Ce sunt si cum se manifesta crampele musculare?

Crampele musculare, denumite si carcei, apar atunci cand un muschi se contracta rapid si involuntar, provocand o durere intensa in zona respectiva. 
Desi nu prezinta in general vreun pericol, crampele musculare fac imposibila folosirea respectivului muschi pe o perioada ce poate varia de la cateva secunde la mai multe minute.

Crampele pot afecta orice muschi ce poate fi controlat voluntar. De asemenea, ele pot implica doar o parte a unui muschi, intregul muschi, sau chiar mai multe componente ale unei grupe musculare. 

Cele mai afectate grupe musculare sunt gambele si coapsele, insa crampele apar deseori si in zona picioarelor, mainilor, abdomenului, sau de-a lungul coloanei vertebrale.

De ce apar crampele musculare?

Desi cauza exacta a aparitiei crampelor musculare nu este pe deplin cunoscuta, se presupune ce acestea apar cel mai des in situatiile in care persoana in cauza nu a efectuat o incalzire corespunzatoare inainte de un efort fizic intens, oboseala acumulata ulterior in muschi contribuind la aparitia anomaliilor in mecanismul ce controleaza contractiile musculare. 

Multi alti factori pot fi luati in calcul, precum forma fizica nesatisfacatoare, munca sau exercitiile fizice efectuate la temperaturi foarte ridicate, deshidratarea sau lipsa sarii si a mineralelor din organism.
  • Neincalzirea corespunzatoare si oboseala musculara – Muschii sunt compusi dintr-o multitudine de fibre ce se contracta si se extind pentru a produce miscare. O incalzire efectuata corespunzator inaintea unui efort fizic intinde fibrele musculare, acestea fiind apoi capabile de contractii si extinderi mai viguroase pe parcursul exercitiilor fizice efectuate. Daca persoana ce efectueaza efortul nu este intr-o buna forma fizica, sansa aparitiei unei stari de oboseala la nivelul muschilor este sporita. De asemenea, supraextensia unui muschi il priveaza pe acesta de rezerva necesara de oxigen, fapt ce duce la producerea spasmelor. Atunci cand se declansaza o crampa, coloana vertebrala stimuleaza muschiul sa isi mentina contractia, provocand starea de discomfort si imobilitate.
  • Caldura, deshidratarea si lipsa electrolitilor – Crampele musculare apar mult mai des in cazul exercitiilor efectuate pe vreme foarte calduroasa din cauza faptului ca transpiratia elimina din organism atat lichide, cat si saruri si minerale precum potasiul, magneziul si calciul, pierderea acestor nutrienti contribuind la marirea sanselor aparitiei unei crampe musculare.
Aceste posibile cauze fac ca anumite categorii de persoane sa fie mai predispuse la crampe musculare. In aceasta categorie intra in primul rand copiii si persoanele cu varsta de peste 65 de ani. 

Exista si alti factori ce cresc semnificativ riscul aparitiei crampelor musculare, precum diverse boli, excesul de greutate, un efort exagerat de mare in timpul unui exercitiu fizic sau la serviciu, precum si luarea de anumite medicamente. 

Bolile sau conditiile medicale ce pot influenta aparitia crampelor musculare pot fi legate de:
  • O circulatie necorespunzatoare a sangelui – Ingustarea arterelor ce transmit sangele catre picioare (arteroscleroza arterelor extremitatilor) poate produce o durere similara cu cea provocata de catre crampe ce apare in timpul exercitiilor fizice. Aceste crampe dispar in general odata cu odihna.
  • Compresia nervilor – Comprimarea nervilor coloanei vertebrale (stenoza lombara) poate de asemenea provoca dureri la picioare similare cu cele provocate de catre crampe. Durerile se agraveaza in general daca pacientul parcurge o distanta lunga pe jos.
  • Lipsa de minerale – Lipsa potasiului, calciului sau magneziului din dieta poate contribui la aparitia crampelor musculare, un motiv foarte comun al lipsei acestora fiind diureticele, medicamente prescrise pentru pacientii cu o tensiune arteriala ridicata.
Crampele musculare sunt de asemenea foarte comune in cazul atletilor ce concureaza in probe de anduranta, precum cei ce participa la maraton sau triatlon. 

Atletii sunt in general mai expusi la aparitia crampelor inaintea inceperii unui sezon competitional, fiindca in acele momente corpul lor nu este in totalitate pregatit pentru un efort asa mare, fiind astfel mai expusi la oboseala musculara. Crampele apar in general spre sfarsitul unei sesiuni intense de antrenament sau la 4-6 ore dupa terminarea acestuia.

Persoanele mai in varsta sunt mai predispuse la crampe musculare din cauza pierderii naturale de masa musculara ce incepe candva in jurul varstei de 45 de ani, aceasta pierdere fiind accelerata daca persoana in cauza nu are o activitate fizica intensa. 
Pe masura ce corpul imbatraneste, muschii isi pierd abilitatea de odinioara de a se contracta si extinde rapid si eficient. De asemenea, corpul incepe sa isi piarda abilitatea de a raspunde corespunzator la schimbari de temperatura.


