Ce este Osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune ce face ca oasele să devină slabe și fragile - atât de fragile încât o cădere sau chiar stres ușor, cum ar fi aplecarea sau tusea, pot cauza o fractură. Fracturile legate de osteoporoză apar cel mai frecvent la nivelul șoldului, încheieturii mâinii sau coloanei vertebrale.

Osul este țesut viu care este în mod constant descompus și înlocuit. Osteoporoza apare atunci când crearea țesutului osos nou nu ține pasul cu pierderea celui vechi.

Osteoporoza afectează bărbații și femeile de toate rasele. Dar femeile albe și asiatice - în special femeile în vârstă care au trecut menopauză - prezintă cel mai mare risc. Medicamentele, alimentația sănătoasă și exercițiile fizice cu greutăți pot ajuta la prevenirea pierderii osoase sau la întărirea oaselor deja slabe.

Simptomele osteoporozei

De obicei, nu există simptome în stadiile incipiente ale pierderii osoase. Dar odată ce oasele dvs. au fost slăbite de osteoporoză, este posibil să aveți simptome care includ:

  • Dureri de spate, cauzate de o vertebră fracturată sau prăbușită
  • Scăderea în înălțime de-a lungul timpului
  • O postură înclinată
  • Oase fragile care se rup mult mai ușor decât este normal la omul sănătos.

Când se recomandă să mergi la medic

E indicat să discutați cu medicul dumneavoastră despre osteoporoză dacă ați trecut prin menopauză timpurie sau ați luat corticosteroizi timp de câteva luni la rând sau dacă oricare dintre părinții dvs. a avut fracturi de șold.

Cauzele osteoporozei

Oasele se află într-o stare constantă de reînnoire - se face os nou și se descompune țesutul osos vechi. La tinerețe, corpul crează țesut osos nou mai repede decât se descompune osul vechi, iar masa osoasă crește. După vârsta de 20 de ani, acest proces încetinește și majoritatea oamenilor ating masa maximă osoasă până la vârsta de 30 de ani. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, masa osoasă se pierde mai repede decât este creată.

Cât de probabil sunteți să dezvoltați osteoporoză depinde parțial de cât de multă masă osoasă ați atins în tinerețe. Masa osoasă de vârf este oarecum moștenită și variază și în funcție de grupul etnic. Cu cât este mai mare masa osoasă de vârf, cu atât aveți mai mult țesut osos și cu atât mai puțin probabil să dezvoltați osteoporoză pe măsură ce îmbătrâniți.

Factorii de risc

O serie de factori pot crește probabilitatea de a dezvolta osteoporoză - inclusiv vârsta, rasa, stilul de viață și condițiile medicale și tratamentele.

Riscuri invariabile

Sunt anumiți factori de risc pentru osteoporoză pe care nu îi puteți controla, inclusiv:

  • Sexul. Femeile sunt mult mai predispuse să dezvolte osteoporoză decât bărbații.
  • Vârsta. Cu cât îmbătrânești, cu atât riscul de osteoporoză este mai mare.
  • Rasa. Ai cel mai mare risc de osteoporoză dacă ești alb sau de origine asiatică.
  • Istoric familial. Dacă aveți un părinte sau un frate cu osteoporoză vă expuneți un risc mai mare, mai ales dacă mama sau tatăl dvs. a avut fractură de șold.
  • Dimensiunea corporală. Bărbații și femeile care au o structură corporală mică tind să aibă un risc mai mare, deoarece ar putea avea mai puțină masă osoasă din care să piardă pe măsură ce îmbătrânesc.

