Grăsimea corporală poate fi mortală!

Multe boli sunt puse în legătură cu o greutate corporală peste normal, însă rareori pacienţii se gândesc că aceasta ar putea îngenunchea organismul în faţa unei boli de cele mai multe ori incurabile, şi anume: cancerul.

De fapt, supraponderabilitatea se asociază cu 13 tipuri de cancer: meniongiomul (un tip de tumoare pe creier), cancer tiroidian, esofagian, de sân (în cazul femeilor intrate la menopauză), cancer la ficat, stomac, vezică biliară, pancreas, rinichi, intestine, cancer ovarian, uterin şi mielom multiplu – o formă rară de cancer al sângelui. Atenţie: această listă include două dintre cele mai frecvent întâlnite tipuri de cancer (de sân şi intestine), precum şi trei dintre cele mai dificil de vindecat tipuri de cancer (pancreatic, esofagian şi al vezicii biliare).

Conform unui raport al Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (Centrele pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor SUA), 40% din numărul cazurilor de cancer din Statele Unite ale Americii sunt atribuite obezităţii. În 2014, 630 000 de americani au fost diagnosticaţi cu cancer, în legătură cu greutatea corporală în exces. Raportul CDC a analizat date culese între anii 2005 şi 2014 privind incidenţa cancerului în SUA. În tot acest timp, proporţiile deţinute de tipurile de cancer fără legătură cu obezitatea au scăzut cu 13%.

Grăsimea corporală accelerează multiplicarea celulară

Cercetările nu au stabilit până acum mecanismul exact prin care obezitatea conduce la cancer, însă au fost detectate trei căi de legătură între greutatea excesivă şi maladia în cauză:

  • Prin intermediul hormonilor de creştere: cantitatea ridicată de grăsime din organism contribuie la creşterea nivelurilor de insulină şi ai hormonilor de creştere, care ordonă celulelor să se dividă într-un ritm mai accelerat, ceea ce creează premisele pentru apariţia cancerului;
  • Prin procese inflamatorii: sistemul imunitar acţionează asupra zonelor cu multă grăsime din organism prin celule specializate, menite să „cureţe” locul de celule de grăsime moarte sau deteriorate. Prin aceste operaţiuni se elimină substanţe care pot duce la procese inflamatorii, ceea ce determină celulele să se multiplice mai rapid. Dacă această situaţie devine una de durată, poate avea implicaţii considerabile asupra creşterii riscului de cancer.
  • Prin activitatea hormonilor sexuali: odată cu instalarea menopauzei, estrogenul produs de celulele de grăsime poate cataliza diviziunea celulară în zona sânilor şi a endometrului („căptuşeala” uterului), ducând la apariţia cancerului.

Dar nu doar grăsimea corporală vizibilă – tradusă prin termeni precum „greutate excesivă”, „supraponderabilitate” sau „obezitate” – pune probleme în acest sens, ci şi grăsimea viscerală, cea care se adună în jurul organelor interne, mai ales în zona abdominală. Aceasta eliberează în fluxul sanguin o serie de substanţe cu acţiune inflamatorie asupra organismului. Aşa-numita formă corporală „de măr” este asociată cu mai multe tipuri de cancer: esofagial, renal, pancreatic, intestinal şi de sân.

Un studiu făcut de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii şi dat publicităţii în 2015 a scos la iveală că 23% dintre bărbaţi şi 20,3% dintre femei sunt obezi, iar supraponderabilitatea afectează 41,6% dintre bărbaţi şi 24,7% dintre femei.

Fă-ţi o programare la un nutriţionist pentru a ţi se stabili cantitatea de grăsime corporală. Este un punct important de pornire pentru un stil de viaţă echilibrat, ca parte a unei atitudini susţinute şi constante de prevenţie a cancerului.