Gripa este o infectie virala care ataca sistemul respirator – nasul, gatul si plamanii. 

Raceala este numita deseori gripa, dar nu este aceeasi cu virusul gripal al stomacului, care provoaca diaree si varsaturi. 

Pentru majoritatea oamenilor, gripa trece de la sine. Dar, uneori, gripa si complicatiile sale pot fi mortale. 
Desi vaccinul antigripal annual nu este 100% eficient, ramane cea mai buna aparare impotriva gripei.

Simptomele de gripa

Initial, gripa poate parea o raceala obisnuita, cu nas infundat, stranutat si dureri in gat. Dar, de obicei, raceala se dezvolta incet, in timp ce gripa tinde sa apara brusc. Chiar daca o simpla raceala poate reperezenta o provocare pentru oricine, gripa va poate afecta mult mai puternic. Semnele si simptomele gripei inlcud:
  • Febra peste 38 grade
  • Febra musculara
  • Frisoane si transpiratii
  • Dureri de cap
  • Tuse uscata, persistenta
  • Oboseala si slabiciune
  • Congestie nazala
  • Dureri de gat
Majoritatea persoanelor care se confrunta cu gripa se pot trata acasa si de cele mai multe ori nu trebuie sa mearga la medic. 

Daca aveti simptome de gripa si aveti un anumit risc de complicatii, consultati imediat medicul. Daca luati medicamente antivirale in primele 48 de ore de la prima observatie, simptomele pot reduce durata bolii si pot ajuta la prevenirea unor probleme mai grave. 

Virusii gripali se deplaseaza prin aer, in picaturile de saliva pe care le elimina cineva care sufera de gripa, prin tuse, stranut sau vorbit. Puteti inhala picaturile direct sau puteti lua germenii de pe anumite obiecte, cum ar fi un telefon sau o tastatura pentru computer si ulterior sa le transferati la ochi, gura sau nas.

Persoanele cu virusul gripal sunt cel mai probabil contagioase dinainte cu o zi ca virisului sa isi faca simtita prezenta sau chiar cu 5 zile mai devreme. Copiii si persoanele cu sistemul imunitar scazut pot fi contagosi pentru o perioada mai mica de timp. Virusii gripali se schimba in mod constant, cu noi tulpini care apar in mod regulat. Daca v-ati confruntat cu gripa in trecut, corpul dumneavoastra a dezvoltat deja anticorpi pentru a lupta impotriva tulpinii particulare a virsului. 

Daca virusurile gripelor viitoare sunt similare cu cele deja intalnite, fie prin boala fie prin vaccinare, acesti anticorpi pot preveni infectia sau pot diminua severitatea acesteia. 
Dar, anticorpii impotriva virusurilor gripale pe care i-ati intalnit in trecut nu va pot proteja de noile subtipuri de gripa care pot fi foarte diferite imunologic, fata de ceea ce ati avut inainte. 


Factorii care pot creste aparitia gripei sau a complicatiilor acesteia includ:
  • Varsta – gripa sezoniera tinde sa afecteze in special copiii si persoanele in varsta.
  • Conditiile de viata sau de munca – persoanele care locuiesc sau lucreaza in unitati cu multi alti rezidenti, cum ar fi casele de ingrijire medicala sau cazarmele militare, au o probabilitate mai mare de a dezvolta gripa.
  • Sistemul imunitar scazut – tratamentele pentru cancer, medicamentele puternice, coticosteroizii si tratamentele pentru SIDA/HIV, pot slabi sistemul imunitar. Acest lucru poate face mai usoara aparitia bolii si, de asemenea, creste riscul complicatiilor in cazul gripei.
  • Afectiuni cronice – conditiile cronice, cum ar fi astmul, diabetul sau tulburarile cardiace, pot creste riscul de complicatii ale gripei. 
  • Sarcina – femeile gravide au o probabilitate mai mare de a dezvolta complicatii ale gripei, in special in al doilea si al treilea trimestru. De asemenea, in aceasta categorie se incadreaza si femeile care au nascut de mai putin de doua saptamani. 
  • Obezitatea – persoanele cu indicele corporal peste 40 au un risc mult mai mare de complicatii ale gripei.
  • Ce complicatii pot aparea
Daca sunteti o persoana tanara si sanatoasa, gripa sezoniera nu este grava. Desi s-ar putea sa va simtiti extenuati in timpul bolii, gripa dispare, de obicei, intr-o saptamana sau doua fara efecte de durata. Dar, copiii cu risc crescut si adultii pot dezvolta complicatii, cum ar fi:
  • Penumonia
  • Bronsita
  • Astm
  • Probleme cu inima
  • Infectii ale urechii
Dintre toate, penumonia este cea mai grava complicatie. Pentru adultii in varsta si pentru cei cu boli cronice, pneumonia poate fi letala.
Cum tratam gripa

Este important ca la primele semne ale gipei sa mergeti la medic, in special daca observati o agravare a acestora. Medicul este cel care va efectua un examen fizic, va cauta semne si simptome de gripa si, eventual, va recomanda un test care sa detecteze virusurile gripale.


Tratament

In ceea ce priveste tratamentul, de cele mai multe ori acesta consta in odihna, la pat, dar cu consumul mare de lichide. In unele cazuri, medicul va poate prescrie un tratament antiviral. Daca tratamentul este luat imediat ce apar primele semne, medicamentele va pot scurta boala cu o zi si va pot ajuta sa preveniti complicatiile ce pot aparea. 

Printre medicamentele folosite se numara pastilele, spray-ul de gat si siropurile. Efectele secundare ale consumului de medicamente antivirale pot inlcude greata si varsaturi. Aceste reactii adverse pot fi diminuate daca medicamentul este luat impreuna cu alimentele. De asemenea, in cazuri extrem de rare, pot aparea comportamente de delir si auto-vatamare. 

Persoanele care sufera de astm sau boli pulmonare trebuie sa fie foarte atente la consumul de medicamente pentru gripa, in special la cele inhalate.

Daca va confruntati cu gripa, exista si anumite metode prin care ii puteti reduce simptomele:

  • Consumati multe lichide – fie ca este vorba de apa, suc sau supa calda, consumul de lichide previn deshidratarea organismului.
  • Odihniti-va – incercati sa dormiti cat de mult puteti, pentru a va ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor.
  • Nu ignorati durerile – cereti medicului si intratament pentru durerile ce pot aparea pe tot corpul, dar aveti grija la consumul de aspirina. Aceasta nu este recomandata copiilor si adolescentilor. 

Credeti sau nu, dar toate simptomele de care aveti parte in timpul unei gripe fac parte din procesul de vindecare. Mai exact, reprezinta dovada ca sistemul imunitar se lupta cu boala. De exemplu, febra este modul in care organismul incearca sa ucida virusii, prin crearea unui mediu mai cald decat de obicei.
De asemenea, mediul fierbinte face ca proteinele cate ucid germenii din sange sa circule mai repede si mai eficient. Astfel, daca suferiti o febra moderata pentru o zi sau doua, s-ar putea sa va vindecati mai repede.

Tusea este un alt simptom productiv, prin care se curata caile respiratorii ale mucusului gros, care poate duce germenii la plamani si in restul corpului. De aceea, daca aveti nasul infundat si tusiti, este important sa folositi un decongestionant, care sa restrictioneze fluxul vaselor de sange din nas si gat. In plus, trebuie sa suflati nasul de cate ori este nevoie, fara a va trage nasul. Prin acest lucru mucusul ramane, iar germenii se pot urca inapoi in cap si pot provoca dureri la nivelul urechii. 

In momentul in care va suflati nasul, germenii sunt elinimati. Cel mai bun mod de a va sufla nasul este acela de a curata fiecare nara in parte. In timp ce va sufltati nasul incercati sa apasati pe una dintre nari, pentru a le putea sufla pe rand.

Clatiti-va nasul cu apa calsa si sare. Apa slaina ajuta la vindecarea congestiei nazale si elimina bacteriile din nas. O puteti prepara acasa prin amestecarea a ¼ lingurite de sare si ¼ lingurita bicarbonat de sodiu in 200ml apa calda. Folositi o seringa fara ac pentru a introduce apa in nas si tineti una dintre nari inchise. Repetati acest proces de trei ori.



Gargara cu sare poate ameliora durerile de gat si tusea. 

O jumatate de lingurita de sare dizolvata in 200ml apa calda se foloseste de patru ori pe zi pentru gargara. 
Consumati lichide fierbinti pentru a usura congestia nazala, pentru a impiedica deshidratarea si pentru a linisti organele care sufera in timpul gripei, ca nasul si gatul. Un ceai fierbinte inainte de culcare va poate ajuta sa aveti un somn linistit.

Dusurile fierbinti va pot ajuta in mai multe feluri. Aburii hidrateaza caile nazale si va ajuta sa va relaxati.
De asemenea, trebuie sa aveti grija la alimentele pe care le consumati in momentul in care va luptati cu gripa:
  • Bananele si orezul calmeaza stomacul deranjat si reduc diareea.
  • Vitamina C pentru imunitate se gaseste in ardeiul gras.
  • Afinele stopeaza diareea si sunt bogate in aspirina naturala, care poate reduce febra si poate ajuta la ameliorarea durerilor musculare.
  • Morcovii contin beta-caroten si sustin imunitatea.
  • Ardeiul iute deschide sinusurile si poate ajuta la descompunerea mucusului din plamani.
  • Merisoarele ajuta la prevenirea lipirii bacteriilor de captuseala vezicii urinare si a tractului urinar.
  • Mustarul si hreanul pot ajuta la descompunerea mucusului din caile respiratorii.
  • Ceapa contine substante fitochimice care ajuta organismul in cazuri de bronsita sau alte infectii.
  • Ceaiul negru si ceiaul verde contin catechina, o substanta fitochimica presupusa a avea efecte naturale antibiotice si antidiareice.
Retineti ca afectiunile grave, cum ar fi infectiile sinusale, bronsita, meningita si astmul pot fi foarte asemanatoare cu gripa. Daca va confruntati cu simptome severe sau vi se pare ca nu vedeti vreo imbunatatire a acestora in cateva zile, mergeti la medic de urgenta.

Cum o prevenim
Prima modalitate prin care sa va mentineti la distanta de virusurile gripale este sa va vaccinati. Vaccinurile antigripale declanseaza dezvoltarea anticorpilor in organism, la cel mult doua saptamani de la injectare. Anticorpii ofera protectie impotriva tulpinilor de infectie a gripei continute de vaccin. Desi vaccinul antigripal poate avea efecte secundare la unii oameni, acesta nu poate provoca gripa. Vaccinul este recomandat in special copiilor cu varsta mai mare de 6 luni, efectuat in fiecare an. Batranii, cei cu culburari pulmonare cronice sau care au imunitatea scazuta, femeile insarcinate si cadrele medicale trebuie sa se vaccineze anual.

Spalatul pe maini este o metoda eficienta de prevenire a multor infectii comune. De asemenea, puteti folosi si dezinfectat pe baza de alcool, daca nu va aflati intr-o zona in care sa aveti acces la apa si sapun, cum ar fi pe strada sau dupa ce ati mers cu mijloacele de transport in comun. 

Acoperiti-va nasul si gura in momentul in care tusiti sau stranutati.
Pentru a evita contaminarea mainilor, tusiti sau stranutati in interiorul cotului.

Evitati zonele aglomerate
Gripa se raspandeste usor in zonele in care sa afla foarte multi oameni, cum ar fi scoala, locul de munca, salile de spectacol si transportul public. 
Prin evitarea multimilor in timpul sezonului de varf al gripei, reduceti considerabil sansele de a lua gripa. 

Aveti grija de sistemul imunitar

Sistemul imunitar este cel care protejeaza organismul de infectie. Cand este in forma si functioneaza corect, acesta lanseaza un atac impotriva amenintarilor, cum ar fi virusurile gripale. Pentru majoritatea persoanelor, sistemul imunitar face o treaba buna, dar tulburarile sale, alegiile, astmul, medicamentele si bolile autoimune ii pot afecta buna functionare.

Puteti avea un sistem imunitar sanatos prin alegerile si modul in care va tratati organismul:
  • Consumand o dieta bogata in fructe si legume
  • Exercitiile fizice frecvente
  • Urmarind sa aveti un indice al masei corporale sanatos
  • Dormind 7-9 ore pe noapte
  • Prin reducerea stresului
  • Suplimentele de vitamina D reduc la jumatate riscul de infectii respiratorii, cum ar fi gripa. Aceasta joaca un rol vital in buna functionare a sistemului imunitar. Lactobacillus brevis – un tip de bacteriile cu acid lactic – s-a dovedit a lupta impotriva infectiilor cu gripa, prin cresterea moleculelor sistemului imunitar din organism. 
  • Flavonoidele, care se gasesc in afine, vin rosu si ceai negru, pot ajuta la controlul raspunsului imun in lupta microbilor intestinali care protejeaza impotriva infectiilor grave. 

Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/symptoms-causes/syc-20351719
https://www.health.harvard.edu/topics/cold-and-flu
https://www.nhs.uk/conditions/flu/
https://www.webmd.com/cold-and-flu/12-tips-prevent-colds-flu-1#1