Cand apar alergiile la copii?


Alergiile apar atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la o substanta straina – cum ar fi polenul, veninul de albine sau animalele de companie – fie la un aliment care nu provoaca o reactie la majoritatea oamenilor.

Sistemul imunitar produce substante numite anticorpi. In momentul in care va confruntati cu o alergie, sistemul imunitar produce anticorpi care identifica un anumit alergen ca fiind daunator, chiar daca nu este. Cand veniti in contact cu alergenul, reactia sistemului imunitar va poate inflama pielea, sinusurile, caile respiratorii sau sistemul digestiv. Severitatea alergiilor variaza de la o persoana la alta si poate varia de la iritatii minore pana la anafilaxie – potentiala amenintare la adresa vietii. In timp ce pentru majoritatea alergiilor nu exista remediu, tratamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor de alergie.

Alergiile pot aparea la orice varsta, inclusiv la copii. Parintii care au copii mici, pot pierde foarte usor din vedere simptomele alergiilor. De cele mai multe ori, nu le observa niciodata si presupun ca stranutul continuu sau aparitia anumitor pete pe piele sunt doar rezultatul expunerii copilului la anumiti germeni. 
In timp ce alergiile la copii sunt subdiagnosticate, vestea buna este ca, in cazul lor, functioneaza. Cu ingrijirile medicale corespunzatoare, copilul nu numai ca se va simti mai bine, dar va putea bloca anumite alergii ce ar putea aparea pe viitor. Chiar daca alergiile sunt cea mai comuna boala cronica la copii, alergiile nazale nu sunt diagonsticate pana la varsta de 4-5 ani. Dureaza cativa ani pentru ca o alergie sa se poata dezvolta. Cu toate acestea, la unii copii pot aparea chiar de la varsta de 3 ani.


Simptomele unei alergii. Cum le diferentiem de o raceala?

Este important sa urmariti daca simptomele urmatoare sunt prezente si la copii, pentru a putea merge la medic si a incepe tratamentul:
  • Stranutatul si mancarimile la nivelul nasului
  • Congestiile nazale 
  • Tuse cronica
  • Ochii rosii, aposi
  • Anumite semne de alergie, cum ar fi cearcane
  • Respiratia pe gura, in special in timpul noptii
  • Epuizare, din cauza somnului de proasta calitate
  • Simptomele care dureaza mai mult de cateva saptamani
Alergiile alimentare pot provoca:
  • Tulburari ale cavitatii bucale
  • Umflarea buzelor, a limbii, fetei sau gatului
  • Urticarie
  • Anafilaxie
Alergiile la anumite insecte pot provoca:
  • O arie mare de edeme la locul de atingere
  • Mancarime sau urticarie pe tot corpul
  • Tuse, senzatie de stramtoare in piept, respiratie suieratoare sau dificultati de respiratie
  • Anafilaxie
O alergie la medicamente poate provoca:
  • Urticarie
  • Iritatii la nivelul pielii
  • Eczeme
  • Inflamarea fetei
  • Anafilaxie
Dermatita atopica, o afectiune alergica a pielii, numita si exczema, poate provoca:
  • Mancarimi
  • Inrosirea pielii
  • Formarea unor coji sau a unor fulgi pe piele
Problemele cu alergiile nazale la copii merg dincolo de nas. Congestiile constante pot duce la infectii frecvente ale sinusurilor si infectii ale urechii. Unii copii au atat de multe infectii la ureche, incat nu pot auzi bine. Acest lucru poate duce la ingreunarea procesului de dezvoltare. 

Alergiile nazale la copii sunt deseori legate de alte doua infectii alergice: eczeme si astm. La multi copii, incep sa apara diferite zone cu eczeme inca de cand sunt sugari, progreseaza pana la alergiile nazale in perioada in care sunt prescolari si apoi se dezvolta in astm bronsic. 

Copiii tind sa fie alergici la aceleasi lucruri la care sunt alergici si adultii, cum ar fi acarienii de praf, animalele de companie, mucegaiul si polenul. Unii copii au, de asemenea, alergii la alimente, cum ar fi laptele de vaca, care unoeri pot provoca simptomele nazale. 

Aromele prezente in produsele de uz casnic, precum produsele de curatenie, samponul, detergentii si sapunurile reprezinta, de asemenea, o problema. Acestea pot contine alergeni, precum si iritanti chimici care agraveaza simptomele. 


Ce poate creste sansele de face alergie la copii?


Unele dintre cauze pentru care copii nostri pot avea alergii sunt genetice, deci este de ajuns ca unul dintre parinti sa se fi confruntat cu alergii sau eczeme, iar sansele ca acel copil sa aiba la randul lui alergii sau eczeme cresc considerabil. Alergiile alimentare pot fi depasite de catre copii. Cu toate acestea, este mai dificil in cazul celor cu rinita alergica. Simptomele nazale ar putea sa scada si sa tot scada de-a lungul anilor, dar alergia in sine sa ramana in continuare in organism. 

Cheia pentru tratarea alergiilor nazale la copii consta in depistarea declansarii alergice, insa este de destul de dificil, mai ales in cazul sugarilor. Testele de sange pentru depistarea alergiile functioneaza destul de bine la copiii de 3 ani si peste, dar nu sunt de incredere la cei sub varsta de 3 ani. La copiii cu varsta pana in 3 ani este nevoie de multe analize amanuntite, pentru a putea descoperi ce provoaca simptomele. 

Insa, inainte de a merge la medic cu cel mic, trebuie sa aveti in minte cateva aspecte: in ce momente diferite ale anului au aparut simptomele, daca acestea au fost prezente in afara casei sau in prezenta animalelor de companie sau daca acestea au aparut ca urmare a renoavarilor sau inundatiilor. 

De asemenea, orice modificare apare la nivelul simptomelor, poate fi o pista importanta pentru medic. In cazul alergiilor alimentare, o dieta de excludere a unui tip de alimente poate fi modalitatea ideala pentru a gasi cauza. 

Cand incercati sa descoperiti la ce anume ar putea fi alergic copilul, fiti precauti si cereti intotdeauna sfatul medicului. Nu trageti concluzii singuri si nu incercati sa eliminati alimentele esentiale din dieta zilnica a celui mic. 

Unii parinti se concentreaza asupra unui alergen specific, fara sa aiba prea multe dovezi. In consecinta, acestia pierd timp si bani, facand schimbari radicale prin interzicerea alimentelor comune sau a renovarilor extinse. Iar dupa toate acestea, sa constate ca cel mic stranuta in continuare, deci tratau o alergie pe care nu o avea. 

Unele tipuri de alergii, inclusiv alergiile la alimente si intepaturi de insecte, pot declansa o serie de reactii severe, printre care cea mai importanta este anafilaxia. O urgenta medicala care pune viata in pericol, anafilaxia poate provoca un soc. Semnele si simptomele anafilaxiei sunt:
  • Pierderea constiintei
  • O scadere a tensiunii arteriale
  • Scadere usoara a respiratiei
  • Eruptii cutanate
  • Ameteli
  • Nivelul pulsului ridicat
  • Greata si varsaturi
Este important sa mergeti la medic daca aveti simptome care creteti ca ar avea legatura cu o alergie, iar medicamentele pentru alergii pe care le-ati luat nu au functionat. De asemenea, daca va confruntati cu aceleasi simptome sau chiar cu unele noi, dupa ce ati inceput tratamentul, adresati-va medicului de urgenta. 

Cum tratam alergiile 

Tratamentele impotriva alergiilor includ:
Eliminarea alergenilor: medicul o sa va ajute sa luati masuri pentru a identifica si pentru a evita alergenii declansatori. Acesta este, in general, cel mai important pas in prevenirea reactiilor alergice si in reducerea simptomelor.

  • Medicamente: in functie de tipul de alergie, medicamentele va pot ajuta sa reduceti reactia sistemului imunitar si sa le ameliorati. Medicul v-ar putea sugera sa urmati un tratament pe baza de prescriptie medicala, sub forma de lichide sau pastile, spray-uri nazale sau picaturi de ochi.
  • Imunoterapie: pentru alergii severe sau care nu sunt complet ameliorate de un alt tratament, medicul va poate recomanda imunoterapia alergenica. Acest tratament implica o serie de injectii cu extracte de alergen purificate, de obicei administrate intr-o perioada de cativa ani. O alta forma de imunoterapie este o tableta care se tine sub limba pana se dizolva. Medicamentele sublinguale sunt folosite pentru a trata unele alergii la polen.
  • Epinefrina de urgenta: daca aveti o alergie severa, este posibil sa aveti nevoie de epinefrina de urgenta, injectata in orice moment. Avand in vedere reactiile alergice severe, injectiile cu epinefrina pot reduce simptomele pana cand veti primi un tratament.

Unele simptome alergice se amelioreaza si cu tratament la domiciliu:
  • Congestia sinusala si simptomele guturaiului: acestea se imbunatatesc adesea prin irigarea nazala cu salina – clatirea sinusurilor cu o solutie pe baza de apa si sare. Puteti folosi un vas special sau o sticla de presare special conceputa pentru a indeparta  mucusul si iritantii ingrosati din nas. Cu toate acestea, utilizarea necorespunzatoare a unui vas neti sau a altui dispozitiv poate duce la aparitia unor infectii. 
  • Simptomele alergiei la anumite particule de aer: reduceti expunerea la acarienii de praf sau la parul de animale, prin spalarea frecventa a asternuturilor si jucariilor in apa fierbinte, mentinerea unei umiditati scazute, utilizarea regulata a unui vid cu filtru fin, cum ar fi un filtru de aer cu particule de inalta eficienta (HEPA). De asemenea, puteti recurge la inlocuirea covoarelor cu pardoselile dure. 
Eliminati factorii de intensificare a simptomelor: reduceti umiditatea din baie si bucatarie, utilizand ventilatoare si dezumidificatoare. Fixati scurgeri in interiorul si in exteriorul casei.


La ce medic putem sa mergem cand copilul nostru are alergii severe?

In cazul in care aveti unele suspiciuni ca cel mic se confrunta cu o alergie, iar acesta prezinta unele dintre simptomele unei alergii, este foarte important sa mergeti la medic. Medicul alergolog este cel care se ocupa cu diagnosticarea, tratarea si prevenirea alergiilor. 


Medicul alergolog-imunolog se ocupa de reactiile alergice, indiferent de modul in care acestea se manifesta, fie ca vorbim de stranutat excesiv sau de aparitia petelor pe piele. Medicul va poate adresa unele intrebari legate de simptomele copilului, daca ati oprit hranirea copilului cu vreun tip anume de alimente, daca ati tinut o evidenta a acestor simptome si care sunt momentele in are acestea apar. De asemenea, medicul va recomanda un anumit procedeu pentru diagnosticarea corecta. 

In plus, medicul poate sugera efectuarea unuia sau mai multor teste, care pot sa fie false uneori:
  • Testele de piele: presupun contactul direct al pielii pacientului cu cantitati mici de proteine gasite in potentiali alergeni. In cazul unei alergii, probabil se va dezvolta o mica eczema in zona respectiva.
  • Testele de sange: reprezentate de teste specifice, denumite in mod obisnuit RAST sau testul imunoCAP. Acestea masoara cantitatea de anticorpi imunoglobina E (IgE). O proba de sange trimisa la un laborator, unde va fi testata pentru a demonstra senzatia de sensibilitate la eventualii alergeni. 
Inainte de a merge la medic cu cel mic, este important sa tineti cont de cateva aspecte, in special legate de informatiile pe care vreti sa le obtineti de la acesta. In cazul in care cel mic urmeaza un tratament medicamentos, trebuie sa va interesati daca trebuie sa ii intrerupeti tratamentul si, daca da, cu cat timp inainte de inceperea tratarii alergiei. De exemplu, antihistemicele pot afecta rezultatele unor teste de piele.


Incepeti cu o lista a celor mai importante aspecte:
  • Simptomele celui mic, inclusiv cele care nu par ale unei alergii, cand au inceput sa apa si in ce momente sunt mai frecvente
  • Daca exista in familie un istoric de alergii, astm, in cazul in care aveti aceste informatii
  • Toate medicamentele si suplimentele pe care i le administrati celui mic, inclusiv dozele acestora
In momentul in care plecati de la medic, trebuie sa aveti toate raspunsurile la urmatoarele intrebari:
  • Care este cauza simptomelor?
  • Exista si alte cauze posibile?
  • Este nevoie si de alte teste pentru alergii?
  • Ar trebui sa cer parerea si altui medic alergolog?
  • Ce tratament este recomandat?
  • Exista si alte probleme care necesita tratare? Cum pot fi acestea tratate impreuna cu alergia?
  • Ce simptome de urgenta trebuie sa alarmeze familia?
Indiferent de simptomele copiilor, acestea nu trebuie ignorate. Medicul este singurul care poate oferi un diagnostic sigur si un tratament pe masura.


Surse:
https://www.webmd.com/children/features/child-allergies#3
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/diagnosis-treatment/drc-20351503
https://www.nhs.uk/conditions/allergies/
https://www.health.harvard.edu/topics/allergies