Nivelurile hormonale

Osteoporoza este mai frecventă la persoanele care au prea mult sau prea puțin din anumiți hormoni în corp. Exemplele includ:

  • Hormoni sexuali. Nivelurile reduse de hormoni sexuali tind să slăbească osul. Reducerea nivelului de estrogen la femei la menopauză este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru apariția osteoporozei.
  • Bărbații au o reducere treptată a nivelului de testosteron pe măsură ce îmbătrânesc. Tratamentele pentru cancerul de prostată care reduc nivelul de testosteron la bărbați și tratamentele pentru cancerul de sân care reduc nivelul de estrogen la femei sunt susceptibile de a accelera pierderea osoasă.
  • Probleme tiroidiene. Prea mult hormon tiroidian poate provoca pierderea osoasă. Acest lucru poate apărea dacă tiroida este hiperactivă sau dacă luați prea mult medicament pentru hormoni tiroidieni pentru a trata o tiroidă subactivă.
  • Alte glande. Osteoporoza a fost, de asemenea, asociată cu hiperactivitatea paratiroidei și a glandelor suprarenale.

Factori ce țin de dietă

Osteoporoza este mai probabil să apară la persoanele care au:

  • Aport redus de calciu. Lipsa de calciu pe tot parcursul vieții joacă un rol în dezvoltarea osteoporozei. Aportul scăzut de calciu contribuie la diminuarea densității osoase, la pierderea osoasă precoce și la un risc crescut de fracturi.
  • Tulburari de alimentatie. Restricționarea severă a consumului de alimente și subponderabilitatea slăbește osul atât la bărbați, cât și la femei.
  • Chirurgie gastro-intestinală. Operația pentru a reduce dimensiunea stomacului sau pentru a îndepărta o parte a intestinului limitează cantitatea de suprafață disponibilă pentru a absorbi substanțele nutritive, inclusiv calciu. Aceste intervenții chirurgicale includ cele care vă ajută să pierdeți în greutate și pentru alte afecțiuni gastro-intestinale.

Steroizi și alte medicamente

Utilizarea pe termen lung a medicamentelor pe cale orală sau injectate cu corticosteroizi, cum ar fi prednison și cortizon, interferează cu procesul de reconstrucție osoasă. Osteoporoza a fost, de asemenea, asociată cu medicamente utilizate pentru combaterea sau prevenirea:

  • Convulsiilor
  • Refluxului gastric
  • Cancerului
  • Respingerea transplantului

Conditii medicale

Riscul de osteoporoză este mai mare la persoanele care au anumite probleme medicale, inclusiv:

  • Boala celiaca
  • Boala inflamatorie a intestinului
  • Afecțiuni renale sau hepatice
  • Cancer
  • Lupus
  • Mielom multiplu
  • Artrita reumatoidă

Stilul de viață

Unele obiceiuri proaste vă pot crește riscul de osteoporoză. Exemplele includ:

  • Stil de viata sedentar. Oamenii care petrec mult timp așezat au un risc mai mare de osteoporoză decât cei care sunt mai activi. Orice exercițiu de susținere a greutății și activități care promovează echilibrul și o postură bună sunt benefice pentru sănătatea oaselor, dar mersul pe jos, alergatul, săriturile, dansul și ridicarea greutăților par deosebit de utile.
  • Consumul excesiv de alcool. Consumul regulat de mai mult de două băuturi alcoolice pe zi crește riscul de osteoporoză.
  • Consumul de tutun. Rolul exact pe care îl joacă tutunul în osteoporoză nu este clar, dar s-a demonstrat că consumul de tutun contribuie la slăbirea oaselor.

Complicații

Fracturile osoase, în special la nivelul coloanei vertebrale sau șoldului, sunt cele mai grave complicații ale osteoporozei. Fracturile de șold sunt adesea cauzate de o cădere și pot duce la dizabilități și chiar la un risc crescut de deces în primul an după rănire.

În unele cazuri, pot apărea fracturi ale coloanei vertebrale chiar dacă nu ați căzut. Oasele care alcătuiesc coloana vertebrală (vertebre) se pot slăbi până la prăbușire, ceea ce poate duce la dureri de spate, pierdere în înălțime și o postură încovoiată către înainte.

Prevenirea osteoporozei

O alimentație bună și exerciții fizice regulate sunt esențiale pentru a vă menține oasele sănătoase pe tot parcursul vieții.

Proteine

Proteinele sunt unul dintre elementele constitutive ale osului. Cu toate acestea, există dovezi contradictorii cu privire la impactul aportului de proteine asupra densității osoase.

