Ce reprezinta menopauza

Menopauza e marchează sfârșitul ciclurilor menstruale. Este diagnosticată după ce au trecut 12 luni fără o perioadă menstruală. Menopauza se poate întâmpla la 40 sau 50 de ani, dar vârsta medie este de 51 de ani.

Menopauza este un proces biologic natural. Dar simptomele fizice, cum ar fi bufeurile și simptomele emoționale ale menopauzei, vă pot perturba somnul, vă pot reduce energia sau vă pot afecta sănătatea emoțională. Există multe tratamente eficiente disponibile, de la ajustări ale stilului de viață până la terapia hormonală.

Simptome - cum se manifestă menopauza

În lunile sau anii care duc la menopauză (perimenopauză), este posibil să prezentați aceste semne și simptome:

  • Menstruații neregulate
  • Uscăciune vaginală
  • Bufeuri
  • Frisoane
  • Transpirații noaptea
  • Probleme de somn
  • Schimbări de dispoziție
  • Creșterea în greutate și încetinirea metabolismului
  • Păr subțire și piele uscată
  • Scăderea în densitate a sânilor

Simptomele, inclusiv modificările menstruației, pot varia de la o femeie la alta. Cel mai probabil, veți experimenta  anumit iregularități menstruale înainte de a se termina.

Menstruațiile neregulate în timpul perimenopauzei sunt frecvente și normale în această situație. Adesea, perioadele menstruale vor sări peste o lună și vor reveni sau vor sări peste câteva luni și apoi vor începe din nou ciclurile lunare timp de câteva luni. Perioadele menstruale tind să se întâmple și pe cicluri mai scurte, deci sunt mai apropiate. În ciuda perioadelor neregulate, sarcina este posibilă. Dacă ați sărit o menstruație, dar nu sunteți sigur că ați început tranziția la menopauză, luați în considerare un test de sarcină.

Când să mergi la doctor


Mergeți anual la doctor pentru controalele de rutină chiar și atunci când intrați la menopauză sau după.

Asistența medicală preventivă pe măsură ce îmbătrâniți poate include teste de screening recomandate, cum ar fi colonoscopia, mamografia și screeningul trigliceridelor. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande și alte teste și examene, inclusiv testarea tiroidei, dacă este sugerat de istoricul dumneavoastră, și examene mamare și pelvine.

Solicitați întotdeauna sfatul medicului dacă aveți sângerări din vagin după menopauză.

Ce anume cauzează menopauza

Menopauza poate rezulta din:

  • Hormonii de reproducere aflați în scădere naturală. Pe măsură ce vă apropiați de 40 de ani, ovarele încep să producă mai puțini estrogeni și progesteron - hormonii care reglează menstruația - și fertilitatea dvs. scade.
  • La 40 de ani, perioadele menstruale pot deveni mai lungi sau mai scurte, mai grele sau mai ușoare și mai mult sau mai puțin frecvente, până când în cele din urmă - în medie, până la vârsta de 51 de ani - ovarele nu mai eliberează ouă și nu mai sunt menstruații.
  • Îndepărtarea chirurgicală a ovarelor (ooforectomie). Ovarele produc hormoni, inclusiv estrogen și progesteron, care reglează ciclul menstrual. Operația pentru îndepărtarea ovarelor provoacă menopauză imediată. Mentruațiile se opresc și este posibil să aveți bufeuri și să experimentați alte simptome ale menopauzei. Simptomele pot fi severe, deoarece schimbările hormonale apar brusc, mai degrabă decât treptat, pe parcursul mai multor ani.
  • Operația de îndepărtare a uterului, dar nu și ovarelor (histerectomia), de obicei, nu provoacă menopauză imediată. Deși nu mai aveți menstruații, ovarele încă eliberează ouă și produc estrogen și progesteron.
  • Chimioterapie și radioterapie. Aceste terapii împotriva cancerului pot induce menopauză, provocând simptome precum bufeuri în timpul sau la scurt timp după cursul tratamentului. Întreruperea menstruației (și a fertilității) nu este întotdeauna permanentă după chimioterapie, astfel încât metodele contraceptive nu trebuie neglijate. Radioterapia afectează funcția ovariană numai dacă radiația este îndreptată spre ovare. Radioterapia către alte părți ale corpului, cum ar fi țesutul mamar sau capul și gâtul, nu va afecta menopauza.
  • Insuficiență ovariană primară. Aproximativ 1% dintre femei suferă de menopauză înainte de vârsta de 40 de ani (menopauză prematură). Menopauza prematură poate rezulta din eșecul ovarelor de a produce niveluri normale de hormoni de reproducere (insuficiență ovariană primară), care pot proveni din factori genetici sau boli autoimune. Dar de multe ori nu poate fi găsită nici o cauză a menopauzei premature. Pentru aceste femei, terapia hormonală este de obicei recomandată cel puțin până la vârsta naturală a menopauzei, pentru a proteja creierul, inima și oasele.

Complicații ce pot apărea la menopauză

După menopauză, riscul de apariție a anumitor afecțiuni medicale crește. Exemplele includ:

  • Boala cardiacă și a vaselor de sânge (cardiovasculare). Când nivelul de estrogen scade, riscul de boli cardiovasculare crește. Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la femei, precum și la bărbați. Deci, este important să faceți mișcare regulată, să mâncați o dietă sănătoasă și să mențineți o greutate normală. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru sfaturi despre cum să vă protejați inima, cum ar fi cum să reduceți colesterolul sau tensiunea arterială dacă este prea mare.
  • Osteoporoza. Această afecțiune face ca oasele să devină fragile și slabe, ducând la un risc crescut de fracturi. În primii câțiva ani după menopauză, puteți pierde densitatea osoasă într-un ritm rapid, crescând riscul de osteoporoză. Femeile aflate în postmenopauză cu osteoporoză sunt deosebit de sensibile la fracturile coloanei vertebrale, șoldurilor și încheieturilor.
  • Incontinenta urinara. Deoarece țesuturile vaginului și uretrei își pierd elasticitatea, este posibil să aveți o pierdere involuntară de urină (incontinență de urgență) sau pierderea urinei cu tuse, râs sau ridicare (incontinență de stres) . Este posibil să aveți infecții ale tractului urinar mai des.
  • Întărirea mușchilor pelvisului cu exerciții Kegel și utilizarea unui estrogen vaginal topic poate ajuta la ameliorarea simptomelor de incontinență. Terapia hormonală poate fi, de asemenea, o opțiune eficientă de tratament pentru tractul urinar menopauzal și modificările vaginale care pot duce la incontinență urinară.
  • Funcția sexuală. Uscăciunea vaginală din cauza scăderii producției de umiditate și pierderea elasticității poate provoca disconfort și sângerări ușoare în timpul actului sexual. De asemenea, scăderea senzației vă poate reduce dorința de activitate sexuală (libidoul).
  • Lubrifianții vaginali pe bază de apă vă pot ajuta. Dacă un lubrifiant vaginal nu este suficient, multe femei beneficiază de utilizarea tratamentului local cu estrogen vaginal, disponibil sub formă de cremă, tabletă sau inel vaginal.
  • Creștere în greutate. Multe femei se îngrașă în timpul tranziției menopauzei și după menopauză, deoarece metabolismul încetinește. Este posibil să trebuiască să mâncați mai puțin și să faceți mai mult exercițiu, doar pentru a vă menține greutatea actuală.

Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397