Ce este un atac de panica? Se poate preveni?


Atacul de panica este un episod brusc de frica intensa care declanseaza reactii fizice grave, atunci cand nu exista un pericol real sau o cauza aparte. 

Atacurile de panica pot fi infricosatoare, iar atunci cand apar, incepeti sa credeti ca va pierdeti controlul, suferiti un atac de cord sau alte senzatii. 

Foarte multi oameni au parte doar de unul sau doua atacuri de panica in timpul vietii lor, iar problema dispare in momentul in care nu mai sunt supusi unei situatii stresante. Daca ati avut atacuri de panica recurente si neasteptate si care au durat o perioada lunga de timp, puteti avea o afectiune care se numeste tulburare de panica. 

Desi atacurile de panica nu pun viata in pericol, ele va pot speria si va pot afecta viata in mod semnificativ. Dar, vestea buna este ca exista un tratament care este si eficient. 

Cum se manifesta un atac de panica?

Atacurile de panica incep, de obicei, brusc, fara vreun semnal care sa avertizeze organismul. Pot sa loveasca oricand – in timpul condusului, in timpul plimbarii, in somn sau in mijlocul unei intalniri de afaceri. Este posibil sa aveti atacuri de panica ocazionale sau ele pot aparea frecvent.


Acestea au multe variatii, dar simptomele ating, de obicei, maxime de cateva minute. Este posibil sa va simtiti extenuati dupa ce trece atacul de panica. In mod obisnuit, atacurile de panica includ urmatoarele semne si simptome:
  • Sentimentul de pericol sau ca se va intampla ceva foarte rau
  • Teama de a pierde controlul si teama de moarte
  • Ritmul cardiac rapid
  • Transpiratie
  • Tremurat
  • Insuficienta respiratorie sau senzatie de apasare in gat
  • Frisoane
  • Bufeuri
  • Greata
  • Crampe abdominale
  • Dureri in piept
  • Durere de cap
  • Ameteli
  • Senzatie de amorteala sau furnicaturi
  • Sentimentul de detasare
Unul dintre cele mai grave aspecte despre atacurile de panica este frica intensa ca veti avea parte de inca unul. S-ar putea sa va temeti ca ati putea avea atacuri de panica atat de mult, incat sa evitati anumite situatii in care acestea ar putea aparea.

Nu se stie ce cauzeaza atacurile de panica sau tulburarile de panica, insa acesti factori pot juca un rol foarte important:
  • Genetica
  • Stresul major
  • Temperamentul mai sensibil sau predispus la emotii negative
  • Anumite schimbari in modul in care functioneaza anumite parti ale creierului

Atacurile de panica pot aparea brusc si fara avertizare la inceput, dar in timp, acestea sunt declansate de anumite situatii. 

Unele cercetari sugereaza ca raspunsul natural al organismului la lupta impotriva pericolului este implicat in atacurile de panica. De exemplu, daca un urs vine dupa tine, corpul tau ar reactiona instinctiv. Ritmul inimii si respiratia s-ar accelera, in timp ce corpul se pregateste pentru o situatie in care viata ii este pusa in pericol. 

Multe dintre aceleasi reactii apar si in urma unui atac de panica, dar nu se stie inca de ce apare un atac de panica in situatiile in care nu exista un pericol evident.

Simptomele tulburarii de panica apar adesea la adolescenti tarziu sau la maturitatea precoce si afecteaza mai mult femeile decat barbatii. Factorii care pot creste ricul aparitiei unui atac de panica sau a tulburarii de panica includ:
  • Antecedente familiale de atacuri de panica sau tulburari de panica
  • Stres major de viata, cum ar fi moartea sau boala grava a unei persoane dragi
  • Un eveniment traumatic, cum ar fi un atac sexual sau un accident grav
  • Modificari majore in viata, cum ar fi divortul sau nasterea unui copil
  • Fumatul sau consumul excesiv de cafea
  • Abuzurile fizice sau sexuale din copilarie

Ce solutii sunt daca ai frecvent atac de panica?
Trebuie sa incercati sa aflati ce anume se poate ascunde in spatele fiecarui atac de panica, pentru a le putea preveni. Exercitiile de respiratie zilnice va pot ajuta la prevenirea atacurilor de panica si la ameliorarea acestora in cazul in care se intampla. Exercitiile regulate, in special cele de aerobic va ajuta sa gestionati nivelurile de stres, sa eliberati tensiunea si sa va imbunatatiti starea de spirit si increderea in sine. 

