Ce este septicemia

Septicemia este o afectiune care apare in urma unei infectii din organism si care poate pune viata in pericol. In momentul in care organismul se confrunta cu o infectie, acesta elibereaza anumite substante chimice in sange pentru a o combate. Daca dupa eliberarea acestor substante chimice in sange exista anumite dezechilibre in organism, pot aparea unele modificarei care sa afecteze si alte organe. Acesta este momentul in care septicemia apare in organism.



Cum se manifesta septicemia

Tensiunea arteriala este afectata in cazul in care septicemia avanseaza foarte mult. Poate face ca tensiunea arteriala sa scada atat de mult, incat sa provoace moartea pacientului. Inceperea tratamentului din timp poate creste sansele de supravietuire.
Septicemia poate aparea in orice moment si la orice varsta, dar este cel mai des intalnita in cazul:
  • Persoanelor varstince
  • Femeilor gravide
  • Copiilor care inca nu au implinit 1 an
  • Persoanelor care sufera de anumite afectiuni cronice, diabeticilor, celor care sufera de afectiuni renale sau pulmonare. In aceasta categorie intra si persoanele care sufera de diverse forme de cancer
  • Persoanelor cu un sistem imunitar foarte slab
  • Persoanelor care sunt deja intr-un stadiu avansat de boala si se afla la terapie intensiva
  • Celor care au rani sau arsuri pe corp
  • Celor care respira cu ajutorul aparatelor
  • Persoanelor care au urmat un tratament cu antibiotice sau corticosteroizi
De cele mai multe ori, orice tip de infectie apare in organism poate duce la aparitia septicemiei. Fie ca vorbim de infectii bacteriene, virale sau fungice, toate pot genera complicatii, dar cele mai sigure infectii care pot duce la aparitia septicemiei sunt:
  • Pneumonia
  • Infectii la nivelul sistemului digestiv, in care sunt implicate organe ca stomacul si colonul
  • Infectii la nivelul sistemului urinar, al rinichilor sau al vezicii urinare
  • Bacteremia sau infectia fluxului sanguin

Simptomele septicemiei

Principala conditie ca septicemia sa apara este ca persoana in cauza sa aiba o infectie in organism sau sa fie probabil acest lucru, iar urmatoarele simptome sa isi faca aparitia:
  • Modificari de ordin mental
  • Tensiune arteriala foarte scazuta
  • Respiratie accelerata cu 22 de respiratii pe minut sau mai multe
Septicemia poate avansa pana ajunge la un soc septic atunci cand au loc compliatii la nivelul sistemului circulator, la nivelul celulelor corpului si la modul in care organismul isi foloseste energia. Socul septic este cel care poate provoca moartea, nu septicemia. Insa, pentru ca socul septic sa fie diagnosticat, este nevoie de anumite simptome:
  • Necesitatea de a mentine sub control tensiunea arteriala, mai exact un nivel ridicat al acesteia, cu ajutorul medicamentelor.
  • Depistarea acidului lactic in sange in cantitati ridicate, dupa ce a fost administrat un tratament. Prezenta acidului lactic in sange inseamna ca celulele nu pot folosi asa cum trebuie oxigenul.

Cum tratam septicemia

Exista numeroase medicamente cu ajutorul carora pot fi tratate septicemia si socul septic, printre care se numara:
  • Antibioticele – este un tratament care trebuie sa inceapa imediat ce afectiunea a fost descoperita. Se incepe cu un tip de antibiotice cu spectru larg, care actioneaza impotriva unui anumit tip de bacterii, care sunt administrate intravenos. Ulterior, dupa ce rezultatele analizelor indica o imbunatatire, medicul va poate prescrie un alt tip de antibiotic, prin care trebuie eliminate bacteriile ce cauzeaza infectia. 
  • Fluide intravenoase – de cele mai multe ori, persoanele care se confrunta cu septicemia primesc fluide intravenoase, intr-un interval de 3 ore. 
  • Vasopresoare – sunt un tip de medicamente ce trebuie administrate in cazul in care tensiunea arteriala ramane in continuare mica, chiar si dupa administrarea tratamentului intravenos. Acesta contribuie la cresterea tensiunii arteriale si la contractarea vaselor de sange.
Pentru tratament, in functie de recomandarile medicului, se mai pot amdinistra doze mici de corticosteroizi, insulina – care ajuta la mentinerea unui nivel stabil de zahar in sange, analgezice, sedative sau medicamente care sa controleze sistemul imunitar si raspunsurile acestuia la infectii.


