Ce este obezitatea infantilă

Obezitatea infantilă este o afecțiune medicală gravă care afectează copiii și adolescenții. Copiii obezi depășesc greutatea normală pentru vârsta și înălțimea lor.

Obezitatea infantilă este deosebit de îngrijorătoare, deoarece kilogramele în plus pot determina la copii probleme de sănătate care au fost cândva considerate probleme specifice adulților - diabet, hipertensiune arterială și colesterol ridicat. Mulți copii obezi devin adulți obezi, mai ales dacă unul sau ambii părinți sunt obezi. Obezitatea la copii poate duce, de asemenea, la o stimă de sine scăzută și la depresie.

Una dintre cele mai bune strategii de reducere a obezității la copii este îmbunătățirea obiceiurilor alimentare și de exerciții ale întregii familii. Tratarea și prevenirea obezității la copii ajută la protejarea sănătății copilului dumneavoastră acum și în viitor.

Simptome - cum recunoaștem obezitatea la copii

Este important de știut că nu toți copiii care care au câteva kilograme în plus sunt supraponderali sau obezi. Unii copii au structura corpului mai mare decât media. Și copiii asimilează în mod normal cantități diferite de grăsime corporală în diferitele etape ale dezvoltării. Așadar, este posibil să nu vă dați seama după aspect dacă greutatea este o problemă de sănătate pentru copilul dumneavoatră.

Indicele de masă corporală (IMC), care oferă o orientare a greutății în raport cu înălțimea, este măsura acceptată a supraponderalității și a obezității. Medicul copilului dumneavoastră poate utiliza diagrame de creștere, IMC și, dacă este necesar, alte teste pentru a vă ajuta să vă dați seama dacă greutatea copilului dumneavoastră poate pune probleme de sănătate.

Când e nevoie să mergi cu copilul la medic

Dacă vă faceți griji că copilul dumneavoastră ia prea mult în greutate, nu ezitați să discutați cu medicul de familie sau medicul pediatru. Medicul va lua în considerare istoricul de creștere și dezvoltare al copilului dvs., istoricul greutății pentru înălțime al familiei dvs. și locul în care copilul dvs. se află pe graficele de creștere. Acest lucru vă poate ajuta să determinați dacă greutatea copilului dvs. se află într-un interval nesănătos.

Cauzele obezității

Problemele legate de stilul de viață - prea puțină activitate și prea multe calorii din alimente și băuturi - sunt principalii factori care contribuie la obezitatea copiilor. Dar și factorii genetici și hormonali ar putea juca un rol. De exemplu, cercetări recente au descoperit că modificările hormonilor digestivi pot afecta semnalele care vă permit să știți că sunteți plin (senzația de sațietate).

Factori de risc în obezitatea infantilă

Mulți factori - care lucrează de obicei în combinație - măresc riscul copilului de a deveni supraponderal:

  • Alimentația. Consumul regulat de alimente bogate în calorii, precum mâncăruri de tip fast food, produse de patiserie și alte gustări, poate determina creșterea în greutate a copilului dumneavoastră. Bomboanele și deserturile pot provoca, de asemenea, creșterea în greutate, iar din ce în ce mai multe dovezi indică băuturile cu zahăr, inclusiv sucurile de fructe, ca vinovați ai obezității la unii oameni.
  • Lipsa de exercițiu. Copiii care nu fac prea mult exercițiu sunt mai predispuși să se îngrașe, deoarece nu ard atâtea calorii. Prea mult timp petrecut în activități sedentare, cum ar fi privitul la televizor sau jocurile video, contribuie, de asemenea, la problemă.
  • Factorii genetici. Dacă copilul dvs. provine dintr-o familie de persoane supraponderale, este mai probabil să se îngrașe. Acest lucru este valabil mai ales într-un mediu în care alimentele bogate în calorii sunt întotdeauna disponibile și activitatea fizică nu este încurajată.
  • Factori psihologici. Stresul personal, parental și familial poate crește riscul de obezitate al unui copil. Unii copii mănâncă în exces pentru a face față problemelor sau pentru a face față emoțiilor, cum ar fi stresul, sau pentru a lupta împotriva plictiselii. Părinții lor ar putea avea tendințe similare.
  • Factori socio-economici. Oamenii din unele comunități au resurse limitate și acces limitat la supermarketuri. Drept urmare, ar putea cumpăra alimente convenabile care nu se strică rapid, cum ar fi produse semipreparate, conserve, alimente congelate, biscuiții și fursecurile. De asemenea, persoanele care locuiesc în cartiere cu venituri mai mici s-ar putea să nu aibă acces la un loc sigur pentru exerciții.

