Ce sunt varicele?

Varicele sunt vene rasucite sau largite. Orice vena poate deveni varicoasa, in special cele din zona picioarelor. Acest lucru se datoreaza mentinerii picioarelor in pozitie verticala pentru mai mult timp, ceea ce creste presiunea in venele din picioare. 

Chiar daca pentru unele persoane este ceva obisnuit, pentru altele poate deveni un complex ce necesita de urgenta tratament. De asemenea, exista si situatii in care varicele pot provoca dureri si disconfort, ducand chiar si la aparitia unor probleme mult mai serioase de sanatate. 

Cum se manifesta varicele

In cele mi multe cazuri, varicele nu provoaca dureri sau alte simptome care sa afecteze activitatile zilnice ale persoanelor care se confrunta cu aceasta. Semne care indica prezenta venelor varicoase:
  • Vene de culoare inchisa, violet sau albastru
  • Vene care par rasucite si umflate, iar majoritatea par a fi niste corzi sub piele
  • In cazul in care varicele sunt insotite si de durere, printre semne se numara:
  • Senzatia de picioare grele si dureroase
  • Pulsatii, arsuri, crampe musculare si umflarea in zona de jos a picioarelor
  • Inrautatirea semnelor dupa o perioada lunga de stat in picioare
  • Mancarimi in zona in care sunt prezente varicele
  • Decolorarea pielii in zona afectata de varice

Vizita la medic si tratarea varicelor

In majoritatea cazurilor, tratamentul pentru varice nu presupune internarea in spital sau recuperarea complicata si de lunga durata.  Tipul de tratament abordat difera in functie de gravitatea situatiei si de zona afectata. Medicul flebolog este cel care va poate recomanda ce tip de tratament trebuie sa urmati si daca este nevoie sau nu de o interventie chirurgicala. 


Cum decurge consultatia 

Medicul flebolog sau chirurgul vascular este cel mai indicat sa va consulte si sa va puna un diagnostic corect. Pentru a putea diagnostica varicele, medicul va va supune unui examn fizic, in special in zona picioarelor in timp ce stati in picioare. In acest fel va putea verifica modul in care varicele se manifesta atunci cand este presiune pe picioare. 

De asemenea, medicul va poate adresa un set de intrebari si este foarte important sa ii transmiteti in cazul in care simtiti chiar si cea mai mica durere. In plus, este nevoie in unele cazuri si de un test cu ultrasunete, pentru a putea vedea daca supapele venelor functioneaza asa cum trebuie sau daca exista riscul prezentei vreunui cheag de sange. In cadrul acestui test este folosit un dispozitiv care scaneaza pielea examinata si trimite imaginile catre un monitor. Medicul vede aceste imagini si le poate interpreta mai usor. 

Care sunt factorii de risc ce influenteaza aparitia varicelor


  • Varsta – riscul de aparitie a varicelor creste odata cu inaintarea in varsta. Imbatranirea este cea are cauzeaza distrugerea supapelor de la vene, care ajuta la reglarea fluxului sanguin. In cele din urma, supapele mult prea uzate vor permite ca o mare cantitate de sange sa curga inapoi in vene si sa se stranga intr-un loc, fara sa mai curga spre inima. 
  • Sex – in ceea ce priveste sexul, femeile sunt cele mai predispuse la aceasta afectiune. Acest lucu se datoreaza modificarilor hormonale ce apar in timpul sarcinii, la premenstruatie sau la menopauza, deoarece hormonii feminini sunt cei care relaxeaza peretii venelor. Riscul de aparitie a varicelor poate creste si in cazul in care urmati un tratament cu contraceptive orale.
  • Sarcina – in timpul sarcinii creste nivelul de sange din organism. Este iun proces care sustine dezvoltarea copilului, dar care poate duce la aparitia unor anumite neplaceri, cum ar fi varicele. 
  • Istoric familial – exista sanse foarte mari sa va confruntati cu varicele daca unul dintre membri familiei a avut deja. 
  • Obezitatea – excesul de greutate pune presiune mare pe vene, ceea ce duce la aparitia varicelor.
  • Statul in picioare pe o perioada lunga de timp – sangele inceteaza sa mai curga daca stati o perioada lunga de timp in aceeasi pozitie. 