In unele cazuri este nevoie si de o interventie chirurgicala pentru eliminarea uneia sau mai multor infectii din organism. Se intervine in cazurile de abcese, gangrena sau tesuturi infectate. 

Cand este necesar sa mergi la medic

In cazul in care sunteti suspect ca suferiti de septicemie sau ca aveti o infectie de orice fel, medicul de familie va poate recomanda sa mergeti la departamentul de boli infectioase. Acolo, pentru a incerca sa decopere cauza si sa puna un diagnostic, medicul va v-a supune mai multor teste. 


Initial va fi nevoie de analize de sange, care vor fi extrase din doua zone diferite, in urma carora medicul va putea constata urmatoarele: daca exista sau nu o infectie, daca exista probleme la coagularea sangelui, daca exista nereguli la nivelul ficatului sau rinichilor, care este prezenta de oxigen din sange si daca exista anumite dezechilibre electrolitice. 

Investigatii medicale utile in stabilirea diagnosticului de septicemie

In functie de simptomele pe care le prezentati, medicul va trece si la urmatoarele tipuri de analize, pentru ca situatia generala sa ii fie mult mai clara:
  • Teste de urina – sunt necesare in cazul in care medicul este de parere ca puteti suferi o infectie urinara sau doar vrea sa se asigure ca nu exista anumite becterii in aceasta.
  • Teste de secretii – in cazul in care aveti o rana care pare a fi infectata, medicul poate lua o mostra pentru verificare, astfel incat sa stie ce fel de antibiotic trebuie administrat.
  • Secretii respiratorii – in cazul in care exista tuse cu mucus, secretia poate fi testata pentru a putea determina bacteria care se afla in spatele infectiei.
Daca in urma investigatiilor efectuate de medic, acesta tot nu reuseste sa descopere cauza infectiei, pot fi efectuate si cateva teste de imagistica:
  • Radiografie – prin care pot fi observate foarte bine, daca exista, probeleme de la nivelul plamanilor.
  • Tomografie computerizata – cu ajutorul scanarilor CT se pot observa mai usor infectiile de la nivelul pancreasului sau apendicelui, din mai multe unghiuri. 
  • Ecografie – cu ajutorul undelor sonore se produc imagini pe un monitor, ceea ce poate fi util pentru medic in ceea ce priveste controlul la nivelul ovarelor sau al vezicii biliare. 
  • RMN – aceasta varianta este folosita in cazul infectiilor ce pot aparea la nivelul tesuturilor moi.
Asa cum am mentionat anterior, septicemia poate avansa foarte usor intr-un soc septic. Odata cu inrautatirea septicemiei sunt afectate numeroase organe, ca inima, creierul si rinichii, iar fluxul sanguin catre acestea are de suferit. Poate duce la aparitia cheagurilor de sange la nivelul anumitor organe, la maini, picioare sau degete. 

Acest lucru poate duce la paralizarea acestor organe si la moartea tesuturilor din care sunt compuse. In cele mai multe cazuri, septicemia apare sub forme usoare, dar in cazul in care intervine socul septic, rata mortalitatii este de aproximativ 40%. 

Este importat de retinut ca persoanele care s-au confruntat cu septicemia sunt predispuse unui nou episod de infectii viitoare.

Septicemia in timpul sarcinii si dupa


In cazul femeilor insarcinate, septicemia poate aparea din cauza unei infectii, cum ar fi infectia urinara sau pneumonia. De asemenea, septicemia mai poate aparea si din cauza bacteriei E.coli. Aparitia septicemiei la femeile gravide poate avea numeroase cauze:

