Ce este si cum se manifesta meningita


Meningita este o boala infectioasa ce se declanseaza in momentul in care membranele care inconjoara creirul si maduva spinarii se inflameaza. Acestea poarta denumirea de meninge. De cele mai multe ori, aceasta inflamatie provoaca dureri de cap, febra si rigiditate la nivelul gatului. Cele mai multe cazuri de meningita sunt cauzate de o infectie virala, dar poate fi cauzata si de alte tipuri de infectii. 

De asemenea, exista cazuri usoare de meningita, care nu necesita tratament prelungit pentru vindecare, in timp ce altele pot pune in periloc viata pacientilor, iar tratamentul cu antibiotic este absolut necesar.

Cauzele si tipurile de meningita

Principala cauza a meningitei este reprezentata de infectiile virale, dupa care se pozitioneaza cele bacteriene. Destul de rar, o cauza a meningitei pot fi si infectiile fungice. Este important sa descoperiti cauza acestei afectiuni deoarece, in cazul in care problema apare din cauza unei infectii bacteriere, este nevoie de tratament imediat cu antibiotic.


Meningita bacteriana apare atunci cand bacteriile ajung in sange si circula catre creier si maduva spinarii. De asemenea, poate aparea chiar si atunci cand bacteriile ajung direct la meninge si le invadeaza. Cauza acestui fenomen poate fi o infectie la nivelul urechii sau al sinusurilor, o fractura de craniu sau unele interventii chirurgicale. 

Meninita bacteriana poate fi provocata de anumite tulpini bacteriene, dar cele mai frecvente sunt:
  • Streptococcus pneumoniae – pneumococ. Este principala cauza de aparitie a meningitei bacteriene in randul sugarilor, copiilor si adultilor. Apare ca urmare a unei pneumonii, infectii ale urechilor sau sinusurilor. Aceasta infectie poate fi prevenita cu ajutorul unui vaccin facut la timp. 
  • Neisseria meningitidis – meningococ. Este o bacterie destul de des intalnita si cauzeaza in principal infectii la nivelu cailor respiratorii superioare. In plus, poate provoca meningita meningococica atunci cand ajunge in sange, fiind o infectie contagioasa. Apare in special la adolescenti si adultii tineri, provocand epidemii locale in scoli, baze militare sau camine. Prevenirea acesteia poate fi realizata cu ajutorul unui vaccin. 
  • Haemophilus influenzae – hemofil: a fost la un moment dat principala cauza a meningitei bacteriene la copii, dar datorita vaccinarii, numarul cazurilor a fost redus foarte mult. 
  • Listeria monocytogenes – listeria: este o bacterie care se gaseste in branzeturile nepaseturizate sau crenvursti, afectand in special femeile gravide, nou-nascutii si persoanele in varsta. Mai exact, afecteaza persoanele cu un sistem imunitar slabit si care sunt mai sensibile si predispuse la infectii. Trebuie retinut faptul ca listeria poate trece chiar si de bariera placentara, iar daca infectia apare la finalul sarcinii, aceasta poate fi letala pentru bebelus. 
Meningita virala
Este o forma de meningita care se poate vindeca de la sine si nu este grava. Cauza principala de aparitie a acesteia este reprezentata de virusurile care pot aparea la sfarsitul verii si inceput de toamna. De asemenea, meningita virala poate fi cauzata si de herpes, HIV, oreion sau virusul West Nile. 

Meningita cronica
Apare atunci cand organisme cu crestere indelungata, cum ar fi fungi sau Mycobacterium tuberculosis, ajung la nivelul membranelor si al fluidului din jurul creierului. Aceasta are un termen de dezvoltare de pana la 2 saptamani sau chiar mai mult si se manifesta prin febra, dureri de cap, varsaturi si tulburari mentale. Este foarte usor de confundat cu meningita acuta. 

Meningita fungica
Este o forma mai rara de meningita, care provoaca meningita cronica si poate fi usor confundata cu meningita acuta. Nu este contagioasa, deci nu poate fi luata de la o persoana la alta. Meningita criptococica este o forma mai intalnita de meningita fungica si afecteaza in special persoanele cu imunitate scazuta, cum ar fi cele care sufera de SIDA. Este foarte periculoasa si nu poate fi tratata cu un medicament antifungic. 

