Ce este herpesul genital

Herpesul genital este o infecție comună cu transmitere sexuală cauzată de virusul herpes simplex (HSV). Contactul sexual este principala modalitate de răspândire a virusului. După infecția inițială, virusul rămâne inactiv în corp și se poate reactiva de mai multe ori pe an.

Herpesul genital poate provoca dureri, mâncărime și răni în zona genitală. Dar este posibil să nu aveți simptome ale herpesului genital. Dacă sunteți infectat, puteți fi contagios chiar dacă nu aveți răni vizibile.

Nu există nici un remediu pentru herpesul genital, dar medicamentele pot ușura simptomele și pot reduce riscul infectării altora. Prezervativele pot ajuta, de asemenea, la prevenirea răspândirii unei infecții cu herpes genital.

Simptome

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul herpetic nu știu că îl au deoarece nu prezintă simptome sau acestea sunt foarte ușoare.

Când sunt prezente, simptomele pot începe la aproximativ două până la 12 zile după expunerea la virus. Dacă aveți simptome de herpes genital, acestea pot include:

  • Durere sau mâncărime. Este posibil să aveți durere și sensibilitate în zona genitală până când infecția se elimină.
  • Umflături mici roșii sau vezicule albe mici. Acestea pot apărea la câteva zile până la câteva săptămâni după infectare.
  • Ulcerații. Acestea se pot forma atunci când veziculele se rup, se scurg sau sângerează. Ulcerațiile pot face dureroasă urinarea.
  • Cruste. Pielea va forma cruste pe măsură ce ulcerele se vindecă.
În timpul unei erupții, este posibil să aveți simptome asemănătoare gripei, cum ar fi umflarea ganglionilor limfatici în zona inghinală, cefaleea, durerile musculare și febra.

Diferențe în localizarea simptomelor

Leziuni apar acolo unde infecția a intrat în corp. Puteți răspândi infecția atingând o ulceratie și apoi frecând sau zgâriind o altă zonă a corpului, inclusiv ochii.

Bărbații și femeile pot dezvolta răni pe:

  • Fese și coapse
  • Anus
  • Gură
  • Uretra (tubul care permite scurgerea urinei din vezica urinara spre exterior)
Femeile pot dezvolta, de asemenea, răni în sau pe:

  • Zona vaginală
  • Organele genitale externe
  • Col uterin
Bărbații pot dezvolta, de asemenea, răni în sau pe:

  • Penis
  • Scrot

Recurențele sunt frecvente

Herpesul genital este diferit pentru fiecare persoană. Simptomele pot reapărea, opri și aprinde, de ani de zile. Unii oameni experimentează numeroase episoade în fiecare an. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, erupțiile sunt mai puțin frecvente pe măsură ce trece timpul.

În timpul unei recurențe, cu puțin timp înainte de apariția rănilor, este posibil să simțiți:

  • Arsuri, furnicături și mâncărimi acolo unde infecția a intrat pentru prima dată în corpul dumneavoastră
  • Durere la nivelul spatelui, feselor și picioarelor
Cu toate acestea, recidivele sunt în general mai puțin dureroase decât focarul inițial, iar rănile se vindecă mai repede.

Când să mergeți la medic

Dacă bănuiți că aveți herpes genital - sau orice altă infecție cu transmitere sexuală - consultați medicul cât mai repede.

Cauze

Două tipuri de infecții cu virusul herpes simplex pot provoca herpes genital:

  1. HSV-1. Acesta este tipul care cauzează de obicei răni sau vezicule la nivelul gurii. HSV-1 se răspândește adesea prin contactul piele pe piele, deși poate fi răspândit în zona genitală în timpul sexului oral. Recurențele sunt mult mai puțin frecvente decât în cazul infecției cu HSV-2.
  2. HSV-2. Acesta este tipul care cauzează frecvent herpes genital. Virusul se răspândește prin contact sexual și contact piele pe piele. HSV-2 este foarte frecvent și foarte contagios, indiferent dacă aveți sau nu o rană deschisă.
Deoarece virusul moare rapid în afara corpului, este aproape imposibil să se infecteze prin contactul cu toalete, prosoape sau alte obiecte folosite de o persoană infectată.

Factori de risc

Riscul de infectare cu herpes genital poate crește dacă:

  • Sunteți femeie. Femeile sunt mai susceptibile de a avea herpes genital decât bărbații. Virusul se transmite sexual mai ușor de la bărbați la femei decât de la femei la bărbați.
  • Aveți mai mulți parteneri sexuali. Fiecare partener sexual suplimentar crește riscul de a fi expus la virusul care cauzează herpes genital.

