Ce este acneea?

Acneea este o afectiune dermatologica ce isi face aparitia atunci cand foliculii de par se infunda cu sebum si cu celule moarte de pe suprafata pielii. Rezultatul consta in aparitia cosurilor, punctelor albe si punctelor negre, iar cele mai frecvente locuri in care acestea isi fac aparitia sunt pe fata, frunte, piept, partea superioara a spatelui sau pe umeri. Desi adolescentii sunt grupa de varsta cea mai predispusa la acnee, pot fi afectate persoane de toate varstele.

Exista tratamente eficiente in lupta impotriva acneei, insa aceasta tinde sa reapara. Cosurile si iritatiile de pe piele se vindeca intr-un ritm lent, deseori altele noi aparand inainte ca primele sa se vindece. Din aceste motive, acneea poate cauza atat cicatrici la nivelul pielii, cat si probleme emotionale. Cu cat insa aceasta este tratata mai rapid, cu atat riscul aparitiei acestor probleme este mai mic.

Una din principalele probleme in lupta impotriva acneei este cantitatea mare de informatii eronate legate de aceasta afectiune. Multe persoane afectate evita sa mearga la un consult dermatologic in speranta ca problema va disparea de la sine. Insa, desi in multe cazuri aceasta presupunere se adevereste, lipsa tratamentului timpuriu face in unele situatii ca problema sa fie mai mare si mai dificil de rezolvat.


Cum apare acneea

 Glandele sebacee ale pielii, atasate de foliculii de par, secreta o substanta uleioasa si semi-fluida numita sebum, ce are rolul de a face pielea si parul mai moi si alunecoase. Porii si foliculii de par se pot infunda cu un amestec de sebum, celule moarte, bacterii sau alte substante, formand puncte albe si puncte negre sub suprafata pielii.
  • Punctele albe apar atunci cand amestecul ce provoaca blocajul este prins sub suprafata pielii, formand o umflatura de culoare alba.
  • Punctele negre apar atunci cand respectivul amestec largeste orificiul porului, lasand oxigenul sa intre in contact cu respectiva zona. Culoarea inchisa este data de oxidarea substantelor si de acumularea de pigment.
Cosurile apar atunci cand amestecul nu este eliminat, iritand tesuturile adiacente si provocand imflamare, o senzatie de discomfort si colorarea in rosu a zonei din jur. In cazuri severe, apar chisturi, pungi de lichid in suprafata pielii. Netratate corespunzator, acestea maresc considerabil aparitia unor cicatrici permantente pe suprafata de piele afectata.

Care sunt factorii care influenteaza acneea?

Porii si foliculii de par se pot infunda dintr-o varietate de motive, cele mai comunde fiind:
  • Hormonii – Atunci cand o persoana ajunge la varsta pubertatii, organismul incepe sa produca cantitati mai mari de hormoni androgeni, ce provoaca schimbari la nivelul glandelor sebacee, acestea marindu-se si producand mai mult sebum decat pana atunci. Baietii tind sa dezvolte cazuri mai severe de acnee decat fetele, fiindca organismul lor produce mai multi hormoni androgeni.
  • Mostenirea genetica – influenteaza in mare masura atat marimea cat si activitatea glandelor sebacee. Cu cat acestea sunt mai active si de mai mari dimensiuni, cu atat exista mai mari sanse de a dezvolta acnee.
  • Bacteriile – Bacterile normale de pe suprafata pielii pot altera sebumul, aceste producand substante iritante ce imflameaza zona de piele din jur.

