Ce este Sarcina Extrauterina?


Pentru ca o sarcina sa aiba loc, ovarul trebuie sa elibereze un ovul in trompa uterina, unde acesta ramane timp de aproximativ 24 de ore. Acolo, pentru a fi fertilizat, trebuie sa intre in contact cu spermatozoizii. 

Ovulul fertilizat ramane apoi in trompa uterina timp de 3-4 zile, inainte de a se indrepta catre uter, unde se atasaza de un perete al acestuia si continua sa creasca pana la nasterea copilului.

Daca, insa, ovulul fertilizat se ataseaza de trompa uterina sau de alta parte a cavitatii abdominale, rezultatul este o sarcina extrauterina. In aceste cazuri sarcina nu poate fi dusa la bun sfarsit din cauza faptului ca ovului fertilizat nu poate supravietui in afara uterului. 

Odata depistata sarcina uterina este nevoie de tratament urgent pentru eliminarea tesutului format, ramanerea acestuia in organism avand potentialul de a provoca hemoragii ce pot pune in pericol viata femeii.


De ce apare sarcina extrauterina?

Sarcina extrauterina se intampla in cele mai multe cazuri atunci cand oul fertilizat ramane blocat undeva in drumul acestuia catre uter, in general fiindca trompa uterina este afectata de o imflamatie sau are o deformare congenitala ce impiedica trecerea ovulului. 

De asemenea, diverse tulburari hormonale sau o forma atipica a ovulului pot avea un rol.
Exista mai multi factori ce maresc sansele aparitiei unei sarcini extrauterine:
  • Un caz precedent de sarcina extrauterina face mult mai probabila repetarea situatiei in viitor
  • O imflamare sau o infectie provocate de o boala cu transmitere sexuala precum gonoreea sau chlamydia pot ingusta trompa uterina si mari considerabil sansele unei sarcini extrauterine
  • Anumite studii sugereaza ca femeile ce apeleaza la tratamente de fertilitate precum fertilizarea in vitro au sanse mai mari de a dezvolta o sarcina in afara uterului. Este de asemenea posibil ca insasi infertilitatea ce a dus la nevoia acestora tratamente sa fie factorul ce influenteaza aparitia mai frecventa a sarcinilor extrauterine.
  • Interventiile chirurgicale efectuate pentru a corecta o trompa uterina pot de asemenea mari riscul.
  • Desi sansele ca o femeie sa ramana insarcinata daca foloseste un dispozitiv anticonceptional intrauterin sunt foarte reduse, daca totusi sarcina are loc exista sanse foarte mari ca aceasta sa fie extrauterina. Legarea trompelor uterine, o metoda anticonceptionala teoretic permanenta insa in unele cazuri reversibila, are acelasi efect, in sensul in care daca o sarcina a avut loc dupa aceasta procedura exista sanse foarte mari ca aceasta sa fie extrauterina.
  • Nu in ultimul rand, fumatul in perioada imediat premergatoare fertilizarii ovulului mareste sansele unei sarcini in afara uterului. Cu cat femeia fumeaza mai mult, cu atat sansele sunt sporite.

Cum se manifesta?

In multe situatii o sarcina extrauterina nu are initial niciun simptom clar, insa unele femei resimt semnele timpurii ale unei sarcini, precum neaparitia ciclului menstrual, sensibilitate in zona sanilor sau greturi. Rezultatul unui test de sarcina va fi positiv, insa aceasta nu poate continua precumo sarcina normala. 

Pe masura ce ovului fertilizat creste, vor incepe sa apara semne si simptome ce indica cresterea acestuia intr-un loc necorespunzator. Deseori primul semn concret al unei sarcini extrauterine este o durere locala in zona pelvisului, ce poate fi insotita de sangerari vaginale. 

Daca trompa uterina sangereaza, vor aparea dureri abdominale din ce in ce mai intense. Pe masura ce hermoragia interna afecteaza zona pelvica si abdomenul, iritarea terminatiilor nervoase putand provoca dureri la nivelul unuia dintre umeri. 

