Automedicația este precum condusul fără permis auto. Riscurile la care se supun persoanele care iau medicamente fără recomandarea medicului sunt foarte mari, chiar dacă de multe ori nu sunt imediate. 

Cel mai recent sondaj pe această temă realizat de Docbook, prima și singura aplicație de programări online la medic, arată că peste 90% din respondenți au declarat că au un medic de familie, însă o treime dintre ei i-au trecut pragul atunci când au fost bolnavi, ceilalți alegând să se trateze singuri.

La nivel european, 1 părinte din 7 își tratează copilul singur și o femeie din 4 își decide singură tratamentul după ce a căutat pe Google interpretarea simptomelor sau analizelor efectuate. Studiul online realizat de Docbook, în perioada 1-20 mai 2018 și la care au răspuns 578 de persoane, din mediul urban, în majoritate femei, a arătat că în țara noastră peste 30% dintre români aleg să se trateze singuri.

Sondajul este un indicator al faptului că mulți aleg să se trateze așa cum consideră de cuviință pentru afecțiuni considerate ușoare, cum ar fi durerile de cap, durerile dentare sau stările generale de rău.

Astfel, cifrele arată că aproape 60% se tratează cu analgezice atunci când au dureri dentare, 73% au declarat că iau un analgezic dacă îi doare capul, chiar dacă durerea este acută și durează de câteva zile, în timp ce 73% din români și-au administrat singuri un tratament cu antibiotic.

„Am făcut propriul sondaj care a confirmat în parte aceste cifre. Totodată însă am primit un semnal clar: persoanele care au acces la o informație corectă aleg să se trateze responsabil. Tocmai de aceea, am inițiat această campanie referitoare la riscurile automedicației”, a precizat Cristian Barbu, fondator Docbook.

De ce nu merg românii la medic?

 

În general din lipsa timpului, a banilor, dar și pentru că ei consideră că nu au nevoie de un medic. Impresia lor este că automedicația îi va ajuta să economisească timp și bani, însă adevărul este că pot ajunge la polul opus.

„Simptomele nu trebuie tratate independent, ci luate în ansamblu, alături de o mulțime de alte detalii. De exemplu, dacă ai dureri în piept, dar și fumezi, ai hipertensiune sau ești diabetic sau pur și simplu ești trecut de prima tinerețe și ești stresat, o vizită la medic își poate prelungi viața, la propriu. Totuși, automedicația nu trebuie exclusă total, pentru că asta ar duce la aglomerarea unui sistem și așa extrem de aglomerat. Ea trebuie însă limitată la lucruri banale și doar în lipsa factorilor de risc, cum ar fi fumat, hipertensiune, diabet, vârstă înaintată”, a mai explicat medicul Adrian Nicolau clinica Academica.

"Automedicația are două fețe: una bună - de accesat cu măsură și discernământ, iar cealaltă, potențial periculoasă, care trebuie evitată. Riscurile automedicației sunt întârzierea/eroarea de diagnosticare, apariția complicațiilor afecțiunii și instalarea efectelor adverse. Categoriile cele mai expuse riscurilor automedicației sunt vârstele extreme, pacienții cu boli cronice progresive și pacienții care au o medicație de fond. În România, medicamentele cel mai des auto administrate sunt antiinflamatoarele, analgezicele, antibioticele și OTC-urile"”, a declarat Marinela Stănculete, medic specialist Medicină Generală, clinica Intermedicas