Ce sunt si cum se formeaza pietrele la rinichi?

Pietrele la rinichi sunt depuneri de minerale si saruri care se formeaza in rinichi si mai sunt cunoscute sub denumirea de litiaza renala sau nefrolitiaza. Este o afectiune destul de des intalnita si poate aparea la cel putin 1 din 10 persoane. Pietrele se gasesc in interiorul rinichiului sau in ureter, tubul care face legatura dintre rinichi si vezica urinara.

Apartia lor poate avea multe cauze, iar prezenta lor poate afecta orice zona a tractului urinar. De cele mai multe ori, pietrele se formeaza in momentul in care urina devine concentrata, dandu-le ocazia mineralelor prezente sa se cristalizeze impreuna. Momentul de trecere a pietrelor in rinichi poate fi dureroasa, dar acestea nu provoaca dureri constante si sunt usor de recunoscut. 

Exista mai multe tipuri de pietre care se pot forma la nivelul rinichilor si sunt grupate in functie de compozitia lor chimica:
Pietrele de oxalat de calciu – cel mai des intalnite si exista o serie de factori care pot duce la formarea acestora:
  • Volum urinar scazut
  • Concentratii ridicate de calciu si de oxalat in urina
  • Lipsa citratului din urina sau prezenta sa in cantitati mici

Factori de risc in litiaza renala


Exista anumite conditii medicale din cauza carora creste riscul de aparitie a pietrelor la rinichi de oxalat de calciu, printre care se numara:
  • Hiperparatiroidismul
  • Acidul uric prezent in sange in cantitati ridicate
  • Afectiuni la nivel intestinal
  • Afectiuni ale rinichilor
  • Interventii chirurgicale legate de obezitate

Tipuri de pietre la rinichi

Pietrele struvitice – formate din amoniac si magneziu, fiind legate de infectiile tractului urinar ce pot fi cauzate de anumite bacterii. Sunt mai putin intalnite deoarece infectiile urinare pot fi tratate foarte usor. Apar in special la femei, la barbati fiind foarte rar intalnite. 
Pietre cu acid uric – depuneri care contin acid uric din cauza concentratiei anormal de mare a acestuia in urina. Sunt foarte des intalnite la persoanele care sufera de guta, din cauza productiei in exces de acid uric in sange, care se depune pe articulatii.
Pietre cu cistina – cel mai rar intalnite dintre toate tipurile si sunt formate din cistina aminoacidului, adica o acumulare de proteine. Acestea se mostenesc.


Cum se manifesta litiaza renala

In cazul in care aveti pietre la rinichi, acesta nu prezinta anumite simptome pana cand nu se misca sau nu trec in uter. In momentul in care aceste lucruri se intampla, pot aparea unele dintre simptomele care urmeaza:
  • Durere localizata in lateral si spate, sub coaste
  • Durerea poate radia pana la nivelul abdomenului
  • Durerea vine in etape si poate varia in intensitate
  • Dureri in momentul urinarii
  • Urina isi schimba culoarea, poate fi chiar roz, rosie, maro
  • Senzatie de greata si varsaturi
  • Urinari foarte dese si in cantitati mici
  • In cazul in care este prezenta si o infectie, pot aparea febra si frisoanele
Durerile cauzate de pietrele la rinichi se pot modifica si pot deveni mai intense in momentul in care acestea se misca prin tractul urinar sau cresc in dimensiune.

Metode de tratament pentru eliminarea pietrelor la rinichi

In functie de starea de sanatate a fiecaruia, este posibil ca unele persoane sa aiba nevoie doar de un tratament medicamentos si de consumul unei cantitati de apa, iar pietrele sa se elimine singure. In schimb, exista si situatii in care pietrele ajung in tractul urinar, fiind asociate cu anumite infectii sau pot cauza complicatii. In acest caz, este nevoie de o interventie chirurgicala.

Pitrele la rinichi de mici dimensiuni pot fi tratate prin:
Consumul mare de apa – daca se consuma 2-3 litri de apa pe zi, pietrele pot fi eliminate prin urina, astfel incat urina sa fie clara sau aproape clara.
Medicamente pentru durere – momentele in care pietrele trec in tractul urinar sunt foarte dureroase, iar medicul va poate prescrie un medicament pentru ameliorarea acestora.
Terapie medicala – medicul va poate prescrie un tratament prin care puteti elimina pietrele mai repede. Acesta relaxeaza muschii din ureter, ceea ce inseamna ca va fi un proces mai scurt si mai putin dureros.