Aceste dureri sunt foarte intense si nu se aseamana deloc cu durerile obisnuite cauzate de o supraextensie sau o lovitura la umar, femeia fiind imediat alertata ca ceva nu este in regula. 

Daca ovulul continua sa creasca in trompa uterina, aceasta la un moment dat se va rupe, provocand o puterinca hemoragie interna in zona abdomenului. Acest fenomen pune serios in pericol viata femeii si se manifesta prin simptome precum stari de lesin, dureri abdominale foarte puternice, deseori pacienta intrand in stare de soc.

Orice semn sau simptom al unei sarcini extrauterine trebuie sa fie urmat de o vizita la medic, cele mai raspandite fiind:
  • dureri abdominale severe in timpul sarcinii
  • sangerari vaginale anormale
  • stari de ameteala puternica sau lesin
  • oricare alt semn ca lucrurile nu sunt normale, mai ales daca exista unul sau mai multi dintre factorii ce favorizeaza aparitia unei sarcini extrauterine.
O fertilizare a ovululului in afara uterului poate provoca ruperea trompei uterine, iar netratata la timp aceasta poate pune serios in pericol viata femeii. Nu exista o metoda clara de a preveni aparitia unei sarcini extrauterine, insa exista metode de a diminua riscul, precum:
  • Limitarea numarului de parteneri sexuali
  • Folosirea prezervativului, pentru a preveni infectiile transmise pe cale sexuala si pentru a reduce riscul unei boli imflamatorii in zona pelvisului
  • Renuntarea la fumat inainte de a incerca sa ramana insarcinata.


Ce riscuri implica nediagnosticarea la timp a unei sarcini extrauterine?

Sarcinile extrauterine reprezinta principala cauza a mortalitatii maternale in fazele incipiente ale sarcinii. Riscul aparitiei unei sarcini in afara uterului este de aproximativ 1-2% la nivel global, aceasta putand aparea la orice femeie activa din punct de vedere sexual si aflata la varsta potrivita reproducerii. 

La nivel global, riscurile aparitiei sarcinilor extrauterine a crescut in ultimele decade din cauza aparitiei mai dese a bolilor cu transmitere sexuala ce imflameaza trompele uterine, a numarului crescut de cazuri de fertilizare artificiala, dar si datorita metodelor din ce in ce mai eficiente de diagnosticare precisa a problemei.

Desi cazurile s-au inmultit, numarul situatiilor de rupere a trompei uterine si decesele au scazut drastic, in principal datorita metodelor din ce in ce mai precise de diagnosticare si management a situatiei. 

Pentru a minimiza riscurile si de a preveni probleme grave de sanatate ce pot duce pana la decesul femeii, un tratament personalizat este absolut necesar. 

Acesta variaza in functie de durata sarcinii, starea generala de sanatate a femeii, nivelul  de fertilitate a acesteia saurezultatul analizelor.
Diagnosticul de sarcina extrauterina nu este intotdeauna usor de pus, iar intarzierea tratamentului poate avea implicatii majore asupra femeii. Un diagnostic timpuriu poate fi insa pus chiar si in absenta semnelor sau a simptomelor specifice. 

De asemenea, absenta factorilor tipici de risc nu elimina posibilitatea unei sarcini extrauterine, aproximativ o femeie din trei ce sufera aceasta problema neavand niciun astfel de factor. Semnele si simptomele sarcinii extrauterine pot fi asemanatoare cu acelea ale altor afectiuni, precum diverse boli gastrointestinale sau infectiile de tract urinar.

Ce se poate face in cazul unei sarcini extrauterine?

O examinarea zonei pelviene poate identifica zonele dureroase sau o acumulare in zona trompelor uterine, insa pentru un diagnostic clar de sarcina extrauterine vor fi necesare teste suplimentare. 

In primul rand medicul va confirma existenta sarcinii printr-un test al sangelui ce verifica existenta gonadotropinei corionice umane (HCG), un hormon ce este produs de catre placenta si care indica existenta sarcinii. 