1. Consumul de mese regulate
Consumul de mese regulate ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange, iar evitarea consumului de alcool, cofeina si tutun pot ameliora simptomele atacurilor de panica. 
Exista si anumite grupuri de sprijin care va pot ajuta cu sfaturi despre modul in care va puteti gestiona atacurile de panica. Este un exercitiu bun, in special pentru ca va aflati inconjurati de persoane care se confrunta cu aceleasi sentimente, lucru care va poate linisti. 

2. Psihoterapia
Analizele realizate de-a lungul timpului consolideza opinia ca psihoterapia in combinatie cu medicamentele poate imbunatati rezultatele. Tratamentul farmaceutic pentru tulburarile de panica este bine stabilit. Timp de cateva decenii tulburarea a fost tratatat cu succes cu un agent anti-anxietate din clasa benzodiazepanica, cu un antidepresiv sau alt tip de medicament. 

O alta optiune este terapia comportamentala cognitiva, cea mai eficienta psihoterapie pentru tulburarea de panica.



Medicamentele sau psihoterapia, folosite singure, nu sunt eficiente pentru toata lumea. 

Aproximativ 50-70% dintre pacienti raspund, de obicei, la medicamente sau psihoterapie in primele cateva luni de tratament. Aproximativ 25% pana la 50% dintre pacientii care nu mai iau medicamente, probabil din cauze ingrijorarii legate de sedare sau alte reactii adverse, sufera o recadere nervoasa in maxim sase luni. In parte, acest lucru poate fi cauzat de intreruperea brusca a tratamentului medicamentos, care poate determina aparitia unui sindorm de intrerupere incomod.

Datorita acestor date, medicii pot recomanda pacientilor sa imbine psihoterapia cu medicatia, desi acest lucru inca nu a fost demonstrat ca ar oferi un beneficiu constant in ceea ce priveste recuperarea. Cu toate acestea, noi analize au oferit un sprijin suplimentar pentru tratamentul combinat al tulburarii de panica, o revizuire la nivel international a conlcuzionat ca dovezile sunt suficiente pentru a recomanda tratamentul combinat sau pe fiecare dintre ele separat, iar alegerea sa fie a pacientului. 

O parte din provocare in tratarea tulburarii de panica este ca are multe manifestari si simptome variate. Tulburarea in sine este caracterizata de episoade recurente de teama brusca, de necontrolat sau de panica. Aceste episoade sunt, de obicei, mai inspaimantatoare prin simptome cardiovasculare (cum ar fi intreruperea respiratiei, palpitatii ale inimii sau dureri in piept), greata sau alte forme de stres gastro-intestinal si probleme neutrologice precum lesinul sau tremuratul.

Aproximativ 5% dintre persoanele cu astfel de atacuri vor dezvolta tulburari de panica, aproximativ jumatate dintre acestea inainte de maturitate si jumatate mai tarziu. In cadrul studiilor comunitare, aproximativ o treime pana la jumatate dintre persoanele cu tulburari de panica sufera, de asemenea, de agorafobie – evitand locurile publice in care ar s-ar simti jenati sa sufere un atac de panica. Aceasta combinatie de tulburari tinde sa apara mai frecvent in randul persoanelor care cauta ajutor medical pentru tulburarea de panica.

Deoarece tulburarea de panica este cronica, medicii si pacientii trebuie sa gaseasca atat modalitati de tratare a fazei acute – atacurile de panica catuale si primele luni dupa acestea – cat si de a dezvolta un plan pentru a minimiza sau preveni viitoarele atacuri de panica. De asemenea, este important sa fie eliminat sentimentul de anxietate, care previne anticiparea atacului de panica. 

Sfaturile privind componenta medicala a terapiei combinate nu s-a schimbat prea mult, iar cele mai eficiente medicamente raman tot inhibatorii selectivi ai recaptarii serotoninei, antidepresivele tricicilice mai veci si benzodiazepinele. Acestea reusesc sa amelioreze simptomele atacurilor de panica. 