In cazul pietrelor mari si care cauzeaza o serie de simptome neplacute, singura varianta ramane interventia chirurgicala. 

Vizita la medic

In cazul in care va confruntati cu pietre la rinichi, trebuie sa mergeti la un medic urolog. De asemenea, aceasta vizita trebuie planificata inclusiv in cazul in care banuiti acest lucru. In cadrul vizitei medicale,  acesta va poate recomanda anumite teste, pentru a putea pune un diagnostic corect:

  • Teste de sange – care arata nivelul de calciu si de acid uric. De asemenea, rezultatele testelor de sange ajuta la monitorizarea starii de sanatate a rinichilor si pot semnala daca exista si alte probleme la nivelul acestora.
  • Teste de urina – prin colectarea urinei din ultimele 24 de ore, care poate arata daca produceti o cantitate de minerale necesara pentru formarea pietrelor. 
  • Radiografie – prin care pot fi descoperite mai usor pietrele la rinichi .
  • Analiza pietrelor deja eliminate – in cazul persoanelor care se confrunta deja cu pietrele la rinichi li se cere sa urineze printrun filtru, pentru a le putea prinde atunci cand sunt eliminate. Analiza acestora poate dovedi cauza aparitiei lor si medicul poate crea un plan prin care le poate preveni pe viitor. 

Factori de risc in litiaza renala

Printre factorii de risc ce pot duce la aparitia pietrelor la rinichi se numara:
  • Istoricul familial – daca un membru al familiei are pietre la rinichi, sansele ca si tu sa le dezvolti sunt mai mari. Acelasi lucru este valabil si in cazul persoanelor care au avut deja, deoarece acestea pot reaparea oricand.
  • Lipsa consumului de apa – sau deshidratarea, poate creste riscul de aparitie al pietrelor la rinichi. Mai predispuse la aceasta situatie se afla persoanele care locuiesc in climate foarte calde si transpira in mod excesiv.
  • Dieta – consumul unei diete bogate in proteine, sare si zahar poate creste riscul de aparitie a unor tipuri de pietre la rinichi. In aceasta situatie se inacadreaza cel mai bine persoanele care consuma foarte multa sare, care creste cantitatea de calciu pe care rinichii trebuie sa o filtreze, ceea ce creste semnificativ riscul aparitiei pietrelor la rinichi.
  • Obezitea – a fost asociata cu un risc crescut de pietre la rinichi.
  • Bolile digestive si interventiile chirurgicale – boala intestinala inflamatorie sau diareea cronica pot provoca modificari ale procesului digestiv, care afecteaza absorbtia de calciu si de apa.
  • Alte afectiuni – de ordin medical, care pot creste riscul e aparitie al unor pietre la rinichi.

Complicatii generate de pietrele la rinichi

Chiar si dupa efectuarea tratamentului, inclusiv dupa operatie, pot aparea anumite afectiuni care sunt legate de tipul de tratament urmat, de marimea pietrelor pe care le-ati avut si de pozitia acestora.  Printre afectiunile care pot aparea se numara:
  • Septicemia – o infectie care se raspandeste prin sange in tot organismul 
  • Blocarea ureterului din cauza unor bucati de pietre care au ramas
  • Leziuni la nivelul ureterului
  • Infectii ale tractului urinar
  • Sangerari ce pot aparea in timpul interventiei chiruricale
  • Dureri

Solutie chirurgicala - operatia de inlaturare a pietrelor de la rinichi

Asa cum am mentionat, pietrele la rinichi de dimensiuni mari nu pot fi eliminate prin urina si nici nu se pot trata cu medicamente. Acestea pot provoca sangerari, leziuni la nivelul rinichilor sau infectii ale tractului urinar, ceea ce rezulta un tratament diferit. De aceea, singura varianta este cea chirurgicala. 
Informatii despre operatie
Interventiile pentru eliminarea pietrelor de la rinichi nu sunt grele, iar pacientul se recupereaza repede dupa acestea. Exista mai multe tipuri de interventie chirurgicala, iar fiecare dintre aceasta este aleasa de catre pacient sau recomandata de medic. Durata acestora si efectele ulterioare difera, dar daca aflati din timp toate detaliile de la medic, totul va decurge fara probleme.

