Indigestia: o problemă de sezon sau ceva mai grav?


Sărbătorile de iarnă înseamnă nu doar reîntâlnirea cu familia și prieteni vechi, petreceri, cadouri și bucuria copiilor. Adesea, tradițiile noastre culinare fac, din păcate, victime printre petrecăreți. De vină sunt mesele bogate de Crăciun și Revelion, care de multe ori declanșează indigestia.
Indigestia, numită și dispepsie, este extrem de comună. Practic toți oamenii se confruntă, cel puțin o dată în viață, cu această problemă. Aproape întotdeauna, indigestia apare după masă.

Cum se manifestă indigestia?

Este important de observat că indigestia nu este o boală în sine, ci un ansamblu de simptome. Acestea pot varia destul de mult de la o persoană la alta. Diferențele dintre modul în care vă simțiți la indigestie sunt determinate de cauzele acestei probleme de sănătate. Însă fiecare persoană are de regulă un set caracteristic de simptome. Prin urmare, de fiecare dată când aveți indigestie vă veți simți la fel.

Care sunt cauzele indigestiei?

În ciuda unei opinii larg răspândite, indigestia nu este determinată pur și simplu de o digestie incompletă a alimentelor. În perioada Sărbătorilor, indigestia poate apărea atunci când:
  • ați consumat alimente puternic condimentate sau bogate în grăsimi
  • ați mâncat prea repede
  • ați mâncat, pur și simplu, prea mult

În unele cazuri, simptomele binecunoscute ale indigestiei semnalează însă o problemă de sănătate mai serioasă:
  • ulcer gastric sau duodenal. Este adevărat că tratamentul bacteriei Helicobacter pylori, care provoacă ulcerul, a redus semnificativ incidența acestei afecțiuni. Însă în țări precum România ulcerul continuă să fie relativ des întâlnit.
  • boală de reflux gastroesofagian. Refluxul acidului gastric în esofag se asociază uneori cu indigestia.
  • cancer stomacal, în cazuri rare 
  • gastropareză, o afecțiune în care stomacul nu se poate goli și care apare uneori la bolnavii de diabet.
  • pancreatită (inflamare a pancreasului)
  • o afecțiune a glandei tiroide
  • sindrom de colon iritabil

Alteori, simptomele indigestiei apar la persoanele care iau diferite medicamente:
  • aspirină și alte medicamente pentru tratarea durerilor, precum ibuprofenul. Acestea pot afecta mucoasa stomacală.
  • pilule contraceptive și/sau estrogen
  • unele antibiotice
  • steroizi precum cortizonul

Indigestia apare, de asemenea, și din cauza stilului de viață. Fumatul, abuzul de alcool, stresul și oboseala cronice sunt factori care pot determina apariția acestor simptome. La fel este și consumul exagerat de alimente bogate în grăsimi.
Și unele gravide pot suferi temporar de indigestie, în special în a doua jumătate a perioadei de sarcină.

Cum se diagnostichează indigestia?

În mod normal, simptomele indigestiei trec de la sine într-un interval scurt de timp, de câteva ore. Însă dacă acestea persistă, este probabil cazul să consultați un medic gastroenterolog, pentru a identifica sursa problemei. Veți avea de făcut un set uzual de analize: sânge, scaun, posibil o radiografie abdominală și/sau o endoscopie a tractului digestiv superior. Procedura constă în introducerea pe gură a unui tub flexibil subțire, din fibră de sticlă. Cu ajutorul acestuia, medicul poate vizualiza interiorul stomacului și al intestinului subțire. Endoscopia se efectuează cu anestezie locală, durează câteva minute și nu este dureroasă. Veți resimți doar un mic disconfort.

La ce mă pot aștepta?

De cele mai multe ori, nu va fi nevoie de proceduri invazive precum endoscopia. În majoritatea cazurilor, indigestia este provocată de alimentație. Ați mâncat prea mult, sau prea repede, sau prea gras.
O altă cauză foarte frecventă este o infecție cu Helicobacter pylori, un germen patogen care provoacă ulcerul. Este important de precizat că indigestia poate indica o infecție cu Helicobacter chiar dacă nu aveți ulcer. În acest caz, veți primi un tratament corespunzător, atât pentru a elimina indigestia, cât și pentru a preveni ulcerul. Celelalte cauze descrise mai sus apar mai rar.