Complicații

Complicațiile asociate cu herpesul genital pot include:

  • Alte infecții cu transmitere sexuală. Având răni genitale vă crește riscul de a transmite sau de a contracta alte infecții cu transmitere sexuală, inclusiv SIDA.
  • Infecția nou-născutului. Bebelușii născuți de mame infectate pot fi expuși la virus în timpul procesului de naștere. Acest lucru poate duce la leziuni ale creierului, orbire sau moarte pentru nou-născut.
  • Probleme ale vezicii urinare. În unele cazuri, rănile asociate cu herpesul genital pot provoca inflamații în jurul tubului care transportă urina din vezica urinară către exterior (uretra). Umflarea poate închide uretra timp de câteva zile, necesitând introducerea unui cateter pentru a vă goli vezica.
  • Meningita. În cazuri rare, infecția cu HSV duce la inflamația membranelor și a lichidului cefalorahidian care înconjoară creierul și măduva spinării.
  • Inflamația rectală (proctită). Herpesul genital poate duce la inflamația mucoasei rectului, în special la bărbații care fac sex cu bărbați.

Metode de prevenție

Sugestiile pentru prevenirea herpesului genital sunt aceleași cu cele pentru prevenirea altor infecții cu transmitere sexuală: Abțineți-vă de la activitate sexuală sau limitați contactul sexual la o singură persoană care nu prezintă infecții. Pe scurt, puteți:

  • Folosiți sau cereți partenerului dvs. un prezervativ din latex în timpul fiecărui contact sexual
  • Evitați contactul sexual dacă oricare dintre parteneri are o erupție de herpes în zona genitală sau în orice alt loc.

Precauții în sarcină

Dacă sunteți gravidă și știți că aveți herpes genital, spuneți medicului dumneavoastră. Dacă credeți că ați putea avea herpes genital, cereți să fiți testată.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să începeți să luați medicamente antivirale pentru herpes târziu în timpul sarcinii pentru a încerca să preveniți o posibilă erupție în timpul nașterii. Dacă aveți o erupție atunci când intrați în travaliu, medicul dumneavoastră vă va sugera probabil o operație cezariană pentru a reduce riscul transmiterii virusului copilului dumneavoastră.

Diagnostic

De obicei, medicul dumneavoastră poate diagnostica herpesul genital pe baza unui examen fizic și a rezultatelor anumitor teste de laborator:

  • Cultura virală. Acest test implică prelevarea unei probe de țesut sau răzuirea rănilor pentru examinare în laborator.
  • Testul reacției în lanț a polimerazei (PCR). PCR este utilizat pentru a copia ADN-ul dvs. dintr-o probă de sânge, țesut dintr-o ulcerație sau lichid spinal. ADN-ul poate fi apoi testat pentru a stabili prezența HSV și pentru a determina ce tip de HSV aveți.
  • Test de sange. Acest test analizează o probă de sânge pentru prezența anticorpilor HSV pentru a detecta o infecție cu herpes trecută.

Tratament

Nu există nici un remediu pentru herpesul genital. Tratamentul cu medicamente antivirale eliberate pe bază de rețetă poate:

  • Ajuta leziunile să se vindece mai repede în timpul unei erupțiil
  • Reduce severitatea și durata simptomelor în erupțiile recurente
  • Reduce frecvența recurenței
  • Scade șansa de a transmite virusul herpes altei persoane

Medicamentele antivirale utilizate pentru herpesul genital includ:

  • Aciclovir (Zovirax)
  • Valaciclovir (Valtrex)

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați medicamentul numai atunci când aveți simptome de erupție sau să luați zilnic un anumit medicament, chiar și atunci când nu aveți astfel de semne. Aceste medicamente sunt de obicei bine tolerate, cu puține efecte secundare.

Cum să faceți față herpesului genital

La aflarea veștii că aveți herpes genital puteți simți jenă, rușine și furie, printre alte emoții. Ați putea fi suspicios sau revoltați față de partenerul dvs. dacă credeți că el sau ea v-a „dat” infecția. Sau s-ar putea să vă temeți de respingerea partenerului actual sau a viitorilor parteneri.

Ceea ce simți este normal. Iată câteva modalități sănătoase de a face față herpesului genital:

  • Comunicați cu partenerul. Fiți deschis și sincer cu privire la sentimentele dumneavoastră. Aveți încredere în partener și în ceea ce îți spune el sau ea. Nu vă grabiți să dați vina. Herpesul genital poate rămâne latent în corpul dvs. de ani de zile, deci este adesea dificil să determinați când ați fost infectat.
  • Educați-vă. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un consilier pentru a afla cum să trăiți cu această afecțiune și să vă minimizați șansele de a infecta pe alții. Aflați despre opțiunile de tratament și despre cum să gestionați erupțiile.
  • Alăturați-vă unui grup de sprijin. Căutați un grup în zona dvs. sau online, astfel încât să puteți vorbi despre sentimentele voastre și să învățați din experiențele altora.

Sursa: 
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/genital-herpes/symptoms-causes/syc-20356161