Descriere


Dieta daneza, cunoscuta si sub numele de Dieta Spitalului Regal Danez, este o dieta de 13 zile, care consta in alimente bogate in proteine si cu un continut scazut de grasimi. Este de asemenea, denumita si „Dieta de 13 zile pe drumul spre paradis”. Este una dintre cele mai dure diete prin care se poate pierde mult in greutate intr-un timp scurt. Majoritatea celor care tin aceasta dieta vor sa scape de kilogramele in plus pentru un eveniment, cum ar fi nunta.

Poate fi caracterizata printr-un regim riguros, meniu fix si specific ce nu poate fi modificat, dar si cel mai rapid rezultat pe care il puteti obtine prin intermediul unei diete. Este o dieta grea si nu este recomanda oricui, in special pentru persoanele care nu cred ca se pot tine de ea. Dar, persoanele determinate pot pierde chiar si pana la 6-9 kg.



Dieta daneza consta in consumarea unei cani de cafea/ceai dimineata si 2 mese pe zi, pranz si seara. Puteti consuma pana la 900 de calorii pe zi, fara a depasi acest nivel. Este important sa mentineti sub control numar de calorii consumate, pentru a avea parte de rezultatele dorite. 

Exista cateva categorii de alimente pe care le puteti consuma in timpul dietei daneze, cum ar fi carnea slaba: peste, piept de pui fara piele, friptura, vita, curcan; legume, oua, cafea sau ceai verde. 

Alimentele consumate in acest plan de dieta pe 13 zile va vor creste rata metabolica. Ouale, carnea de vita si puiul sunt alimente bogate in proteine, pentru care organismul consuma foarte multa energie in procesul de digerare. Acest lucru se datoreaza efectului termic al acestor alimente, adica numarul de calorii pe care corpul de consuma pentru a le digera. 

Pe masura ce corpul incepe sa piarda in greutate si sa se detoxifieze, vor incepe sa dispara si semnele de celulita. Acest lucru se intampla datorita faptului ca celulele adipoase marite se vor diminua, astfel incat sa existe o presiune mai mica asupra tesutului conjunctiv.

Pe parcursul celor 13 zile de dieta trebuie sa tineti cont de cateva aspecte, astfel incat parcurgeti aceasta etapa mai usor:
  • Reduceti consumul de sare cat de mult de poate
  • Nu incercati sa va satisfaceti pofta de zahar cu un inlocuitor, cum ar fi guma de mestecat sau orice alta alternativa cu continut scazut de calorii.
  • Beti multa apa – puteti folosi o aplicatie pe telefon care sa va aminteasca sa consumati apa
  • Nu va epuizati fizic – organismul are nevoie de energie pentru a putea rezista fara un aport mare de nutrienti
  • Nu va panicati daca incepeti sa simtiti dureri de cap in timpul fazei initiale. Aceste simptome vor disparea in timp
  • Nu mai continuati dieta dupa cele 13 zile
  • Nu trebuie sa urmati aceasta dieta mai mult de 1 data pe an
  • Odata ce ati incheiat dieta, este recomandat sa luati suplimente cu vitamine. 
Planul de dieta este unul foarte simplu, dar de care trebuie tinut cont daca va doriti rezultatele dorite:
Ziua 1
Mic dejun: cafea sau ceai verde fara zahar
Pranz: 400g spanac fiert, 2 oua fierte si o rosie
Cina: 200g friptura (de orice fel, la gratar), salata cu verdeturi preparata cu suc de lamaie si ulei de masline
Ziua 2
Mic dejun: cafea sau ceai verde
Pranz: 250g sunca si o cana de iaurt
Cina: 200g carne de vita (pe gratar) cu salata de verdeturi preparata cu suc de lamaie si ulei de masline
Ziua 3
Mic dejun: cafea sau ceai verde fara zahar, o felie de paine prajita
Pranz: 2 oua fierte, cateva frunze de salata verde, 1 felie sunca
Cina: 1 rosie, 1 bucata telina fiarta, 1 fruct la alegere
Ziua 4
Mic dejun: cafea sau ceai verde fara zahar, o felie de paine prajita
Pranz: 200ml suc fructe proaspat, o cana de iaurt
Cina: 250g fructe, 1 ou fiert, 1 morcov
Ziua 5
Mic dejun: 1 morcov, suc de lamaie
Pranz: 200g peste cod fiert cu suc de lamaie
Cina: 200g carne de vita (friptura) cu unt si o bucata de telina
Ziua 6
Mic dejun: 1 cana cafea, 1 felie paine prajita
Pranz: 2 oua gatite asa cum va place, 1 morcov
Cina: 1 piept de pui mediu fiert, salata cu verdeturi asortata cu suc de lamaie si ulei de masline
Ziua 7
Mic dejun: 1 cana ceai
Pranz: apa
Cina: 200g  carne miel la gratar, 1 mar
Ziua 8 
Mic dejun: 1 cana cafea sau ceai fara zahar
Pranz: 400g spanac gatit cu 2 oua fierte si 1 rosie
Cina: 200g carne de vita (friptura), salata cu verdeturi asezonata cu suc de lamaie si ulei de masline
Ziua 9
Mic dejun: 1 cana cafea sau ceai verde fara zahar
Pranz: 200g sunca, 1 cana iaurt
Cina: 200g carne de vita (friptura), salata cu verdeturi asezonata cu suc de lamaie si ulei de masline
Ziua 10
Mic dejun: 1 cana cafea sau cei verde fara zahar
Pranz: 1 felie sunca, cateva frunze de salata, 2 oua fierte
Cina: 1 rosie, 1 bucata telina fiarta, 1 fruct la alegere
Ziua 11
Mic dejun: 1 cana cafea sau ceai verde fara zahar, 1 felie paine prajita
Pranz: 200ml suc fructe proaspat, 1 cana iaurt
Cina: 250g fructe, 1 ou fiert, 1 morcov
Ziua 12
Mic dejun: 1 morcov, suc de lamaie
Pranz: 200g peste cod fiert cu suc de lamaie
Cina: 200g carne vita (friptura) cu telina si unt (cu continut scazut de grasime)
Ziua 13
Mic dejun: 1 cana cafea sau ceai verde fara zahar, 1 felie paine prajita
Pranz: 2 oua gatite asa cum va place, 1 morcov
Cina: 1 piept de pui mediu fiert, salata de verdeturi asezonata cu suc si ulei de masline