Cum se tratează indigestia?

Dacă indigestia a survenit după o masă bogată, aceasta va trece de la sine, în cel mult câteva ore. Dacă nu aveți o boală preexistentă, tratamentul constă pur și simplu în schimbarea stilului de viață și o dietă adecvată.
Astfel, dacă vreți să scăpați de indigestii, renunțarea la fumat este obligatorie. Fumatul este unul dintre principalii factori responsabili de afecțiunile gastrice. De asemenea, va trebui să evitați excesul de alimente. Dacă este cazul, va mai fi probabil nevoie să țineți sub control greutatea corporală.
Va trebui, de asemenea, să evitați stresul. Sunt multe metode de a o face: meditație, plimbări în aer liber, înot, terapii de relaxare etc.
Alte măsuri cu ajutorul cărora puteți controla simptomele indigestiei sunt evitarea alimentelor puternic condimentate și a celor acide sau bogate în grăsimi. Acestea afectează mucoasa stomacală și pun un stres suplimentar asupra sistemului digestiv.
În ceea ce privește dieta de urmat, nu există reguli clare în afara celor menționate mai sus. Cel mai simplu este să experimentați, scoțând din meniu câte un aliment o dată. În cazul în care vă simțiți mai bine, este vorba de un aliment care trebuie evitat. Este o idee bună să țineți un jurnal al meselor, cu tot ceea ce mâncați. Scrieți inclusiv condimentele folosite și băuturile consumate.
Alte sugestii pentru a controla indigestia sunt următoarele:
  • mâncați porții mici, pentru a nu supraîncărca stomacul
  • nu vă grăbiți la masă. Lăsați stomacul să lucreze.
  • evitați alimentele acide, de exemplu citricele, pe cele grase și condimentate
  • evitați alimentele și băuturile cu cofeină – ciocolata, cafeaua, băuturile de tip cola
  • reduceți consumul de alcool
  • purtați o îmbrăcăminte lejeră. Hainele strâmte pot pune presiune asupra stomacului, forțând hrana să urce înapoi în esofag.
  • nu faceți mișcare imediat după masă. O plimbare ușoară este chiar indicată. Dar pentru o sesiune de alergare lăsați să treacă măcar o oră după masă.
  • nu mergeți la culcare cu burta plină. Ultima masă a zilei trebuie să fie cu cel puțin trei ore înainte de culcare.

Medicamentele care provoacă indigestia, cum sunt steroizii și anti-inflamatoarele, pot fi o problemă mai greu de rezolvat. Discutați cu medicul gastroenterolog soluții alternative de medicație.

Când trebuie să mergem la doctor?

Dacă simptomele indigestiei nu trec de la sine sau cu schimbări simple de dietă, este cazul să vă programați la un medic gastroenterolog. Dacă, odată cu indigestia, aveți și simptome precum cele de mai jos, mergeți de urgență la medic:
  • vomă sau sânge în vomă
  • pierdere inexplicabilă a greutății corporale
  • pierderea apetitului
  • sânge (de culoare roșie) în scaun
  • scaun de culoare neagră sau ca gudronul, ceea ce poate semnala prezența sângelui
  • dureri puternice în partea din dreapta sus a abdomenului
  • disconfort abdominal chiar și fără să fi mâncat

E doar indigestie sau altceva?

Aproape întotdeauna, indigestia e doar... o simplă indigestie. Simptome precum apariția sângelui în scaun trebuie însă tratate cu maximă atenție. Ar putea fi vorba de o tumoră canceroasă – în stomac sau intestin. Alteori, un atac de cord poate fi luat drept o indigestie. Mergeți imediat la doctor dacă aveți dificultăți de respirație, transpirații abundente, sau dureri care radiază în maxilar, ceafă sau braț.

Ce medicamente se dau pentru tratarea indigestiei?

De regulă, indigestia poate fi controlată cu anti-acide care se pot lua fără rețetă. Solicitați sfatul farmacistului. Însă țineți cont că aceste medicamente pot avea efecte secundare precum diareea și constipația.
Dacă problema este de fapt un ulcer, tratamentul este o combinație de antibiotice și inhibitori de pompă de protoni. Acestea din urmă sunt medicamente care inhibă secreția de acid gastric.