Complicații generate de obezitate la copii

Obezitatea la copil poate avea complicații pentru bunăstarea fizică, socială și emoțională a copilului dumneavoastră.

Complicații fizice


  • Diabetul de tip 2. Această afecțiune cronică afectează modul în care corpul copilului dumneavoastră folosește zahărul (glucoza). Obezitatea și stilul de viață sedentar cresc riscul de diabet de tip 2.
  • Sindromul metabolic. Acest grup de condiții vă poate pune copilul în pericol de boli de inimă, diabet sau alte probleme de sănătate. Condițiile includ hipertensiunea arterială, glicemia crescută, trigliceridele ridicate, colesterolul HDL scăzut („bun”) și excesul de grăsime abdominală.
  • Colesterol ridicat și hipertensiune arterială. O dietă neechilibrată poate determina copilul să dezvolte una sau ambele afecțiuni. Acești factori pot contribui la acumularea de plăci în artere, care pot determina îngustarea și întărirea arterelor, ceea ce poate duce la un atac de cord sau accident vascular cerebral mai târziu în viață.
  • Astm. Copiii care sunt supraponderali sau obezi ar putea fi mai predispuși să aibă astm.
  • Tulburari de somn. Apneea obstructivă de somn este o tulburare potențial gravă în care respirația unui copil se oprește în mod repetat și începe în timpul somnului.
  • Boală hepatică grasă nealcoolică (NAFLD). Această tulburare, care de obicei nu provoacă simptome, determină acumularea de depozite grase în ficat. NAFLD poate duce la cicatrizare și afectarea ficatului.
  • Fracturi osoase. Copiii obezi sunt mai predispuși la fracturi decât copiii cu greutate normală.

Complicații sociale și emoționale

  • Stima de sine scăzută și riscul de a fi agresat (bullying). Copiii își tachinează sau hărțuiesc adesea colegii supraponderali, care suferă o pierdere a stimei de sine și, ca urmare, au un risc crescut de depresie.
  • Probleme de comportament și învățare. Copiii supraponderali tind să aibă mai multă anxietate și abilități sociale mai slabe decât copiii cu greutate normală. Aceste probleme ar putea determina copiii supraponderali fie să se răzvrătească și să perturbe orele la școală, fie să se închidă în sine.
  • Depresie. Stima de sine scăzută poate crea sentimente copleșitoare de lipsă de speranță, ceea ce poate duce la depresie la unii copii supraponderali.

Prevenție

Indiferent dacă copilul dumneavoastră riscă să devină supraponderal sau în prezent are o greutate sănătoasă, puteți lua măsuri pentru a obține sau a menține lucrurile pe drumul cel bun.

  • Limitați consumul copilului de băuturi îndulcite cu zahăr sau evitați-le
  • Oferiți multe fructe și legume
  • Consumați mesele în familie cât mai des posibil
  • Limitați mâncatul în oraș, în special la restaurantele fast-food, iar când mâncați în oraș, învățați-l pe copilul dvs. să facă alegeri mai sănătoase
  • Ajustați dimensiunile porțiilor în funcție de vârstă
  • Limitați televizorul și alte „perioade de ecran” la mai puțin de 2 ore pe zi pentru copiii mai mari de 2 ani și nu permiteți televiziunea pentru copiii mai mici de 2 ani
  • Asigurați-vă că doarme suficient
  • De asemenea, mergeți cu copilul la medicul de familie sau medicul pediatru cel puțin o dată pe an. În timpul acestei vizite, medicul măsoară înălțimea și greutatea copilului dvs. și calculează IMC-ul acestuia. O creștere a IMC-ului copilului dumneavoastră sau a gradului său procentual de peste un an, este un posibil semn că copilul dumneavoastră riscă să devină supraponderal.


Sursa:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/childhood-obesity/symptoms-causes/syc-20354827