Cand este recomandata

Asa cum am spus, dieta daneza nu este tocmai usor de urmat, in spcial pentru ca alimentele pe care trebuie sa le consumati contin un nivel scazut de grasimi, cu variante simple si sanatoase de gatit, fara dulciuri sau ingrediente grase. 

Se spune ca este o dieta de scurta durata, ale carei efecte tin la fel de putin pentru unele persoane, in special pentru ca organismul va asimila dupa tot ceea ce ii oferiti. In schimb, organismul altor persoane poate mentine sistemul cu care s-a invatat in cele 13 zile. Aceste persoane fac miscare, merg la sala si au un regim de viata sanatos, mananca fructe si legume si evita mancarurile grase si dulciurile. 

De cele mai multe ori, aceasta dieta este recomandata persoanelor care vor sa piarda in greutate intr-un timp foarte scurt si care sunt dispuse sa isi schimbe stilul de viata pentru 13 zile. In aceasta categorie se incadreaza viitoarele mirese sau persoanele care se pragatesc pentru un moment special al vietii sau un eveniment. 


Cand nu este recomandata

In momentul in care decideti ca vreti sa pierdeti in greutate, este important sa consultati medicul intotdeauna. Atunci cand organismul este supus unei diete, initial nu stiti cum o sa reactionati si va puteti simti obositi, extenuati si pot aparea chiar si ameteli si stari de greata. 

Trebuie sa primiti aprobarea medicului pentru a incepe o dieta, in special atunci cand este vorba de una drastica, asa cum este dieta daneza. 


Daca va regasiti intr-una din urmatoarele conditii, dieta daneza NU va este recomandata:
  • Probleme generale de sanatate
  • Hipertensiune arteriala
  • Tulburari gastrice
  • Sportivi sau persoane a caror activitate zilnica implica forta fizica
  • Gravide si mame care alapteaza
  • Adolescenti
  • Persoane cu varsta peste 40 ani
Asa cum am mentionat, orice modificare pe plan alimentar poate aduce unele scimbari la nivelul organismului, in functie de modul in care acesta reactioneaza la schimbare. Dietele sunt concepute in special pentru detoxifierea organismului si pentru pierderea in greutate, principalul motiv pentru care majoritatea femeilor aleg sa inceapa o dieta. 

Cand organismul primeste de 2 ori mai putine calorii decat aveti nevoie pentru functionarea normala a organismului, acesta poate avea mai multe deficiente decat beneficii. In momentul in care vorbim de aceasta dieta, aportul de calorii este de 3 ori mai mic decat necesarul. 

In timpul dietei daneze va hraniti cu 600 calorii pe zi, in timp ce o persoana care nu tine o dieta consuma cel putin 1800 calorii. Acest lucru ca duce la pierderea in greutate, dar si la aparitia unor simptome precum foame, epuizare sau stare generala slabita. 