Cum tratam eficient crampele musculare

Tratamentul pentru crampe musculare depinde in mare masura de cauza ce le provoaca. 

Daca acestea sunt provocate de exercitii fizice prea intense, o incalzire mai bine efectata si sesiune de masaje pot relaxa musculatura, prevenind astfel aparitia spasmelor. De asemenea, cu cat organismul este intr-o mai buna forma fizica, cu atat sansele aparitiei spasmelor musculare sunt mai reduse. 

Comprese calde pot acelera procesul de relaxare al muschilor de dupa o sesiune de exercitii, in timp ce o compresa cu gheata poate amorti o zona dureroasa. Daca muschiul continua sa doara chiar si dupa ce spasmul s-a incheiat, medicul ar putea recomanda un medicament antiimflamator.

In cazuri de aparitie frecventa si regulata a spasmelor musculare, medicul ar putea prescrie medicamente antispastice, dar si fizioterapie specializata pentru a ajuta pacientul sa treaca peste crampe si pentru a preveni complicatii ulterioare. In cazuri extreme se poate ajunge chiar si la interventie chirurgicala, pentru a mari spatiul din jurul nervului afectat si pentru a elimina presiunea din zona. 

Aceasta poate fi o solutie daca motivul aparitiei spasmelor este compresia unui nerv.
In situatia in care va confruntati cu o crampa musculara, urmatoarele actiuni ar putea sa elimine rapid durerea:
  • Intinderea muschiului si masajul – Pentru a ajuta muschiul sa se relaxeze, indindeti-l usor si masati-l. Daca contractia apare la o gamba, o buna solutie este punerea greutatii corpului pe piciorul in cauza si indoirea usoara a genunchiului. Daca nu sunteti capabili sa stati in picioare, puteti sta si pe podea sau pe un scaun, cu piciorul intins. Daca crampa apare pe partea din spate a coapsei, un bun exercitiu pentru a elimina rapid durerea este tragerea piciorului catre cap, in timp ce asesta ramane perfect intins. Daca crampa apare insa pe partea frontala a coapsei, tragerea piciorului afectat in spate, catre fesa, poate elimina rapid durerea.
  • Aplicarea compreselor fierbinti sau reci – muschii incordati pot fi relaxati cu ajutorul unui prosop cald sau prin efectuarea unei bai fierbinti. Daca durerea este puternica, punerea de gheata in zona respectiva o va alunga.
In situatiile in care credeti ca un anumit medicament ar putea provoca crampele musculare, consultati-va cu medicul ce a administrat repectivul medicament. 

E posibil ca doza sa fie adjustata, sau medicamentul sa fie chiar complet schimbat, daca se ajunge la concluzia ca acesta este responsabil pentru aparitia crampelor musculare.

Exista de asemenea solutii pentru prevenirea crampelor musculare. Daca acestea isi fac aparitia in mod regulat, urmatoarele masuri ar putea fi de ajutor:
  • Consumati foarte multe lichide, pana in punctul in care urina este de o culoare galben deschis sau chiar transparenta precum apa
  • Limitati sau chiar eliminati consumul de alcool sau cofeina
  • Asigurati-va ca dieta dumneavoastra este bogata in nutrienti si in minerale precum calciul, potasiul si magneziul. Este important mai ales la femeile insarcinate.
  • Tineti-va muschii intr-o buna conditie, prin exercitii fizice regulate.
  • Indindeti-va muschii in fiecare zi, in special inainte si dupa ce efectuati exercitii fizice, cat si inainte de culcare.
  • Nu mariti brusc volumul exercitiilor fizice efectuate. Daca doriti sa cresteti intensitate acestora, faceti-o treptat, marind cate putin in fiecare saptamana.
  • Luati multivitamine zilnic.

Cand e necesara vizita la medic?

Majoritatea persoanelor ce sufera crampe musculare se auto-trateaza, evitand vizita la doctor. De asemenea, date fiind cauzele neclare ale aparitiei acestora, este dificil de determinat imediat care din specializarile medicinei este cea mai potrivita pentru a trata eficient aceasta problema. 

Din acest motiv, daca remediile de acasa nu sunt suficiente pentru a preveni crampele musculare, vizita la un medic generalist este recomandata.

Acesta poate in primul rand sa indice anumite exercitii, atat pentru reducerea sanselor aparitiei crampelor musculare cat si pentru eliminarea cat mai rapida a durerii in cazul in care totusi isi fac simtita prezenta. 

Medicul va recomanda de asemenea o cat mai buna hidratare, iar in cazurile in care crampele musculare impiedica pacientul sa aiba un somn satisfacator, acesta va prescrie medicamente pentru relaxarea musculaturii.



Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-cramp/diagnosis-treatment/drc-20350825
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/muscle-cramps
https://doctorsthatdo.org/coping-with-muscle-cramps