Ce trebuie să rețineți: Produsele cu protecția solară reprezintă o parte importantă a unei strategii complete de protecție solară. Dar aceste produse nu sunt suficiente pentru a vă proteja la soare.

Atunci când sunt utilizate conform indicațiilor, produsele cu protecție solară  au următoarele beneficii:
  • Scad riscul de apariție a cancerelor  de piele. Utilizarea zilnică în mod regulat a produselor de protecție solară cu SPF 15 vă poate reduce riscul de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase (SCC) cu aproximativ 40 la sută și reduce riscul de melanom cu 50%.
  • Ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii cauzată de soare, incluzând ridurile, lăsarea pielii și petele de vârstă.


Cine trebuie să folosească protecție solară

Răspunsul scurt este toată lumea! Bărbații, femeile și copiii cu vârsta peste 6 luni ar trebui să folosească protecție solară în fiecare zi. Aceasta include persoanele care se bronzează cu ușurință și cele care nu - nu uitați, pielea dvs. este deteriorată de expunerea la soare de-a lungul vieții, indiferent dacă vă înroșiți sau nu.

Bebelușii cu vârsta sub 6 luni sunt singurele excepții; pielea lor este extrem de sensibilă. Nu expuneți bebelușii la soare; umbra și îmbrăcămintea cu protecție solară sunt cele mai bune metode de a proteja sugarii.

Ce fel de protecție solară trebuie să folosești? Cu atât de multe opțiuni, cum alegeți o protecție solară potrivită pentru dvs.? 
Fundația Pentru Cancerul De Piele consideră că cea mai bună protecție solară este cea pe care o utilizați, atât timp cât oferă o protecție sigură și eficientă și are un spectru larg cu un SPF 15 sau mai mare. 
Aflați mai multe despre opțiunile dvs. pentru a face o alegere informată care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs. Cu cât sunteți mai fericit cu produsul cu protecție solară ales, cu atât îl veți folosi mai frecvent.


Ingrediente de protecție solară
Produsele cu protecție solară includ ingrediente active care previn radiațiile UV ale soarelui să afecteze pielea. Iată cum funcționează cele două tipuri de protecție solară:
Ingredientele fizice de protecție solară (inclusiv dioxidul de titan mineral și oxidul de zinc) blochează și dispersează razele înainte ca ele să pătrundă în piele.
Ingredientele chimice de protecție solară (precum avobenzona și octisalatul) absorb razele UV înainte de a vă putea deteriora pielea.


Cât de sigure sunt aceste ingrediente de protecție solară?
În timp ce produsele de protecție solară cu ingrediente active fizice pot fi mai puțin susceptibile să provoace iritarea pielii decât protecțiile solare chimice, ambele tipuri au fost testate ca fiind sigure și eficiente. De fapt, multe produse de protecție solară disponibile astăzi combină ambele tipuri de ingrediente.

Toate ingredientele active din produsele cu protecție solară sunt derivate chimic. Unii oameni ar putea crede că produsele cu protecție solară fizică sunt mai „naturale”, sau chiar „organice”, dar sunt de fapt compuși minerali anorganici. 
Produsele cu protecție solară pe care multe persoane le numesc „chimice” sunt de fapt „filtre organice UV”.


Ce înseamnă SPF?


SPF înseamnă Factor de Protecție Solară. Numărul indică perioada de timp care permite utilizatorului să stea la soare mai mult decât ar fi stat fără a se trata cu o astfel de cremă.
Astfel, de exemplu, dacă o persoană poate sta la soare zece minute până când piele va începe să se înroşească, utilizând o cremă de protecţie cu indice 30, va putea sta în bătaia razelor de 30 de ori mai mult timp (300 de minute)
Specialiştii atrag însă atenţia asupra faptului că, atunci când intrați în apă sau transpirați abundent, protecţia oferită de cremele cu protecție solară se diminuează semnificativ, astfel că o nouă aplicare a cremei este indicată. De asemenea, pentru o eficiență neîntreruptă, se recomandă reaplicare produsului cu protecție solară la fiecare două ore.


De ce nivel de SPF am nevoie? 

Dacă vă aflați în interior în cea mai mare parte a zilei doar cu intervale scurte de expunere la soare, puteți utiliza un produs cu protecție solară sau un produs cosmetic cu un SPF de 15 sau mai mult. 
Dacă petreceți mai mult timp în aer liber, mai ales când este soarele cel mai puternic (la amiază), aveți nevoie de o protecție solară rezistentă la apă cu SPF 30 sau mai mare. 
Indiferent de SPF, reaplicarea la fiecare două ore este esențială. Produsul cu protecția solară trebuie de asemenea aplicată imediat după înot sau transpirație excesivă.

