Privire de ansamblu asupra consumului de alcool


Consumul moderat de alcool are posibile beneficii pentru sănătate, dar nu este lipsit de riscuri.
Înțelegerea riscurilor și a eventualelor beneficii pentru sănătate ale alcoolului crează confuzie și asta este de înțeles, deoarece dovezile privind consumul moderat de alcool în cazul adulților sănătoși sunt insuficient dovedite.

Cercetătorii știu surprinzător de puțin despre riscurile sau beneficiile consumului moderat de alcool la adulții sănătoși. Aproape toate studiile privind stilul de viață, inclusiv dieta, exercițiile fizice, cofeina și alcoolul, se bazează pe datele furnizate de pacient și raportarea veridică a obiceiurilor proprii de-a lungul mai multor ani. Aceste studii indică faptul că două lucruri pot fi asociate unele cu altele, dar nu neapărat că unul îl provoacă pe celălalt. 

S-ar putea ca adulții care sunt în stare bună de sănătate să se implice în mai multe activități sociale și să se bucure de cantități moderate de alcool, dar alcoolul nu le influențeză neaparat starea de sănătate.

Beneficiile potențiale ale alcoolului sunt relativ mici și s-ar putea să nu se aplice tuturor persoanelor. De fapt, ultimele ghiduri de nutiție arată clar că nimeni nu ar trebui să înceapă să consume alcool sau să bea mai des pe baza potențialelor beneficii pentru sănătate. Pentru multe persoane, beneficiile posibile nu depășesc riscurile și evitarea alcoolului este cel mai bun curs.

Pe de altă parte, dacă bei ocazional și ești sănătos, probabil poți continua să bei alcool atât timp cât faci acest lucru în mod responsabil.



Consumul moderat de alcool pentru adulți sănătoși înseamnă, în general, până la o băutură pe zi pentru femei și până la două băuturi pe zi pentru bărbați.
Exemple de băuturi includ:
  • Bere: 355 ml
  • Vin: 148 ml
  • Băuturi distilate (40 grade):  44 ml

Argumente pro și contra consumului moderat de alcool

Consumul moderat de alcool poate oferi anumite beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

  • Reducerea riscului de a dezvolta boli de inimă
  • Posibil să  reduceți riscul de accident vascular cerebral ischemic (atunci când arterele către creier sunt îngustate sau blocate, cauzând un flux sanguin sever redus)
  • Posibil să reduceți riscul de diabet

Cu toate acestea, o dietă alimentară sănătoase și activitățile fizice zilnice au beneficii mult mai mari pentru sănătate.

Rețineți că nici consumul moderat de alcool nu este complet lipsit de riscuri. De exemplu, chiar și cei care consumă alcoo rar ( nu mai mult de o băutură pe zi) au un risc mic, dar real, de a dezvolta unele formei de cancer, cum ar fi cancerul esofagian. Iar consumul de alcool, chiar și în cantități mici înainte de a te urca la volan, nu este niciodată o idee bună.

Riscurile abuzului de alcool


In timp ce consumul moderat de alcool poate oferi unele beneficii de sănătate, consumul exagerat de alcool - inclusiv consumul impulsiv de alcool - nu are beneficii de sanatate.

Consumul exagerat, sau abuzul de alcool este definit ca mai mult de trei băuturi în orice zi sau mai mult de șapte băuturi pe săptămână pentru femei și pentru bărbați peste 65 de ani și mai mult de patru băuturi în orice zi sau mai mult de 14 băuturi pe săptămână pentru bărbați în vârsta de 65 de ani sau mai tineri.

Consumul impulsiv de alcool este definit ca patru sau mai multe băuturi în două ore pentru femei și cinci sau mai multe băuturi în termen de două ore pentru bărbați.

Consumul excesiv de alcool poate crește riscul unor probleme de sanatate grave, inclusiv:

  • Anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân și cancerele gurii, gâtului, esofagului și ficatului
  • pancreatita
  • Moarte subită dacă aveți deja boli cardiovasculare
  • Leziunile musculare cardiace (cardiomiopatie alcoolică) care duc la insuficiență cardiacă
  • Accident vascular cerebral
  • Tensiune arterială crescută
  • Ciroză hepatică
  • Sinucidere
  • Accidentare gravă sau moarte accidentală
  • Leziuni ale creierului și alte probleme la un copil nenăscut
  • Sindromul de sevraj la alcool

Riscurile consumului de alcool la vârstnici


Pe masura ce înaintezi in varsta, capacitatea de a metaboliza alcoolul scade, așadar 1-2 pahare de băutură consumate la 70 de ani va creste procentul alcoolului in sange la un nivel mai mare decat la o persoană de 30 de ani.
De asemenea, varstnicii in general urmează tratamente cu mai multe medicamente decat persoanele mai tinere, mai ales medicamente antihipertensive cum sunt blocantele alfa, betablocantele si nitratii care pot sa interactioneze cu alcoolul, provocand o stare de ameteală pe fondul scaderii tensiunii arteriale.

Când trebuie evitat alcoolul

În anumite situații, riscurile consumului de alcool pot depăși posibilele beneficii pentru sănătate. De exemplu, cere sfatul medicului în legătură cu consumul de alcool dacă:

  • Esti insarcinata sau incerci sa ramai insarcinata
  • Ai fost diagnosticat cu alcoolism sau dependență de alcool sau aveți un istoric familial puternic de alcoolism
  • Ai avut un atac hemoragic (atunci când un vas de sânge din creier se rupe sau pierde sânge)
  • Suferi de boli hepatice sau pancreatice
  • Suferi de insuficiență cardiacă sau ți s-a spus că ai o inimă slăbită
  • Urmezi un tratament cu medicamente care pot interacționa cu alcoolul.

Deloc neglijabile sunt și efectele fizice pe care le produce consumul de alcool.
Pe lângă numeroasele probeleme de sănătate, alcool poate de asemenea să ne facă să avem un aspect fizic mai puțin plăcut. Pentru că alcoolul deshidratează tenul, acesta va părea mai uscat, iar ridurile vor fi amplificate. Consumul de alcool este de asemenea legat de apariția rozaceei, o boală de piele care se manifestă prin pete roșii pe ten, piele iritată. 

Decide responsabil în privința consumului de alcool

Dacă nu bei alcool, nu începe din cauza beneficiilor potențiale pentru sănătate. Există multe alte moduri prin care îți poți îmbunătăți starea de sănătate fără aceleși riscuri asociate. O dietă echilibrată și puțină mișcare zilnic sunt suficiente. 
Cu toate acestea, dacă obișnuieși să consumi o cantitate mică până la moderată de alcool și ești sănătos, probabil că poți continua atât timp cât bei responsabil. Întotdeauna este indicat să ceri sfatul medicului cu privire la ce este potrivit pentru sănătatea și siguranța ta.

Sursa:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/alcohol/art-20044551