Ce este testarea anticorpilor? Este la fel ca testarea pentru a diagnostica COVID-19?


Cu toate discuțiile de la știri despre testareaCOVID-19 nu este surprinzător că există confuzii cu privire la tipurile de teste și modul în care acestea diferă. 
Testarea anticorpilor determină dacă ați avut COVID-19 în trecut și acum aveți anticorpi împotriva virusului. 

Un test pentru a diagnostica COVID-19 determină dacă aveți în prezent boala. Iată ce trebuie să știți despre testare.

Când se face testarea anticorpilor și de ce este importantă?

Testarea anticorpilor, cunoscută și sub denumirea de teste serologice, se face după recuperarea completă în urma infectării cu COVID-19. Eligibilitatea poate varia, în funcție de disponibilitatea testelor. 
O asistentă recolteză o probă de sânge, de obicei printr-o înțepătură în deget sau prin recoltarea de sânge dintr-o venă din braț. Apoi, proba este testată pentru a determina dacă ați dezvoltat anticorpi împotriva virusului. Sistemul imunitar produce acești anticorpi - proteine ​​care sunt critice pentru combaterea și eliminarea virusului.

Dacă rezultatele testelor arată că aveți anticorpi, indică faptul că ați fost probabil infectat cu COVID-19 la un moment dat în trecut. Poate însemna, de asemenea, că aveți o anumită imunitate. Dar Organizația Mondială a Sănătății avertizează că nu există dovezi cu privire la faptul că a avea anticorpi înseamnă că sunteți protejat împotriva reinfecției cu COVID-19. Nu se cunoaște încă nivelul imunității și cât durează imunitatea. Studiile în curs vor dezvălui în cele din urmă mai multe date în acest sens.

Momentul recoltării și tipul testului de anticorpi poate afecta acuratețea rezultatului. Dacă efectuați testele prea devreme în cursul infecției, când răspunsul imun se acumulează încă în corp, este posibil ca testul să nu detecteze prezența anticorpilor, așa că este posibil să fiți nevoit să așteptați câteva zile pentru a fi testat. 
Un alt beneficiu al testării exacte a anticorpilor este că persoanele care și-au revenit din COVID-19 pot fi eligibile să doneze plasma, o parte din sângele lor. 

Această plasmă poate fi folosită pentru a trata alții pacienți cu forme severe ale bolii și stimulează capacitatea organismului de a lupta împotriva virusului. Medicii o  numesc plasmă convalescentă. În SUA, programul de acces extins COVID-19 recrutează participanți pentru acest studiu promițător pentru tratament, folosit deja în unele cazuri severe în mod experimental.

Ce teste sunt utilizate pentru a diagnostica COVID-19?

În prezent sunt omologate două tipuri de teste pentru diagnosticarea COVID-19 - molecular și antigen.

Test molecular. 

Acest test detectează materialul genetic al virusului folosind o tehnică de laborator numită reacție în lanț a polimerazei (PCR) numit și test PCR. O asistentă colectează lichid dintr-un tampon nazal, din gât sau din salivă. 

Rezultatele pot fi disponibile în câteva minute, dacă sunt analizate la fața locului sau în una sau două zile, dacă sunt trimise la un laborator extern. Testele moleculare sunt considerate foarte precise atunci când sunt efectuate în mod corespunzător de către un profesionist din domeniul sănătății.

Test antigen. 

Acest test COVID-19 mai nou detectează anumite proteine care fac parte din virus. Folosind un tampon nazal sau pentru gât pentru a obține o probă de lichid, testele cu antigen pot produce rezultate în câteva minute. Deoarece aceste teste sunt mai rapide și mai puțin costisitoare decât testele moleculare, unii experți consideră că testele antigene sunt mai practice pentru a fi utilizate pentru un număr mare de oameni. 

Un rezultat pozitiv al testului antigenului este considerat foarte precis, dar există o șansă crescută de rezultate false negative - ceea ce înseamnă că este posibil să fii infectat cu virusul, dar să ai rezultate antigene negative. Deci testele antigene nu sunt la fel de sensibile ca testele moleculare. În funcție de situație, medicul poate recomanda un test molecular pentru a confirma un rezultat negativ al testului antigenului.

Ce fac dacă sunt interesat de un test de diagnostic COVID-19 sau un test de

anticorpi?

Luați legătura cu medicul dumneavoastră pentru a discuta situația dvs. și dacă credeți că aveți nevoie de un test COVID-19 sau un test de anticorpi. Înainte de a solicita un test COVID-19 în persoană, contactați medicul pentru a discuta situația dvs. și pentru a-i descrie simptomele manifestate.

Autoritatile recomanda ca testarea sa se efectueze in urmatoarele situatii, doar la recomandarea medicului:

  • La persoane ce prezintă simptome de infectie respiratorie (debut brusc cu cel putin una din urmatoarele simptome - tuse, febra, respiratie dificilă),
  • La persoane ce prezintă simptome de infectie respiratorie si care au intrat in contact apropiat cu o persoana confrmată cu COVID-19. 
  • La pacienti asimptomatici inainte de procedura de transplant, la donatorii de organe, tesuturi si celule stem hematopoietice inainte de donare, la pacienti cu transplant de tesuturi si celule stem hematopoietice aflati in tratament imunosubpresor, inaintea fiecarei internari din perioada de monitorizare post-transplant.
  • La pacienti care nu au simptome de infectie respiratorie, dar cu imunosubpresie in contextul bolii sau indusa medicamentos la internare in spital.
  • La pacienti oncologici fara simptome respiratorii aflati in curs de chimioterapie si sau radioterapie.
  • La pacienti oncologici fara simptome respiratorii inainte de efectuarea unor  interventii sau manevre invazive.
  • La gravide care nu au simptome, dar se afla in carantina sau izolare la domiciliu sau au avut contact cu un caz confirmat.
  • La persoane care fac hemodializa si prezintă simptome respiratorii.
  • La persoane care fac hemodializa care au avut contact cu un caz confirmat .
  • La persoane instituționalizate care prezintă simptome.

În ce măsură pot ajuta diagnosticarea și testarea anticorpilor să reducă răspândirea COVID-19?
Când sunt disponibile mai multe teste de diagnostic COVID-19, persoanele care sunt detectate pozitiv și au simptome pot primi îngrijiri mai devreme. Contactele pot fi urmărite și auto-izolarea sau carantina încep mai devreme pentru a ajuta la oprirea răspândirii virusului.

Niciun test COVID-19 nu este 100% exact. Este posibil ca rezultatul testului să fie negativ, dar de fapt să foți infectat (rezultat fals-negativ). Deci, este vital să continuați să urmați recomandările generale, cum ar fi distanțarea socială, până la o notificare ulterioară.

Când testele cu acuratețe mare pentru anticorpi vor fi disponibile pe scară largă, rezultatele vor indica câte persoane au avut COVID-19 și s-au recuperat, inclusiv cele care nu au avut simptome.  Acest lucru ajută la stabilirea celor care au imunitate. De asemenea, poate ajuta la urmărirea contactelor pentru a evalua cine este cel mai expus riscului de infecție și cât de mult se răspândește boala. Toate aceste date vor ajuta la îmbunătățirea strategiilor de combatere a pandemiei COVID-19.

Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/expert-answers/covid-antibody-tests/faq-20484429