Oftalmolog vs. optometrist: unde trebuie să mergem, când și pentru ce?

Este o vorbă autohtonă care spune că țin la ea/el ca la ochii din cap și este sinonimă cu a iubi nespus pe cineva, a prețui. Adevărul este că sănătatea ochilor este de neprețuit și este recomandat să avem grijă de ea. Nu este un moft să mergi la oftalmolog, nu este un trend să porți ochelari. Dimpotrivă, sănătatea oculară este o necesitate și trebuie să ne raportăm la ea ca atare. Pentru a aduce lumină între doi termeni, două meserii de fapt, am invitat-o pe d-na Alina Neagu, director al clinicii MEDICARE, la o discuție pe tema „oftalmolog vs. optometrist: unde trebuie să mergem, când și pentru ce?”

Înainte de a aborda subiectul pe care ni l-am propus, spuneți-ne cine sunteți și cine este MEDICARE?

Sunt director la clinica medicală MEDICARE și această afirmație deja este la categoria “a fi” și nu doar “a face”. În acest rol îi însoțesc pe oameni în drumul lor către sănătate. Este de fapt un alt mod de a spune că iubesc oamenii și mă bucur să fiu acolo atunci când aleg să își trăiască viața din plin, cu sănătate, integritate și bucurie. Am privilegiul de a face ceea ce îmi place și de a învăța mereu împreuna cu fiecare om cu care lucrez. De aceea m-am alăturat cu drag echipei Medicare, pentru că această clinica medicală oferă clienților săi servicii medicale complete, la un înalt standard calitativ, folosind cea mai performantă aparatură medicală și de laborator. Integrarea deplină a Clinicii Medicale Medicare în sistemul asigurărilor de sănătate existent în România, ne permite să oferim clienților toate facilitățile aferente statutului de contribuabil la Fondul Asigurărilor Sociale de Sănătate.

Asistența medicală în Clinica Medicare acoperă peste 20 de specialități medicale, 15 explorări funcționale / investigații paraclinice și peste 700 de tipuri de analize de laborator. În opinia noastră medicina modernă presupune și o schimbare a mentalității pacienților despre propria sănătate, o schimbare a atitudinii în relația medic-pacient și realizarea unui climat propice comunicării permanente în beneficiul pacienților. Misiunea noastră este de a oferi servicii care să răspundă celor mai exigente cerințe medicale de profesionalism, siguranță și confort.

Să revenim la subiectul nostru și la o întrebare aflată pe buzele cititoarelor noastre: care este diferența între un oftalmolog și un optometrist?

Vorbim despre două lucruri total diferite. Există o confuzie pe acest subiect, motiv pentru care trebuie făcută o diferență clară între cele două profesii. În primul rând, oftalmologii sunt singurii care pot diagnostica și trata adecvat afecțiunile oculare. Pot prescrie medicamente, pot efectua operații și pot rezolva orice problemă ce ține de ochi.

Optometristul nu poate decât să efectueze teste de refractometrie (determinarea unei dioptrii cu ajutorul tehnologiei) și să determine acuitatea vizuală urmată de o prescriere de ochelari.

De ce este important să ne prezentăm la medicul oftalmolog și nu la optometrist?

Simplu: doar medicul oftalmolog este în măsura să efectueze un examen oftalmologic complet. În cadrul unui control corespunzător și corect sunt incluse următoarele investigații: refractometrie, determinarea acuității vizuale cu și fără corecție, pentru că la copii și la tineri este nevoie de cicloplegie (dilatarea pupilei), biomicroscopie de pol anterior și posterior, tensiunea intraoculară, determinarea razei de curbură în cazul adaptării de lentile de contact.

Optometristul nu are pregătirea necesară să efectueze toate aceste investigații fără de care o prescripție de ochelari nu are cum să fie corectă! Optometristul, în situația în care sesizează o problemă oculară, ar trebui să facă toate demersurile necesare pentru ca acel pacient să se prezinte la un medic oftalmolog. Din păcate această colaborare dintre optometriști și medicii oftalmologi nu prea există.

