Ce este intoleranța la lactoză

Persoanele care suferă de intoleranță la lactoză nu pot digera complet zahărul (lactoza) din lapte. Ca urmare, au diaree, gaze și balonare după ce au mâncat sau au băut produse lactate. Afecțiunea, numită și malabsorbție a lactozei, este de obicei inofensivă, dar simptomele sale pot fi inconfortabile.

Cantitatea insuficientă dintr-o enzimă produsă în intestinul subțire (lactază) este de obicei responsabilă pentru intoleranța la lactoză. Puteți avea niveluri scăzute de lactază și totuși puteți digera produsele din lapte. Dar dacă nivelul dumneavoastră este prea scăzut, deveniți intolerant la lactoză, ceea ce duce la simptome neplăcute după ce mâncați sau beți produse lactate.

Majoritatea persoanelor cu intoleranță la lactoză pot gestiona afecțiunea fără a fi nevoie să renunțe la toate produsele lactate.

Simptome

Simptomele intoleranței la lactoză încep de obicei de la 30 de minute la două ore după ce ați consumat alimente care conțin lactoză. Cel mai frecvent acestea includ:

  • Diaree
  • Greață și, uneori, vărsături
  • Crampe stomacale
  • Balonare
  • Gaze

Când e cazul să mergi la doctor

Mergeți la medic dacă observați simptome de intoleranță la lactoză după ce ați consumat produse lactate, mai ales dacă sunteți îngrijorat că nu asimilați suficient calciu.

Cauzele intoleranței la lactoză

Intoleranța la lactoză apare atunci când intestinul subțire nu produce suficientă enzimă (lactază) pentru a digera zahărul din lapte (lactoză).

În mod normal, lactaza transformă zahărul din lapte în două zaharuri simple - glucoza și galactoza - care sunt absorbite în sânge prin mucoasa intestinală.

Dacă aveți deficit de lactază, lactoza din alimentele dvs. migrează în colon în loc să fie procesată și absorbită. În colon, bacteriile normale interacționează cu lactoza nedigerată, provocând simptomele neplăcute ale intoleranței la lactoză.

Există trei tipuri de intoleranță la lactoză. Diferiți factori determină deficitul de lactază care stă la baza fiecărui tip.

Intoleranță la lactoză primară

Persoanele care dezvoltă intoleranță la lactoză primară - cel mai frecvent tip - produc suficientă lactază la începutul vieții. Sugarii, care își iau toți nutrienții din lapte, au nevoie de lactază.

Pe măsură ce copiii înlocuiesc laptele cu alte alimente, cantitatea de lactază pe care o produc în mod normal scade, dar de obicei rămâne suficient de mare pentru a digera cantitatea de lactate dintr-o dietă tipică pentru adulți. În intoleranța primară la lactoză, producția de lactază scade brusc până la vârsta adultă, ceea ce face ca produsele lactate să fie greu digerate.

Intoleranță secundară la lactoză

Această formă de intoleranță la lactoză apare atunci când intestinul subțire scade producția de lactază după o boală, un accident sau o intervenție chirurgicală care implică intestinul subțire. Bolile asociate cu intoleranța secundară la lactoză includ infecția intestinală, boala celiacă, supraaglomerarea bacteriană și boala Crohn.

Tratamentul tulburării de bază ar putea restabili nivelul lactazei și îmbunătăți semnele și simptomele, deși poate dura ceva timp.

Intoleranță la lactoză congenitală sau de dezvoltare

Este posibil, dar foarte rar se întâmplă, ca bebelușii să se nască cu intoleranță la lactoză cauzată de lipsa lactazei. Această tulburare este transmisă din generație în generație într-un model de moștenire genetică numit recesiv autozomal, ceea ce înseamnă că atât mama, cât și tatăl trebuie să transmită aceeași variantă de genă pentru ca un copil să fie afectat. Copiii prematuri pot avea, de asemenea, intoleranță la lactoză din cauza unui nivel insuficient de lactază.

Factori de risc

Factorii care vă pot face pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră mai predispuși la intoleranță la lactoză includ:

  • Vârsta în creștere. Intoleranța la lactoză apare de obicei la vârsta adultă. Afecțiunea este mai puțin frecventă la bebeluși și copii mici.
  • Etnie. Intoleranța la lactoză este cea mai frecventă la persoanele de origine africană, asiatică, hispanică și indiană americană.
  • Naștere prematură. Sugarii născuți prematur ar putea avea niveluri reduse de lactază, deoarece intestinul subțire nu dezvoltă celule producătoare de lactază până târziu în al treilea trimestru.
  • Boli care afectează intestinul subțire. Problemele intestinului subțire care pot provoca intoleranță la lactoză includ excesul bacterian, boala celiacă și boala Crohn.
  • Anumite tratamente pentru cancer. Dacă ați avut radioterapie pentru cancer în stomac sau aveți complicații intestinale de la chimioterapie, riscul de a dezvolta intoleranță la lactoză crește.