Lipsa de calorii in acest program de dieta este insotita de lipsa de nutrienti. Consumand predominant alimente cu proteine, legume proaspete si fructe intr-o cantitate minima, nu veti putea obtine toate vitaminele si mineralele de care are nevoie organismul si nici cantitatea corespunzatoare de carbohidrati. 

Prin urmare, nu veti avea suficienta energie pentru a va desfasura activitatile zilnice, pentru munca fizica sau psihica mai dificila. Experientele au aratat ca in timpul dietei daneze activitatea fizica nu este recomandata din cauza aportului caloric scazut. 

Aceasta dieta foloseste autoritatea Spitalului Danez Regal, dar nu a fost niciodata confirmata de aceasta institutie. In consecinta, poate ridica unele indoieli cu privire la eficacitatea sa. 

Suspiciunile nu se ridica asupra eficientei sale, mai ales ca da rezultate vizibile, ci cu privire la efectele sale asupra sanatatii. Dieta incurajeaza saritul peste mese si nu recomanda activitatea fizica, iar unele reguli pot fi lipsite de sens. 

De exemplu, guma de mestecat fara zahar se presupune ca va poate strica intreeaga dieta. Toate acestea conduc la ideea ca trebuie sa fiti foarte atenti. Este important sa va monitorizati starea de sanatate si sa va opriti din a mai tine dieta daca va simtiti extenuati, aveti stari de lesin, ameteli sau alte consecinte negative. In acest caz, consultati medicul si incercati o dieta mai putin stricta.


De asemenea, ar trebui sa analizam afirmatia conform careia aceasta dieta de 13 zile cauzeaza un soc metabolic in organism si ca dupa dieta, organismul va functiona in acest ritm pana la 2 ani.

Pe langa partile bune pe care ni le poate oferi dieta daneza, trebuie sa tinem cont si de eventualele efecte adverse care pot aparea, in special daca regimul nostru alimentar este unul bogat, cu 3 mese principale si 2 gustari.


Probleme metabolice

Prin acest lucru se intelege incetinirea metabolismului dupa cele 13 zile de dieta. Cand incepeti sa mancati mai putin, metabolismul incepe sa devina mai lent. Astfel, rata metabolica de odihna scade deoarece organismul nu mai consuma atat de multa energie pentru activitatile pe care le aveti de realizat. Imediat ce incepeti sa mancati din nou in mod normal, greutatea pierduta va reveni si va deveni mai greu de eliminat. 

Dezechilibru nutritional
Din cauza faptului ca aceasta dieta taie anumite grupe de alimente, este posibil sa suferiti deficiente de vitamine si minerale, iar dieta poate afecta nivelul de colesterol rau. De asemenea, lipsa de glicogen va duce la aparitia respiratiei urat mirositoare, iritabilitate, ameteli si alte probleme fizice.
Pierderea masei musculare.

Un aport inadecvat de carbohidrati poate face ca organsimul sa foloseasca din grasimile stocate pentru energie. Desi proteinele nu vor deveni principalul combustibil pentru organism, veti incepe sa le folositi pentru cel putin o parte din nevoile pe care le aveti, imediat ce rezerva de glicogen va disparea. Corpul trebuie sa distruga muschii pentru a obtine toate componentele necesare ca organismul sa primeasca energie. 

Dieta daneza nu este si nu ar trebui sa fie o dieta pe termen lung. Aceste diete stricte si cu un continut scazut de calorii nu sunt sanatoase si intotdeauna sunt de scurta durata. Cu toate acestea, ele va pot trezi la realitate si va pot face sa realizati cat de nesanatos este stilul de viata pe care il aveti si care sunt obiceiurile ce au dus la acumuarea unor depozite de grasimi in organism. 

Exista,  de asemenea, si alte modalitati de a reduce grasimile din zona stomacului. Poate fi o dieta dificila, dar si o lectie valoroasa despre sanatate si nutritie. 

De obicei, acest tip de dieta este recomandata persoanelor obeze, care au dificulati de miscare sau au alte probleme de santate din cauza carita se confrunta cu foarte multe kilograme in plus. Aceste persoane se afla sub supravegherea constanta a  unui medic, motiv pentru care este deseori denumita o dieta de spital. 



Surse:
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/prediagnosis-plasma-concentrations-of-enterolactone-and-survival-after-colorectal-cancer-the-danish-diet-cancer-and-health-cohort/B4DE0CD8CCDA7A3CE02A8BD7F2D6DE0F#fndtn-information
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/top-diets-review/#slimfast-diet
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/expert-answers/fasting-diet/faq-20058334