Acest test se poate repeta o data la cateva zile in fazele incipiente ale sarcinii, pana cand o ecografie va confirma sau infirma existenta unei sarcini extrauterine, in general la 5-6 saptamani de la conceptie.

O ecografie transvaginala va putea indica cu precizie localizarea sarcinii, insa ecografia abdominala clasica poate de asemenea fi folosita in acelasi scop. Odata confirmarea sarcinii extrauterine, tesutul crescut in afara uterului trebuie indepartat pentru a nu provoca complicatii si a pune in pericol viata pacientei. 

In functie de simptome si de localizarea precisa a ovulului fertilizat, indepartarea acestuia poate fi realizata prin medicatie, interventie chirurgicala laparoscopica sau o interventie chirurgicala abdominala clasica. 

Daca este depistata din timp, o sarcina extrauterina ce nu prezinta sangerari excesive poate fi tratata cu ajutorul unui medicament numit metrotrexat, ce stopeaza dezvoltarea celulelor si le dizolva pe cele existente. Se administreaza prin injectare si este folosit doar dupa ce diagnosticul de sarcina extrauterina este confirmat 100%.  

Dupa administrarea medicatiei, medicul va comanda un nou test sangvin pentru a masura nivelul de HCG, in functie de rezultat acesta determinand daca tratamentul a functionat sau daca este nevoie de doze suplimentare.

In alte cazuri, cea mai buna cale de tratament este o interventie chirurgicala laparoscopica. Aceasta procedura consta in efectuarea unei mici incizii la nivelul abdomenlui, prin care se introduce un tub subtire numit laparoscop, ce are la capat o camera video si un dispozitiv de iluminat. Sarcina este apoi eliminata chirurgical si trompa uterina pe care se afla aceasta este reparata sau extirpata, in functie de gradul de afectare a acesteia.

Daca sarcina extrauterina provoaca sangerari masive, este in general nevoie de o interventie chirurgicala abdominala clasica. La fel ca in cazul interventiei laparoscopice, in functie de gradul de afectare a trompei uterine aceasta poate fi reparata sau extirpata. 

Care sunt consecintele sarcinii extrauterine?


Pierderea unei sarcini are efecte devastatoare asupra unei femei, chiar daca aceasta a stiut de sarcina doar o scurta perioada de timp. Din acest motiv, perioada de dupa finalizarea tratamentului pentru eliminarea sarcinii extrauterine este una extrem de delicata, pacienta avand nevoie de intreaga sustinere a partenerului, familiei si prietenilor. 

De asemenea, apelarea la terapie psihologica sau alaturarea unui grup de suport pentru femei ce se afla intr-o situatie similara sunt masuri demne de luat in calcul. 

Multe femei ce au suferit o sarcina extrauterina au ulterior sarcini normale si copii sanatosi. In mod normal, organismul feminin are doua trompe uterine, in situatiile in care una dintre ele este afectata sau extirpata de catre o sarcina ovulul fertilizat avand sansa in viitor de a ajunge in uter prin intermediul trompei neafectate. 

In situatiile in care ambele trompe uterine au fot afectate de-a lungul timpului, o solutie viabila ramane fertilizarea in vitro. Prin aceasta procedura, ovulul este fertilizat in laborator si apoi implantat direct in uter, nemaifiind nevoie ca acesta sa treaca prin trompele uterine. 

In cazul in care o noua sarcina este in plan, vizitele regulate la medic si efectuarea constanta de teste sangvine si ecografii pot depista rapid eventuala aparitie a unei noi sarcini extrauterine si eliminarea acesteia inainte de a apuca sa provoace pagube semnificative trompei uterine. Chiar daca sarcina se dezvolta normal, testele de sange si ecografiile au darul de a oferi viitoarei mame linistea mentala si sufleteasca data de siguranta faptului ca sarcina se dezvolta normal.

Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ectopic-pregnancy/symptoms-causes/syc-20372088
https://www.aimu.us/2017/06/25/ectopic-pregnancy-diagnosis-complications-and-managment/
https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/ectopic-pregnancy/