Printre alte cauze ale aparitiei meningitei se mai numara: reactiile chimice, anumite alergii la medicamente, diverse forme de cancer si bolile inflamatorii.

Cum recunoastem meningita

Majoritatea simptomelor de meningita sun asemanatoare cu cele ale unei gripe si se pot instala in cateva ori sau se pot intinde pe cateva zile. Printre semnele si simptomele care pot aparea la copiii mai mari de 2 ani sau la adulti se numara:
  • Febra foarte mare
  • Senzatia de gat intepenit
  • Cefalee severa
  • Dificultati de concentrare si o stare generala de confuzie
  • Convulsii
  • Somnoleta si dificultati la rezire
  • Sensibilitate ridicata la lumina
  • Lipsa poftei de mancare
  • Consumul redus de apa
  • Uneori pot aparea si anumite eruptii pe piele, ca in cazul meningitei meningococice
In cazul in care meningita se instaleaza la nou-nascuti, simptomele acestora pot fi:
  • Febra mare
  • Plans constant
  • Somnolenta ridicata si iritabilitate constanta
  • Lipsa miscarii
  • Prezenta unei umflaturii in zona moale a capului
  • Corpul si gatul sunt rigide
  • De asemenea, sugarii por fi foarte agitati atunci cand sunt mangaiati de catre mama si pot plange cand sunt tinuti in brate.

Metode de tratament in cazul meningitei

Tratamentul este diferit, in functie de tipul de meningita cu care va confruntati. 
Meningita bacteriana – necesita un tratament imediat cu antibiotic intravenos si poate fi nevoie si de un tratament cu corticosteroizi. Este un tratament care sustine vindecarea si reduce riscul de aparitie a complicatiilor ce pot aparea la nivelul creierului. De asemenea, pot aparea si convulsii, in cazul in care boala avanseaza. Si in cazul antibioticelor lucrurile stau putin diferit. Acestea depind de tipul de bacterie cu care va confruntati si care a dus la aparitia meningitei. Medicul este cel care poate recomanda sau nu un atibiotic cu spectru larg pana in momentul in care stabileste cauza exacta a meningitei. De asemenea, medicul va poate curata sinusurile sau mastoidele infectate, adica oasele care se afla in spatele urechii si care fac legatura cu urechea medie. 


Meningita virala nu poate fi vindecata cu ajutorul antibioticelor, dar majoritatea cazurilor de imbunatatesc de la sine fara vreun tratament, in cateva saptamani. Cazurile usoare de meningita virala se trataeaza prin:
  • Odihna la pat
  • Consumul ridicat de lichide
  • Medicamente care sa scada febra si durerile de corp
  • De asemenea, medicul mai poate recomanda un tratament cu corticosteroizi, care sa reduca posibilitatea de umflare a creierului sau de aparitie a unor convulsii. In cazul in care meningita a fost provocata de un virus herpes, puteti urma un tratament antiviral.
Alte tipuri de meningita
In cazul in care cauza meningitei nu este una clara, medicul va poate recomanda un tratament antiviral si un antibiotic, pana in momentul in care stabileze cauza. Tratarea meningitei se face in primul rand pe baza afectiunii de la care a pornit. Tratamentul antifungic se foloseste pentru meningita fungica, iar un atibiotic sau mai multe pot trata meningita tuberculoasa. 

Este important sa tineti cont de faptul ca tratamentul poate avea si anumite efecte adverse, in cazul in care tratamentul nu este cel potrivit. 
Meningita cauzata de o reactie alergica sau datorata unei boli autoimune nu este infectioasa si pote fi tratata cu corticosterioizi sau se poate vindeca de la sine. In cazul meningitei care este cauzata de cancer, tratamentul poate necesita o terapie specifica pentru tipul de cancer de la care a pornit. 

Consultatia de specialitate

In cazul meningitei, aceasta poate fi diagnosticata de medicul de familie sau de padiatru, in cazul copiilor. Acesta, la randul sau, va poate trimite la departamentul de boli infectioase sau la neurologie. Meningita poate fi diagnosticata pe baza unui istoric medical, in urma unei examinari fizice si a unor teste. Medicul isi va indrepta atentia asupra infectiilro ce pot aparea la cap, urechi, gat sau piele, de-a lungul coloanei vertebrale. 