Protecție cu spectru larg
În trecut, cele mai multe produse cu protecție solară includeau pe etichete doar informații despre protecția împotriva UVB - razele care produc arsuri solare nu și UVA - razele care provoacă bronzare și îmbătrânirea prematură a pielii. Acum, că pericolele UVA sunt bine cunoscute, produsele cu protecție solară cu spectru larg oferă informații clare pe etichetele produselor despre protecția împotriva UVB și UVA.


Alegerea unui produs cu protecție solară: la ce să fim atenți!

Pentru a beneficia de o protecție adecvată, se recomandă alegerea produsului cu protecție solară în funcție de durata expunerii la soare și tipul de activitate desfășurat.
  • Sa aibă spectru larg pentru a vă proteja pielea atât de razele UVA, cât și de cele UVB.
  • SPF 15: Ideal pentru uzul zilnic, expunere ocazională, cum ar fi plimbarea câinelui sau condusul spre serviciu. 
  • SPF 30 sau mai mare: necesar pentru activități în aer liber cu expunere extinsă la soare, inclusiv alergare, drumeții, înot și sporturi în aer liber. Produsele cu un SPF 30 sunt obligatorii dacă lucrați în aer liber. 
  • Să fie rezistent  sau foarte rezistent la apă: Pentru înot sau exerciții fizice intense. Nu există protecție solară rezistentă la apă 100%; în cele din urmă, toate se spală. Protecțiile solare etichetate ca rezistente la apă sunt testate pentru a fi eficiente până la 40 de minute de înot, în timp ce protecțiile solare foarte rezistente la apă rămân eficiente până la 80 de minute în apă.

Când trebuie aplicat produsul cu protecție solară?
În fiecare zi! Cea mai bună practică este să aplicați cu 30 de minute înainte de a vă aventura afară, pentru a permite produsului cu protecție solară să adere la piele. Reaplicați produsul la fiecare două ore de expunere și imediat după înot sau transpirație excesivă.

Chiar și când este înnorat, până la 80 la sută din radiațiile UV ale soarelui ajung pe pământ. Să mergi neprotejat într-o zi înnodată afectează pielea, chiar dacă efectul nu este vizibil imediat.


Unde trebuie aplicată protecția solară?
Experții recomandă aplicarea unui produs cu protecție solară pe întregul corp înainte de a vă îmbrăca pentru zi. În acest fel, pielea dvs. va fi protejată dacă îmbrăcămintea se schimbă. 
Cel puțin, ar trebui să folosiți protecție solară pe fiecare parte a corpului dvs. care este expusă la soare, inclusiv acele zone ușor de ratat: vârfurile urechilor, spatele gâtului, vârfurile picioarelor și în spatele genunchilor.

Cât produs trebuie aplicat
Pentru o protecție ideală, se recomandă aplicarea în strat uniform a cremei cu protecție solară. Estimativ, 50 ml (cât un pahar de țuică) ajunge pentru tot corpul. Majoritatea oamenilor aplică mai puțin de jumătate din această sumă, ceea ce se traduce printr-o protecție redusă.


De ce ar trebui să folosesc zilnic produse cu protecție solară?

Protecția solară reduce expunerea totală la UV și scade riscul de cancer de piele și de îmbătrânire a pielii.
Alte lucruri de luat în considerare:
  • Factorii de risc ai cancerului de piele: tipul dvs de piele și istoricul familial vor determina nivelul de protecție necesar.
  • Fotosensibilitate: Indiferent de tipul dvs. de piele, anumite medicamente și tulburări fac ca pielea dvs. să fie extrem de sensibilă la soare, ridicându-vă nevoia de protecție.
  • Afecțiuni ale pielii: puteți alege dintre cremele solare pentru pielea uscată, tenul gras, pielea predispusă la acnee și pielea sensibilă.

Protejați-vă de efectele nocive ale soarelui în mod eficient!
Rețineți că, deși este crucială pentru a vă proteja de soare, crema cu protecția solară nu este suficientă. Adăpostiți-vă la umbră ori de câte ori este posibil, purtați îmbrăcăminte cu protecție solară, o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UV, pentru o strategie completă de protecție solară.


Surse:
https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/sunscreen/#:~:text=SPF%20stands%20for%20Sun%20Protection,amount%20of%20time%20without%20sunscreen.