Consultația senologică este esențială în depistarea la timp a cancerului la sân. Aceasta trebuie făcută, la fel ca și testul papanicolau (pentru depistarea cancerului de col uterin) o data pe an. Așa ca data viitoare când mergi la ginecolog sau la medicul de familie, preventiv, îi poți aminti să-ți examineze și sânii.

Consultația senologică (mamară) nu durează mult și nu doare.

Ea cuprinde două etape:

  1. Inspectia sânilor

Medicul observă simetria glandelor mamare în poziție de repaus și cu mâinile ridicate, dar și simetria areolelor și a mameloanelor bilateral.

Se face o inspecție a regiunilor subrațului și a zonei de deasupra claviculei. Pielea trebuie sa aibă culoare și o consistenta normală, sa rămână suplă, fără zone de tracțiune asimetrică la ridicarea brațelor.

                2. Palparea

Medicul palpează separat fiecare glandă mamară, fiecare cadran.

Orice modificare de consistenta a țesutului mamar necesita investigații suplimentare (ecografie, mamografie). În multe cazuri, medicul își poate da seama de caracterul benign sau malign în urma consultației senologice.

Medicul palpează regiunea subrațului și de deasupra claviculei. Palparea regiunilor axilare și supraclaviculare pentru a descoperi posibilele adenopatii (creșterea în volum și inflamarea glandelor sau ganglionilor limfatici) și tipul acestora: benign sau malign.

Doar în perioada 13-14 februarie 2018 puteți să faceți o programare pentru o consultație senologică gratuită folosind aplicația Docbook, la Spitalul Monza (doar la dr. Lucian Rușitoru și dr. Valentina Iordache), pentru tot restul lunii februarie.