Asigurati-va ca aflati de la medic tot ce va intereseaza, de la anestezie, durata, ce implica operatia si pana la simptomele care pot aparea dupa interventia chirurgicala. De asemenea, in cazul unora dintre ele, recuperarea va necesita un anumit regim sau pur si simplu eliminarea unor alimente din dieta zilnica.
Tipuri de operatie
  • Litotripsia cu valuri de soc – prin intermediul acestei proceduri, medicul se foloseste de anumite unde sonore pentru a sparge pietrele. Undele sonore creeaza vibratii puternice care sparg pietrele in bucati mici, care sa poata fi eliminate prin urina. Procedura dureaza in jur de 45-60 de minute si poate provoca mici dureri care pot fi ameliorate cu analgezice. De asemenea, poate provoca apariti sangelui in urina, pot aparea vanatai pe abdomen sau pe spate, sangerari in zona rinichilor si a altor organe, in momentul in care pietrele trec prin tractul urinar.
  • Nefrolitotomia precutanata – o interventie prin care sunt indepartate pietrele cu ajutorul unor telescoape mici, in urma unei incizii in spate. Interventia se desfasoara sub anestezie generala, iar timpul de spitalizare este de pana la doua zile, pana incepeti sa va recuperati. Aceasta interventie poate fi recomandata daca litotripsia cu valuri de soc nu are efect. 
  • Ureteroscopia – introducerea unui tub cu un mic aparat foto in ureter si in vezica urinara, pentru a localiza pietrele. Ulterior, prin intermediul unor dispozitive speciale se pot prinde pietrele sau se pot sparge. Pentru a facilita vindecarea si reducerea durerilor, se poate introduce un stent in ureter. In timpul acestei proceduri veti fi sub anestezie generala. 
  • Chirurgia glandei paratiroidiene – exista cazuri in care pietrele de fosfat de calciu sa fie cauzate de glandele paratiroidiene hiperactive. Acestea sunt localizate in cele patru colturi ale glandei tiroide, exact sub Marul lui Adam. In momentul in care aceste glande incep sa produca prea multi hormoni paratiroidieni, nivelul de calciu incepe sa devina prea mare in organism si asa incep sa se formeze pietrele la rinichi. Hiperparatiroidismul poate aparea si in cazul in care se formeaza o tumoare benigna, mica, intr-una dintre glandele paratiroide sau in cazul in care dezvoltati o alta afectiune care duce la producerea in exces a hormonilor paratiroidieni. Indepartarea riscului de cresterii a acestei glande duce la oprirea formarii pietrelor la rinichi. 
Prevenirea formarii pietrelor la rinichi poate include o serie de schimbari la nivelul stilului de viata, dar care va pot scuti de tratarea si eliminarea acestora. Riscul de aparitie a pietrelor poate fi prevenit, dupa cum urmeaza:
  • Consumati multa apa in timpul zilei – acest lucru este recomandat in special persoanelor care au antecedente de pietre la rinichi sau alte afectiuni la nivelul acestora. In acest caz, medicul va poate masura cantitatea de urina pentru a se asigura ca beti suficienta apa. 
  • Consumati mai putine alimente bogate in oxalat – in aceasta categorie intra sfecla, spanacul, cartofii dulci, ceaiul, ciocolata si produsele din soia. 
  • Incercati sa reduceti consumul de sare si de proteine animale – luati in considerare un inlocuitor pentru sare, iar proteinele le puteti lua si din numeroase legume. 
  • Puteti continua sa consumati alimente bogate in calciu, dar evitati supliementele de calciu – calciul din alimente nu are efecte asupra riscului de pietre la rinichi. Puteti continua sa mancati alimente bogate in calciu, in cazul in care medicul nu va recomanda sa le evitati. Daca doriti sa consumati suplimente de calciu, din diverse considerente, consultati-va cu medicul inainte de asta. De asemenea, este bine sa retineti ca pietrele la rinichi pot aparea si in cazul persoanelor care au o dieta cu continut scazut de calciu.

Pietrele la rinichi nu sunt o afectiune grava a organismului, dar in niciun caz nu trebuie ignorate. Acestea pot aparea oricand, iar la cele mai mici simptome trebuie sa mergeti la medic. Incercati sa nu ignorati simptomele in ideea ca acestea vor trece. Odata cu trecerea timpului acestea vor creste in intensitate, iar durerile si procesul de extragere a acestora se poate ingreuna si poate deveni dureros.


Surse:
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/kidney-stones-a-to-z
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-stones/symptoms-causes/syc-20355755
https://www.webmd.com/kidney-stones/default.htm
https://www.nhs.uk/conditions/kidney-stones/