusul face parte dintr-o familie de virusuri care determina o varietate de boli, de la răceala comună la pana la SARS. Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri ajungandu-se la deces. Unele se transmit cu usurinta de la o persoană la alta, altele, nu.

In perioada 2002 - 2003, virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și alte inca 37 de țări.

Tot un coronavirus este vinovat și de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), depistat inițial  în 2012 în Arabia Saudită. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.
Din fericire, noua tulpina de coronavirus care a fost detectata la sfarsitul lui 2019 în Wuhan nu pare a fi atât de puternica precum  MERS si SARS, având drept simptome principale febra și dificultățile respiratorii ducand mai apoi la pneumonie virala.

Raspandire

Printre cele 41 de cazuri confirmate, a existat un singur deces. Această moarte a avut loc la un pacient cu afecțiuni medicale subiacente grave. China a împărtășit secvența genetică a noului coronavirus la 12 ianuarie, care va fi de mare importanță pentru alte țări pentru a utiliza kituri de diagnostic specifice. 
Epidemial a fost raportata inițial la 31 decembrie 2019, când a fost informat Oficiul national al OMS din China. Autoritățile chineze au identificat un nou tip de coronavirus (noua coronavirus, nCoV), care a fost izolat la 7 ianuarie 2020. Testele de laborator au fost efectuate pe toate cazurile suspectate identificate prin depistarea cazurilor active și revizuirea retrospectivă. Au fost exclusi alți agenți patogeni respiratori, cum ar fi gripa, gripa aviară, adenovirusul, coronavirusul sindromului respirator sever acut (SARS-CoV), coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV). 

Conform informațiilor transmise OMS de autoritățile chineze la 11 și 12 ianuarie, 41 de cazuri cu infecție cu coronavirus inedite au fost diagnosticate preliminar în orașul Wuhan. Din cele 41 de cazuri raportate, șapte sunt grav bolnave. La acest moment a fost raportat un singur deces, menționat mai sus, la un pacient cu alte afecțiuni de sănătate subiacente. Șase pacienți au fost eliberați din spital. Debutul simptomelor celor 41 de cazuri confirmate nCoV variază între 8 decembrie 2019 și 2 ianuarie 2020. 

Nu s-au detectat cazuri suplimentare de la 3 ianuarie 2020. Semnele și simptomele clinice raportate sunt în principal febră, câteva cazuri având dificultăți de respirație, iar radiografiile toracice care prezintă infiltrate pneumonice invazive la ambii plămâni. Autoritățile naționale raportează că pacienții au fost izolați și că primesc tratament în instituțiile medicale din Wuhan. Conform investigației epidemiologice preliminare, cele mai multe cazuri au lucrat la sau au fost manipulatori și vizitatori frecventi la Piața en-gros de fructe de mare din Huanan. 

Guvernul raportează că nu există dovezi clare că virusul trece cu ușurință de la o persoană la alta. În prezent, nu a fost raportat niciun caz cu infecție a acestui nou coronavirus în altă parte decât Wuhan.

Coronavirusul s-a raspandit si in strainatate. Autorităţile sanitare din Beijing au declarat că două persoane care au călătorit la Wuhan au fost tratate pentru pneumonie cauzată de acest virus. Au fost două cazuri confirmate în Thailanda și unul în Japonia, acestea implicând persoane din Wuhan sau care au vizitat orașul.

De curand, Coreea de Sud a raportat, la randul ei primul său caz confirmat de pneumonie cu noua tulpina de Coronavirus.

Ce spun oficialii din domeniul sanatatii

Comisia Națională de Sănătate din China a desfășurat un grup de experți în orașul Wuhan pentru a sprijini autoritatile locale.

Autoritățile naționale au raportat următoarele măsuri de răspuns:

  • Un număr de 763 de persoane care au venit in contact direct, inclusiv personalul medical, au fost identificate și urmărite și nu au fost identificate cazuri suplimentare de infecție cu noul coronavirus;
  • Comisia municipală de sănătate din Wuhan a efectuat o constatare activă a cazurilor, iar investigațiile retrospective ale grupului actual de pacienți au fost finalizate
  • Piața en-gros de fructe de mare din Huanan a fost închisă temporar pentru a efectua salubrizarea și dezinfectarea mediului;
  • Au fost desfășurate activități de comunicare a riscurilor publice pentru a îmbunătăți conștientizarea publicului și adoptarea de măsuri de autoprotecție.
  • OMS monitorizează îndeaproape situația și este în contact regulat cu autoritățile naționale din China pentru a oferi sprijinul necesar. Îndrumările tehnice privind coronavirusul nou au fost elaborate și vor continua să fie actualizate pe măsură ce informații suplimentare sunt disponibile.

Evaluarea riscurilor facuta de OMS

Până în prezent, investigațiile sunt încă în curs de desfasurare pentru a putea face o evaluare a întregii extinderi a focarului.

Orașul Wuhan este un important centru de transport intern și internațional. Până în prezent, nu au existat cazuri raportate în afara orașului Wuhan.

Pentru a înțelege mai bine epidemiologia, tabloul clinic, sursa, modurile de transmitere și gradul de infecție, sunt necesare informații mai cuprinzătoare și investigații în desfășurare; precum și contramăsurile implementate.

Sfatul Organizatiei Mondiale a Sanatatii

Oficial OMS: Virusul se răspândește mai ușor decât credeam inițial
Între timp, un oficial al Organizației Mondiale a declarat că virusul se răspândește mai ușor între oameni, decât se credea inițial.

„Observăm acum răspândiri la al doilea și al treilea contact”, a spus dr. David Heymann.

O răspândire la al treilea contact înseamnă că cineva care s-a infectat după contactul cu animelele bolnave la piața din Wuhan a dat virusul altei persoane, iar aceasta dă virusul unei alte persoane.

Inițial, OMS credea că virusul se transferă printr-un contact foarte apropiat, de exemplu între membrii unei familii, prin îmbrățișări, săruturi sau folosirea acelorași obiecte.

Acum însă, există dovezi că noul virus se răspândește mai ușor, de exemplu dacă o persoană infectată strănută sau tușește aflându-se în fața altei persoane.

Surse: