Ce este dermatologia

Dermatologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și prevenirea apariției bolilor de piele. Dintre cele mai întâlnite probleme de piele pentru care pacienții se adresează medicului dermatolog amintim: acnee, zona zoster,  psoriazis, dermatite (eczemă), rozacee (cuperoză), dermatită seboreică, micoze (ciuperca piciorului, ciuperca unghiei), prurit cutanat (mâncărimea pielii), herpes, cancer de piele. 

De asemenea, medicul specialist în dermatologie se ocupă și cu diagnosticarea și tratarea bolilor cu transmitere sexuală atât la bărbați, cât și la femei.


Dermatoscopia

O investigație esențială în dermatologie o reprezintă dermatoscopia, prin care se investighează și diagnostichează diversele formațiuni de la nivelul pielii, precum nervii pigmentari, tumorile benigne sau cele maligne. Aceasta se realizează cu ajutorul instrumentului numit dermatoscop. 

Dermatoscopia este singura metodă prin care pot fi depistate la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate depista la timp formațiunile canceroase. Analiza microscopică, până la o mărire de 70 ori, a alunițelor permite evaluarea în detaliu a celulelor / melanocitelor și a modului în care sunt aranjate. 

În urma dermatoscopiei, medicul va decide care este cea mai bună modalitate de tratament pentru fiecare pacient: excizia aluniței, însoțită de examenul histopatologic (biopsia) sau conservarea și supravegherea acesteia. Descoperit din timp, cancerul de piele se vindecă și nu lasă sechele.


Când trebuie să faceți o programare la dermatologie:
  • Anual un control de rutină pentru urmărirea în timp a evoluției alunițelor (modificări de formă și culoare), util în supravegherea formațiunilor cu potențial malign.
  • Aluniță ruptă care sângerează
  • Modificări la nivelul tenului. Anumite schimbări de culoare sau de textură, sau apariția unor pete sunt motive pentru a consulta medicul dermatolog, fiindcă ele pot fi simptomele unor probleme dermatologice.
  • Modificarea anormală a aspectului unghiei – este posibil să fie cauzată de o infecţie micotica.
  • Descuamare și fisuri ale pielii piciorului, înroșirea, apariția de vezicule cu lichid sau macerația pielii; mâncărime sau senzația de arsură la nivelul piciorului – pot fi semnele micozei piciorului.
  • Simptomele unor boli cu transmitere sexuală – medicul dermatolog se ocupă și cu diagnosticarea și tratarea bolilor cu transmitere sexuală atât la bărbați, cât și la femei.


Pe Docbook găsești 87 de medici dermatologi de la 30 de clinici. Te poți programa oricând pentru o evaluare a sănătății pielii tale.