Complicatii generate de varice

Desi sunt destul de rare, pot aparea si anumite complicatii, printre care se numara:
  • Ulcerul – anumite ulceratii dureroase care se pot forma pe piele, in apropierea zonei in care sunt prezente varicele. Acestea apar, in special, in zona gleznelor. Inainte de aparitia acestora, pielea incepe sa se decoloreze. Adresati-va medicului in cazul in care banuiti ca va confruntati cu un ulcer sau mai multe.
  • Cheaguri de sange – destul de rar, anumite vene adanci se pot extinde, ceea ce poate duce la aparitia durerilor si la umflarea picioarelor. Orice durere sau umflatura la nivelul picioarelor care persiata are nevoie de ingrijiri medicale. Aceste simptome pot ascunde cheaguri de sange sau ceea ce este cunoscut sub numele de tromboflebita. 
  • Sangerari – venele care se afla foarte aproape de piele pot exploda si cauza sangerari minore. Trebuie sa tineti cont ca orice sangerare necesita ingrijiri medicale. 
  • Solutie chirurgicala
In cazul in care varicele nu raspund la tratamentul recomandat de medic, intr-o anumita perioada de timp, medicul va poate recomanda interventia chirurgicala.

Operarea varicelor

Cu cat este mai avansata afectiunea, cu atat interventia este mai urgenta. Acest lucru este valabil in special in cazul in care varicele sunt insotite de dureri si alte simptome care afecteaza calitatea vietii pacientului. Majoritatea interventiilor sunt efectuate in ambulatoriu.
Pentru unele dintre acestea este nevoie de efectuarea unor analize inainte, pe care medicul vi le poate solicita. In cazul in care urmati un anumit tratament pentru hipertensiune, diabet sau alte afectiuni, nu este nevoie sa intrerupeti tratamentul. Ulterior, dupa inchereierea interventiei, medicul va poate face anumite recomandari pe care trebuie sa le urmati cu exactitate. 
Tipuri de operatie
  • Exista mai multe tipuri de interventii care pot fi efectuate, dupa cum urmeaza:
  • Scleroterapia – o procedura prin care medicul injecteaza o solutie in venele afectate de varice. Aceasta solutie cicatrizeaza si inchide venele, iar varicele incep sa dispara dupa cateva saptamani. Este o interventie care poate da roade daca este realizata asa cum trebuie. Nu este necesar sa faceti anumite analize inainte de procedura si se poate face rapid in cabinetul medicului.
  • Scleroterapia cu spuma – presupune injectarea unei spume in vene si are acelasi efect ca scleroterapia normala. 
  • Tratamentul cu laser – in cadrul acesteia se foloseste o tehnologie cu laser, care inchide venele varicoase si pe cele cu aspect de paianjen. In cadrul acestei interventii venele afectate sunt expuse la o lumina puternica, ceea ce duce la estomparea si disparitia ulterioara a varicelor. In aceasta situatie nu se folosec ace si nici nu este nevoie de vreo incizie. 
  • Proceduri realiate de un cateter cu radiofrecventa sau energei cu laser – in cadrul unui dintre aceste tratamente, un cateter (un tub subtire) este introdus intr-o vena afectata de varice, varful acestuia fiind incalzit prin radiofrecventa. Caldura respectiva distruge vena varicoasa, iar aceasta se inchide. Este o procedura folosita in special in cazul varicelor mai accentuate. 
  • Ligaturarea varicelor – presupune legarea unei vene inainte ca aceasta sa se alature unei vene mai adanci si de indepartare a acesteia prin mici incizii. Este o procedura care se realizeaza in abulatoriu. Este important de retinut ca indepartarea venei afectate de varice nu afecteaza in mod negativ circulatia sangelui la picior, deoarece venele adanci sunt cele care transporta cea mai mare cantitate de sange. 
  • Flebectomia ambulatorie – interventie prin care medicul elimina venele afectate de varice printr-o serie de mici incizii in piele. Sunt intepate numai zonele afectate, iar cicatricile care raman ulterior sunt minore. 