Exista multi alti factori ce influnenteaza aparitia si gravitatea acneei:
  • Persoanele cu cateva cosuri sau puncte negre rezolva in general problema printr-o buna igiena  in zona afectata. Spalatul excesiv are insa efectul exact opus, in multe cazuri inrautatind acneea. Exista insa produse de curatare cu efect antibacterian, ce usuca pielea si deblocheaza porii, prevenind astfel aparitia leziunilor la nivelul pielii.
  • Anumite mancaruri, precum ciocolata si bauturile cu aroma de cola, au fost mereu suspectate ca ar provoca sau agrava acneea, insa nu exista dovezi solide care sa confirme acest fapt. Sensibilitatile alimentare variaza insa de la caz la caz, asadar trebuie evitat orice aliment ce tinde sa agraveze acneea.
  • ainele si produsele echipament sportiv prea stramte pot irita pielea de sub ele.
  • Anumite produse cosmetice, produse pentru ingrijirea parului sau creme hidratante pot bloca porii. Persoanele sensibile trebuie sa verifice daca produsele folosite sunt lipsite de grasimi si nu infunda porii.
  • Atingerea repetata sau strangerea punctelor albe, punctelor negre sau cosurilor provoaca in multe situatii imflamarea zonei, infectarea acesteia, precum si sanse sporite de a ramane cu o cicatrice.
  • Stresul emotional nu poate declansa acneea, insa o poate inrautati semnificativ.
  • Alti factori agravanti ai acneei pot fi umiditatea excesiva, anumite medicamente precum steroizii, dar si menstruatia in cazul unelor femei.
Exista anumiti factori ce maresc sansele unei persoane de a dezvolta acnee, cel mai des intalnite fiind:
  • Varsta – Desi acneea poate aparea la orice varsta, cele mai expuse persoane sunt adolescentii
  • Schimbarile hormonale – Acestea pot surveni din mai multe motive, precum adolescenta, menstruatia, sarcina, sau luarea anumitor medicamente
  • Substante grase sau uleioase – Acneea poate aparea daca pielea este constant expusa cu substante bogate in grasime, un bun exemplu fiind persoanele ce lucreaza zilnic in bucatarie.
  • Frecarea sau presiunea constanta asupra pielii – Obiecte precum telefoanele, castile de motocicleta, gulerele stramte sau rucsacii pot provoca iritatii in zonele unde au cel mai des contact cu pielea.

Mituri legate de acnee

Mancarurile grase – In ciuda opiniei populare, consumarea de mancaruri grase nu are niciun efect asupra acneei. Un mediu in care se gatesc mancaruri bogate in grasimi poate contribui la aparitia sau agravarea acneei din cauza uleiului din aer ce poate bloca foliculii de par, insa mancarea propriu-zisa nu are niciun efect asupra aparitiei acneei.
Igiena – Un alt mit ce poate parea plauzibil este faptul ca o piele murdara favorizeaza aparitia acneei. Insasi spalarea exagerata a pielii si iritarea acesteia cu diverse substante chimice din sapunuri poate provoca acneea sau poate duce la agravarea acesteia.
Produsele cosmetice – Cosmeticele moderne nu inrautatesc acneea, majoritatea fiind concepute special pentru a nu infunda porii. 

Cum diagnosticam acneea si cum alegem tratamentul potrivit

Diagnosticul acneei este pus de catre medicul dermatolog in urma examinarii suprafetelor de piele afectate. Acesta va determina gradul severitatii acneei (gradul 1 reprezinta un caz bland de acnee, gradul 4 fiind o situatie foarte severa), dar si tipul sau tipurile de acnee prezente.

Exista multe tratamente efective impotriva acneei, insa acestea nu functioneaza la fel pentru toti pacientii. Persoanele cu cazuri blande de acnee au un numar redus de puncte albe, puncte negre si cosuri, produsele de curatare a pielii recomandate pentru acestia putand fi achizitionate fara o reteta de la medic. 

Chiar si in aceste situatii, produsele anti-acnee nu vor rezolva problema peste noapte, fiind nevoie de o perioada de 4-8 saptamani pentru ca pielea sa se imbunatateasca vizibil. Chiar si dupa acest moment, pielea trebuie in continuare tratata pentrua se preveni alte eruptii.

