Ce este colesterolul

Colesterolul este o substanță cerată care se găsește în sânge. Corpul nostru are nevoie de colesterol pentru a construi celule sănătoase, însă nivelurile ridicate de colesterol pot crește riscul de boli cardio-vasculare.

Dacă aveți un nivel de colesterol ridicat, crește riscul de a dezvolta depozite de grăsime pe pereții vaselor de sânge. În cele din urmă, aceste depozite cresc, ceea ce îngreunează circulația sângelui prin artere. Uneori, aceste depozite se pot rupe brusc și pot forma un cheag care provoacă un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Colesterolul ridicat poate fi moștenit, însă cauza cea mai frecventă este rezultatul unui stil de viață nesănătos, ceea ce înseamnă că este și tratabil. O dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și uneori medicamente pot ajuta la reducerea colesterolului ridicat.

Simptome

Colesterolul ridicat nu are simptome. Analizele de sânge reprezintă singura modalitate de a detecta dacă aveți nivelul de colesterol peste limite normale.

Când să mergi la medic

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă considerați că ar trebui să faceți un test de colesterol. Copiilor și adulților tineri, fără factori de risc pentru bolile de inimă li se recomandă să fie testați o dată între 9 și 11 ani și din nou între 17 și 19 ani. Retestarea pentru adulții fără factori de risc pentru bolile de inimă se face de obicei la fiecare cinci ani.

Dacă rezultatele testului nu se încadrează între valorile de referință, medicul dumneavoastră vă poate recomanda măsurători mai frecvente. Medicul dumneavoastră vă poate sugera, de asemenea, teste mai frecvente dacă aveți antecedente familiale de colesterol ridicat, boli de inimă sau alți factori de risc, cum ar fi fumatul, diabetul sau hipertensiunea arterială.

Se recomandă un test de sânge pentru a verifica nivelul colesterolului - numit panou lipidic sau profil lipidic , care raportează de obicei:

  • Colesterol total
  • Colesterol LDL
  • HDL colesterol
  • Trigliceride - un tip de grăsime din sânge

Pentru măsurători cât mai precise, nu mâncați și nu beți nimic (în afară de apă) timp de nouă până la 12 ore înainte de prelevarea probei de sânge.

Cauze

Colesterolul este transportat prin sânge, atașat de proteine. Această combinație de proteine ​​și colesterol se numește lipoproteină. Există diferite tipuri de colesterol, bazate pe ceea ce transportă lipoproteina. Acestea sunt:

  • Lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL). LDL, sau colesterolul „rău”, transportă particulele de colesterol în tot corpul. Colesterolul LDL se acumulează în pereții arterelor, făcându-le tari și înguste.
  • Lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL). HDL, sau colesterolul „bun”, preia excesul de colesterol și îl duce înapoi în ficat.

Un profil lipidic măsoară de obicei trigliceridele, un tip de grăsime din sânge. Dacă aveți un nivel ridicat de trigliceride, acesta vă poate crește riscul de boli de inimă.

Factorii pe care îi puteți controla - cum ar fi inactivitatea, obezitatea și o dietă nesănătoasă - contribuie la un colesterol ridicat și colesterol HDL scăzut. Factorii care nu țin de controlul dvs. ar putea juca, de asemenea, un rol. De exemplu, moștenirea genetică ar putea împiedica celulele să elimine colesterolul LDL din sânge în mod eficient sau poate determina ficatul să producă prea mult colesterol.

Factori de risc în creșterea necontrolată a colesterolului

Factorii care vă pot crește riscul de colesterol rău includ:

  • Dieta nesănătoasă. Consumul de grăsimi saturate, care se găsesc de obicei în produsele de origine animală și grăsimile trans, care se găsesc în unele fursecuri din comerț și floricele care se fac la cuptorul cu microunde, vă poate crește nivelul de colesterol. Alimentele care au un conținut ridicat de colesterol, precum carnea roșie și produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi, vă vor crește și colesterolul.
  • Obezitatea. Dacă aveți un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare, vă expuneți riscului de colesterol ridicat.
  • Lipsa de exercițiu. Exercițiile fizice ajută la creșterea colesterolului HDL sau „bun” al corpului, crescând în același timp dimensiunea particulelor care alcătuiesc LDL sau colesterolul „rău”, ceea ce îl face mai puțin dăunător.
  • Fumatul. Fumatul vă afectează pereții vaselor de sânge, făcându-i mai predispuși să acumuleze depozite de grăsime. Fumatul ar putea, de asemenea, să vă scadă nivelul de colesterol HDL sau „bun”.
  • Vârsta. Deoarece chimia corpului se schimbă odată cu îmbătrânirea, riscul de colesterol ridicat crește. De exemplu, pe măsură ce îmbătrânești, ficatul devine mai puțin capabil să elimine colesterolul LDL.
  • Diabetul. Glicemia ridicată contribuie la un nivel mai ridicat al colesterolului periculos numit lipoproteină cu densitate foarte mică (VLDL) și la scăderea colesterolului HDL. Glicemia ridicată dăunează, de asemenea, mucoasei arterelor.

Complicații generate de colesterolul mărit

Colesterolul ridicat poate provoca o acumulare periculoasă de colesterol și alte depozite pe pereții arterelor (ateroscleroză). Aceste depozite (plăci) pot reduce fluxul de sânge prin artere, ceea ce poate provoca complicații, cum ar fi:

  • Dureri în piept. Dacă arterele care vă alimentează inima cu sânge (arterele coronare) sunt afectate, este posibil să aveți dureri în piept (angină) și alte simptome ale bolii arterelor coronare.
  • Infarct. Dacă plăcile se rup sau se desprind de pe pereții vaselor de sânge, se poate forma un cheag la locul de rupere a plăcii - blocând fluxul de sânge sau eliberându-se și blocând o arteră în aval. Dacă fluxul de sânge într-o parte a inimii se oprește, veți avea un atac de cord.
  • Accident vascular cerebral. Similar unui atac de cord, un accident vascular cerebral apare atunci când un cheag de sânge blochează fluxul de sânge către o parte a creierului.

Cum putem preveni creșterea nivelului de colesterol

Aceleași modificări ale stilului de viață sănătoase pentru inimă care vă pot reduce colesterolul vă pot ajuta să preveniți creșterea nivelului de colesterol peste limitele normale. Pentru a preveni colesterolul ridicat, vă recomandăm să:

  • Mâncați o dietă săracă în sare, care pune accentul pe fructe, legume și cereale integrale
  • Limitați cantitatea de grăsimi animale și să consumați grăsimi bune cu moderație
  • Pierdeți kilogramele în plus (dacă este cazul) și mențineți o greutate sănătoasă
  • Renunțați la fumat
  • Faceți exerciții fizice de intensitate moderată în majoritatea zilelor săptămânii timp de cel puțin 30 de minute pe zi
  • Consumați alcool cu moderație, sau deloc
  • Gestionați pe cât posibil stresul

Sursa:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800