Datorită experienței pe care o aveți în domeniul medical și, mai ales în cel oftalmologic, spuneți-ne când și cât de des ar trebui să ne prezentăm la un control ocular de rutină la medicul oftalmolog?

Există două tipuri de vizite la medic și, mai ales, la oftalmolog: cele de necesitate (urgență) și cele de verificarea stării de sănătate oculară (de rutină, preventiv).


Consultul oftalmologic este recomandat:

  • Imediat după naștere: copilul născut prematur sau cu orice suspiciune de afectare oculară (pupilă albă, de exemplu);
  • La vârsta de 6 luni: copilul care nu urmărește cu fiecare ochi în parte, dar și cu ambii ochi, obiecte aflate în mișcare sau care prezintă strabism;
  • La vârsta de 1 an: toți copiii aparent normali, dar cu risc de afecțiuni oculare (infecții ale mamei, travaliu prelungit, pre maturitate, antecedente familiale oftalmologice: strabism, glaucom, cataractă congenitală, dioptrii mari, astigmatism);
  • La vârsta de 2 ani: orice copil aparent normal, fără factori de risc, trebuie să facă obligatoriu primul consult oftalmologic pentru a depista eventuale deviații oculare mici sau vicii de refracție, care neglijate duc la apariția ambliopiei;
  • Copiii preșcolari sau școlari care prezintă: tulburări de comportament (nervozitate, agresivitate, hipermotilitate), dureri de cap nejustificate, scăderea performanțelor școlare;
  • Anual: purtătorii de ochelari și persoane care lucrează la calculator; pacienții ce au antecedente familiale de glaucom, degenerescență maculară, vicii de refracție mari, retinopatie diabetică;
  • La 2 ani: persoanele nepurtătoare de ochelari, în lipsa altei simptomatologii;
  • Periodic (la 3-6 luni): pacienți cu diverse boli cronice – glaucom, diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli autoimune;

Examinarea de urgență se face în cazul apariției următoarei simptomatologii:

  • Hiper-lacrimare, jenă oculară, iritație, senzație de nisip în ochi, înțepătură – apar în sindromul de ochi uscat sau corpi străini pe suprafața ochiului
  • Durere oculară – foarte puternică în caz de atac de glaucom
  • Ochi roșu, cu sau fără secreții – conjunctivite (alergice, bacteriene, virale) sau în iridocilclite
  • Pierderea completă sau modificarea vederii (lent, progresiv sau brusc instalată)
  • Tumorete perioculare
  • Ptoza (căderea) pleoapelor
  • Vedere dublă brusc instalată
  • Lumini sau “musculițe zburătoare” în câmpul vizual
  • În caz de traumatism ocular
  • Durere de cap sau migrenă, precedate sau nu de o “aură” prevestitoare (scăderea vederii)
  • Disconfort la purtarea lentilelor de contact

Un examen oftalmologic de rutină, efectuat o dată pe an, ajută la preîntâmpinarea afecțiunilor oculare grave, ca de exemplu glaucomul, o afecțiune extrem de serioasă, care nu doare inițial și care conduce la orbire, în cazul în care pacientul nu urmează un tratament corect.

În finalul acestui interviu, ce recomandați cititorilor noștri ?

Dacă aveți posibilitatea de a alege între medic oftalmolog și optometrist, optați pentru medicul oftalmolog, pentru că doar în cadrul unui consult realizat de medicul oftalmolog se pot diagnostica și trata afecțiunile oculare. Sănătatea ochilor contează, de aceea este deosebit de important consultul oftalmologic. Astfel, veți descoperi din timp problemele care ar putea să vă afecteze pe termen lung și care ar putea să vă pună în pericol vederea!

Pe doamna Alina Neagu o puteți găsi în biroul directorial din cadrul clinicii  Medicare . Până atunci, nu uitați: sănătatea este o necesitate, nu un moft.