Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afectiune cu care se confunta foarte multe femei din intreaga lume si se manifesta prin dureri la nivelul uterului. De fapt, durerile sunt cauzate de endometru, tesutul care in mod normal ar trebui sa creasca in interiorul uterului, dar care in aceasta situatie creste in afara uterului. In aceasta afectiune sunt implicate organele reproducatoare ale femeii, mai exact oavrele, trompele uterine si tesutul pelvisului. In cazuri destul de rare, endometrioza se poate raspandi si mai departe de aceste organe. 

In cazurile de endometrioza are loc un proces, prin care tesutul endometrial actioneaza in mod normal, dar la un moment dat se rupe si provoaca o serie de dureri si sangerari la fiecare menstruatie. Atunci cand sunt implicate ovarele, pe suprafata acestora pot aparea chisturi, iar tesuturile inconjuratoare se pot irita. Durerile provocate de endometrioza pot fi uneori foarte puternice, in special in perioada menstruatiei, iar printre problemele ce pot interveni se numara si infertilitatea. 
Simptome

Primul simptom al endometriozei este durerea din zona pelvina, care apare de cele mai multe ori in timpul menstruatiei. Chiar daca pentru multe femei inseamna campe si dureri pelvine, cele care se confrunta cu endometrioza descriu o durere greu de suportat. In plus, durerea pare a fi in crestere, nicidecum a se ameliora. 
Cele mai des intalnite simptome ale endometriozei sunt:
  • Dismenoree – crampele si durerile pelvine apar, de obicei, inainte cu cateva zile de menstruatie, persista in timpul acesteia si pot fi prezenta chiar si dupa incheierea menstruatiei. De asemenea, unele femei se confrunta si cu dureri de spate sau abdominale.
  • Dureri si disconfort in timpul actului sexual – un simptom comun al endometriozei este durerea simtita in timpul actului sexual, in cazul in care aceasta nu are o alta cauza. 
  • Dureri in timpul urinarii – acestea apar cel mai des in timpul menstruatiei.
  • Sangerare excesiva – unele menstruatii pot fi mai abundente, iar sangerarile pot aparea chiar si intre perioade si poarta denumirea de sangerare intermenstruala.
  • Infertilitate – de multe ori, femeile care nu pot avea copii sunt diagnosticate cu endometrioza.
Printre alte semne si simptome se mai numara oboseala cronica, diareea sau constipatia, greata si balonarea. Acestea pot aparea in special in timpul perioadelor menstruale. 

Este important de retinut ca nu intensitatea durerii este cea care indica gradul de afectiune, iar ca o endometrioza usoara poate fi insotita de dureri severe, in timp ce una mai grava poate fi insotita de dureri mai mici sau sa nu isi faca simtita prezenta prin dureri. Inainte de a se pune diagnosticul de endometrioza, trebuie efectuate anumite analize si controale. 


Endometrioza mai poate fi confundata cu alte afectiuni, cum ar fi chisturile ovariene sau boala inflamatorie pelvina. De asemenea, sindromul intestinului iritabil se manifestra prin diaree, crampe abdominale si constipatie, simptome comune cu ale endometriozei. Situatia se poate complica in momentul in care endometrioza este insotita de sindromul intestinului iritabil.

Care sunt cauzele acestei afectiuni?

Desi cauza exacta a endometriozei nu este sigura, exista unele situatii care ar putea duce la aparitia acestei afectiuni:
  • Menstruatia retrograda – prin care sangele care contine celule endometriale nu iese din corp, ci se intoarce in tuburile uterine si ajunge in cavitatea pelvina. Aceste celule se lipesc de peretii pelvini si pe organele din zona respectiva, unde incep sa se dezvolte. In perioadele menstruale, aceste celule se sparg si elimina sange.
  • Celulele de la nivelul peritoneului – expertii sunt de parere ca hormonii sau nivelul scazut al imunitatii pot duce la formarea celulelor la nivelul peritoneului. Acestea se aliniaza in partea interioara a abdomenului si formeaza celulele endometriale.
  • Celulele embrionare – unii hormoni, cum ar fi estrogenul, pot transforma celulele embrionare in celule endometriale, in perioada pubertatii.
  • Interventiile chirurgicale – in urma unei interventii chirurgicale, cum ar fi histerectomia, celulele endometriale se pot atasa la incizia respectiva.
  • Transportul celulelor endometriale – acest lucru se realizeaza prin intermediul vaselor de sange in diferite parti ale corpului. 
  • Sistemul imunitar scazut sau cu unele tulburari – in aceste situatii, organismul este in imposibilitatea de a recunoaste si de a distruge tesutuile endometriale, care pot creste in exteriorul uterului.