Diagnosticarea intoleranței la lactoză

Medicul ar putea suspecta intoleranța la lactoză pe baza simptomelor și a răspunsului dumneavoastră la reducerea cantității de alimente lactate din dietă. Medicul vă poate confirma diagnosticul efectuând unul sau mai multe dintre următoarele teste:

  • Test de respirație cu hidrogen. După ce beți un lichid care conține niveluri ridicate de lactoză, medicul dumneavoastră măsoară cantitatea de hidrogen din respirație la intervale regulate. Respirarea excesului de hidrogen indică faptul că nu digerați și nu absorbiți complet lactoza.
  • Test de toleranță la lactoză. La două ore după ce beți un lichid care conține niveluri ridicate de lactoză, veți fi supus testelor de sânge pentru a măsura cantitatea de glucoză din fluxul sanguin. Dacă nivelul de glucoză nu crește, înseamnă că organismul nu digeră și nu absoarbe în mod corespunzător băutura plină de lactoză.

Tratament

La persoanele cu intoleranță la lactoză cauzată de o afecțiune de bază, tratarea afecțiunii ar putea restabili capacitatea organismului de a digera lactoza, deși acest proces poate dura luni de zile. Pentru alte cauze, puteți evita disconfortul intoleranței la lactoză urmând o dietă cu conținut scăzut de lactoză.

Pentru a reduce cantitatea de lactoză din dietă:

  • Limitați laptele și alte produse lactate
  • Includeți porții mici de produse lactate în mesele obișnuite
  • Consumați înghețată pe bază de lapte cu conținut redus de lactoză
  • Adăugați o enzimă lactază lichidă sau pulbere în lapte pentru a descompune lactoza.

Ajustarea stilului de viață și alte remedii casnice

Prin încercări repetate, ați putea să preziceți răspunsul corpului dumneavoastră la alimentele care conțin lactoză și să aflați cât de mult puteți mânca sau bea fără disconfort. Puțini oameni au o intoleranță atât de severă la lactoză, încât trebuie să întrerupă toate produsele din lapte și să fie atenți la alimentele neadecvate sau medicamentele care conțin lactoză.

Mențineți o alimentație sănătoasă

Reducerea produselor lactate nu înseamnă că nu puteți obține suficient calciu. Calciul se găsește în multe alte alimente, cum ar fi:

  • Broccoli și legume verzi cu frunze
  • Produse îmbogățite cu calciu, cum ar fi cerealele și sucurile
  • Conserve de somon sau sardine
  • Înlocuitori ai laptelui, cum ar fi laptele de soia și laptele de orez
  • Portocale
  • Migdale, nuci de Brazilia și fasole uscată

De asemenea, asigurați-vă că obțineți suficientă vitamina D. Ouăle, ficatul și iaurtul conțin, de asemenea, vitamina D, iar corpul tău produce vitamina D atunci când petreci timp la soare.

Chiar și fără a restricționa alimentele lactate, totuși, mulți adulți nu primesc suficientă vitamina D. Discutați cu medicul dumneavoastră despre administrarea suplimentelor de vitamina D și calciu pentru a fi sigur.

Limitați produsele lactate

Majoritatea persoanelor cu intoleranță la lactoză se pot bucura de unele produse lactate fără simptome. S-ar putea să tolerați produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele degresat, mai bine decât produsele din lapte integral. De asemenea, ar putea fi posibil să vă creșteți toleranța la produsele lactate, introducându-le treptat în dieta dumneavoastră.

Modalitățile de a vă schimba dieta pentru a minimiza simptomele de intoleranță la lactoză includ:

  • Alegerea porțiilor mai mici de lactate. Beți porții mici de lapte - cca. 100 ml odată. Cu cât porția este mai mică, cu atât este mai puțin probabil să provoace probleme gastro-intestinale.
  • Consumul laptelui cu alte alimente. Acest lucru încetinește procesul digestiv și poate diminua simptomele intoleranței la lactoză.
  • Experimentarea cu diverse sortimente de produse lactate. Nu toate produsele lactate au aceeași cantitate de lactoză. De exemplu, brânzeturile tari, precum swiss cheese sau cheddarul, au cantități mici de lactoză și, în general, nu provoacă simptome.
  • Înghețata și laptele conțin cea mai mare cantitate de lactoză, dar conținutul ridicat de grăsimi din înghețată ar putea să vă permită să o consumați fără simptome. S-ar putea să tolerați produsele lactate care conțin culturi de bacterii, cum ar fi iaurtul, deoarece bacteriile utilizate în procesul de cultivare produc în mod natural enzima care descompune lactoza.
  • Cumpărarea de produse cu conținut scăzut de lactoză sau fără lactoză. 
  • Utilizarea comprimatelor sau picăturilor de enzimă lactază. Tabletele fără prescripție medicală sau picăturile care conțin enzima lactază (Lactaid, altele) vă pot ajuta să digerați produsele lactate. Puteți lua comprimate chiar înainte de masă sau gustare. Sau picăturile pot fi adăugate la o cutie de lapte. 

Medicină alternativă

Probiotice
Probioticele sunt organisme vii prezente în intestinele dvs. care ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos. Probioticele sunt disponibile și în culturi active sau „vii” în unele iaurturi și ca suplimente sub formă de capsule.

Acestea sunt uneori folosite pentru afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi diaree și sindromul intestinului iritabil. S-ar putea, de asemenea, să vă ajute organismul să digere lactoza. Probioticele sunt în general considerate sigure și ar putea merita o încercare dacă alte metode nu ajută.



Sursă: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lactose-intolerance/symptoms-causes/syc-20374232