Majoritatea oamenilor asimilează suficiente proteine în dietele lor, dar unii nu. Vegetarienii și veganii pot obține suficiente proteine în dietă dacă caută în mod intenționat surse adecvate, cum ar fi soia, nuci, leguminoase, semințe pentru vegani și vegetarieni, și lactate și ouă pentru vegetarieni.

Adulții mai în vârstă ar putea consuma mai puține proteine din diverse motive. Dacă credeți că nu primiți suficiente proteine, întrebați-vă medicul dacă suplimentarea este o opțiune.

Greutatea corporală

A fi subponderal crește șansele de pierdere osoasă și fracturi. Greutatea în exces este acum cunoscută pentru creșterea riscului de fracturi la nivelul brațului și încheieturii mâinii. Ca atare, menținerea unei greutăți corporale adecvate este bună atât pentru oase, cât și pentru sănătate în general.

Calciu

Bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani au nevoie de 1.000 de miligrame de calciu pe zi. Această cantitate zilnică crește la 1.200 de miligrame atunci când femeile împlinesc 50 de ani și bărbații împlinesc 70 de ani.

Sursele bune de calciu includ:

  • Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi
  • Legume cu frunze verzi închise
  • Conserve de somon sau sardine cu oase
  • Produse din soia, cum ar fi tofu
  • Cereale fortificate cu calciu și suc de portocale

Dacă vă este greu să obțineți suficient calciu din dieta dvs., luați în considerare administrarea de suplimente de calciu. Cu toate acestea, prea mult calciu a fost asociat de pietrele la rinichi. Deși încă neclar, unii experți sugerează că prea mult calciu, în special în suplimente, poate crește riscul bolilor de inimă.

Divizia de sănătate și medicină a Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină (fostul Institut de Medicină) recomandă ca aportul total de calciu, din suplimente și diete combinate, să nu depășească 2.000 de miligrame pe zi pentru persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

Vitamina D

Vitamina D îmbunătățește capacitatea organismului de a absorbi calciu și îmbunătățește sănătatea oaselor în alte moduri. Oamenii își pot lua o parte din vitamina D din lumina soarelui, dar aceasta ar putea să nu fie o sursă bună dacă locuiți într-o latitudine mare, dacă petreceți mult timp în casă sau dacă utilizați în mod regulat protecție solară sau evitați soarele din cauza riscului de cancer de piele.

Pentru a obține suficientă vitamină D pentru a menține sănătatea oaselor, se recomandă ca adulții cu vârste cuprinse între 51 și 70 de ani să primească 600 de unități internaționale (UI) și 800 UI pe zi după vârsta de 70 de ani, prin alimente sau suplimente.

Persoanele fără alte surse de vitamina D și mai ales cu expunere limitată la soare ar putea avea nevoie de un supliment. Majoritatea produselor multivitamine conțin între 600 și 800 UI de vitamina D. Până la 4.000 UI de vitamina D pe zi este sigur pentru majoritatea oamenilor.

Exerciții fizice

Exercițiile fizice vă pot ajuta să construiți oase puternice și să încetiniți pierderea osoasă. Exercițiul vă va aduce beneficii oaselor, indiferent când începeți, dar veți obține cele mai multe beneficii dacă începeți să vă exercitați regulat când sunteți tânăr și continuați să vă exercitați pe tot parcursul vieții.

Combinați exerciții de antrenament de forță cu exerciții de susținere a greutății și de echilibru. Antrenamentul de forță ajută la întărirea mușchilor și oaselor brațelor și coloanei vertebrale superioare. Exercițiile cum ar fi mersul pe jos, jogging, urcare pe scări, sărituri de coardă, schi și sporturi care produc impacturi - afectează în principal oasele picioarelor, șoldurile și coloana inferioară. Exercițiile de echilibru precum tai chi vă pot reduce riscul de cădere mai ales pe măsură ce îmbătrâniți.

Înotul, ciclismul și exercițiile fizice la aparate precum bicicleta eliptică pot oferi un antrenament cardiovascular bun, dar nu îmbunătățesc sănătatea oaselor.


Sursa:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/syc-20351968