Ulcerele duodenale si gastrice sunt adesea numite si ulcere peptice. Acestea sunt rani deschise de forma rotunda sau ovala care se dezvolta ca niste cratere pe mucoasa interioara a stomacului si pe portiunea superioara a intestinului subtire. Cel mai frecvent simptom al unui ulcer peptic este durerea de stomac.

Ulcerele peptice includ:

 • Ulcere gastrice - care apar pe interiorul stomacului
 • Ulcere duodenale - care apar in interiorul portiunii superioare a intestinului subtire (duoden)
Cele mai frecvente cauze ale ulcerelor peptice sunt infectia cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) si utilizarea pe termen lung a aspirinei si a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Stresul si alimentele picante nu provoaca ulceratii peptice. Cu toate acestea, va pot inrautati simptomele.


Simptome

Ulcerul gastric sau duodenal se manifesta cu urmatoarele simptome:
 • Dureri la stomac
 • Balonare sau eructatii
 • Intoleranta la alimente grase
 • Senzatie de arsuri la stomac
 • Greata
 • Varsaturi acide

Cel mai frecvent simptom al ulcerului peptic este durerea de stomac. Acidul stomacal agraveaza durerea, la fel si atunci cand stomacul este gol. Durerea poate fi adeseori ameliorata consumand anumite alimente care absorb acidul din stomac sau luand un medicament care reduce acidul, dar apoi poate reveni. Durerea poate fi mai grava intre mese si noaptea.

Aproape trei sferturi din persoanele cu ulcer peptic nu au nici un fel de simptome.

Mai rar, ulcerele pot provoca semne sau simptome severe, precum:
 • Varsaturi sau varsaturi cu sange - care pot aparea rosii sau negre
 • Sange inchis la culoare in scaun
 • Probleme de respiratie
 • Senzatia de lesin
 • Greata sau varsaturi
 • Pierdere in greutate inexplicabila
 • Modificari ale poftei de mancare

Cand trebuie sa mergi la doctor?

Consultati medicul de familie, sau medicul gastroenterolog daca prezentati simptomele severe enumerate mai sus. Consultati, de asemenea medicul daca reusiti ameliorati durerea pentru moment cu medicamente anti-acide, dar apoi durerea revine.
Investigatii
Pentru a investiga unde si cat de mult este afectata mucoasa gastrica, medicul gastroenterolog recurge adesea la o endoscopie digestiva superioara sau cum este denumita in mod comun - gastroscopie. Examinarea se realizeaza cu ajutorul unui endoscop - un tub flexibil, subtire, care se introduce in cavitatea bucala apoi in esofag, stomac si duoden. Medicul care efectueaza manevra vede toate detaliile anatomice si eventualele leziuni, ele putand fi fotografiate sau inregistrate. In timpul endoscopiei, daca este nevoie, se pot lua biopsii. Fragmentul de biopsie se poate preleva daca exista leziuni sau pentru depistarea infectiei cu Helicobacter pylori. Testul pentru Helicobacter pylori este un test rapid cu rezultatul la 15 - 30 minute dupa manevra.

Cauze

Ulcerele peptice apar atunci cand acidul din tractul digestiv erodeaza suprafata interioara a stomacului sau a intestinului subtire. Acidul determina aparitia unei ulceratii dureroase care poate sangera.

Tractul digestiv este acoperit cu un strat mucos care protejeaza in mod normal impotriva acidului. Dar daca cantitatea de acid este crescuta sau cantitatea de mucus scazuta, apare riscul de a dezvolta un ulcer. Cauzele cele mai comune includ:

O bacterie. Bacteriile Helicobacter pylori traiesc in mod obisnuit in stratul mucos care acopera si protejeaza tesuturile care captusesc stomacul si intestinul subtire. Adesea, bacteria H. pylori nu provoaca probleme, dar poate provoca inflamatia stratului interior al stomacului, producand un ulcer. Nu este clar modul in care se raspandeste infectia cu H. pylori. Poate fi transmis de la persoana la persoana prin contact direct, cum ar fi sarutul, dar se poat contracta H. pylori si prin alimente si apa contaminate.
Utilizarea frecventa  a anumitor calmante. Administrarea aspirinei, precum si a anumitor medicamente antiinflamatoarer fara prescriptie medicala, numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot irita sau inflama mucoasa stomacului si a intestinului subtire. Aceste medicamente includ ibuprofen (Advil, Motrin IB, altele), naproxen sodic (Aleve, Anaprox, altele), ketoprofen si altele. Nu includ acetaminofen (Tylenol).
Ulcerele peptice sunt mai frecvente la persoanele in varsta care iau frecvent astfel de  medicamente pentru durere sau la persoanele care iau aceste medicamente pentru osteoartrita.
Alte medicamente. Daca luati anumite medicamente impreuna cu AINS, cum ar fi steroizi, anticoagulante, aspirina cu doze mici, inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI), alendronat (Fosamax) si risedronat (Actonel), pot creste foarte mult sansele de a dezvolta ulceratii.
Factori de risc in dezvoltarea ulcerului peptic

Pe langa administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), este posibil sa aveti un risc crescut de ulceratii peptice daca:

 • Fumati. Fumatul poate creste riscul de ulcere peptice la persoanele infectate cu H. pylori.
 • Consumati alcool. Alcoolul poate irita si eroda mucoasa stomacului si creste cantitatea de acid gastric produs.
 • Suferiti de stres.
 • Mancati alimente picante.

Singuri, acesti factori nu provoaca ulcer, insa il pot agrava si intarzia vindecarea.

Complicatii ale ulcerului netratat


Ulcerul peptic ramas netratat poate duce la:

 • Hemoragie interna. Sangerarea se poate manifesta ca o pierdere de sange lenta care duce in timp la anemie sau ca o pierdere de sange severa care poate necesita spitalizare sau o transfuzie de sange. Pierderea severa de sange poate provoca varsaturi negre sau cu sange sau scaun negru sau cu sange.
 • Infectie. Ulcerele peptice pot perfora) peretele stomacului sau al intestinului subtire, ceea ce va pune riscul unei infectii grave a cavitatii abdominale (peritonita).
 • Obstructie. Ulcerele peptice pot bloca trecerea alimentelor prin tractul digestiv, ceea ce va creaza o senzatie de satietate mult prea devreme, determina varsaturi si pierdere severa in greutate.

Cum prevenim ulcerul

Puteti reduce riscul de a face ulcer peptic daca:

Va protejati de infectii. Nu este clar cum se raspandeste H. pylori, dar exista unele dovezi ca ar putea fi transmis de la persoana la persoana sau prin alimente si apa.Puteti lua masuri pentru a va proteja de infectii, cum ar fi H. pylori, prin spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si prin consumul de alimente care au fost gatite corespunzator.

Folositi medicamentele pentru calmarea durerii cu precautie. Daca utilizati in mod regulat calmante care va cresc riscul de ulcer peptic, luati masuri pentru a va reduce riscul de probleme stomacale. De exemplu, luati-va medicamentele cu in timpul sau dupa masa, cu o cantitate suficienta de lichid.

Lucrati cu medicul pentru a gasi cea mai mica doza posibila care va ofera in continuare ameliorarea durerii. Evitati consumul de alcool atunci cand va luati medicatia, deoarece cele doua substante se pot combina pentru a va creste riscul de iritare a stomacului.

Daca aveti nevoie de AINS, poate fi necesar sa luati si alte medicamente, cum ar fi un antiacid, un IPP, un blocant de acid sau un agent citoprotector. O clasa de AINS numiti inhibitori de COX-2 poate fi mai putin probabil sa provoace ulceratii peptice, dar poate creste riscul de atac de cord. 

De asemenea un stil de viata sanatos poate reduce simptomele:
 • Pierdeti in greutate daca sunteti supraponderal;
 • Reduceti catitatea de cafea, ciocolata, alimente grase sau condimentate
 • Reduceti portiile de mancare iar masa de seara incercati sa o luati cu 3-4 ore inainte de culcare;
 • Renuntati la fumat
 • Reduceti consumul de alcool la limitele recomandate.

Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peptic-ulcer/symptoms-causes/syc-20354223