  • Pierderea sarcinii in urma unui avort spontan sau indus: in urma unui avort, femeile sunt mult mai predispuse la infectii decat in orice alta situatie. De asemenea, avorturile sau nasterile care au loc in afara unei unitati medicale, intr-un mediu care nu este steril, reprezinta un risc major de aparitie a infectiilor. Durerile abdominale, menstruatia decolorata si mirositoare, sensibilitatea abdominala, temperatura si oboseala sunt doar cateva dintre semnele care ar trebui sa le ingrijoreze pe femeile care au trecut recent printr-un avort.
  • Operatia de cezariana: septicemia poate aparea in urma oricarei interventii chirurgicale, deci poate aparea si in urma cezarianei. 
  • Mastita: o infectie la san care poate declansa septicemia. 
  • Orice tip de afectiune virala sau bacteriana: femeile insarcinate sunt mai predispuse la septicemie daca se confrunta cu gripa, raceala sau orice afectiune de acest fel. 
Chiar daca poate parea imposibil, septicemia apare chiar si la bebelusi, chiar in prima luna de viata. Aparitia afectiunii este cauzata de o infcetie pe care a primit-o prin sange si poate fi diagnisticata in timpul nasterii sau dupa nastere. Este mai des intalnita la copiii care au o greutate scazuta la nastere sau care sunt nascuti prematuri deoarece sistemul lor imunitar este scazut si sunt mult mai sensibili decat un copil nascut la termen. 
Printre simptomele septicemiei la bebelusi se numara:
  • Apatia
  • Nu se hranesc cum trebuie
  • Au o temperatura a corpului scazuta
  • Au intreruperi de respiratie
  • Febra
  • Culoarea palida a pielii si circulatia sangelui slaba, cu mainile si picioarele reci
  • Varsaturi, diaree si convulsii
  • Ingalbenirea pielii si a albului ochilor
Septicemia este in continuare una dintre principalele cauze ale decesului infantil, dar daca este descoperit la timp, copilul va fi tratat si va duce o viata normala. Problemele pot fi evitate si daca inainte de sarcina sunt realizate ecografii si testari ale acestei afectiuni. 
In cazul persoanelor varstnice, setpicemia apare in special din cauza imunitatii scazute. In plus, afcetiunile precum diabetul, problemele renale, cancerul sau tensiunea arteriala crescuta sunt frecvente la persoanele care au septicemie. Cu toate acestea, cea mai raspandita infectie care duce la aparitia septicemiei ramane infectia la nivelul tractului urinar.
Recuperarea in urma tratamentului pentru septicemie poate dura chiar si pana la 18 luni, iar multi dintre pacienti se vor recupera complet. In schimb, exista si pacienti care vor ramane cu anumite simptome pentru o perioada indelungata. Ceea ce se numeste sindrom post-septic, mai exact sindromul celor care raman cu anumite simptome dupa tratarea afcetiunii, este recunoscuta prin intermediul unor simptome: 
  • Organe afectate
  • Insomnie
  • Cosmaruri
  • Dureri musculare si articulare
  • Stare generala de oboseala
  • Un nivel scazut de concetrare
  • Reducerea functiilor cognitive
  • Stare generala si stima de sine scazute

Cum putem preveni septicemia

Exista si cateva metode prin care puteti incerca sa stai departe de aceasta afectiune, prin reducerea riscului de aparitie a oricarui tip de infectie in organism. De aceea, este important sa va vaccinati de cate ori este nevoie, fie ca este vorba de gripa, penumonie sau alt fel de infectii. Daca va contruntati cu rani, incercati sa le curatati cum trebuie, pentru a nu permite unei infectii sa isi faca aparitia. 

Spalati-va intotdeauna pe maini, ori de cate ori este nevoie. Bacteriile se pot lua rapid pe maini si pot ajunge in gura, de unde se extind foarte usor. 
Daca sunteti de parere ca va confruntati cu o infectie, vizita la medic nu este optionala. Nu este o afectiune contagioasa, dar agentii patogeni care au dus la aparitia acesteia sunt. Retineti ca septicemia se raspandestea in organism de la infectia initiala la celelalte organe prin sange.

Trebuie sa retineti ca septicemia este o urgenta medicala care nu poate astepta, in special pentru ca se poate extinde foarte repede in organism. Nu are un anumit tip de simptome pe care sa il puteti urmari, ci este o combinatie pe care numai la medic o puteti diagnostica corect. 

Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sepsis/symptoms-causes/syc-20351214
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/sepsis-septicemia-blood-infection#1-3
https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/03/with-new-model-scientists-closer-to-finding-sepsis-treatment/