Tratamentul endometriozei

In ceea ce priveste tratarea endometriozei, aceasta se poate implica tratamentul medicamentos sau interventia chirurgicala. Acestea sunt optiunile, dar depinde foarte mult de gravitatea situatiei, de durerile prezente si de dorinta de a ramane sau nu insarcinata. Recomandarea medicilor este de incerca tratamentul medicamentos, iar interventia chirurgicala sa ramana o ultima varianta. 

Medicul va poate prescrie medicamente pentru reducerea durerii, cum ar fi antiinflamatoarele, care sa va faca mai usoara perioada menstruatiei. De asemenea, puteti apela si la terapia hormonala pentru ameliorarea durerii, asta in cazul in care nu doriti sa ramaneti insarcinata. 

Hormonii suplimentari sunt deseori eficienti in ameliorarea sau reducerea durerilor provocate de endometrioza. Medicamentele cu hormoni pot incetini dezvoltarea tesutului endometrial, dar si preveni aparitia acestuia. Cu toate acestea, tratamentul hormonal nu este un remediu permanent pentru endometrioza, iar la intreruperea acestuia, simptomele pot reaparea. 

Printre cele mai folosite tratamente pentru endometrioza se numara:
  • Contraceptivele hormonale – fie ca este vorba de plasturi, pastile sau inele vaginale, acestea ajuta la controlul hormonilor responsabili pentru acumularea de tesut endometrial, in fiecare perioada menstruala. Se intampla ca femeile care folosesc contraceptive hormonale sa aiba fluxuri mai usoare si mai scurte, dar si fara dureri in unele cazuri.
  • Medicamente impotriva gonadotropinei – un hormon care stimuleaza ovarele. Aceste medicamente reduc nivelul estrogenului si previn menstruatia. Astfel, tesutul endometrial incepe sa se micsoreze si se creaza o menopauza artificiala. In cazul in care doriti sa ramaneti insarcinata, intrerupeti tratamentul. 
  • In cazul in care suferiti de endometrioza si va doriti sa ramaneti insarcinata, singura varianta de a scapa de aceasta si de a va pastra organele reproducatoare intacte, este interventia chirurgicala conservatoare. Trebuie, totusi, sa stiti ca si in cazul in care va supuneti unei interventii chirurgicale, endometrioza si durerile se pot intoarce. 

Cand este cazul sa margi la ginecolog


In cazul in care va confruntati cu orice tip de probleme localizate in zona sistemului reproducator, trebuie sa mergeti la un medic ginecolog. Acesta este in masura sa va puna un diagnostic corect si sa va efectueze cateva teste in aceasta privinta:
  • Examinarea zonei pelvisului – in urma acestuia poate observa daca exista anumite chisturi pe ovare, rani pe uter sau orice alte modificari. 
  • Ecografie – aceasta ii permite medicului sa vada ce se afla in interior. Nu poate fi pus diagnosticul de endometrioza printr-o ecografie, dar pot fi localizate chisturile ovariene si evolutia lor poate fi urmarita.
  • RMN – este un examen detaliat al organelor si este folosit, in special, inainte de interventia chirurgicala, pentru planificarea tuturor detaliilor. 
  • Laparoscopia – in cazuri destul de rare, medicul va poate recomanda sa mergeti la un chirurg, prin care sa poata vedea cum trebuie in interior. Procedura are loc sub anestezie generala, iar printr-o incizie mica langa buric se introduce un laparoscop, care cauta semne ale tesutului endometrial dezvoltat in afara uterului.