Printre testele efectuate la medic se numara:
Analizele de sange – prin care mostrele de sange sunt mentinute sub control, pentru a vedea daca se dezvolta microorganisme, cum ar fi bacteriile. De asemenea, o mostra poate fi cercetata si la microscop in acest sens. 
CT – la nivelul capului, prin care pot fi depistate anumite umflaturi sau inflamatii. Acesta poate fi efectuat si la nivelul sinusurilor, unde pot fi descoperite anumite infectii care sa aiba legatura cu meningita. 
Punctie lombara – prin care sunt recoltate probe din coloana vertebrala, pentru a verifica prezenta unor anumite virusuri sau bacterii.  

Cum se transmite meningita

Trasmiterea meningitei se poate face pe cale orala, prin picaturi de secretii respiratorii sau prin tuse si stranut. Raspandirea bolii poate fi realizata si prin intermediul fumatului sau a contactului apropiat prelungit, cum ar fi in cazul sarutului cu o persoana care deja sufera de meningita. Se transmite foarte usor in cazul persoanelor care isi petrec majoritatea timpului in grupuri, cum ar fi la scoala, serviviu sau alte situatii. 

Riscuri asociate meningitei

In cazul in care formele mai grave de meningita nu sunt tratate, poate interveni si decesul. Rata mortalitatii la persoanele care nu primesc tratament poate ajunge chiar si pana la 70%, iar 1 din 5 persoane care raspunde tratamentului si se vindeca, ramane cu sechele in urma bolii.

Complicatii survenite in urma meningitei

Ca orice boala grava, meningita poate aduce si anumite complicatii dupa vindecare, printre care se numara:
  • Pierderea auzului – fie ca este partiala sau totala. In cazul persoanelor care s-au vindecat de meningita, medicul efectueaza controala la niveliul urechii la cateva saptamani, pentru a constata eventualele probleme.
  • Crize de epilepsie
  • Probleme de memorie si dificultati de concentrare
  • Probleme de mobilitate si echilibru
  • Probleme de comportament si dificultati in procesul de invatare
  • Pierderea partiala sau totala a vederii
  • Amputarea unuia dintre membre – necesara in cazul in care infectia se raspandeste in corp si este nevoie de indepartarea tesutului infectat
  • Aparitia problemelor de oase, cum ar fi artrita
  • Probleme la nivelul rinichilor
Este important sa retineti ca bacteriile care pot provoca meningita se transmit foarte usor si puteti incerca sa evitati aparitia acesteia prin cateva activitati normale, dar pe care multi le ignora:
Spalati-va pe maini de cate ori este nevoie – acest lucru ajuta la prevenirea raspandirii virusurilor si bacteriilor. Copiii trebuie invatati de mici sa faca acest lucru, in special inainte de masa sau dupa ce au mers la baie. De asemenea, spalatul pe maini este esential dupa o perioada petrecuta in aglomeratie sau dupa ce v-ati jucat cu animalele de companie. 
Aveti grija de igiena persoanala – in aceasta categorie intra si impartasirea cu alte persoane a unei sticle de apa sau suc, cosmetice sau alte produse. Evitati aceste lucruri pentru a preveni eventualele infectii bacteriene cu care va puteti confrunta si care pot evolua in ceva mai grav. 
Aveti grija de sanatate – incercati sa mentineti un sistem imunitar cat mai sanatos, sa va odihniti si sa factei miscare cat mai des. De asemenea, consumati multe fructe si legume proaspete, dar si cereale integrale. 
Acoperiti-va gura si nasul cand tusiti sau stranutati.
Daca sunteti gravida, aveti grija la consumul de alimente – incercati sa evitati consumul de carne procesata, de branzeturi sau lapte nepasteurizat.

Metode de preventie

Principala metoda de prevenire a meningitei este vaccinarea, pe care foarte multe persoane o evita. Este importanta in special in cazul copiilor si exista vaccin pentru fiecare tip de meningita. Daca este descoperita la timp si pacientul este vaccinat, sansele acestuia la vindecare sunt mult mai mari. Aveti grija la persoanele din jur, iar daca un membru al familiei sau un coleg de munca are meningita, asigurati-va ca mergeti la medic si va efectuati toate analizele pentru a va convinge ca nu sunteti contagiati.


Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/meningitis/symptoms-causes/syc-20350508
https://www.webmd.com/children/understanding-meningitis-basics#1
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/meningitis-a-to-z
https://www.nhs.uk/conditions/meningitis/