Daca acneea este severa, este foarte posibil ca produsele gasite la farmacie si eliberate fara reteta sa nu functioneze. In aceste cazuri, dermatologul va determina cea mai eficienta metoda pentru rezolvarea problemei. Tratamentul variaza in functie de natura si severitatea acneei, dar si in functie de varsta pacientului si de determinarea acestuia de a rezolva situatia. Dermatologii pot propune urmatoarele tipuri de tratament:
  1. Tratament acneic ce se aplica direct pe suprafata pielii – Majoritatea tratamentelor anti-acnee se aplica direct pe zona afectata. Acestea pot actiona in moduri diferite, unele eliminand bacteriile in timp ce altele reduc cantitatea de sebum pentru a impiedica blocarea porilor si foliculilor. Tratamentele aplicate direct pot contine peroxid de benzoil, antibiotice, sau chiar acid salicilic. Medicul va determina cel mai bun tratament pentru fiecare caz in parte.
  2. Tratament acneic ce lucreaza in interiorul organismului – Astfel de tratament este in general necesar pentru cazuri foarte severe de acnee, situatii unde s-au format chisturi si zone foarte imflamate. In functie de particularitatile fiecarui caz, medicul ar putea prescrie una sau mai multe dintre urmatoarele:
  • Antibiotice – omoara bacteriile si reduc imflamarea
  • Anticonceptionale si alte medicamente ce influenteaza activitatea hromonala, in special la femei
  • Isotretinoin – este cel mai eficient medicament pentru tratarea acneei, folosit in special in cazurile extrem de severe.
  • -Interventii pentru tratarea acneei – medicul ar putea trata acneea prin diverse proceduri ce se efectueaza la cabinetul dermatologic. Acestea pot fi:
  • Tratamente cu laser – Aceasta tehnologie are rolul reducerii numarului de bacterii din zona afectata
  • Curatare faciala chimica (chemical peel) 
  • Inlaturarea acneei – In cazul chisturilor de mari dimensiuni, dermatologul poate opta pentru o procedura numita drenaj si extragere. Aceasta se foloseste in cazurile extreme de acnee ce nu raspunde la niciun fel de tratament. Ajuta la alinarea durerii provocate ce chisturi si reduce sansa ca acestea sa provoace cicatrici adanci.

Cum tinem sub control efectele acneei?

Acneea poate fi evitata sau controlata cu ajutorul produselor cosmetice, o buna igiena si alte metode de ingrijire:
  • Spalati zonele sensibile cu un sapun bland – De cel mult doua ori pe zi, folositi mainile pentru a spala fata cu un sapun neiritant si apa calda. Daca acneea apare in zona liniei parului, samponati-l zilnic. Evitati anumite produse ce irita pielea, acestea inrautatind deseori acneea. Spalatul excesiv poate de asemenea avea acest efect.
  • Folositi produse cosmetice ce usuca sebumul excesiv – Produsele ce contin peroxid benzoil ca ingredient activ au mare succes in tinerea sub control a cazurilor usoare si medii de acnee. Vor trece insa cateva saptamani pana la sesizarea efectelor pozitive. De asemenea, este posibil ca in prima faza efectul sa fie opus, pielea devenind mai iritata in primele saptamani de folosire.
  • Evitati substantele iritante, precum produse cosmetice, lotiuni de plaja sau produse de par uleioase.
  • Protejati-va pielea de soare – pentru multe persoane expunerea la soare inrautateste acneea.
  • Evitati orice fel de frecare sau presiune constanta asupra unei anumite zone ale pieii. Aceasta este cel mai des exercitata de catre telefon, casca, diverse gulere stramte, sau rucsaci.
  • Evitati contactul cu zonele sensibila – Atingerea repetata a zonelor pielii predispuse la acnee pot inrautati situatia, ducand chiar la infectie si cicatrici
  • Faceti dus dupa activitati intense din punct de vedere fizic. Transpiratia si substantele uleioase prezente pe suprafata pielii pot duce la eruptii.
Acneea si cicatricile pe care aceasta le poate provoca pot afecta grav stima de sine si integrarea unei persoane in societate. In astfel de situatii, in special in cazul adolescentilor, pe langa tratarea fizica a acneei se recomanda si discutarea problemei, fie in familie sau cu o persoana specializata in psihioterapie. Dat fiind faptul ca stresul agraveaza acneea, un somn corespunzator si diverse metode de relaxare ajunta de asemenea in eliminarea problemei.

Tratarea acneei necesita timp si perseverenta. Chiar si un tratament eficient poate dura 2-3 luni pana cand sa inceapa sa dea roade, prin urmare este nevoie de rabdare si disciplina  in lupta cu aceasta problema. Vestea buna este insa ca practic orice forma de acnee poate fi tratata si vindecata.

surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047
https://www.nhs.uk/conditions/acne/complications/
https://www.aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/acne#tips