Disfuncțiile tiroidei sunt printre cele mai importante probleme hormonale cu care ne putem confrunta de-a lungul vieţii, însă, în afară de impactul puternic pe care îl au asupra organismului, ele sunt cu mult mai periculoase prin lipsa de diagnosticare frecventă.

Un meta studiu din 2014 – făcut asupra cercetărilor privind prevalenţa şi/sau incidenţa tulburărilor tiroidei desfăşurate între anii 1975 şi 2012 – a scos la iveală că aproximativ jumătate din pacienţii care suferă de astfel de tulburări rămân nediagnosticaţi! Iar aceasta se întâmplă pentru că tulburările tiroidei nu dor, ci se manifestă prin simptome ce pot fi cu uşurinţă confundate cu semne ale altor dereglări de sănătate: fluctuaţii rapide ale masei corporale, oboseală sau agitaţie, deprimare, tulburări de concentrare etc.

Având în vedere caruselul de schimbări hormonale prin care trec de-a lungul vieţii – datorită apariţiei menstruaţiei, a unei sarcini, alăptării, administrării de contraceptive, instalării menopauzei – femeile sunt mult mai afectate de tulburările tiroidei decât bărbaţii.


Iată câteva statistici în acest sens:

  • Prin natura lor, femeile sunt expuse unui risc de 2-10 ori mai mare decât bărbaţii să se confrunte cu disfuncţii ale tiroidei;
  • 1 din 8 femei se va confrunta cu probleme de tiroidă în decursul vieţii;
  • Hipertiroidismul afectează 1 din 500 de sarcini – şi se manifestă prin palpitaţii, valuri de căldură, transpiraţii excesive;
  • 4-10% dintre proaspetele mame se confruntă cu tiroidita postpartum; aceasta poate dura între câteva săptămâni şi câteva luni şi este adesea nediagnosticată, dat fiind că simptomele sale se confundă cu cele ale depresiei de după naştere: anxietate, iritabilitate, palpitaţii, sensibilitate la căldură, oboseală, scădere rapidă în greutate, insomnie, tremur.
  • Femeile sunt expuse unui risc de opt ori mai mare decât bărbaţii de dezvoltare a bolii Basedow-Graves, o maladie autoimună, cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului.

Pe cât de plăcută este asemănarea formei tiroidei cu un fluture, pe atât de neplăcute sunt problemele pe care le produce în organism atunci când nu funcţionează corect, pentru că hormonii de care este responsabilă au efecte asupra tuturor organelor.

Pe scurt, acest proces se desfăşoară după următorul mecanism: glanda pituitară din creier eliberează hormonul TSH (tirotropina) care stimulează tiroida să sintetizeze, la rândul său, hormonul T4 (tiroxina) şi T3 (triiodotironina). Aceştia din urmă se răspândesc în tot organismul şi pun în mişcare funcţiile acestuia.

Atunci când există un deficit al acestor hormoni, apare o tulburare denumită hipotiroidism, întâlnită, în medie, de opt ori mai des în rândul femeilor decât al bărbaţilor. Iar după depăşirea vârstei de 60 de ani creşte considerabil şi acest raport defavorabil femeilor.

Atunci când aceşti hormoni sunt secretaţi în cantităţi mai mari decât necesarul, apare hipertiroidismul, o tulburare care accelerează toate funcţiile organismului. Incidenţa acesteia este mult mai mică decât a hipotiroidismului.

Prin urmare, având în vedere incidenţa atât de crescută a acestor tipuri de tulburări în rândurile femeilor, precum şi faptul că manifestările lor pot fi cu uşurinţă confundate cu simptome ale altor probleme de sănătate, este foarte important ca, în gama de investigaţii medicale pe care v-o recomandă medicul de familie, să se numere şi vizite la specialistul endocrinolog pentru o discuţie mult mai amănunţită pe subiect şi pentru efectuarea de dozări hormonale.

Atenţie la prevenţie!

Aveţi grijă de tiroida dumneavoastră pe termen lung urmând aceste sfaturi:

  • Evitaţi înfometarea! Această practică dă peste cap balanţa hormonilor tiroidieni şi, implicit, metabolismul. Dimpotrivă, mâncaţi puţin şi des, pentru a avea un impact pozitiv asupra secreţiei de T3, hormonul responsabil cu activarea metabolismului.
  • Renunţaţi la fumat! Mulţi compuşi din ţigarete tulbură funcţionarea tiroidei şi, implicit, activitatea sa de secreţie hormonală.

Consumaţi mai multe alimente ce conţin seleniu! Acest mineral este necesar în procesul de secreţie hormonală pe care îl desfăşoară tiroida şi îl puteţi găsi în ouă, nuci braziliene, fructe de mare, sardine la conservă, carne de vită, de curcan, ficat de vită, pui, spanac.