  • Chirurgia endoscopica – aceasta este recomandata in cazurile cele mai avansate de varice, in special in care sunt prezente si ulceratii. Este folosita ca ultima varianta pentru tratarea varicelor si presupune folosirea unei camere video foarte mici, inserata in picior, prin care vede indeaproape venele afectate de varice. Varicele sunt indepartate prin mici incizii si se efectueaza in ambulatoriu. 
Tratamente non-chirurgicale
Exista si cazuri mai usoare de varice, care se pot rezolva prin anumite tratamente efctuate la domiciliu si care sa nu implice interventia chirurgicala. Printre aceste taratemente se numara:
  • Autoingrijirea – aceasta presupune efectuarea zilnica a unor exercitii fizice, scaderea in greutate, purtarea hainelor largi, evitarea statului in picioare pentru o perioada lunga de timp. De asemenea, ridicarea picioarelor pe un scaun va poate ajuta la ameliorarea durerilor si previne deteriorarea vaselor de sange. 
  • Ciorapii compresivi – ar trebui sa fie prima varianta a oricarei persoane care se confrunta cu varicele. Acestia strang in mod constant picioarele si ajuta venele si muschii sa pompeze sangele in mod mai eficient. Eficienta cu care acestia actioneaza difera in functie de tipul de ciorapi. 
Desi de cele mai multe ori varicele nu pot fi prevenite, in special in cazurile in care un membru al familiei s-a confruntat deja cu aceasta, exista unele metode prin care puteti reduce aparitia acestora sau simptomele lor. Singura varianta este sa faceti tot ce se poate pentru a imbunatati circulatia snaguina. De asemenea, aceste metode va pot ajuta la prevenirea si la diminuarea procesului de extindere a varicelor:
  • Faceti miscare – plimbarile sunt o modalitate foarte buna de a sustine circulatia sangelui la nivelul picioarelor. Medicul va poate face recomandari in legatura cu nivelul de activitate care va este indicat. 
  • Mentineti sub control greutatea – in momentul in care pierdeti o cantitate mare de kilograme, venele sunt supuse unei presiuni foarte mari. In aceeasi situatie se afla si in functie de ce alimente consumati. Este indicat sa urmati diete cu continut scazut de sare, pentru a preveni umflarea venelor si retentia de apa.
  • Acordati atentie hainelor si pantofilor – incercati sa evitati pantofii cu toc inalt si apelati la unii cu toc mediu. Acestia pot stimula circulatia sangelui la nivelul gleznelor. Nu purtati pantaloni stramti in jurul gleznelor sau pe toata lungimea picioarelor, deoarece acestia pot reduce fluxul sanguin.
  • Incercati sa nu stati foarte mult in picioare sau asezati – este important sa va schimbati pozitia la anumite intervale de timp, chiar daca uneori este foarte dificil, in special in cazul persoanelor care lucreaza zilnic in picioare.

Chiar daca majoritatea varicelor nu prezinta si anumite stari de disconfort sau de durere, poate cel mai important aspect legat de varice este cel estetic. Pentru majoritatea femeilor care se confrunta cu acestea, varicele sunt un impediment in ceea ce priveste vestimentatia si calitatea vietii. Este un complex pe care vor sa il elimine si au toate variantele la dispozitie. Aspectul de piele albastra si de panza de paianjen nu trebuie ignorate si trebuie tratate din timp. 

Varicele pot disparea si fara interventii chirurgicale, doar daca sunt tratate din timp si cu seriozitate. In plus, toate mijloacele pentru prevenirea inrautatirii situatiei trebuie luate in calcul si puse in practica. Trebuie sa retineti ca nu sunt o afectiune grava, dar pot duce la aparita altor afectiuni, printre care si ulceratiile. 


Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/diagnosis-treatment/drc-20350649
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-varicose-veins-basics
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/varicose-veins-a-to-z