Există o mulţime de lucruri care se spun despre factorii care favorizează apariţia şi evoluţia cancerului. Dar câte sunt adevăruri şi câte legende ale internetului?

Am hotărât să clarificăm trei dintre cele mai frecvent întâlnite subiecte controversate pentru a-ţi fi mai uşor să păstrezi un stil de viaţă echilibrat şi să ai o politică de prevenţie a cancerului mai eficientă:

Stresul favorizează apariţia cancerului?

Deşi s-a stabilit că stresul poate conduce la creşterea tensiunii arteriale, la probleme emoţionale, precum anxietatea şi depresia şi la dereglări hormonale – care au efect asupra imunităţii organismului – nu au putut fi găsite dovezi care să susţină că aceste schimbări produc cancer.

Un studiu făcut la nivel naţional în Danemarca asupra legăturii dintre sindromul de stres posttraumatic şi incidenţa cancerului a ajuns la concluzia că acest sindrom nu a fost dublat de o creştere a riscului de cancer. O metanaliză din 2013 asupra mai multor studii asupra legăturii dintre stres şi apariţia cancerului, la care au participat peste 100 000 de subiecţi, nu a putut stabili nicio legătură între stres şi cancerul pulmonar, intestinal, de sân sau prostată.

Folosirea telefoanelor mobile, a reţelelor wi-fi, a cuptoarelor cu microunde etc. produce cancer?

Dispozitivele electronice pe care le folosim – telefoanele mobile, televizoarele, aparatele de radio, cuptoarele cu microunde – produc radiaţii neionizate şi, în general, acestea poartă o cantitate de energie mult mai scăzută decât radiaţiile ionizate, astfel încât nu pot transforma structura celulei omeneşti la fel cum o fac acestea din urmă.
Majoritatea studiilor făcute pe marginea influenţei telefonului mobil asupra incidenţei cancerului nu au putut stabili o legătură în acest sens.

Cel mai amplu studiu de până acum pe această temă a inclus în jur de 790 000 de femei şi nu a putut stabili nicio legătură între folosirea telefoanelor mobile şi majoritatea tipurilor de tumori pe creier sau alte 18 tipuri de cancer. Într-adevăr, a fost observat un risc mai crescut pentru un tip foarte rar de tumoare pe creier în cazul femeilor care au folosit telefonul mobil mai mult de cinci ani.

Dar o cercetare ulterioară, cu date noi, adunate pe parcursul a doi ani de studiu, a scos din calcul şi această legătură dintre folosirea telefonului mobil şi incidenţa acestui tip rar de tumoare pe creier. Dacă folosirea telefonului mobil ar prezenta un risc de tumoare pe creier, la ritmul în care telefoanele mobile au evoluat şi ne-au ocupat vieţile în ultimele decenii, ar fi trebuit ca rata cancerelor manifestate prin tumori pe creier să fi explodat, lucru care nu s-a întâmplat.

Folosirea recipientelor din plastic pentru depozitat mâncare sau băut apă favorizează apariţia cancerului?

Mecanismul pe care această presupunere se bazează era următorul: substanţele chimice trec din plastic în mâncarea sau lichidul pe care recipientul îl conţine, iar apoi ajung în organismul nostru. Însă nu există nicio dovadă convingătoare că, astfel, riscul de cancer al unei persoane va creşte. Această cantitate de substanţe chimice care migrează este mult prea scăzută pentru a produce tulburări hormonale ce ar putea duce la cancer.

Am abordat aceste situaţii pentru că sunt printre cele mai frecvent întâlnite în folclorul ţesut în jurul acestei maladii atât de răspândite – cancerul. Îndemnul nostru nu este să abuzezi de aceste practici, în ideea în care nu s-a stabilit o legătură clară şi fermă între ele şi apariţia cancerului; ci să priveşti viaţa mai relaxat, pentru a te ocupa de adevăratele măsuri de prevenire a bolii: controalele periodice la medicul de familie şi la medicii specialişti.

Programează-te acum! Ai văzut: e ok să foloseşti telefonul mobil.