4. Medicamente Antidepresive
O serie de factori pot fi luati in considerare atunci cand medicul si pacientii stabilesc tipul de tratament. Benzodiazepinele lucreaza rapid, in cateva ore sau zile. Aceste medicamente sunt adesea prescrise impreuna cu antidepresivele ca tratament initial, pentru o usoara ameliorare a simptomelor. Cu toate acestea, beneficiile de a lua ambele tipuri de medicamente, mai degraba decat un antidepresiv in monoterapie, dispar dupa primele saptamani, astfel incat benzodiazepina poate fi cronica. Si orice beneficii ale unei combinatii de doua medicamente trebuie sa fie cantarite impotriva unei posibilitati mai mari de efecte secundare. 


Multe antidepresive sunt eficiente pentru tulburarea de panica, dar inhibatorii serotoninei sunt inca cel mai frecvent prescrise. In mare parte, acest lucru se datoreaza faptului ca efectele secundare sunt adesea mai bine tolerate decat cele ale antidepresivelor triciclice, care pot provoca gura uscata, constipatia si cresterea in greutate. Noile antidepresive cu actiune duala, care actioneaza asupra a doi neurotransmitatori, serotonina si norepinefrina, pot fi de asemenea eficiente, desi in studiile clinice legate de atacurile de panica exista numai venlafaxina. Daca pretul prea mare al medicamentelor va afecteaza, puteti lua in considerare un antidepresiv triciclic. 

5. Evitati fumatul sau cofeina

Fumatul si cofeina pot favoriza anxietatea si pot declansa un atac de panica la cineva cu tulburari de panica. Fumatul interfereaza cu respiratia si reduce refluxul de oxigen catre creier. Raspunsul fiziologic automat este respiratia mai rapida si pomparea accelerata a inimii. La persoanele susceptibile, rezultatul poate fi un atac de panica. 

Efectul stimulativ al cofeinei poate, de asemenea, sa promoveze anxietatea. Cofeina poate declansa un atac de panica la cineva care este susceptibil de activarea sistemului nervos, care mediaza raspunsul organismului la stres sau pericol. 

Din aceste motive, multi medici recomanda ca pacientii cu atacuri de panica (si alte tulburari de anxietate) sa nu fumeze si sa elimine sau cel putin sa minimizeze consumul de cafea si alte bauturi si alimente care contin cofeina. Este, de asemenea, indicat sa se evite medicamentele care contin cofeina, cum ar fi unele medicamente pentru pierderea in greutate.

Ce implicatii sunt pentru sanatatea ta?

Netratate, atacurile de panica si tulburarea de panica pot afecta aproape orice moment al vietii. In plus, puteti trai cu teama continua de a nu suferi un atac de panica, incat sa traiti intr-o stare constanta de teama, afectandu-va calitatea vietii. Complicatiile pe care atacurile de panica le pot provoca sau care pot fi asociate includ:
  • Dezvoltarea unor fobii specifice, cum ar fi teama de a conduce automobile sau de a iesi din casa
  • Ingrijirea medicala frecventa pentru preocuparile legate de sanatate si alte afectiuni medicale
  • Evitarea situatiilor sociale
  • Probleme la locul de munca sau la scoala
  • Depresie, tulburari de anxietate si alte tulburari psihiatrice
  • Cresterea riscului de sinucidere sau ganduri suicidale
  • Consumul de alcool sau de alte substante
  • Probleme financiare
Pentru unii oameni, tulburarea de panica poate include agorafobia – evitand locurile sau situatiile care va provoaca anxietate deoarece va temeti ca nu sunteti capabili sa scapati sau sa primiti ajutor daca aveti un atac de panica. In plus, puteti deveni dependenti de ceilalti pentru a fi cu voi oricand plecati de acasa. 

Recomandari pentru preventie

Nu exista nicio modalitate sigura pentru a preveni atacurile de panica sau tulburarea de panica. Cu toate acestea, puteti incerca urmatoarele recomandari:
  • Obetineti un tratament pentru atacurile de panica cat mai curand posibil, pentru a le stopa sau pentru a opri inrautatirea situatiei.
  • Urmati tratamentul cat este necesar pentru a preveni recidivarea sau agravarea simptomelor de atac de panica
  • Incercati sa va mentineti o activitate fizica regulata, in special pentru ca joaca un rol in protejarea impotriva anxietatii

Surse:
https://www.webmd.com/anxiety-panic/understanding-panic-attack-symptoms
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/panic-attacks/symptoms-causes/syc-20376021
https://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/coping-with-panic-attacks/
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/Combination_therapy_for_panic_disorder