Cât de bine funcționează vaccinul anti-Covid care va veni în România.

Comisia Europeană a încheiat un contract de achiziționare a 300 de milioane de doze de vaccin anticoronavirus de la Pfizer-BioNTech. Producătorii au declarat că vaccinul are o eficiență de 90%, ceea ce înseamnă că îi va proteja pe 90 la sută dintre cei vaccinați, o rată mult mai mare decât în cazul vaccinului antigripal sezonier, care are o eficiență de maximum 70 la sută.

Cum a fost testat vaccinul

Testarea vaccinului s-a efectuat pe un eșantion de peste 40.000 de subiecți în două loturi: un lot care a primit vaccinul propriu-zis și un lot care a primit ser placebo (ser fiziologic sau apă distilată), fără să știe nici doctorii care îi îngrijesc și nici pacienții cine ce a primit, doar comisia de evaluare a avut acces la aceste informații. După ce au fost expuși la infecția cu Covid-19, doar 146 de persoane au contractat boala, și s-a constatat ca toți cei îmbolnăviți au fost din grupul care a primit placebo. Acum mai trebuie să aflăm pe ce perioadă de timp ne protejează anticorpii dezvoltați în urma vaccinului. La unele vaccinuri protecția durează toată viața, iar la altele, vaccinul trebuie repetat anual, cum se întâmplă la vaccinul gripal.

Cum funcționează vaccinul

De regulă, vaccinurile clasice folosesc un virus inactivat sau o secvență a virusului, însă la virusul anti-covid s-a folosit o tehnologie complet nouă, denumită ARN mesager.

Toate vaccinurile au acelaşi scop: să determine sistemul nostru imunitar să recunoască virusul, să declanșeze sistemul de apărare al organismului, pentru a neutraliza adevăratul virus dacă acesta ne infectează. 

Vaccinurile convenţionale pot să conţină virusuri inactive (poliomielită, gripă), virusuri atenuate (rujeolă, febră-galbenă) sau pur şi simplu anumite proteine, denumite antigeni (hepatita B).
În cazul vaccinului anti covid, se injectează injectate mici fragmente de instrucţiuni genetice denumite ARN mesager, o moleculă care “spune” celulelor corpului uman ceea ce au nevoie să sintetizeze pentru a se proteja. Orice celulă este o mini-uzină care produce proteine, în funcţie de instrucţiunile genetice din nucleul său.

ARN-ul mesager introdus în vaccin se inserează în celule şi preia controlul asupra acestora pentru a fabrica un antigen specific noului coronavirus: “spinii” coronavirusului, vârfurile sale deja uşor de recunoscut şi care se află la suprafaţa lui, permiţându-i să se ataşeze de celulele umane pentru a le penetra.
Acel spin, inofensiv în sine, va fi apoi detectat de sistemul imunitar, care va produce anticorpi, iar oamenii de ştiinţă speră că acei anticorpi vor rămâne timp îndelungat în organism, păstrând active sistemele sale de protecţie.

Ce presupune vaccinarea anti-Covid

Înainte de vaccinarea propriu-zisă se va face un triaj triaj epidemiologic, un examen clinic, insistat pe identificarea contraindicaților de moment sau definitive pentru efectuarea vaccinării, iar ulterior, va fi o perioada de supraveghere post-vaccinală. 

Când va veni vaccinul în România

La începutul anului 2021, vor intra în țară aproximativ un milion de doze de vaccin. În prima tranșă va fi vaccinat întregul personal medical și persoanele din grupele de risc (peste 65 de ani si cei cu boli cronice).

Unde se va face vaccinarea

Pentru că prezintă sensibilitate la variații de temperatură, vaccinul anti-covid nu va putea fi administrat de medicii de familie, de aceea vor exista niște centre speciale de vaccinare.

Ministerul Apărării Naționale se va implica în campania de vaccinare a populației împotriva Covid-19 și va asigura securitatea și stocarea în condiții optime a dozelor de vaccin, imediat ce acestea vor ajunge în România. Potrivit MApN, au fost deja desemnate centrele de depozitare, atât în București, cât și în țară. 

Într-un comunicat transmis de Biroul de Presă al MApN se arată că Ministerul Apărării Naționale are un rol foarte important de sprijin al efortului interinstituțional în campania de vaccinare anti-COVID-19. Astfel, MApN va avea "responsabilități de asigurare, prin structurile de specialitate, a logisticii necesare desfășurării acestei campanii la nivel național". 

Au fost identificate centrele de depozitare în condiții speciale a dozelor de vaccin care necesită condiții de stocare la temperatura de -80°C, centrul principal fiind Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, iar șase spitale militare de urgență (de la Timișoara, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Constanța) au fost desemnate drept centre regionale de depozitare.
Astfel, vaccinul va fi administrat etapizat populației, la locul de muncă, în centre special amenajate și inclusiv „drive-through”.



Surse:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/medic-vaccinul-anticoronavirus-de-la-pfizer-protejeaza-mai-bine-decat-vaccinul-antigripal-producatorul-a-folosit-o-tehnologie-noua-1400321

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/klaus-iohannis-la-inceputul-anului-viitor-prima-transa-de-un-milion-de-doze-de-vaccin-vaccinarea-este-voluntara-sigura-si-eficienta-1411637

https://stirileprotv.ro/stiri/stiinta/vaccinul-dezvoltat-de-pfizer-se-bazeaza-pe-o-tehnologie-care-nu-a-fost-niciodata-testata-pe-oameni.html
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/armata-se-implica-in-vaccinarea-populatiei-mapn-a-anuntat-unde-va-fi-tinut-vaccinul-anti-covid-dupa-ce-ajunge-in-tara-1406190