Riscuri asociate endometriozei

Endometrioza incepe sa se dezvolte, de obicei, la multi ani dupa declansarea menstruatiei. Semnele acesteia se pot ameliora odata cu aparitia unei sarcini si poate disparea odata cu instalarea menopauzei. Dar, exista anumite riscuri de aparitie a endometriozei, printre care se numara:
  • Lipsa unei nasteri
  • Aparitia perioadei menstruale la o varsta frageda
  • Instalarea menopauzei la o varsta inaintata
  • Perioade menstruale scurte, mai mici de 27 de zile
  • Perioade menstruale dureroase, care dureaza pana la 7 zile sau mai mult
  • Nivelurile ridicare de estrogen din organism
  • Indicele masei corporale scazut
  • Un istoric familial cu endometrioza – sora, mama sau matusa
  • Orice tip de afectiune prin care fluxul menstrual normal este impiedicat
  • Diverse afectiuni la nivelul sistemului reproducator

Complicatii determinate de endometrioza

Infertilitatea este principalul rezultat al endometriozei. Pana la jumatate dintre femeile cu endometrioza prezinta dificultati in momentul in care isi doresc un copil. Procesul de aparitie a sarcinii este unul complex, de la eliberarea ovulului de catre unul dintre ovare, calatoria sa prin vezica, fertilizarea sa de o celula din sperma si, in cele din urma, fixarea acestuia pe peretele uterin. In cazul endometriozei, aceasta nu permite ovulului sa se intalneasca cu sperma si nici sa ajunga in uter. De asemenea, endometrioza poate sa distruga chiar si sperma sa ovulul. 

Sarcina este posibila in cazuri de endometrioza, dar trebuie sa apara cand afectiunea este inca la inceput.
Cancerul ovarian poate aparea mai rar la femeile care sufera de endometrioza. Exista studii care sugereaza ca endometrioza creste riscul de aparitie a cancerului ovarian, dar sansele sunt relativ scazute. 

Solutie chirurgicala

Asa cum am mentionat anterior, intreventia chirurgicala este ultima varianta pe care o propun medicii. Stiinta a evoluat foarte mult in ultimele decenii, motiv pentru care aceasta interventie nu este una dureroasa, iar recuperarea este una usoara. Ce este diferit insa, este tipul de operatie pe care va trebui sa il faceti, in functie si de gravitatea bolii, dar si de ceea ce va doriti pe viitor.

Informatii despre operatie
Aceasta interventie presupune procedura laparoscopic sau opeartia abdominala traditionala, care este foarte rar practicata. Pot fi tratate prin laparoscopi inclusiv cele mai grave cazuri de endometrioza. In urma acestei operatii, medicul indeparteaza tesutul endometrial printr-o incizie destul de mica. Ulterior, medicul va poate prescrie un tratament hormonal, care sa va ajute la ameliorarea durerilor de dupa operatie. Majoritatea pacientelor se pot ridica in picioare la careva ore dupa operatie, iar a doua zi pot pleca acasa. 
Tipuri de operatie:
Exista mai multe tipuri de operatie, iar fiecare corespunde unui anume tip de afctiune sau cauza a endometriozei:
  • Chirurgia laparoscopic – pentru cazurile usoare de endometrioza. Se mai foloseste si in procesul de eliminare a chisturilor ovariene. 
  • Operatia abdominala traditionala – foarte rar inatlnita, in special pentru ca abdomenul trebuie taiat in mai multe parti. 
  • Histerectomia – indepartarea ovarelor si a uterului. Este considerata cea mai buna metoda pentru eliminarea endometriozei si a oricarui risc ca aceasta ar putea reaparea. Dupa extragerea aparatului reproducator, apare menopauza, care poate provoca numeroase efecte adverse pentru un organism care nu era pregatit pentru aceasta. Printre bolile care pot aparea se numara: bolile de inima, anumite afectiuni metabolice si decesul prematur. 
Cel mai important aspect, in cazul histerectomiei, este acela ca poate fi recomandat in special femeilor care nu isi doresc sa ramana insarcinate sau care au o varsta inaintata. In schimb, pentru unele femei poate fi singura varianta de a se trata de endometrioza.

Este importat sa gasiti un medic bun, cu care sa puteti discuta despre toate neplacerile pe care le simtiti in timpul perioadei menstruale si nu numai. Descoperita din timp si tratata corect, endometrioza nu va poate afecta stilul de viata si, bineinteles, puteti concepe copii fara nicio grija. Trebuie sa cunpoasteti toate variantele pe care le aveti, inainte de recurge la anumite tratamente care va pot lua din bucuriile vietii.


Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/diagnosis-treatment/drc-20354661
https://www.webmd.com/women/endometriosis/ss/slideshow-unexpected-ways-to-ease-endometriosis-pain
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/endometriosis2